Kailan
Advanced
- Učlanjen(a)
- 24.08.2015.
- Pohvaljen
- 10.748
Мени је увек некако тужно колико људи у Србији не маре за надисторијске трендове и узроке будући да су они можда и занимљивији од учења саме историјеImaš pravo i svestan sam toga. Ali vode me dve stvari:
1. Da kao istoričar imam obavezu da branim istinu
2. Da ne smem da dozvolim da sutra neko pročita njegove gluposti i krene da veruje u njih. Iako je nacionalna istorija tj. tumačenje pod stalnim napadima nekakvih deretićevaca koji pokušavaju da je preterano glorifikuju, ni ovakvim komentarima, prepuni neznanja i nipodaštavnja ne čini ništa manje zlo.
На пример, у социјалној психологији је већ дефинитивно доказано да аутократичност / демократичност једног колектива зависи од његове безбедности и сигурности - организације које су постојале у турбулентнијем окружењу и бивале нападане су тежиле да се аутократизују и "збију редове" јер је то много ефикасније за опстанак од демократије. Демократија је за мир, зато ниједна војска на свету није и не може да буде демократична. То важи и на микронивоу компанија и тимова, већ се узима здраво за готово у менаџменту. Код нас и даље има људи који просипају неку протонацистичку пропаганду о генетској супериорности одређених друштава и њиховој предиспозицији за демократију.
Постоје примери различитих демократских уређења широм света (од Ирокои индијанаца до Исланђана) али оно што им је заједничко је готово увек релативна безбедност од страних напада, поготово напада који чине озбиљну егзистенцијалну претњу а не само стандардне племенске сукобе.
Још два фактора за које сам чуо да се помињу јесу расположивост воде и могућност централизације протока информација / транспорта. У друштвима где је вода ретка (попут пустињских) су аутократије заступљене јер се рађају природни монополи над ресурсима и контрола воде. Тамо где има питке воде у изобиљу долази до друштвене децентрализације. Контрола информација у принципу значи колико лако један центар моћи може да зна шта се дешава над територијом где влада, убира порезе и спроводи своју вољу, ако то закаже долази до децентрализације и цепкања организационе структуре.
И не треба заборавити ни економске / марксистичке факторе производнх односа али то је тек тема за себе