Vidi brale, ti možeš da autistično ponavljaš svoje želje i fantazije do mile volje. Niti će to promeniti gorku realnost u kojoj se ta Rusija nalazi, niti će mene sprečiti da demantujem sve tvoje tvrdnje koje su netačne a proističu iz propagande ili ''što je draganu milo, to mu se i snilo''.
Sve tvoje tvrdnje u zadnje dve strane svode se na: ''ja mislim'', ''biće tako'', ''može da bude'', ''a ne ne, ovo je drugačije'' i slične rekla-kazala fraze. Nikakvi argumenti, nikakvi podaci, nikakvi izvori, nikakva obrazloženja. Ja bih mogao da razumem takve izjave da si ti sada tinejdžer kao što sam ja bio kada sam pisao takve stvari i verovao u neke iluzije. Ali ti si se beše, ako se dobro sećam, busao kako si neki mudrac u godinama koji sa vrhova Fruške gore vidi stvari pre i bolje nego drugi. Stoga mi je neshvatljivo da u momentu kada Rusi masovno napuštaju svoju zemlju, auto industrija im se degeneriše i vraća na Moskviče iz 1970ih, a nezaposlenost, dugovi i neizmirene obaveze im rastu... ti pričaš o nekom procvatu Rusije i kako će svi da hrle njoj i da zavise od nje.
Hoće, boli ih uvce. To što će kupovati više gasa i sirovina od nje po nižoj ceni nego od zapada ne znači da će hrliti u njen zagrljaj niti da će da jure da dele tehnologije s njom ili da razvijaju industriju s njom. Određeni nivo saradnje će svakako ostati. Ali boli jednu Kinu uvo da sa jednom Rusijom razvija i deli auto industriju.
Predhodnih par godina su razvili i najmodernije rakete
Sve to nema veze sa nekim "rusofilstvom"
Pa upravo ovo je potvrda da ima veze sa rusofilstvom, da ti sve gledaš kroz izvitoperenu rusofilsku prizmu i da očigledno ili nemaš pojma o čemu pričaš ili si jednostavno naloženi tinejdžer koji veruje u neke pogrešne pretpostavke a predstavlja se kao mudri čovek u godinama.
Pričaš o činjenicama, i to u nekom maniru ''ja znam činjenice za razliku od tebe/vas koji se tu kao nešto sramotite, pa ću sad ja da vam objasnim. I sad ću ja da teram po svome i pričam svoju istinu a za vas me zabole''. Koje činjenice? Koje izvore si naveo? Koja obrazloženja si dao? Izvoli potkrepi sve te tvrdnje izvorima, dokazima i obrazloženjima. A ne da mi pričaš tu priče koje podsećaju na pamflete Obraza iz 2000ih.
Da si ti meni živ i zdrav, i Sovjeti su još 1970ih imali najbolje raketne tehnologije. I na vojnom i na civilnom polju. Možda čak i pre, zavisno od toga po kom kriterijumu račnamo. Jer su im sami Ameri skidali kapu sve do Apollo 11. A i dan danas NASA koristi njihove motore iz 1980ih. Elem, dakle imali su uvek vrhunsku raketnu pa i svemirske tehnologije. Pa im je narod opet živeo u bedi, a država im je 1980ih počivala na staklenim nogama i povuci-potegni ekonomiji i sistemu koji je neslavno pukao. Dakle, tvoja sumanuta ideja da to što neka država pravi najbolje raketne tehnologije, automatski znači i da će imati super život i standard, ne znači apsolutno ništa. I imamo nekoliko decenija iskustva i istorije koji to potvrđuju.
Čuveni izanđali argument u odbrani Rusije - ''ali imaju najbolje rakete''... Sjajno. Šteta samo što čim pokušaju da skaliraju mašinu od 200 tona ispod nivoa jednog Kamaza, odnosno na nivo mašina manjih od industrijskih, sve počne da pada u vodu. I evo, prođe 50 godina otkako to pokušavaju i još uvek ne uspeše. A ono gde su uspeli, uspeli su samo zahvaljujući saradnjom sa zapadom i njegovim tehnologijama. Jer to je sve došlo kada su u Rusiju došli Chrysler, Renault, Iveco, Scania, Nissan, Hyundai... Šta ih čeka sada kada su svi ili skoro svi ti otišli, može se videti i pročitati u tekstovima iznad. Ali jbg, džabe to, dragan zna bolje... Bolje nego ceo svet, bolje nego čak i statistički zavod Rusije...