Vox91
Expert
- Učlanjen(a)
- 17.08.2017.
- Pohvaljen
- 11.826
Benderu, tražiš opširne odgovore subotom uveče, izvini na malo dužem čekanju, ali morao sam prvo da dođem kući da bi dobio kvalitetan odgovor.Pa mi već imamo nešto sa takvom funkcijom (da nervira narod). Vučina ga je i dovela.
Inače, nisi mi odgovorio na pitanja koja je to i moralne i pravne norme ona prekršila u radnjama koje se vide na snimku...
Države različito regulišu ponašanje svojih zvaničnika i službenika.
Hrvatska vlada ima Kodeks ponašanja državnih dužnosnika:
Obrati pažnju na čl. 5 i 9 (Načelo uzornog ponašanja).
Što se tiče Srbije, mislim da nemamo kodeks o ponašanju članova Vlade, ali imamo Kodeks ponašanja državnih službenika:
Kodeks ponašanja državnih službenika | Paragraf
OVIM KODEKSOM uređuju se pravila etičkog ponašanja državnih službenika i način praćenja njegove primene / PARAGRAF pravna baza | propisi REPUBLIKE SRBIJE
www.paragraf.rs
Imaš i Evropski kodeks o administrativnom ponašanju:
European Ombudsman
www.ombudsman.europa.eu
"Službenici bi trebalo da se rukovode osećajem za primerenost i da se u svakom trenutku ophode na način koji bi bio pozitivno ocenjen od strane javnosti. Ova obaveza se ne ispunjava prostim postupanjem u okvirima zakona". Lepo sročeno, pogotovu ovo da nije bitno samo prosto poštovati zakon, a ja bih dodao i važnost običajnih pravila.
Dakle, ljudi koji obavljaju državne funkcije, javni službenici, sudije, tužioci, advokati itd. treba da poštuju razne pravilnike i kodekse profesionalne etike i ponašanja, vodeći računa i o svom i o ugledu institucija u kojima rade i koje predstavljaju, što je Sana Marin poprilično zanemarila.
Šta bi tek rekli na naš Kodeks sudijske etike, koji predviđa sledeće:
DOSTOJANSTVENOST
Sudija je dužan da u obavljanju sudijske funkcije i u postupcima van suda razvija standarde ponašanja koji doprinose očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudija.
Primena:
4.1. Sudija mora da se uzdržava od nedoličnih postupaka, kao i od postupaka koji mogu narušiti poverenje javnosti u sud.
4.2. Sudija je dužan da čuva ugled suda i sudijske funkcije kroz pisanu i izgovorenu reč.
4.3. Sudija, kao lice izloženo stalnom sudu javnosti, slobodno i svojevoljno, prihvata lična ograničenja, koja mu nameće sudijska funkcija.
Slično predviđa i Kodeks ponašanja tužilaca, guglaj ako te zanima da čitaš.
Nadam se da si zadovoljan odgovorom..