Šta je novo?

Izbori 2024

Ne mora ni da ima takvu "masu ljudi", ima onoliko koliko je potrebno.

Bitno je da Rusija ne zavisi od drugih država. Kada su joj uveli neke sankcije oni su od uvoznika žitarica postali izvoznici. Uskoro će tako biti i sa jabukama koje smo mi izvozili.

Malo morgen ne zavisi i malo morgen je skroz samoodrziva zemlja.

Ljudi masovno odlaze iz te Rusije a ovamo Srbi u oblacima i iluzijama pisu hvalospeve i tesenja jer ne smeju da se suoce sa istinom.

Price kako ce Rusija iz ove krize izaci jaca su ravne pricama Mladjana Dinkica iz 2008. da ce Srbija izaci kao pobednik iz svetske ekonomske krize.

I da, ovo jeste jedna globalna i energetska, i politicka, i ekonomska i finansijska kriza, to je vise nego jasno. Njesra iz 2008. ce biti mala beba za ovo.

Pa ocigledno veze nemas kako se zivi, niti koliko im komercijalni deo privrede zavisi od zapada.

P.S.
Ja cak ni u svojim tinejdz danima najvece rusofilije (najvece za mog zivota) nisam smatrao da je Rusija samoodrziva. Smatrao sam da moze da bude uz Kinu. Ali ne potpuno sama.

Poslednja izmena:
Rusija ima hranu, vodu, energente, razne rude, metale, . . i ona je jedina "samoodrživa" država.
Pored toga saradjuje sa celim svetom, osim sa Zapadom, a to nije tako malo, nap. BRIKS kojem hoće da pristupe neke veće države.
Ovo je moj odgovor sa kraja predhodne strane na pitanje o samoodrživosti.

Pustite strane zemlje.
Mozemo li ista da uradimo kod nas?
Ljubav prema Vodji kod vecine stqanovnika Srbije pretvorena je u fizicku strast.

Video sam tvoj post, ali nije bitno "kako se tamo živi". Zvisnost dela privrede od Zapada može da se smanji i nadoknadi sopstvenim radom i okretanje privrede ka "ostatku sveta", nap. sadašnjim i budućim državama BRIKS-a.

Teškoće će sigurno biti narednih godina, ali mislim da Rusi igraju na dugoročan proces osvajanje dela Ukrajine, a to mora nešto i da košta.

Što se tiče Srbije, koja je na putu u EU, najbolje je da radimo na Otvorenom Balkanu, jer pored ekonomskih benefita smanjuje političke tenzije u regionu.

Poslednja izmena:
A, zvisnost dela privrede od Zapada može da se smanji i nadoknadi sopstvenim radom i okretanje privrede "ostatku sveta".
Zapravo ne:

Rusija je u maju proizvela 3.700 automobila, 97 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, objavila je državna agencija za statistiku Ros-stat.
---
Proizvodnja kamiona i autobusa u maju pala je za gotovo 40 odsto, odnosno 6,5 odsto u odnosu na maj 2021.
---
Prodaja najpopularnije i najpristupačnije robne marke u zemlji automobila lada pala je u maju za gotovo 84 odsto, saopštilo je Udruženje evropskih preduzeća.

Rusi su jednostavno odlučili da u značajnoj meri odbace elektroniku i proizvode automobile kao pre nekoliko decenija, piše Index.
---
Prvi model koji će se pojaviti na tržištu nakon ponovnog pokretanja proizvodnje, Lada Granta, biće bukvalno "opljačkan" jer neće imati ni ABS ni ESP sisteme. Međutim, nedostatak osnovne bezbednosne opreme nije jedina prinudna mera u procesu proizvodnje, jer će automobil izgubiti senzore u izduvnom sistemu, što će ekološke standarde spustiti sa Evro 5 na Evro 2 standard.

U danasnje vreme, ovakva vozila necs kupovati cak ni drzave Centralne Azije ili Afrike. Zato sto ko zeli nesto konkretno, uzece Evropske, Americke ili Japanske i Korejske marke. Ko zeli samo kvantitet i pristupacnost, uzece Kineske, Vijetnamske ili neke druge manje poznate ali koje rade po zapadnjackim licencama.

