Šta je novo?

Izbori 2024

Pozdrav svima u podrumu, samo da vas obavestim da su izbori zavrseni pre dva meseca i da napolju sunce sija i da mozete da izadjete.

Bilo bi dobro kada bi neko, bilo ko - običan čovek, novinar, analitičar, ekonomista, čak možda i neki (opozicioni) političar... napravio veliku analizu i pregled šta je od ovih nedavnih bolesnih poskupljenja zaista vezano i uzrokovano ratom u Ukrajini i drugim realnim krizama (npr, SNS svinjsko uništenje energetskog sistema i postrojenja tokom prošle zime) a šta je veštački stvoreno i uvedeno, odnosno podmetnuto uz pregršt izgovora (na primer, ratuje se u Ukrajini, a banksteri dupliraju svoje harače i pokušavaju da prodaju priču da su ta dva povezana).

Znači, poskupe sirovine - koja je koliko poskupela i zašto tačno. Poskupe neke usluge - koja je koliko poskupela i zbog čega. Koliko ima veze sa najavom poskupljenja struje u Srbiji, a koliko ima veze sa drugim stvarima, i kojim i zašto. Poskupi hrana koja veze s Ukrajinom nema - zašto i kako. Poskupe energenti - koji, gde, zašto, koliko... Poskupe građevinski materijali koji nisu čelik i metali iz Ukrajine - opet, kako i zašto. I lepo da se sve taksativno navede, makar u kratkim crtama, po jedna rečenica za svaku stavku. Ime stavke, tip stavke, stepen poskupljenja, razlog i povezanost sa drugim stavkama.

I da se lepo stvori kompletan i običnom čoveku jasan i koncizan prikaz ovog pičvajza koji se odigrava, ne samo u Srbiji nego u celom svetu. To mi je žarko potrebno i bilo bi mi korisnije nego mnoge gluposti i opravdanja na koje nalećem zadnjih meseci, kako u izjavama političmara tako i po medijima i ''stručnim krugovima''. Toliko je šuma i buke sa svih strana da prosečnom čoveku cela ova panika, histerija, profiterstvo i hohštapleraj počinju da izgledaju ovako:
ekonomija, nauka o hohštapleraju.jpg

Namerno sam stavio dijaloge koji nemaju veze s mozgom, i povezuju nepovezivo. Jer to je ono što je postalo moderno ekonomsko uređenje. Gomila nebuloznih gluposti.

Ovo što je napravljeno sa modernom ekonomijom kao hohštaplerskom naukom i sa ovim kapitalističkim globalizmom u kome je sve uvezano ko crevca, to je bukvalno meme koji je postao stvarnost. Bukvalno ćemo doći do tačke gde kad, šatro, prdne muva u Boliviji, porastu cene metala širom sveta, a onda bude i nestašica goriva i grabež za isto. Nebitno da li se to zaista tako desi ili ne (naravno da ne). Moderna politika i ekonomija su napravili takav sistem planetarnog uverenja da bukvalno tako ispada. Da stvari koje nemaju veze s mozgom, a kamoli jedne s drugim, su šatro bog zna kako uvezane. I sve će da prođe, svaka priča da se iskonstruiše i proturi, samo da se od običnog čoveka zguli još malo kože s leđa.

Tolika mooda i tikve po berzama, po finanijskim kućama, po bankama, po vladama, po fakultetima... a svet opet već 15 godina ne može da se isčupa iz kandži i depresije virtuelne krize nastale sa virtuelnim parama na virtuelnim tržištima u jednoj zemlji s druge strane Atlantika. A sada iz meseca u mesec svet klizi još dublje, u sve gore i gore krize i nestašice. Zato što eto... krila muve u Boliviji su usko povezana sa kopanjem metala, što je dalje usko povezano sa cenama goriva, što je na kraju faktor na globalnu trgovinu... Namerno ne pominjem Ukrajinu, jer sam takve bedne izgovore za lopovluke slušao još pre Ukrajine. Još pre Korone. Nego samo se probudiš jednog jutra i čuješ ''poskupelo to i to zato što je jutros bio loš dan na berzi na drugom kraju sveta pa je Daunov sindrom pao za 5000 Džonsa''. A ovo s Ukrajinom im je tek došao kao kec na vrata. Može svako jaje širom planete da diže cene i divlja a da uz malo truda sve okrivi i poveže sa Ukrajinom...

