Bilo bi dobro kada bi neko, bilo ko - običan čovek, novinar, analitičar, ekonomista, čak možda i neki (opozicioni) političar... napravio veliku analizu i pregled šta je od ovih nedavnih bolesnih poskupljenja zaista vezano i uzrokovano ratom u Ukrajini i drugim realnim krizama (npr, SNS svinjsko uništenje energetskog sistema i postrojenja tokom prošle zime) a šta je veštački stvoreno i uvedeno, odnosno podmetnuto uz pregršt izgovora (na primer, ratuje se u Ukrajini, a banksteri dupliraju svoje harače i pokušavaju da prodaju priču da su ta dva povezana).
Znači, poskupe sirovine - koja je koliko poskupela i zašto tačno. Poskupe neke usluge - koja je koliko poskupela i zbog čega. Koliko ima veze sa najavom poskupljenja struje u Srbiji, a koliko ima veze sa drugim stvarima, i kojim i zašto. Poskupi hrana koja veze s Ukrajinom nema - zašto i kako. Poskupe energenti - koji, gde, zašto, koliko... Poskupe građevinski materijali koji nisu čelik i metali iz Ukrajine - opet, kako i zašto. I lepo da se sve taksativno navede, makar u kratkim crtama, po jedna rečenica za svaku stavku. Ime stavke, tip stavke, stepen poskupljenja, razlog i povezanost sa drugim stavkama.
I da se lepo stvori kompletan i običnom čoveku jasan i koncizan prikaz ovog pičvajza koji se odigrava, ne samo u Srbiji nego u celom svetu. To mi je žarko potrebno i bilo bi mi korisnije nego mnoge gluposti i opravdanja na koje nalećem zadnjih meseci, kako u izjavama političmara tako i po medijima i ''stručnim krugovima''. Toliko je šuma i buke sa svih strana da prosečnom čoveku cela ova panika, histerija, profiterstvo i hohštapleraj počinju da izgledaju ovako:
Namerno sam stavio dijaloge koji nemaju veze s mozgom, i povezuju nepovezivo. Jer to je ono što je postalo moderno ekonomsko uređenje. Gomila nebuloznih gluposti.
Ovo što je napravljeno sa modernom ekonomijom kao hohštaplerskom naukom i sa ovim kapitalističkim globalizmom u kome je sve uvezano ko crevca, to je bukvalno meme koji je postao stvarnost. Bukvalno ćemo doći do tačke gde kad, šatro, prdne muva u Boliviji, porastu cene metala širom sveta, a onda bude i nestašica goriva i grabež za isto. Nebitno da li se to zaista tako desi ili ne (naravno da ne). Moderna politika i ekonomija su napravili takav sistem planetarnog uverenja da bukvalno tako ispada. Da stvari koje nemaju veze s mozgom, a kamoli jedne s drugim, su šatro bog zna kako uvezane. I sve će da prođe, svaka priča da se iskonstruiše i proturi, samo da se od običnog čoveka zguli još malo kože s leđa.
Tolika mooda i tikve po berzama, po finanijskim kućama, po bankama, po vladama, po fakultetima... a svet opet već 15 godina ne može da se isčupa iz kandži i depresije virtuelne krize nastale sa virtuelnim parama na virtuelnim tržištima u jednoj zemlji s druge strane Atlantika. A sada iz meseca u mesec svet klizi još dublje, u sve gore i gore krize i nestašice. Zato što eto... krila muve u Boliviji su usko povezana sa kopanjem metala, što je dalje usko povezano sa cenama goriva, što je na kraju faktor na globalnu trgovinu... Namerno ne pominjem Ukrajinu, jer sam takve bedne izgovore za lopovluke slušao još pre Ukrajine. Još pre Korone. Nego samo se probudiš jednog jutra i čuješ ''poskupelo to i to zato što je jutros bio loš dan na berzi na drugom kraju sveta pa je Daunov sindrom pao za 5000 Džonsa''. A ovo s Ukrajinom im je tek došao kao kec na vrata. Može svako jaje širom planete da diže cene i divlja a da uz malo truda sve okrivi i poveže sa Ukrajinom...
Izem ti ja takvu nauku. Jbt, šta uradismo sebi...
Ali stvarno bih voleo da se nađe neko i objasni nama 90% tutumraka, makar delimično, šta sve ima veze sa pičvajzom u Ukrajini i novim hladnim ratom, a šta je čist hohštapleraj i profiterstvo. Pošto nešto ne mogu da progutam priču da paradajz od 280 dinara ili piletina od 800 imaju direktne sprege sa padom Mariupolja...