Prosto, pored toga sto se svi udaljavaju od njih a mnogi ih i mrze sadz, izgubice sva trzista i imidz. Jer praviti auto 1960ih i praviti auto danas su nebo i zemlja. A oni, ruku na srce, ni 1960ih nisu umeli da naprave dobar auto.

Ako gledaš kratkoročno samo automobilsku industriju ona svakako ima problema. Ali ako Rusija dugoročno počne da radi sa Kinom, Indijom i ostalim državama na toj proizvodnji, onda je sasvim druga situacija.

To sam i ja nekad mislio pa me 10ak godina iskustva i novih desavanja demantovalo i ubedilo da nije to bas tako kako se cini kada se sve gleda kroz rusofilske naocare.

Ne znam šta si ti mislio, ali sada je potpuno nova situacija i mora da se gleda šta je iza horizonta. Rusi imaju energente, gas, naftu i uranijum, a to je roba koja će da ima kupce narednih decenija. Zato će veći deo ove planete morati ili želeti da ekonomski saradjuju sa Rusijom.

Druga je priča što su oni veliki izvoznici žitarica, a biće još veći jer su osvojili dobar deo Ukrajine. Imaju rude i metale koji su potrebni u raznom oblastima. Predhodnih par godina su razvili i najmodernije rakete, što ih opet za neke države čini poželjim partnerom, nap. Kina, Indija, Iran, Turska, . .

Sve to nema veze sa nekim "rusofilstvom" već su činjenice i mora da se gleda kako bi mogao da izgleda "novi svetski poredak" koji se sada stvara. . . i "gde sam ja tu". :)

Vidi brale, ti možeš da autistično ponavljaš svoje želje i fantazije do mile volje. Niti će to promeniti gorku realnost u kojoj se ta Rusija nalazi, niti će mene sprečiti da demantujem sve tvoje tvrdnje koje su netačne a proističu iz propagande ili ''što je draganu milo, to mu se i snilo''.

Sve tvoje tvrdnje u zadnje dve strane svode se na: ''ja mislim'', ''biće tako'', ''može da bude'', ''a ne ne, ovo je drugačije'' i slične rekla-kazala fraze. Nikakvi argumenti, nikakvi podaci, nikakvi izvori, nikakva obrazloženja. Ja bih mogao da razumem takve izjave da si ti sada tinejdžer kao što sam ja bio kada sam pisao takve stvari i verovao u neke iluzije. Ali ti si se beše, ako se dobro sećam, busao kako si neki mudrac u godinama koji sa vrhova Fruške gore vidi stvari pre i bolje nego drugi. Stoga mi je neshvatljivo da u momentu kada Rusi masovno napuštaju svoju zemlju, auto industrija im se degeneriše i vraća na Moskviče iz 1970ih, a nezaposlenost, dugovi i neizmirene obaveze im rastu... ti pričaš o nekom procvatu Rusije i kako će svi da hrle njoj i da zavise od nje.

Hoće, boli ih uvce. To što će kupovati više gasa i sirovina od nje po nižoj ceni nego od zapada ne znači da će hrliti u njen zagrljaj niti da će da jure da dele tehnologije s njom ili da razvijaju industriju s njom. Određeni nivo saradnje će svakako ostati. Ali boli jednu Kinu uvo da sa jednom Rusijom razvija i deli auto industriju.
Predhodnih par godina su razvili i najmodernije rakete
Sve to nema veze sa nekim "rusofilstvom"
Pa upravo ovo je potvrda da ima veze sa rusofilstvom, da ti sve gledaš kroz izvitoperenu rusofilsku prizmu i da očigledno ili nemaš pojma o čemu pričaš ili si jednostavno naloženi tinejdžer koji veruje u neke pogrešne pretpostavke a predstavlja se kao mudri čovek u godinama.