Izem ti ja takvu nauku. Jbt, šta uradismo sebi...
tenor.gif

Ali stvarno bih voleo da se nađe neko i objasni nama 90% tutumraka, makar delimično, šta sve ima veze sa pičvajzom u Ukrajini i novim hladnim ratom, a šta je čist hohštapleraj i profiterstvo. Pošto nešto ne mogu da progutam priču da paradajz od 280 dinara ili piletina od 800 imaju direktne sprege sa padom Mariupolja... :rolleyes:

Poslednja izmena:
"Butterfly effect"

Grizine za kuče bile 119 din, sad su 250...!? Neće ih više jesti, nažalost..

Efekat leptira stoji samo za neke stvari. Recimo, kod lanca snabdevanja žitaricom, pošto je u Ukrajini bilo zarobljeno 22 miliona tona (srećom, šenuti Putin je odobrio da im se omogući izlaz iz luka). Kod nekih drugih stvari, radi se o čistom hohštapleraju. To jest, važi i tu Efekat leptira ali ako olabavimo kriterijume pa računamo i najmanji kauzalitet između neke dve stvari. Tipa, poskupi struja u Srbistanu pa onda zbog toga poskupi i paradajz jer seljak mora da namiri svoje nove uvećane troškove života.

Ali onda ima i primera koji nemaju veze s vezom. Juče neki pajac iz Udruženja Bankstera Srbistana kaže kako ih je pogodila kriza u Ukrajini pa su zato morali da pokidaju klijente sa višestruko većim naknadama za svoje ''''''''usluge''''''''. To je prosto bolesno. Za tako nešto treba da se robija.

Pored bolesnih poskupljenja hrane, još jedna stvar koja mi je zapala za oko jesu poskupljenja stvari za kuću. Nebitno da li su od plastike ili metala, sve je otišlo bar 50% više u odnosu na decembar (a da ne pričam u odnosu na pre Koronštine). Ispada da se sav metal na svetu lije baš u Azovstalu, a svetska plastika se inače proizvodi uglavnom od Ukrajinske nafte i/ili Ukrajinske hemije. A sve su šanse da se tamo i pravi. Harkov i Mariupolj, svetski centri plastike... mda...

E o takvim stvarima bih voleo da čujem više. Preciznije, da izađe neko u javnost ili medije i iznese jasan i koncizan spisak (ili pak ilustraciju) šta sve od poskupljenja ima logike i osnova, a šta je čisto profiterstvo i globalistički hohštapleraj. Pun kufer ekonomista u Srbistanu a i u svetu, a opet niko da izađe sa jasnom analizom i objašnjenje za nas obične smrtnike, šta je to što ima veze sa aktuelnim svetskim krizama, a šta nema ni veze ni osnova da poskupi.

Neverovatno je u kakav ponor je svet gurnut sa podivljanjem kapitalizma i ove moderne izvitoperene globalističke ekonomije. Stvoren je taj neki okvir koji omogućava svakom jajetu da radi šta hoće, a da uvek ima izgovor i objašnjenje. Naravno, što veće jaje, to veći i njegov uticaj i moć. Ali sama ta činjenica, to da kipi svet od ekonomista, finansijera, bankstera, brokera, analitičara... i opet svako jaje (recimo, regionalni igrač na nekom tržištu) može da izmanipuliše cenama i da to upakuje u neku priču... to je stvarno da se čovek zapita da li ljudska rasa radi na samouništenju ili o čemu je reč...

Sastaju se u Davosu pa tamo drve ku... ovaj, drve indekse i analize... Pa se sastaju na XY berzi širom sveta, pa se sastaju na G8, pa G20, pa MMF, pa Svetska banka, pa Evropska banka, pa BRICS this, pa STO that, pa zatim silni fakulteti, instituti, thinktank-ovi, pa organizacije ove, organizacije one... Čovek bi pomislio da će Zemlja od toliko sastančarenja, titulašenja i mudorasipanja najvećih svetskih tikvi kojima kipi pamet, do sad da bude neka utopija bogte. A ono ne možemo svi već 15 godina da se oporavimo ni od virtuelne krize iz 2008, a ova njesra iz zadnje dve godine ima da plaćaju čak i moji nerođeni praunuci... Ako društvo uopšte bude postojalo tada kad im bude vreme za rođenje. :rolleyes:
Grizine za kuče bile 119 din, sad su 250...!? Neće ih više jesti, nažalost..
Znači više nego duplo poskupljenje. Strašno.

