Bilo bi dobro da narod tako misli, jer bi to značilo da je imun na retroaktivnu woke kulturu - na svetu, uistinu, može postojati malo glupljih stvari nego suditi čoveku iz 14. veka aršinima iz 21. (na kraju tog misaonog puta je zaključak da verovatno niko iz 14. veka nije bio 'dobar čovek', ili 'kulturan čovek') - ali ne, nažalost, i naš narod je tome sklon, levi kad su u pitanju Srbi iz starine, desni (i deo 'nacionalnih levih') kada je reč o strancima.
Sve isti, neintelektualni bućkuriš, masa.
Pa i za stranu koja je bacila 2 atomske bombe u 20. veku i koja je streljala poljske oficire u šumi kažemo danas da je 'prava strana'. Ili treba da je izjednačimo sa ovom drugom stranom?
Anđeli i demoni? Svet je crno-beo i bez dijalektike? Ništa nije relativno?
Arkan i bilo koji slobodni Atinjanin iz 5. veka p.n.e. koji bi po naivnom neistorijskom shvatanju 'dobrog' i 'lošeg' bio zao jer je imao roba - nisu ista 'roba'.
Uvek sam za kritiku, ali realnu i utemeljenu... Recimo, meni je potpuno neverovatno da se jedna pametna žena poput Vide Ognjenović iščuđava zbog toga što je autoput nazvan po Milošu, kako kaže "nepismenom diktatoru"..
Da nije bilo tog "nepismenog diktatora", kome je glava decenijama bila u torbi, mi danas možda ne bismo imali državu.. on ju je stvorio..
Pa je taj "nepismeni diktator" ukinuo feudalizam i doneo ustav kakav nisu imale ni neke evropske sile... koje su ga i naterale da ga suspenduje.
Mislim, šteta je što mi 1790. u Srbiji nismo imali fakultete koje bi Miloš završio, ili što nismo imali pozorišta u kojima bi se čovek kulturno uzdizao, nego smo živeli u kolibama, čuvali stoku, a Turci su nabijali na kolac do 1814. u centru Beograda... dok su u Londonu ljudi pili čaj i išli na izložbe.
E, Vida Ognjenović izgleda misli da se ovde živelo kao u Londonu, pa je i od tadašnjih srpskih vladara očekivala da se ponašaju kao engleski..Ne ide to tako.
Samo takvog Nokija niko ne treba nekoliko hiljada godina posle da slavi, a Nokija koji se suprotstavio tome bi trebalo.
Milutin taj brak zasigurno nije "konzumirao".
Da li sad treba da pokrenemo raspravu da su Mađari 16. veka potpuni retardi, jer su smatrali ponižavajućim i gadilo im se nešto što mi danas svi redovno pijemo?
Данас притиском дугмета неко може да побије ститине хиљада људи без икаквог трага да је он то починио
неможе се садашњим мерилима показивати како је онда било мрачно доба, а сада, барам у западним демократијама као све врви од толеранције о моралности.
Radi se i dalje o tome da je od same LBGT parade veci problem parada litijasa, koji u 2022.godini kao problem resavanja stvari poput parade nude vracanje u ,,slavni srednji vek".Milutin taj brak zasigurno nije "konzumirao". Svojevremeno je objavljen rad u Grčkoj, koji su napisala dva grčka lekara. Da je stupio seksualne odnose sa malim detetom, u tadašnjim (ne)higijenskim uslovima, to bi za Simonidu bilo fatalno.
To ne menja činjenicu da se venčao detetom, ali niko ne može, niti treba da sagledava događaje iz savremene perspektive, niti sa savremenim moralnim kompasom.
Potpuno besmislena rasprava. Evo npr, posle bitke kod Mohača, zarobljene mađarske vojskovođe Turci su naterali da piju kafu kako bi ih ponizili (otud kod Mađara i danas izraz kada neko nekoga ponizi - naterati nekoga da popije crnu čorbu). Da li sad treba da pokrenemo raspravu da su Mađari 16. veka potpuni retardi, jer su smatrali ponižavajućim i gadilo im se nešto što mi danas svi redovno pijemo?