Pričaš o činjenicama, i to u nekom maniru ''ja znam činjenice za razliku od tebe/vas koji se tu kao nešto sramotite, pa ću sad ja da vam objasnim. I sad ću ja da teram po svome i pričam svoju istinu a za vas me zabole''. Koje činjenice? Koje izvore si naveo? Koja obrazloženja si dao? Izvoli potkrepi sve te tvrdnje izvorima, dokazima i obrazloženjima. A ne da mi pričaš tu priče koje podsećaju na pamflete Obraza iz 2000ih.

Da si ti meni živ i zdrav, i Sovjeti su još 1970ih imali najbolje raketne tehnologije. I na vojnom i na civilnom polju. Možda čak i pre, zavisno od toga po kom kriterijumu račnamo. Jer su im sami Ameri skidali kapu sve do Apollo 11. A i dan danas NASA koristi njihove motore iz 1980ih. Elem, dakle imali su uvek vrhunsku raketnu pa i svemirske tehnologije. Pa im je narod opet živeo u bedi, a država im je 1980ih počivala na staklenim nogama i povuci-potegni ekonomiji i sistemu koji je neslavno pukao. Dakle, tvoja sumanuta ideja da to što neka država pravi najbolje raketne tehnologije, automatski znači i da će imati super život i standard, ne znači apsolutno ništa. I imamo nekoliko decenija iskustva i istorije koji to potvrđuju.

Čuveni izanđali argument u odbrani Rusije - ''ali imaju najbolje rakete''... Sjajno. Šteta samo što čim pokušaju da skaliraju mašinu od 200 tona ispod nivoa jednog Kamaza, odnosno na nivo mašina manjih od industrijskih, sve počne da pada u vodu. I evo, prođe 50 godina otkako to pokušavaju i još uvek ne uspeše. A ono gde su uspeli, uspeli su samo zahvaljujući saradnjom sa zapadom i njegovim tehnologijama. Jer to je sve došlo kada su u Rusiju došli Chrysler, Renault, Iveco, Scania, Nissan, Hyundai... Šta ih čeka sada kada su svi ili skoro svi ti otišli, može se videti i pročitati u tekstovima iznad. Ali jbg, džabe to, dragan zna bolje... Bolje nego ceo svet, bolje nego čak i statistički zavod Rusije... :rolleyes:

Poslednja izmena:
Sledeci veliki propast imperije ce verovatno biti Ruska Federacija. Prvo ce propasti ekonomski, jer Rusija ipak nije Kina da se tako samoodrzava, pa ce onda gubiti teritorije na istoku, jer ce nacionalne i etnicke grupe hteti da se odvoje, verovatno pripomognute zapadom i ostalima koji u tom raspadu vide interes.
Ako Rusija nije propala devedesetih pod Jeljcinom, neće propasti ni danas. Ko će se to na istoku odvajati od Rusije ? Rusi su u Sibiru odavno većina. Samo vlažni snovi crknute Medlin Olbrajt, ona i Vesli Klark bi voleli da sa svojim kompanijama mogu pljačkati mineralne resurse Sibira i Donbasa, kao što danas pustoše rudnike na okupiranom Kosovu i Metohiji. Ali, pljačku ruskih resursa niko od tog svetskog šljama neće doživeti.

Poslednja izmena:
... ti pričaš o nekom procvatu Rusije i kako će svi da hrle njoj i da zavise od nje.
Ne, nisam ja TO "pričao", već si to slagao da bi imao razlog za tvoje pisanije. Podmetanja i klevetanja su tvoj manir, ništa novo ni ovde.

Nemam ja nameru ovde da namećem moje vidjenje sadašnje situacije i budućih dogadjaja u svetu. Svako neka razmisli i donese svoj sud.

Iznenadio bi se koliko je blizu raspada Rusija bila 90ih. A koliko je blizu i sada. To jest, koliko će biti jednog dana kada Putin umre. Ili ako kriza u samoj Rusiji potraje dovoljno dugo.
Ne, nisam ja TO "pričao", već si to slagao da bi imao razlog za tvoje pisanije. Podmetanja i klevetanja su tvoj manir, ništa novo ni ovde.