Ne bi me čudilo da otom potom čujemo da i to ima veze sa Ukrajinom ili hladnim ratm. Pošto se te grisine prave baš od Ukrajinskog žita ili su se pekle baš tamo u Harkovu...

Poslednja izmena:
P.S.

Valjalo bi jednom da neko od ozbiljnih Youtube kanala uradi veliki i opsežan dokumentarac na tu temu kako danas imamo nikad puniji kufer ekonomskih institucija, fakulteta, saveza, organizacija i instituta, a nikad goru socio-ekonomsku situaciju u svetu. Da se lepo prođu i analiziraju svi ti STO/WTO, MMF, ECB, BRICS, Davosi, G8, G20, G69 i sve te ostale papazjanije i da se prikaže i dokaže koliko su nesposobni, pa čak i maligni po svet i obične ljude na njemu. Znam da ima sličnih dokumentaraca na te teme (o banksterima, korporacijama, kapitalizmu, Vol Stritu...) ali valjalo bi napraviti i jedan ovakav, koji će se fokusirati baš na faličnost modernih ekonomskih i globalističkih učenja i institucija, pogotovu sad u jeku ovih kriza i bezumlja po svetu. Da mogu, napravio bih ga i sam. A možda i uradim to jednog dana, samo moram prvo da se spremim za mazohizam i mentalnu torturu koji me prethodno čekaju u vidu izučavanja svih tih hohštaplerskih ''nauka'' i ''institucija''.

Efekat leptira stoji samo za neke stvari. Recimo, kod lanca snabdevanja žitaricom, pošto je u Ukrajini bilo zarobljeno 22 miliona tona (srećom, šenuti Putin je odobrio da im se omogući izlaz iz luka).
I tu je Putoin pokazao da je zaista skrenuo. Pravi suverenista to ne bi dozvolio.

Bilo bi lepo kada bi se cena gasa obracunavala po snizenoj ceni ruske nafte a ne ceni sa berze, posto smo 100% vezani za naftnu formulu:p

A niko da pomene šta ćemo sa Fijatom. Primer da je pukla glavna fabrika strani subvencionisani investitor i za vreme vlasti DS-a a sada SNS-a.
Recimo Dveri populistički pozivaju na nacionalizaciju fabrike a nije jasno šta bi proizvodili ti radnici, odakle sirovine i delovi i što je najbitnije ko bi kupovao te proizvode.

Posto Srbija nema kapital, jedino resenje je zatvaranje pomenute fabrike.
Radnicima drzava da nastavi da isplacuje plate kao i do sada.

Radnici su opet klekli pred Vodjom, kako vec biva u orijentalnim depsotijama.
Srbija prodaje ljude u korporativno roblje.
Ima li Fijat neku fabriku u Turkmenistanu.

Ako nisu zadovoljni mogu da tuže poslodavca... Evo recimo ja sam tužio poslodavca i posle 9 pojavljivanja pred Prvim osnovnim sudom (od kojih je bilo 6 uzastopnih odloženih ročišta) danas 4 godine kasnije a još uvek u prvostepenom postupku mi je promenjen sudija i time postupak formalno vraćen na početak...Sledeće ročište je zakazano za novembar...

Tako da uvek ima i ta opcija ako si nezadovoljan, u ovoj državi postoji efikasan sudski sistem da štiti povrede radničkih prava...

Radnici su opet klekli pred Vodjom, kako vec biva u orijentalnim depsotijama.
Srbija prodaje ljude u korporativno roblje.
Ima li Fijat neku fabriku u Turkmenistanu.
Isti ti radnici su tamo neke 2010/11/12 vikali ''demonkradija'', ''ne treba nam demonkradija'', ''hocemo da budemo ko Rusija/NR Kina/Severna Koreja''.

E pa eto im.

Ako nisu zadovoljni mogu da tuže poslodavca... Evo recimo ja sam tužio poslodavca i posle 9 pojavljivanja pred Prvim osnovnim sudom (od kojih je bilo 6 uzastopnih odloženih ročišta) danas 4 godine kasnije a još uvek u prvostepenom postupku mi je promenjen sudija i time postupak formalno vraćen na početak...Sledeće ročište je zakazano za novembar...

Tako da uvek ima i ta opcija ako si nezadovoljan, u ovoj državi postoji efikasan sudski sistem da štiti povrede radničkih prava...
Tvoj advokat ne zna posao, ukratko rečeno.

