U svakoj utopiji nešto škripi, ipak...
Vezano prvo za tu Rante, koliko sam video ona je bila kamen spoticanja vezano za izveštaj o Račku koji je Voker hteo da progura, nemam vremena da se sada prisećam celog slučaja ali ostao mi je u sećanju utisak koji se ne poklapa sa tvojim i ne svodi na to da je stekla "naknadnu savest". Naknadno jeste objašnjavala da je svoje otpore pružala frejmiranom izveštaju još u vreme dok je izveštaj pravljen... Tako da je uopšte ne stavljam u isti koš sa Ahtisarijem, koga opet ne vidim kao zlotvora...
Šta bi tek po Arkanu mogli sve da zaključimo o Srbima?
Uporedio sam društvo sa puno kontrole i jedno društvo u kome se oseća duh slobode i ti pominješ Ahtisarija i Rantu... Imaš li koga za Švedsku ili Norvešku da spomeneš, pošto su ta društva uporediva sa Finskom?
Eto ugledaj se na Švedsku, ako sa Finskom imaš problem...
Možda Norveška nije najbolji primer zbog Brejvika...
Ali Island je sigurno idealni primer... Ko još ima šta da zameri Islandu? Koliko severno treba da odem da bi primer bio prihvatljiv?
Kakve veze ima dvoje individualnih ljudi imaju sa društvom, koje su tamo kreirali...
Moguće je da je depresija veća na severu... Ja nikad ne bih menjao ovo leto (meni ni ovo nije dovoljno toplo) sa standardom, ali standard Finci imaju i dobre društvene vrednosti gaje, malo jesu flegmatični za nas ovde... ali i mi smo za Arape prilično na distanci... Tamo se muškarci drže za ruku kad idu ulicom kao znak prijateljstva... Što je manje sunca, manje je prisnosti i strasti a više odmerenosti, racionalnosti, distance... Sve što sam stariji više sam za sunce, ali njega ni u Rusiji nema... Tako da, možda bi u okviru Evrope južna Španija bila najbolje mesto za mene...
Eto oni čak nisu priznali ni Kosovo... Mada jesu u NATO... Ipak nadam se da niko neće imati problem sa bratskom Španijom...