Šta je novo?

Izbori 2024

Интересовање за српске обвезнице је толико опало да се доводи у питање способност враћања пристижућих задужења.
Из тог разлога, од финансијских стручњака могу се чути и предлози да се део новца прибави продајом дела државног власништва у јавним предузећима.
Ситуација на финансијском тржишту постаје драматична по Србију - интересовање за српским обвезницама је толико опало да је током априла држава једва прикупила тек десетину планиране своте новца. Тешко да је утеха то што "лидер Западног Балкана" није усамљен у потешкоћама позајмљивања новца путем обвезница.
Заправо, велик број држава се налази у сличним невољама, посебно мање развијене земље које су уназад пет-шест година, користећи се дугим периодом историјски рекордно јефтиног новца, интензивно позајмљивале у намери да подстакну раст.
021

Uskoro ce biti jasno da je AV imao mnogo srece. Veci deo njegove vladavine poklopio se sa periodom ponude jeftinog novca (kredita).

Noam Čomski je oduvek bio jedan od retkih koji koji se usuđivao da govori ono što je retko ko od poznatih ličnosti na zapadu smeo. Čak i u poznoj starosti je ostao bistrog uma i isto tako beskompromisan, precizan i jasan u izlaganju. Međutim ovaj intervju je poseban čak i njegovom opusu, pa tako ima velike šanse da kasnije bude nazvan istorijskim. Doduše, samo ako budemo imali puno sreće...

U pitanju jasan i objektivan opis trenutne međunarodne situacije, ali kakva ona stvarno jeste, a ne kakva je predstavljena u medijima. Čisto da vidite okvir u kome ćemo uskoro i mi morati da donosimo svoje odluke. Međutim vodite računa da ćete za njega morati da odvojite ceo sat, pošto ga zbog interne logike same priče treba pogledati celog i odjednom, a usput je i mračno fascinantan, pa ga je teško prekinuti...

Noam Chomsky FULL INTERVIEW: on Ukraine, Brexit and “the most dangerous time in world history”

Noam ipak vise ne razume situaciju. Vise nije u stanju da stvari pogleda iz sireg ugla. On ima 96 godina. Mislim, svaka mu cast, ali mislim da treba videti sta misle mladji ljudi. Prpeorucujem Michaela Hudsona

Čomski je izjavio pre neki dan da vidi samo Trampa kao jedinog zapadnog politicara sa iole racionalnim pristupom ukrajinskom ratu, jer se zalaze za bilo kakvu vrstu diplomatije sa Rusijom. Uz dodatak da ga ne podnosi i da i dalje misli da je najopasniji američki političar mozda i u istoriji.

"Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да ће на данашњем скупу у Александруполију, у Грчкој, на коме учествује председник Александар Вучић, бити речи о закупу капацитета будућег терминала за течни природни гас (ЛНГ). "

U doba korone smo shvatili da je najvaznija bila volja, volja Vodje. Koliko je nesto opasno, odredjivao je Vodja.
Danas shvatamo da ce racuni za infostan, za one koji se greju, morati da poskupe 3 puta zbog 3 puta skupljeg gasa koji se doprema brodom.
(gasovod = 270 $ / milion kubnih metara
(LNG = 850 $ / milion kubnih metara

Narod je spreman da plati,da pmogne svom ucenjenom vodji.
Platimo cenu nesuverenosti!

to su nasamareni bogradjani
Oko čega su nasamareni? Ne davimo Beograd i koalicija Moramo ne menja stavove zavisno od javnog mnjenja kao ostali politički akteri u vlasti i dobar deo opozicije.

Ne moraš biti istog mišljenja ali možeš izustiti da je konzistentnost tu. Ja to recimo mislim za DSS bez obzira što bi pre glasao za za partiju Marsovaca nego njih

Postigli su ovo što imaju zahvaljujući američkom korbaču.

Da nije bilo tog korbača sedeli bi i dalje u ruševinama u kojima su bili '45, što bi bilo pravedno, kad bih se ja pitao.
Ovo ti nije tačno, bar ne za Nemačku. Naime, ona nije ni bila u ruševinama osim stambenog fonda - saveznici su iz vazduha uništili svega 6% industrije, temeljno su gađali stanovništvo - a 'nemačko privredno čudo' koje to nije, tj. oduzimanje celokupne imovine izražene u novcu od građana i istovremeno ostavljanje kapitala privredi, predložili su sami nemački experti, koji su već potkraj rata to hteli da izvedu, da spasu Rajh preteće hiperinflacije. Amerikanci prvo bili protiv ('Zar tako da pljačkate sopstveni narod, izazvaćete nemire?!'), Erhard i ekipa ih posle nekoliko nedelja ubedili, a Nemci - pomalo oduvek robovi - bez dinara u džepu pohrlili da rade...

