Šta je novo?

Izbori 2024

@Zuma
Pazi, ja bih se većinski složio s tobom (i jasno to tako izjavio) da su PC, SJ, Woke i slični pokreti napravili pometnju SAMO na internetu. Pa da onda može da se polemiše o nekim stvarima, recimo da li je u redu ako neko koristi termin ''Kineski virus'' da širi rasne podele i tenzije, ili tu već mora da se povuče neka crta i uvede neko ograničenje.

ALI, svi ti levački produkti, to SJ, PC, Woke, MePoo... oni nisu napravili pometnju samo na internetu nego svuda. Ubili su komediju. Ubili su slobodno izražavanje i jedan aspekt stvaralaštva. Komičari više ne smeju da zbijaju šale ni na čiji račun sem na svoj ili svoje rase, svog grada, svoje nacije, svoje vere i slično. A mnogi i od toga dižu ruke jer im je preko glave da ih svakog dana sačeka pun inbox i pun hodnik zgrade besnih pahuljica koje su se osetile prozvano u najobičnijoj šali. Filmovi se prave sve tuplji i tuplji da niko ne bi pogrešno shvatio neku foru i uvredio se. Filmovi i serije se takođe prave istorijski netačni ili zdravorazumski pogrešni, recimo crnci vilenjaci u bajkama ili u istorijskim delima - žene kao brojni vojnici u Prvom svetskom ratu (ono, fazon, svaki 3. vojnik žena, još ako je crnkinja, sjajno...) samo da bi se zadovoljila bolesna levačka kultura. Čitavi delovi istorija nekih zemalja se izbacuju i poništavaju jer ''nisu dovoljno lepi'', pa se moderne (s)nežne pahuljice triggeruju kad čuju da su crnci nekad bili robovi pa nećemo da pričamo o tome ili prikazujemo to u filmovima jer je mnogo teško i mučno. Nećemo da učimo decu o segregaciji, o aparthajdu, o nacistima, o genocidu nad indijancima, o ovome onome... zato što su to prviše ružne stvari i činjenice za moderne osetljive dušice?

Jel to normalno? Pa nije. I kao što rekoh, kamo lepe sreće da je to problem samo na internetu. To bih nekako i podneo. Nego je problem u svemu. Uništava komediju, uništava kulture, uništava kreativnost i stvaralaštvo, uništava čak i obrazovanje. E zato su, dragi moj Zuma, mnogi ljudi protiv tih levačkih ideja, čast izuzecima i umerenim levičarima. To jest, zato su mnogi automatski vrlo skeptični i oprezni prema zapadnjačkim vizijama levice. Pogotovu, kao što sam pisao ranije na temi, kad vide kako se ti brojni levičari, pored SJ, PC i Woke gluposti, radije bave tzv. shame-ovanjem običnih masa i raje, dok najveće štetočine i zla širom sveta ne diraju. Te dve odlike levice, u kombinaciji, u startu odbijaju mnoge ljude od njih. Jer deluje kao da se bave glupostima i trivijalnostima, jer od obesti i karijerizma ne znaju šta će više sa sobom pa šta ćemo kako ćemo, ajde da cenzurišemo istorijski film što prikazuje robove u 19. veku. Umesto da se bave nekim konkretnim modernim problemima, kojih je danas pun kufer. Od najvećih svetskih zagađivača, preko radničkih prava i uslova, pa sve do međunarodnih pljački, nepravdi i licemerja. Ali ne, Woke kultura je bitnija od svega toga čini se...

@Kailan
Ok, primljeno k znaju, drago mi je da to čujem. Sad sam pročitao na preskok, sad ću da se vratim i pogledam i ovo što si okačio. (y)

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Партијска припадност је битна само у јавном сектору где ионако имамо превише запослених; ван тога је одавно постало најважније шта умеш да радиш и колико добро. Бољитак у том аспекту осећају само они који напредују по својим вештинама и умећу.

2011. је просечна плата била око 35К, данас је 70К

Просек за тај период је био око 2% што би по твојој формули значило да би ми по њој плату од 70К достигли 2030. године а не 2022.