Nemam ja nameru ovde da namećem moje vidjenje sadašnje situacije i budućih dogadjaja u svetu. Svako neka razmisli i donese svoj sud.
Ma naravno, nisi ti ništa tako pričao. Nije šija nego vrat.
Nisam ja ni sumnjao da nemaš nameru da ostaješ mnogo ovde, pošto se u celu tematiku razumeš ko Marica u onu stvar. Gospodin ''ako dovoljno dugo budem verovao u nešto, i dovoljno dugo mračio ljude s time, na kraju će se i obestiniti i ja ću ponovo biti u pravu i ispasti glavna faca''.

Poslednja izmena:
Nece biti procvata bilo gde.
Jedni ce voziti zastarele automobile, drugi nece imati benzina.
Verujem da ce Rusija uvoziti automobile iz Kine.

Ono sto je matematicki sigurno je kriza u EU.
Radujmo se njihovoj nesreci, kao sto su se oni radovali nasoj.

Nema smisla ovde polemisati sa prostacima i lažovima koji misle da nešto znaju.

Naredne godine će pokazati ko je ovde imao bolje procene situacije i budućnosti.

Rusi ne moraju da brinu o tehnici i automobilima, Kina moze da zameni svu tehniku sa Zapada bez problema. Rusija ce verovatno da stagnira sledecih godina ili cak decenija ali daleko od toga da ce da propadne. Kina je ta koja ce imati najvise izazova u sledecih decenijama, jer je i pored ogromnog napretka prilicno neujednaceno drustvo sa vise od pola populacije koja zivi na selu u velikom siromastvu. To nije veliki problem za male zemlje kao sto je nasa, 3-4 miliona sirotinje ne mogu da naprave Bog zna sta, ali zamislite 600 miliona besnih siromasnih ljudi kada vide Tesle i kineske Tesle na ulicama Sangaja i solitere a znaju kako oni zive. Taj drustveni balon socijalne nepravde ce kad tad da pukne i to i Kina sama zna.

Nema smisla ovde polemisati sa prostacima i lažovima koji misle da nešto znaju.

Naredne godine će pokazati ko je ovde imao bolje procene situacije i budućnosti.
Idi kači Vučićeve pamflete o Velikoj Albaniji, pardon Otvorenom Balkanu, kanalu Dunav-Solun i sličnim tinejdžerskim maštarijama. Pusti ove teme za odrasle, vidiš da negativno utiču na tebe.

@Sweet Dee
Rusija se sastoji iz stotine malih celina koje zajedno na okupu drži federacija, centralizovana vlast i FSB. Kada Putin jednog dana umre, osim ako nije unapred i isplanirao i spremio mehanizme da njemu odani i patriotski nastrojeni ljudi naslede vlast od njega, postoji ogromna opasnost da desetine malih iskompleksiranih poglavica širom Rusije poželi da, ako već ne mogu da budu velika mooda pri vrhu RF, onda da naprave svoju zajednicu. Ne govorim tu samo o guvernerima oblasti, govorim i o oficirima, oligarsima, militantnim grupama. A svega ima u tom prostranstvu i u tom moru od 140 miliona ljudi.

Kadirov je isto jedan od potencijalnih opasnosti. Zato što je u srži islamski fanatik, koji poznaje samo jezik sile, i svakog ko mu se ne nametne kao jači smatra slabićem koga treba pojesti i prisiliti u šerijatsko, srednjevekovno uređenje. Prosto, čovek je zaostao u razvoju, u glavi je i dalje pećinski čovek i čečenski drumski razbojnik, kakvi su bili stotinama godina. A pitanje je koliko će i ova lažna lojalnost prema Putinu da mu traje. Kad bi, hipotetički, sutra on i ostale poglavice širom RF dobile informacije da se sprema veliki puč ili prosto Putinova smrt, i samim tim promena vlasti i snaga, Kadirov i njegovi divljaci bi bili prvi koji bi pohitali u centar zbivanja da zgrabe premiju.