Evo ti savet- ili ga menjaj, ili ga pritiskaj da šalje urgencije, prigovor predsedniku suda na dosadašnje odugovlačenje postupka, pa kad se par takvih prigovora nagomila kod predsednika suda, teško da će i novi sudija u tvom predmetu moći da toleriše iživljavanje.

Isto tako, nemoj da ste slučajno dozvolili da se zbog promene sudije ponovo saslušavaju stranke, svedoci, rade nova veštačenja itd. Neka gospodin sudija samo pročita spise, nema šta ponovo tu da se gusla iznova.

Rokajte ih samo prigovorima, urgencijama, pritužbama na rad..svaki sudija ima svoj dosije u koji mu se beleži kako i šta radi, ako je loš može da ima poprilično problema...

Da da rokaj u prevodu samo plaćaj advokata, koliko 100 evra tzv radnja.

Pa, strana koja izgubi spor dužna je da protivnoj nadoknadi troškove postupka.. dobar advokat bi ovde grizao i nakarikao troškove za svaki podnesak da se protivna strana puši kad dobije presudu i izgubi spor..

Isti ti radnici su tamo neke 2010/11/12 vikali ''demonkradija'', ''ne treba nam demonkradija'', ''hocemo da budemo ko Rusija/NR Kina/Severna Koreja''.

E pa eto im.
Niko nikad nije hteo da bude kao S. Koreja. ne lazi.
Demokratija i kriminalna drzava se uopste ne iskljucuju.

Prema staovima najvsih funkcionera EU i USa, demokratija u Srbiji je sasvim OK.
Podseticu na gospodju Merkel koja je dolazila ovamo da razgovara sa covekom koji je proteklih godina vodio vise od 180 razgovora sa kriminalcima koji su sekli ljude u masini.
I nije joj smetalo.
Njoj je bio vazn litijum,
Tako da sada imamo "opoziciju" koja ce da pripomognu SNS-u, da se sredi to sa litijumom.

ovo je zastrasujuce, ovo sto ti se desilo.
na trenutak sam pomislio kako bi meni bilo da sam u tvojoj kozi,
da li bi zaissta drugi advokat uspeo nesto da uradi?

uzasno je sto vladajuca banda sada ima punu podrsku celokupne opozicije i Zapada.

Normalno da bi uspeo. Ako protivna strana ide đonom i pravi smicalice, ti ne možeš da budeš mirno jagnje i čekaš da te pojedu...šta kao igraćeš njihovu igru i dozvoliti da te vozaju još 4 godine? Ljudi, ne plašite se nego pokažite zube. Ako niste zadovoljni menjajte advokata. Birajte po preporuci, a ne šarlatane.

Фијат је одличан пример погубне Г17+ економске политике којом се водимо и дан данас.

Фијат је одличан пример погубне Г17+ економске политике којом се водимо и дан данас.
Ekipa iz G17 je grupacija izabrana od strane sranaca da u njihovo ime obavljaju poslove kolonijalne uprave i pljacke.

@Vox91 @MC_

Hvala na podršci! Ja sam Vox podneo prigivor za ubrzanje upravo sada, i naravno naš predlog će biti da se samo pročita zapisnik a ne da se ponovo saslušavaju svedoci... advokat je po preporuci i ok je momak, naplaćuje mi pola tarife...

Sto reče Igor svaki ponesak košta, mada sam prigovor mogao i sam da sročim ima forma na netu kako a i pravnik sam, nego me zamorilo sve ovo i najrađe prepustim advokatu...

Moj spor nije toliko zahtevan i tužno je da traje ovoliko dugo... Predviđena su bila samo 2 rocišta...

Kad budem dobio neku presudu napisaću na temi radno pravo duži post koji je bio predmet spora, koliko država bestidno laže da ne trepne, pod zakletvom, pred sudom, kao tužena strana i tsl.

Cuvaju se svojih pozicija po svaku cenu... Mada to već sve znate...

Razlozi za odlaganja su mi bili:

Smrt majke svedoka
Ženidba zastupnika poslodavca
Sprečenost sudije
Sprečenost sudije
Sprečenost sudije

I sad promena sudije koji je sprečen (taj novi) da održi rocište, a zbog korišćenja godišnjeg odmora svedoka naredno rocište nije zakazano za jul nego tek novembar...

Vrh