Nije samo u javnom sektoru, kao da je to jedan od bezbroj nekih sektora, nego je jedan od dva sektora, uz privatni, te je jako važan, obuhvata, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, nauku, sport, upravljanje državom u najširem smislu te reči...

Druga stvar, nije važno samo da nema partijskog zapošljavanja (tj. da se poštuju i onako minimalna prava radnika generalno) nego je bitna i medijalna plata... U privatom sektoru je ogroman jaz između rukovodilaca, direktora i recimo radnika u proizvodnji, prodaji koji ne osećaju dobrobit rasta prosečne plate verovatno i više nego radnici u javnom sektoru...

Kao treće, rast je zadnjih 10 godina u proseku tek malo ispod 3 % što savršeno odgovara formuli koju sam naveo i povećanju prosečne plate od septembra 2011. 38.763 RSD na 65.218 RSD u septembru 2021.

I formula nije moja, iznela ju je Radojka Nikoliću u gostovanju na RTSu, a ja preneo... Verujem da je okvirna, kao dobar indikator, a ne savršeno precizna... Ako su i drugi makro ekonomski parametri normalni, i nema veštačkog naduvavanja plata, zaista ispada vrlo korisna, a ti idi njoj pametuj, ako imaš nešto protiv...

Партијска припадност је битна само у јавном сектору где ионако имамо превише запослених; ван тога је одавно постало најважније шта умеш да радиш и колико добро. Бољитак у том аспекту осећају само они који напредују по својим вештинама и умећу.
Joj ovo je toliko naivno... Vidim odmah da si jako mlad, bez životnog iskustva, kad si u stanju da napišeš ovakav pasus... Prvo jer ne pričaš o tome kao o idealu nego si to predstavio kao realno stanje, država u kojoj se rad vrednuje i ceni po veštinama i umeću... :trep, trep.. Još dodaš da je to odavno je postalo najvažnije... i verovatno jeste, od dolaska SNS na vlast, postalo najvažnije u retorici njihovih botina...

a ono što je realno važno je koliko poslodavac može da iscedi iz tebe dok još stojiš na nogama... Gledam žene koje rade u kuhinji u Super veru na gotovoj hrani, raspadaju se od posla, jedva hodaju, gegaju se, jedna umalo da se onesvesti... Vrednuje se da ti pružiš što više za što je moguće manje para, i ako manje koštaš ništa neće smetati što nešto manje znaš...

To o čemu ti pričaš je samo za vrhunski obrazovane i tamo može da postoji konkurencija po tom osnovu znanje, zalaganje, veštine, u privatnom sektoru, a na nižim pozicijama kojih je daleko više 5% manja plata, igra veću ulogu od 50% više znanja... Samo da gazdu manje košta, a ti se raspadaj od bolesti na poslu boli njega uvo za tvoje znanje ako ga koštaš više...

Мене занима шта значи "емпатија је ствар политике"? Каква је то борба на "више фронтова" где се не залажемо за увођење санкција Америци али залажемо се за увођење санкција Русији? Како се то "Морамо" или немачки зелени боре против Америке и Брисела?

Borba protiv americkog korporativnog imperijalizma i s druge strane protiv lokalnih diktatura, koje su nastale kao nus produkt takve americke politike, mada su prividno ljuti neprijatelji zapada i Amerike, te na taj nacin kupe podrsku svog naroda. Zvuci kao paradoks, ali sto si gori diktator u nekoj zemlji koja se ljuto protivi Zapadu i Americi, to si vise deo njihove zacarane politike. Takoreci, druga strana novcica.
Slazem se da bi "prava" levica udarila po samom uzroku problema. Najveci otpor americkoj politici postoji - u samoj Americi, dok u drugim diktatoriskim zemljama takav otpor nije ni moguc, jer se narod drzi u strahu i mraku. Levica danas, nesugurna u tome na kom polju treba da se bori, obicno se okrece gasenju pozara, da ne bi doslo do totalne katastrofe, kao sto je sada slucaj sa Ukrajinom.