Rusiju čekaju ogromni problemi. Od ekonomije, preko demografije, politike, spoljnih odnosa, industrije... A i za neke zemlje za koje se priča da su joj šatro veliki saveznici i partneri, već se sumnja šta bi uradili kada bi videli da je Rusija na kolenima i da neko vreme nema ili neće biti centralizovane vlasti i moći. Ja pre 10ak godina bih žalio zbog toga puno. Žalio bih i danas, ali u mnogo manjoj meri. Jer nije ni moja ni dužnost drugih Srba da plačemo nad njenom sudbinom i plaćamo njene pehove. Nisam im ja ni bilo ko drugi kriv što su ispali slepci i uleteli u živo blato iz kog sad pokušavaju da se isčupaju. Iako neke Srbende pokušavaju da to tako predstave i nametnu, da smo mi njima nešto dužni. Iako im je državni vrh isti šljam kao i oni u Briselu, Berlinu, Vašingtonu i Pekingu. Sve su to iste smrdljive psihopate i control freakovi, samo u drugačijim izdanjima. Meni je na dalje samo bitno da propast ili ishitreni potezi jedne strane i jednog bloka nemaju uticaj na druge, a pogotovu ne na male i neutralne zemlje poput naše. A što se mene tiče, da sutra svi ti njihovi vladari u Moskvi, Briselu, Berlinu, Vašingtonu, Pekingu... završe odjavljeni s ovog sveta, ne bih ni trepnuo. Štaviše, radovao bih se, jer bi svet bio lakši za jedno 100ak psihopata. Daleko im lepa kuća svima redom, 100 debila gurnuše 8 milijardi u serije krizetina...

Poslednja izmena:
Nece biti procvata bilo gde.
Jedni ce voziti zastarele automobile, drugi nece imati benzina.
Verujem da ce Rusija uvoziti automobile iz Kine.

Ono sto je matematicki sigurno je kriza u EU.
Radujmo se njihovoj nesreci, kao sto su se oni radovali nasoj.
Postoji gomila zemalja sa jakom auto-industrijom koje Rusiji nisu uvele sankcije: Kina, Indija, Pakistan, Iran, Turska, Brazil, Argentina, Južnoafrička Republika, Indonezija. One mogu popuniti prazninu na ruskom tržištu automobila, a Rusija već ima i svoju auto-industriju, kojoj ove zapadne sankcije mogu poslužiti kao zamajac da se još više razvije.

Otkad joj je EU uvela sankcije na prehrambene proizvode, ruska poljoprivreda i prerađivačka industrija su doživele procvat.

Ako Rusija nije propala devedesetih pod Jeljcinom, neće propasti ni danas. Ko će se to na istoku odvajati od Rusije ? Rusi su u Sibiru odavno većina.

Mozda se vecinski govori ruski jezik, ali etnicki Rusi nisu u tolikom broju kao sto se misli. Citav veliki istok Rusije je njihova kolonija, mozda tek sada pocinje da zri ta ideja o separatizmu.
Realno, sta ce im tolika prostranstva? Taj san o velicini, popularan i na Balkanu, ce pre osiromasiti ljude, nego sto ce im staviti dnevni hleb na sto.

Rusiju čekaju ogromni problemi. Od ekonomije, preko demografije, politike, spoljnih odnosa, industrije... A i za neke zemlje za koje se priča da su joj šatro veliki saveznici i partneri, već se sumnja šta bi uradili kada bi videli da je Rusija na kolenima i da neko vreme nema ili neće biti centralizovane vlasti i moći.
Ne poznajem Rusiju previse, ali sam skeptican na te price o njenoj brzoj i neminovnoj propasti, jer je prezivela krizu 90ih sto 90% zemalja ne bi uspelo bez rata i raspada. I jedan sam od onih koji zele svetu i jaku Kinu i Rusiju, pored bogatog Zapada, jer verujem u balans svetskih sila, nesto slicno smo imali za vreme Hladnog rata pa nije bilo ozbiljnih ratova, samo "intervencija". Jesu autokratije, mozda i diktature ali to je na stanovnicima tih zemalja da rese, ako se oni ne bune zasto bi meni smetalo. Ali ako imamo nekoliko sila koje se plase jedna druge, to je dobra stvar za sve nas ostale. Bice manje velikih sukoba i ratova.

Vrh