I na stranu to, Milutinov brak je bio politički. Stupanje u seksualne odnose se praktikovala od 15. godine pa nadalje.
Боже, шта ти пишеш... Заиста мислиш да је сваки човек из 14. века "дивљак" за просечног конзумента Задруге, или за екипу одатле? По тој логици и на народе који, у твоје време, живе на нижем степену културног развоја треба да гледаш као на дивљаке. Па баш је то у основи НОВОВЕКОВНИХ расних теорија, национал-шовинизама... допиши сам. Знаш како, познајем човека који Албанце назива - Орци. А у давно време, је ли ти познато који је био став Универзитета у Саламанки (почетак међународног јавног права) по питању оправданости "увођења цивилизације међу "дивљаке" у Новом свету"? Да није оправдано. Мора да су и шпански јуристи дивљаци за српског јуристу... Војислава Шешеља.Nek i nije mracno doba, nek je i Milutinovo ponasanje bilo ok za to doba, svakako je potpuno neshvatljivo da se narod u 21.veku lozi na to. Oni sve i da su zlatni za to doba, a nisu, u 21.veku treba da budu kao gledani kao divljaci.
Veća je verovatnoća da nije, nego da jeste, ako ti je lakše da tako protumačiš. Jer za sve iz prošlosti, čak i kada imamo žive svedoke, ne postoji apsolutna istina.Da, ti si im držao sveću pa zasigurno znaš sa ove vremenske distance šta je on radio... Ja ne kažem da jeste radio, niti sam ikad rekao, al odlično je da ti zasigurno znaš...
Naravno da ne treba relativizovati.
I ja se slažem sa tobom Zaza da su janičari bili normala za to vreme, tada nije bilo pravila kakva ih danas poznajemo, svet je bio na nižem stupnju kolektivne svesti i zašto ne oteti decu roditeljima... Turci su im pružili vaspitanje i školu da postanu neko i nešto... Ako ništa drugo, preživeli su! Moramo tim merilima da gledamo...
Ili su jedino nacionalna merila ona kojima vrednujete istoriju a zapravo vas baš briga za moral tada i sada?
Uvek ostaje trag... U današnje vreme više nego ikad...
U istoriji su mogli čitave narode da potamane, i da ne ostane pojedinac da priča o tome... Ono malo preživelih brže bolje prihvati veru i običaje drugog, većeg naroda... Za generaciju, dve sve padne u zaborav...
Ono što tebi i meni danas nije vidljivo ne znači da neće biti budućim pokolenjima, tj. istoričarima za 100 godina, a nekom krugu ljudi je i danas vidljivo... Neke stvari će i tada (zbog manjka izvora) ostati pod velom misterije... Ima puno mitova koji se prenose, a malo činjenica... ali tehnologija, pa kolika je mana, tolika je i prednost... Paradoksalno je Paradoxe da može biti samo mana... Izazova da se nešto sakrije ili otkrije je bilo i biće, samo su oni danas drugačiji...
Kao i izvršioci krivičnih dela, recimo krađe, usavršavaju se načini i alatke kako za vršenje određenih krivičnih dela tako i načini kako otkriti učinioce takvih dela... Uvek je trka bila između sakriti i otkriti, a ne kao sad smo u zaostatku samo sa otkrivanjem zbog tehnologije... Tehnologija, kolika je mana (što je okosnica tvog viđenja) tolika i prednost...
Samo što ti neke stvari sad nisu ni vidljive, kao što DNK nije bio vidljiv pre jednog veka i hapologrupe naroda, a možda će za 3 veka na osnovu genetike moći da se dokaže da je neki narod postojao na nekom području bez bilo kakvog pisanog ljudskog, traga o tome... Jesi li razmišljao o tome?
To Beki nije rekao, niti bilo ko na suprptnoj strani od tvoje pozicije ovde...
Ali ovde se toliko imputira i podmeće da je to jezivo...