Prvo pročitaj šta je napisano, pa onda komentariši. Na čitavom ogromnom Internetu verovatno ne postoji ni jedan široko dostupan forum na kome se nešto kotraverzno raspravlja, a da nešto vredi i da istvremeno nema moderatora. To je prosto nemoguće. Takva je ljudska priroda. Verovatno sa razlogom, ali to bi već bila druga tema. A ko je pisao za ili protiv toga me uopšte ne interesuje. Obično iskustvo na toliko ogromnom broju primera je sasvim dovoljno.
Ja se u stvari slazem s tobom, samo pisem ironicno.
Hteo sam da ukazem na to da se samo pitanje ogranicenja i cenzure danas koristi kao oruzje.
Jedni placu nad slobodom kad im odgovara, a ogranicavaju je kad im ne odgovara.
Zato ne mozemo da govorimo o univerzalnim slobodama, demokratiji itd.
Mora da bude jasno da slobodna i demokratska drustva danas ne postoje.
Cak i liberalne zemlj, kao Holandija, zestoko cenzurisu vesti iz Ukrajine jer istina ne odgovara imperijalnim ambicijama Zapada.

Они да су хтели отворено да кажу рекли би то 2012, не би нас убеђивали да признавање "Косова" није услов да би се 10 година касније након што смо ми потписали силне споразуме правили блесави. И да, то је искључиво Немачка крива а не "запад", ако се сећате Вашингтон је чак и хтео да се Косово подели да север припадне Србији само да се чвор реши али је Немачка блокирала.

Ја се лично и даље више залажем за швајцарски модел него за ЕУ, бар док се демографски не стабилизујемо и приближимо просеку ЕУ. Чланство у ЕУ није никакав гарант економског раста ни напредовања и постоји сијасет земаља које то потврђују (на челу са Хрватском). Лепо се фокусирамо ми на потпуну имплементацију слободне трговине са Унијом, пуно интегрисање у њихов финансијски систем и радимо на томе да за неколико деценија имамо Шенген (или бар да можемо само са личном картом да путујемо). Ионако је све што је потребно да не би напредовали на "европском путу" да инсистирамо да Приштина испуни своје обавезе и тјт.

А не, слажем се ја са тим само не сматрам то либерализмом и не сматрам да је решење у давању више моћи управо политичарима који су проблем и који то спроводе. Потпуно си у праву, ниједна од ових криза није спонтана ни органска већ изрежирана и непотребна. Ја се само тригерујем када неко инсистира да су криви класични либерали за ствари попут америчког интервенционизма и високе инфлације када је то оно против чега се противе брат брату 200 година

Ron Paul jeste svetao primer, ali u USA, on je bezacajan.

Александар Вучић после разговора са Аналеном Бербок: Наша позиција је тешка, а изјавама председника Путина додатно искомпликована. Плашим се свега што следи.

on se plasi, on brine, poslusno stado uziva... neko se brine o njima i za njih

@Zuma
Pazi, ja bih se većinski složio s tobom (i jasno to tako izjavio) da su PC, SJ, Woke i slični pokreti napravili pometnju SAMO na internetu. Pa da onda može da se polemiše o nekim stvarima, recimo da li je u redu ako neko koristi termin ''Kineski virus'' da širi rasne podele i tenzije, ili tu već mora da se povuče neka crta i uvede neko ograničenje.

