Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 48.251
Pa kazu da je to namerno uradio, da bi sto vise odlozio uvodjenje sankcije Rusiji.Ал се ово отегло...
Pa kazu da je to namerno uradio, da bi sto vise odlozio uvodjenje sankcije Rusiji.Ал се ово отегло...
ne vidim korelaciju.Treba da bude ponizna seljančica zakopčana do grla i zaključana u svoju sobu do prve bračne noći?
И прошли пут су одуговлачили.Pa kazu da je to namerno uradio, da bi sto vise odlozio uvodjenje sankcije Rusiji.
Nisi razumeo.ne vidim korelaciju.
biti urban ne znaci ne biti seljacina u dusi
Biti urban ili biti Orban?ne vidim korelaciju.
Mnogo je manje korelacije između biti uban = loše za premijera, pa si ipak napisao takav post...ne vidim korelaciju.
Ne. Ni u 15. veku srpski gradovi nisu izgledali tako. Već sam te uputio na ovu fantastičnu knjigu:Da, s akcentom na "tokom austrijske vladavine".
Da Srbiju a samim tim i BG nikada nisu zadesili Turci, BG i ostali gradovi bi izgledali ovako.
Због недостатка простора, као и у данашњим градовима, на средњовековном тргу Рудника почела је изградња спратних објеката. У приземљу су обично биле радионице или трговина, а на спрату се становало. Домаћинства су чисту воду добијали из снажног извора реке Златрице, која је урезала клисурицу у планини.
- Речне обале нису биле косе као данас, него степенасто засецане да би се добиле терасе где су зидане куће. Да би такво велико урбано насеље функционисало, била му је неопходна канализација
Sve je to lepo, samo, iz tog raja na zemlji mi smo zapamtili Helenu Rantu i Martija Ahtisarija, koji je, beše, izjavio da su "Srbi krivi kao narod", dok je primao mito od Albanaca za svoj "mirovni plan za Kosovo".
A čitao sam i da ova mala Sana Marin voli da drži prste u pekmezu.
Koliko su mi mrski totalitarizmi, toliko me je strah i od "idealnih društava"..
Haha, jos jedan ''neutralac''.Koliko su mi mrski totalitarizmi, toliko me je strah i od "idealnih društava"..
Ako ne u 15. onda u 14. i ranije.Ne. Ni u 15. veku srpski gradovi nisu izgledali tako.
Nije vitraz (jer on se pravi od stakla, a i onako je nepoznat svuda istocno od Drine i juzno od Save i Dunava - vizantijska anticivilizacijska okupaciona zona), a i da jeste, opet je radjen u orijentalnom stilu - veoma debele i istaknute konture, one klasicne neprirodno izbuljene oci na likovima i slicno.Primer npr. vitraž iz crkve u Brskovu (kod današnjeg Mojkovca)
Smej se ti samo, ali u toj idealnoj Finskoj ne znaju šta će od depresije, a po stopi samoubistava su pri vrhu.Haha, jos jedan ''neutralac''.
Jer je bila orijentalna despotija, Bliski istok, hriscanski hilafet a ne Evropa.Чему ниподаштавање Византијске културе?
I Katar ima maltene najveci BDP po glavi stanovnika na svetu, gomilu staklenih zgradetina, razna cuda, desalinizatore morske vode, cak i klimatizere ispod plocnika i trotoara, pa to ne menja cinjenicu da je Katar jedna rigidna orijentalna despotija, te po unutrasnjem uredjenju jedna od najodvratnijih i najprimitivnijih zemalja sveta.Византија је имала водовод са питком водом
Rekao je 'as a nation', a to znači 'kao država', a ne 'kao narod'.Sve je to lepo, samo, iz tog raja na zemlji mi smo zapamtili Helenu Rantu i Martija Ahtisarija, koji je, beše, izjavio da su "Srbi krivi kao narod", dok je primao mito od Albanaca za svoj "mirovni plan za Kosovo".
A čitao sam i da ova mala Sana Marin voli da drži prste u pekmezu.
Koliko su mi mrski totalitarizmi, toliko me je strah i od "idealnih društava"..
Sve do 50-ih godina XX veka neretko pravili brasno (za hleb) od mlevene kore drveta.A vrlo siromašan narod, do sasvim bliske prošlosti.
Možeš da kritikuješ koliko hoćeš srpski mentalitet, ali i tebe odlikuje ta potreba mnogih da glume neku stručnost na polju o kome ne znaju ništa.Ako ne u 15. onda u 14. i ranije.
Inace i u srednjem veku je postojala jasna i ostra razlika izmedju srpskih gradova (i ostalih unutar vizantijske anticivilizacijske okupacione zone - bugarskih, rumunskih, ruskih...) i onih evropskih.
Naravno i bez Turaka i njihove okupacije bi se stancovale ovakve crkve u orijentalnom stilu i to u nedogled, do kraja vecnosti, a taman posla da se napravi ovako nesto - to je zapadna jeres, Boga ti.