Dakle, čisto nemačka stvar, uostalom, i od Maršalovog plana su npr. dobili dva i po puta manje para od Britanije, a prešišali ih za 10 godina.

Elem, posle najnovijih događaja, mislim da će se desiti ono što se nije desilo te varljive 1948: nemačku privredu na kraju će pokupovati - Amerikanci:) Ništa im ja tu ne mogu pomoći, niti bih...

Nemačka i Japan su do danas zemlje u kojima Amerikanci imaju najviše stacioniranih vojnika. 200.000 ih je bilo čak i 1990. u Zapadnoj Nemačkoj, a šta je bilo tek posle rata ne treba ni spominjati.

To da su Nemci i Japanci vredni i fanatici za neke stvari- svima je jasno, ali bez američke vojne palice i nadzora do dana današnjeg, pravili bi oni opet gluposti. Jednostavno, za njihov posleratni polet presudna je bila želja Amera da se ne ponovi greška iz Versaja i Nemačka prepusti sama sebi, da opet podivlja. Oni su rešili da ih stave pod nadzor, pod kišobran NATO i EZ, naprave od njih "ravnopravne" partnere. U takvom okruženju Zapadnoj Nemačkoj je bilo mnogo lakše da sa osloncem na neke sopstvene kvalitete postigne to što je postigla na ekonomskom planu..
Nešto malo o američkom monitoringu Nemačke: https://balkans.aljazeera.net/news/...mackoj-od-okupacije-do-strateskog-partnerstva

I Nemci i Japanci su narodi ekstrema i kulture pune i ustrojene pravilima i ogranicenjima. Oni su narodi koji 95% vremena cutke trpe i rade sve sto im se naredi a onda u svoje slobodno vreme iskoriste prilike da na najbolesnije nacine izbace iz sebe sve perverzije i nagone koje su potiskivali do tada.

Pomalo granicarsko ponasanje, kad se pogleda sa aspekta psihologije. 90% vremena se ponasas kao uljudni robotic i pravis da je sve u savrsenom redu a onda sve to izbacis iz sebe na najprimitivnije i najperverznije nacine. Svo ono zlo i perverzije koje su se gurale pod tepih veci deo vremena, odjednom se naglo izbacuju.

Cudne nacije u svakom smislu. Pogotovu japanci.
Ali svakako ima sta da se nauci i od jednih i od drugih. I da, i jedni i drugi su se posle WW2 drzali zapada (manje ili vise, na onaj ili onaj nacin) i postali su uspesna i stabilna drustva. Kao i svi drugi koji su se ugledali na zapad umesto na istok ili Nesvrstane.

Odbijeno još 6 žalibi, na moju veliku žalost.
Bilo bi simpatično videti koliko bi glasova dobila ova klozet opozicija sada. Cenim da starac ne bi prešao cenzus a Dobrica bi bio na 3%

Pusti te zalbe, zar ne pratis Pink, predsedniku se odsekle noge, kaze jer strepi od strasnog Kurtija. Red je da i mi brinemo malo , da mu pomognemo da lakse prebrodi tu krizu.

Oko čega su nasamareni? Ne davimo Beograd i koalicija Moramo ne menja stavove zavisno od javnog mnjenja kao ostali politički akteri u vlasti i dobar deo opozicije.

Ne moraš biti istog mišljenja ali možeš izustiti da je konzistentnost tu. Ja to recimo mislim za DSS bez obzira što bi pre glasao za za partiju Marsovaca nego njih
Nasamareni su u smislu politickih prioriteta koalicije Moramo.
Dok je u decembdru izgledalo da ce Moramo biti ekoloska partija i da ce glavni prioritet te partije biti zaustavljanje kopanja litijuma, ispostavilo se da su prioriteti koalicije Moramo uspostavljanje sankcija prema Rusiji bez jasne platforme i razjasnjenja sta mi dobijamo zauzvrat (osim prijatnog osecaja koje urbani imaju kad im se kaze da pripadaju "evropskoj porodici naroda", osecaj kakav ima svaki pas kada ga vlasnik pomiluje).