Jel to normalno? Pa nije. I kao što rekoh, kamo lepe sreće da je to problem samo na internetu. To bih nekako i podneo. Nego je problem u svemu. Uništava komediju, uništava kulture, uništava kreativnost i stvaralaštvo, uništava čak i obrazovanje. E zato su, dragi moj Zuma, mnogi ljudi protiv tih levačkih ideja, čast izuzecima i umerenim levičarima. To jest, zato su mnogi automatski vrlo skeptični i oprezni prema zapadnjačkim vizijama levice. Pogotovu, kao što sam pisao ranije na temi, kad vide kako se ti brojni levičari, pored SJ, PC i Woke gluposti, radije bave tzv. shame-ovanjem običnih masa i raje, dok najveće štetočine i zla širom sveta ne diraju. Te dve odlike levice, u kombinaciji, u startu odbijaju mnoge ljude od njih. Jer deluje kao da se bave glupostima i trivijalnostima, jer od obesti i karijerizma ne znaju šta će više sa sobom pa šta ćemo kako ćemo, ajde da cenzurišemo istorijski film što prikazuje robove u 19. veku. Umesto da se bave nekim konkretnim modernim problemima, kojih je danas pun kufer. Od najvećih svetskih zagađivača, preko radničkih prava i uslova, pa sve do međunarodnih pljački, nepravdi i licemerja. Ali ne, Woke kultura je bitnija od svega toga čini se...

(y)
Bravo!
Nova zapadna levica je rulja koja napada neprijatelej kapitala. Slicno kao batinaske grupe u Nemackoj 1930. Samo sto ne batinaju nego verbalno napadaju.

Da li je neko primetio eskalaciju unutarpartijskog obracuna u SNS?

Владимир Ђукановић Небојши Стефановићу: Дијана Хркаловић је сама хтела да је ја браним, јер сте је ви у животу разочарали - а били сте са њом и више него блиски

Dap, primetio sam to kad je da li Kesić ili neko drugi pričao o tome. :D Doduše to se moglo primetiti i još pre par meseci, kad je Bizon počeo da ima sve učestalije izjave koje su odstupale od neke sveopšte prihvaćene SNS politike (tada, u tom momentu).

A svakako je primetna i ćutologija i distanca Stefanovića koja traje, pa evo sad već uveliko preko 2 godine. Baš od onda kad su se pojavila šuškanja da su on i Vučić se nešto udaljili. I zaista, od tada ovaj samo ćuti i pojavljuje se tek koliko mora. A pre toga bili BFF 🤗:LOL:

Ma ko zna šta se sve dešava u tom partijskom brlogu iza kulisa. XD Teško je to pohvatati ako čovek nije insajder, jer oni tamo ionako non stop zabijaju noževe u leđa jedni drugima. Prosto, takav je to brlog. Ali da, očigledno su se nešto podelili i podžapali. Prvo posle Alek-Slina splita, zatim posle Belivuk skandala, i pogotovu ovo sad, nakon udaljavanja od proruske politike.

Ljudi i dalje ne shvataju da nikakvo priznanje Kosova neće rešiti probleme. Kosovo je albanska, a ne multietnička država, kakvim se predstavlja. Srbiji ovakvo Kosovo ne treba, ali daleko od toga da bih pristao na priznanje Kosova u ovakvim granicama. Ovde je ugrožen Kopaonik, a o tome malo ko priča. Pristao bih na priznanje uz neku razmenu tipa tri opštine na severu Kosova za Preševo. Ionako ti ljudi u Preševu kao da žive u drugoj državi, a ne u Srbiji. Omogućiti povratak svima koji to žele, izgraditi stanove i EU da pomogne novcem. Tada bih verovao u dobre namere. Ovako, priznati nekoga ko će odmah potom da otima crkve i prekraja istoriju, to može uraditi samo pravi izdajnik.

Ne verujem u zajednicu srpski opština. To je neprimenjivo i obična prevara. Samo će pojedinci napuniti džepove, a narod će i dalje živeti u izolaciji. Zapad da hoće, može kosovske političare sankcionisati i za najmanji nacionalizam. Imali su priliku da stvore demokratsko društvo, a stvorili su teritoriju koja samo čeka priliku da se ujedini sa Albanijom. Kao što vidite, ovakvo rešenje vam niko ne nudi pa čak ni naši kvazi liberali. Samo razmislite ko ih finansira kada ponavljaju reči Šolca i ostalih ljiga iz EU i SAD-a.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_

"Рио Тинто жели да поново отвори преговоре са Владом Србије о свом пројекту Јадар литијум вредном 2,4 милијарде долара, који је блокиран после масовних протеста, а уочи избора", изјавио је у четвртак извршни директор и председник компаније Сајмон Томсон.​

...