A univerziteta (onih poput u Bolonji, Pragu, Oksfordu, Zadru...) naravno ne bi bilo ni za lek, vec bi glavni domet bile prepisivacnice knjiga i to skoro iskljucivo crkvenih.
Nije vitraz (jer on se pravi od stakla, a i onako je nepoznat svuda istocno od Drine i juzno od Save i Dunava - vizantijska anticivilizacijska okupaciona zona), a i da jeste, opet je radjen u orijentalnom stilu - veoma debele i istaknute konture, one klasicne neprirodno izbuljene oci na likovima i slicno.
Despotija, bila i ostala.за разлику од византијске културе од пре 1000 година
1. ''Evropljani'' se pisu velikim slovomМогао бих да напишем пост од једно 3000 речи како су "европљани" до скоро били цивилизовани и демократични у поређењу са остатком света
Imaš pravo i svestan sam toga. Ali vode me dve stvari:Јој људи како не схватите да је узалудно расправљати се са испраним мозговима попут Бунануб, ту нема трунке жеље за истином или едукацијом већ бљује жуч из чисте злобе и аутошовинизма. Када је Хенри својим женама секао главе што му нису рађале синове или Французи носили крваве завоје на задњици јер је то радио њихов Луј након операције хемороида они су то радили на прогресиван и демократски начин, за разлику од византијске културе од пре 1000 година
Могао бих да напишем пост од једно 3000 речи како су "европљани" до скоро били цивилизовани и демократични у поређењу са остатком света али је то узалудно као и указивање на научну / цивилизацијску супериорност Византије у поређењу са северозападном Европом у том периоду. Неће чути а свакако неће променити мишљење јер није објективно нити мари за објективне параметре већ површну позлаћеност и последице повољних геополитичких превирања кроз историју.
I šta to menja? Da li kao državi, ili kao narodu- svima nam je nalepio krivicu, a svojim planom predvideo nezavisno Kosovo.. uz to i potkupljen od strane Albanaca.Rekao je 'as a nation', a to znači 'kao država', a ne 'kao narod'.
Ahtisari na stranu - sjajna zemlja, Finska. Uz ubedljivo najniži nivo nacionalne isfrustriranosti koji može da se vidi, igde. A vrlo siromašan narod, do sasvim bliske prošlosti.
Ja sam ti napisao primere srpskih gradova sa komunalnim upravama, dao primere viteških turnira u Srbiji, opomenuo da je romanika srž raškog stila arhitekture, a sada ti napominjem i da je u Dušanovom zakoniku jednom tačkom (mislim da je 139.) predviđena mogućnost i da ljudi iz najnižih slojeva tuže cara, ukoliko smatraju da se ogrešio o njih. A to nećeš naći ni u jednom zakoniku iz 50ih godina 14. veka u Evropi.Despotija, bila i ostala.
Svemocni car-tiranin koga niko nije smeo ni u oci da pogleda i pred kojim je svako morao da metanise, zatim nedostatak bilo kakvih slobodnih gradova i samim tim zacetaka demokratije i gradjanske svesti, nedostatak viteskih redova i turnira i samim tim svesti o licnosti i individualizmu ili univerziteta poput onog u Bolonji ili Pragu, kao i nepoznavanje arhitekture dalje od onog ''kupola na vrhu jednakokrakog krsta''.
1. ''Evropljani'' se pisu velikim slovom
2. nista od toga nije ni 20% od onoga sto su radili razni Turci, Mongoli, Tatari, Huni, Rusi, Asirci, Persijanci, Asteci, Maje, Kinezi, Saraceni, Mavari i ostale ''dobre duse'' izvan Evrope.
Da, i zato bi crkve po Srbiji izgledale ISTO do kraja vecnosti. Insistiralo bi se i dalje na okostalosti i rigidnosti.Elem, to što su srpske crkve u, kako ti sa gnušanjem kažeš, "orijentalnom stilu" nema veze sa bilo kakvim slabijim dometima ili primitivizmo srpskih neimar, već je arhitektura (u ovom slučaju srpskovizantijski stil) definisana nepisanim (i pisanim) crkvenim kanonima.
Ne, romanika izgleda ovako.Dalje, zašto ignorišeš činjenicu da je romanika bila u sržo prethodno aktuelnog - raškog stila srpske arhitekture? Studenica? Gradac? Itd.
Ne bi, jer bi rigidni ''konzervativni'' duh, okostao i ucauren u raznim tzv. kanonima ipak preovladao.odgovorno tvrdim da bi među Srbima vremenom nastale adekvatne visoke obrazovne institucije.
Ako nesto izgleda kao stagnantna orijentalna despotija, ponasa se kao stagnantna orijentalna despotija, oglasava se kao stagnantna orijentalna despotija i oseca se kao stagnantna orijentalna despotija - onda i jeste stagnantna orijentalna despotija.jer nazivaš Vizantiju i njenu kulturu anticivilizacijskim.