Niko nije uveo sankcije Rusiji zato sto time nesto dobija za uzvrat, vec zato sto je to u ovom momentu jasan stav gotovo svih evropskih zemalja protiv putinove agresije i okupacije Ukrajine. Srbija mora da pripada toj strani istorije, zato je stav koalicije Moramo svakako ispravan, samo sto su o tome mogli da se izjasne pre izbora. No, bolje ikad nego nikad.

Nase kolebanje u vezi uvodjenja sankcija nas ne cini najpametnijim narodom u Evropi (zajedno sa Belarusijom), vec seljacko-proracunatim, operisanim od empatije prema stradanju drugih. Demokratski partije u opoziciji bi mogle da zaprate ovaj primer, prosto se oslobode bojazni da ce time izgubiti deo podrske medju biracima, posto smatram da to nije tacno.

Из коалиције Морамо су се изјаснили поводом санкција Русији још пре избора и због тога су oсвојили проценат који би их по старом систему цензуса од 5% оставио ван парламента.
Што се тиче неувођења санкција, макар у народу то је више до терања ината НАТО лицемерју. Верујем да ће главна партија, СНС ипак увести санкције пошто је већ кренуо спин по режимским таблоидима, довољно је само пратити Ђуку бизона и његове изјаве.

Niko nije uveo sankcije Rusiji zato sto time nesto dobija za uzvrat, vec zato sto je to u ovom momentu jasan stav gotovo svih evropskih zemalja protiv putinove agresije i okupacije Ukrajine. Srbija mora da pripada toj strani istorije, zato je stav koalicije Moramo svakako ispravan, samo sto su o tome mogli da se izjasne pre izbora. No, bolje ikad nego nikad.

Nase kolebanje u vezi uvodjenja sankcija nas ne cini najpametnijim narodom u Evropi (zajedno sa Belarusijom), vec seljacko-proracunatim, operisanim od empatije prema stradanju drugih. Demokratski partije u opoziciji bi mogle da zaprate ovaj primer, prosto se oslobode bojazni da ce time izgubiti deo podrske medju biracima, posto smatram da to nije tacno.
Где је била та емпатија током америчких агресија и окупација по Блиском Истоку? Што се нико од њих није јавио да се уводе санкције Америци тада?

Пусти ме прича о "емпатији" и "правој страни историје", ово је чиста геополитичка махинација где људи стају на страну победника како мале земље и морају. Србија треба да се води својим интересом а уведе санкције искључиво ако јој се то више исплати него да их не уведе. Русија се толико упропастила да временом постаје све извесније да немамо и нећемо имати икакву корист од неувођења санкција њима.

Свакако је свака проевропска политичка опција која покушава нама, од свих народа, слаже неку причу о "моралном реаговању" на окупацију и војну агресију, одвратна.

Moguce je, ali neobicno i na neki nacin zabavno, da zaista verujes da USA i EU sve ovo cine zbog empatije i ljubavi.....
Kako rece @Kalian, gde je bila ta empatija ranije?

Umesto da nas stiti od kolonijalizma i litijuma, koalicija Moramo se bavi Ukrajincima.
Ako Ukrajinci i Rusi jedni druge toliko mrze da hoce da se istrebe, sta im mi mozemo.
Ako neko hoce da biramo njegovu stranu, neka plati.

Svako ima pravo da bira stranu i bavi se stvarima za koje misli da su svrsihodne, pozeljno bez prosipanja najgorih ispraznih frazetina o empatiji i pravoj strani istorije koje mogu samo da proizvedu kontraefekat kod sopstvenog birackog tela.

Ovo nije slucaj kod Moramo, bar koliko sam ja primetio, sto je za svaku pohvalu.

Koalicija Moramo je stekla popularnost zahvaljujuci ekoloskim protestima.
Stekao se utisak da ce oni nastaviti dalje tu borbu protiv iskopavanja litijuma.
Ali, oni su to zaustavili.
U tome se sastoji sustina prevare.

Dok Vucko nije ovde bio stavio obracanja njihovog Vodje, dok nisam upoznao njegovu politicku kompetentnost, bio sam cak spremani da glasam za njih.

@Kailan Empatija je stvar inteligencije i poltike, a ne samo za marginalne "hipi" pokrete koji saosecaju. Tu se ne razmislja emocijama, vec razumemanjem za patnju kroz koju neko prolazi, kao i konkretnim preduzimanjem povodom toga. Ova politika je danas na snazi vise nego ikad.
Empatiju imam i za Ruse u Rusiji, koji zbog psihopata moraju da trpe izolaciju i osudu citavog sveta. Znamo kako je to.