A što se tiče twitera i slobode govora, ni tu stvari nisu tako jednostavne. Elementarna i odavno dokazana istina je da je potpuna sloboda isto toliko loša kao i cenzura. Prvo vodi u haos i posledično "pravo" jačeg, bogatijeg, agresivnijeg ili luđeg da medijum preplavi svojim sadržajem, svojim lažima ili svojim fantazijama, a drugo u gušenje opravdane kritike. Treba govoriti o najboljim kriterijumima moderacije sadržaja, a ne ove demagoške gluposti ekstremne desnice kako treba vratiti "slobodu govora". Lako je to reći, ali kako tačno ta sloboda treba da izgleda? Slažem se sa mnogim kritikama cancel kulture i "woke" pokreta, jer zasta preteruju, ali ova egzaltacija na desnici je apsurdna. Ukinite moderatora na krajnje kulturnom i natprosečno obrazovanom Beobildu pa će te videti na šta će ubrzo ličiti i koliko će ozbiljnih ljudi tu ostati. Zar je i to nešto što treba dokazivati ljudima koji su ceo život proveli na Internetu?
Великим делом се слажем, модерација јесте неопходна али може бити и злоупотребљена и може убијати слободу говора. Модерација мора да буде што је више могуће једноставна и једнозначна, мада је немогуће то у потпуности испоштовати и увек ће бити неке злоупотребе. Као штоје @Bender Rodriguez примером навео, једнострана модерација може бити исто тако лоша као и портал без икакве модерације. Све је то ОК ако имате неки форум који је јасно опредељен на неку страну (леву, десну, либералну, конзервативну, глобалистичку, суверенистичку шта год то значило) али за платформе типа Твитера, Фејсбука и слично које претендују да буду свеопшта, глобална сфера интересовања једнострана модерација јесте убијање слободе говора. Што се тиче изношења мржње, увреда, расистичких изјава или величања ликова попут Хитлера ту је заиста јасно да мора бити цензуирасано. Што се тиче изношења лажних вести, то је већ мало проблематично јер је то јако тешко доказати. Доказивање истинитости у судовима често траје и више година а интернет не да не трпи године већ су и дани сувише дугачки период. Мислим да је много боље оружје свођење таквих изјава на апсурд аргументима, а тек у екстремним условима модерација, тј цензура. Сад што велики део народа више реагује на буку него на аргументе јесте нешто што ће се тешко променити, али то је нека цена која се мора платити слободи говора.
Најновији покушај модерације Бајденове администрације је увођење "disinformation board-a". Мени то личи на тотални промашај, превише личи на Министарство истине у "1984" а слично тело имају и Кинези, који свакако нису добар пример слободе говора. То што је у на челу неко са нашим именом и презименом Нина Јанковић, неће ми створити неке симпатије.

Ljudi i dalje ne shvataju da nikakvo priznanje Kosova neće rešiti probleme. Kosovo je albanska, a ne multietnička država, kakvim se predstavlja. Srbiji ovakvo Kosovo ne treba, ali daleko od toga da bih pristao na priznanje Kosova u ovakvim granicama. Ovde je ugrožen Kopaonik, a o tome malo ko priča. Pristao bih na priznanje uz neku razmenu tipa tri opštine na severu Kosova za Preševo. Ionako ti ljudi u Preševu kao da žive u drugoj državi, a ne u Srbiji. Omogućiti povratak svima koji to žele, izgraditi stanove i EU da pomogne novcem. Tada bih verovao u dobre namere. Ovako, priznati nekoga ko će odmah potom da otima crkve i prekraja istoriju, to može uraditi samo pravi izdajnik.
Za tu opciju su se zalagali, Đinđić, Dinkić, Dačić, Dodik, Vučić, ali čim se neko usprotivi, odmah zaborave i vraćaju se na staru poziciju.

Ја бих тражио и излаз на море, неким коридором преко Метохије и Проклетија - ако може и Скадар на Бојани, тим боље, ако не, тунел испод Скадарског језера до обале :)

@Pantograf, Za izalaz na more dovoljna nam je aneksija Crne Gore.. :) i onako smo isti narod, i isti jezik i ista vera, istorijski i tradicionalno smo jedno... Crna Gora dođe nam kao mala Ukrajina...

Šalu i lakrdijašinje na stranu, od razmene teritorije nema ništa jer "nije na agendi", rekao je juče Olaf Šolc...

Šalim se ja malo - a i baba mi je iz Vrake kod Skadra (pobegao čukunđed iz Bjelopavlića od krvnika Petrovića, posebno od šefa Udbe, vojvode Mirka, jer je čukunbaba bila iz pogrešne familije), pa se Pantu snilo što mu milo - mada mislim da je na duži rok prekrajanje granica neizbežno.

Znam da se šališ :) a u kom smislu misliš da je prekrajanje granica neizbežno? Mislim, ne bi bio prvi put da se menjaju granice na Balkanu, tako da nije isključeno.. ali meni izgleda da nema puno prostora za bilo šta drugo sem da ga priznamo i uz to izboksujemo neki brz ulazak u EU..

Ne kažem da sam srećan zbog toga, radije bih "razgraničenje", ako je pod Trampom delovalo kao tračak, eventualne možda nekako, malene, mogućnosti za tako nešto, sada je ceo zapad na stanovištu 'zacementiranog NE'...

Možda dođe do promena granica posle nekog novog rata? Samo se plašim da ne bude promena kakvu ne priželjkujemo...

Председник Србије Александар Вучић оценио је ситуацију у којој се налази Србија као ужасно тешку и компликовану, никада тежу. Он је после састанка са Олафом Шолцом и шефицом немачке дипломатије Аналеном Бербок рекао да ће почетком јуна говорити са представницима свих странака, консултовати се са њима и тражити њихов став.​

kukanje, plakanje, zapomaganje, drama - to narod voli!
moj komsije sv...savaju od brige, slusam kako pobozni slusaju Obracanja i kmentarisu "zabrinuti".
Realno boli ih uvo, samo ako moze u Grcku da se ide.
Da dodje Edi Rama da vlada ovde i njemu bi se klanjali.

Videcete kako ce sve partije (osim par njih) da se nadju kod Vodje, da mu se nadju.... umesto da ga bojkotuju.
Jer nismo mi ucenjeni nego on i njegov brat.

MC_ sada više neko ikad treba da pokažemo nacionalno jedinstvo u ovoj najtežoj situaciji za Srbiju.. i da mu i ovo sa sankcijama prođe i da prizna Kosovo i da dobije nobelovu nagradu za mir i da apsolutno vlada narednih 30 godina... Sad više nego ikad!

Onaj ko misli da će ove granice ostati zauvek, očigledno ne poznaje istoriju. Jasno je da je Kosovo teret za Srbiju i teritorija koju ne bi mogla da integriše u narednih 50 godina. To što priča Olaf Šolc je licemerno. Albancima niko nije nudio državu 1990. godine, ali jeste 9 godina posle. Menjaju se mišljenja. Stvar je u tome što niko nema hrabrosti da narodu saopšti svoju viziju rešavanja Kosova. Vučić je krišom pričao o razmeni, ali nije imao podršku naroda po tom pitanju. Brzo je on podvio rep. Ako je Kosovo izuzetak, neka onda i prekrajanje granica bude izuzetak. Evropa može odlično da funkcioniše, samo je potrebno izvršiti određene korekcije. Kao što rekoh, Kosovo klizi ka velikoj Albaniji. Bilo kakvo priznanje, bio bi signal za početak ucenjivanja i provokacije. Oni bi tražili arbitražu sa tim granicama prema Srbiji. Onda bi tražili da im Srbija da deo Kopaonika. Pitanje crkve, stvaranje neke kosovske pravoslavne crkve. Nema povratka dole, stalne zabrane za Vidovdan, hapšenje svakog Srbina koji im smeta itd... Odlično ih poznajemo, neće se oni zaustaviti.

Vrh