Naravno, i za narode na Bliskom Istoku koji su mnogo propatili. Tesko je boriti se protiv dva zla. Rusofili barem vole Rusiju, a mrze zapad, stvari su jasne, dok je za levicu ovo borba na vise globalnih frontova u isto vreme.

dok je za levicu ovo borba na vise globalnih frontova u isto vreme.
Pa ako se neko konstantno oseca kao da se bori protiv celog sveta (kao sto je slucaj sa modernim levacima), mozda je vreme da taj neko stavi prst na celo i zapita se ponekad "a da li je zaista ceo svet u krivu ili mozda ja gresim u necemu?"

Procenat sveta koji ima problem sa ekstremnim levicarenjem je mnogo veci i brojniji nego procenat sveta koji ima problem sa desnicarenjem. Ne znam za tebe, ali meni to nesto govori.

U globalu (dakle, globalno gledano, a svaka cast pojedincima izuzecima), ja ne vidim neke konkretne napore modernih levicara da se bez diskriminacije bore protiv svetskih nepravdi i establismenta. Jaz izmedju bogatih i siromasnih nastavlja da se produbljuje. Korporacije nastavljaju da na mesecnom nivou taje BDPove Srbije u poreskim rajevima i svi redom to znaju sirom planete, i opet nikom nista. Ljudi masovno dobijaju otkaze i bivaju zamenjeni masinama i ne vidim da se levicari nesto potresaju oko toga. Radnicka prava i uslovi su sve gori i nikom nista. Korporacije i dalje prave najvise zagadjenja i unistavaju planetu i opet, nikom nista. Right to repair pokret i filozofiju ne forsiraju levicari nego obicni ljudi, koji uvidjaju kuda bolesni konzumeristicki globalizam vodi. Sve te stvari levicari kao da ignorisu. Opet, cast izuzecima koje postujem.

Al bitno je da se narice nad sudbinom ekononskih migranata koji idu u Nemacku da se nakace na cuclu tj. socijalnu pomoc i ne rade nista. Da se pod ekoloskom agendom kritikuje obicna raja sto koristi plastiku. I da se (na zapadu) pazi da se pocancel-uje svaki komad humora i kreativnosti koji nekad, negde, na bilo koji nacin, moze na sekundu uvrediti neku (s)neznu pahuljicu.

Naravno, ti sad mozes da kazes "vidi ga ovaj desnicar sta lupeta i relativizuje" (i verovatno i hoces pomisliti to) i to je u redu. Mislim, odavno mene poistovecuju sa diktatorima i tlaciteljima zato sto se zalazem za uredjeno drustvo, pa mi nista od toga nije novo. Ali ja ti kazem kako, i zasto, vecina ljudi vidi danasnje levicare. Opet, govorim u globalu, dakle generalizujem sada, i naravno da nisu svi isti i da ima raznih iteracija i izuzetaka. Ali ako neko zeli da razume zasto danas levica (i u Srbiji i u svetu) nema vise podrske, hteo ne hteo, morace da razume kako je mase dozivljavaju i u cemu toliko gresi. A ja kod levicara - u globalu - ne vidim tu dozu introspekcije i samokriticnosti niti zelju da se poboljsaju i uznapreduju. Samo "my way or the highway" pristup.

Poslednja izmena:
Мене занима шта значи "емпатија је ствар политике"? Каква је то борба на "више фронтова" где се не залажемо за увођење санкција Америци али залажемо се за увођење санкција Русији? Како се то "Морамо" или немачки зелени боре против Америке и Брисела?

Сасвим је у реду изабрати страну ради личне користи али онда треба то поштено и признати, не глумити лудило и неку моралност која у пракси не постоји.

Da su u politici sve sami andjeli, mogli bi da imamo moralne kriterijume.
Ovako moramo da se postavimo prema nasem interesu, a ne necijem drugom.
Danasnja liberalna levica parati americku DS, Antifa, BLM i ostale pokrete koje je pravila tamosnja Sluzba, kao sto su boljsevici nekad pratili Kominternu.
Ljudi misle da samo kod nas Sluzba organizuje politicke pokrete....

Ali postavimo sebi pitanje: "Kako to da pitanje iskopavanja litijuma nikako ne mozemo da vratimo u fokus politike?"
A Rio Tinto radi i dalje.
Sta se to desilo?

Vrh