Šta je novo?

Izbori 2024

Gradjanska Srbija je rekla svoje ko je pobednik ,a ko gubitnik.
"Mrznja je razlog onih koji imaju svoje limite u odnosu na druge!"

Novi lider opozicije Ljubisa Preletacevic Beli {Koji sam ima vise % od DOS ekipe} izjavio je da je spreman da razgovara sa novim predsednikom Vucicem!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FcLdW7K86Gg[/youtube]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444159#p444159:tjtg3lfd je napisao(la):
Galeks » 03 Apr 2017 02:59 pm[/url]":tjtg3lfd]Zasto nekome uskratiti pravo da glasa zato sto je priprost, neznalica, itd... i ko sebi daje za pravo da moze da odredjuje ko jeste a ko nije priprost ili vec neznalica. To je losa prica stvarno.
To i jeste razlog zasto opozicija gubi, zato sto se stavlja iznad vecine, a to je snobizam koji svi preziru.
Sklanjam se iz ove teme, jbg verujem u neke druge stvari.
Pobogu, baš sam reagovao na post iznad gde je iznet predlog da se zabrani glasanje starijima od 65 godina. Jasno rekao da su takve generalizacije loše i da se ne može ići tim putem.

Sa druge strane ako nekome treba zabraniti, predložio sam da to budu ljudi na izdržavanju zatvorkse kazne.

Što bi rekao jedan uvaženi pristalica vladajuće garniture: "Nisam dobro razumen".

Та забрана гласања старијима је такав фашизам из уста грађанске опције да ја немам речи.

Старијима треба знати прићи и придобити их за себе, а не због неспособности да се то уради, тражити им забрану гласа.

Видим, баш се Вучићу обило о главу што им је самњио пензије, исто као што је Тадић профитирао својевременим предизборним повећањем истих. То што се опозиција гуши у елитизму је за осуду, а не за похвалу.

Па управо на овој теми је више него очито зашто је максимални домет опозицијие 15%. Елитисти и снобови не разумеју народ, нити се уопште труде да га разумеју. Народ је за њих кофа гована.

Мислим, шта је закључак дискусије? Да се забрани гласање свим старијима од 65, свима без факултета (државних), и свима који не станују на Старом граду и Врачару'?

Није му се обило о главу, а било је, је л` да, логично, и баш зато мислим да је свако рационализовање народног избора - сувишно.
Нема ту шта да се разуме.
И пусти ту патетику на тему "народа" - ни сам у то не верујеш.

Zasto mislis da je logicno? Znam X penzionera kojima je u redu zato sto imaju manju penziju. KOmentar na to im je, godinama smo od plate davali za Makedoniju, Crnu Goru, Sloveniju, zasto sad ne bi i za Srbiju. LIcno cuo iz usta penzionera. Zasto mislis da je tvoj stav jedini ispravan i logican?

Ja bih uveo PISA test (ili neki sličan test) kao filter za glasanje.
Zašto bi neko funkcionalno nepismen ili neinteligentan imao pravo da odlučuje o budućnosti svoje zemlje.
Zovite me fašistom ili kako god, ali ovakva demokratija ne vodi boljitku.
Isti test bih uveo i za poslanike (sa višim pragom prolaznosti) kao i za sve rukovodioce u državnoj službi.

Poslato sa telefona

Ja generalno smatram da je nedemokratski isljučiti bilo koga iz izbornog procesa (punoletnog).

Generalno ideja bi vodila smo ka degeneraciji procesa i otvorila daleko još više prostora za manipulaciju i sl. (te ubaci ove, te ubaci one).

Dakle, svako punoletan ima svoje pravo i to je pravo, protiv sam čak i obaveznog glasanja, ne vidim to kao obavezu. Svoje pravo možeš da iskoristiš i tako što ne glasaš i to je odluka.

Imajući sve to u vidu, ipak sam mišljenja da je sloboda izbornog procesa ono što je osnova svakog društva koje hoće da bar teži demokratiji. To je ono što nama najviše nedostaje. Ako neko ne vidi da li imamo slobodu medija, to je pak skroz drugi problem.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444176#p444176:2pjr35xr je napisao(la):
Galeks » 03 Apr 2017 03:36 pm[/url]":2pjr35xr]Zasto mislis da je logicno? Znam X penzionera kojima je u redu zato sto imaju manju penziju. KOmentar na to im je, godinama smo od plate davali za Makedoniju, Crnu Goru, Sloveniju, zasto sad ne bi i za Srbiju. LIcno cuo iz usta penzionera. Zasto mislis da je tvoj stav jedini ispravan i logican?

У принципу, немам обичај да пишем нешто за шта не мислим да је исправно и логично. А ти слободно напиши другачије. Томе форум и служи.

(Баш ме занима ко је то давао паре за Словенију.)

Posleratna obnova: čim su komunisti došli na vlast popakovali su kompletnu liniju za montažu drumskih vozila iz IMR, odvezli je u Maribor i tako je nastao TAM.

@Pantograf
To vec ne znam, nisam ulazio sa njima u diskusiju ali to su rekli. Bukvalno sam ih citirao. To je njihov izbor i ja to postujem. Ne razumem ga, ali ga postujem, kao sto postujem jucerasnje rezultate.
A cak i to nije ni bitno toliko, bitno je da je opozicija juce pokazala svoj domet i to je to. Nespremni su za vise. Narod ih nece i to je vrlo ocigledno. ZIvot je najmanje na internetu.

@Astrodule, kakav test, kakvo ukidanje prava glasa? Pa to jeste cist fasizam. Prosto svako mora da ima pravo da iskaze svoje misljenje, a sto rece STF, ako drugi ne umeju da pridju odredjenoj grupi naroda, onda je to problem tih stranaka, odnosno tih kandidata.

Ako izuzmemo Belog, opozicija uopste nije napredovala i prakticno je samo pretumbala glasove.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444183#p444183:1y2lnmvw je napisao(la):
astrodule » 03 Apr 2017 03:47 pm[/url]":1y2lnmvw]Ja bih uveo PISA test (ili neki sličan test) kao filter za glasanje.
Zašto bi neko funkcionalno nepismen ili neinteligentan imao pravo da odlučuje o budućnosti svoje zemlje.
Zovite me fašistom ili kako god, ali ovakva demokratija ne vodi boljitku.

Филтери за учешће у демократском процесу су, Дуле, већ постојали, а опште право гласа је колико почетком 20. века било изузетак, баш из разлога које си навео. Претежно су се ограничења спроводила преко имовинских цензуса, иначе би левица (Друга интернационала) у Европи давно, давно преузела власт.
Крајем 19. века, и у Србији су гласачко право имали одрасли мушкарци који плаћају одређени износ пореза годишње, као и факултетски образовани (за време конзервативне владе др Владана Ђорђевића диплома је постала условом и за уредничко место у новинама, услед чега су бројни листови, претежно радикалски, престали да излазе).

Све се то, међутим, сматра застарелим и давно преживелим институтима, јербо је западни човек у међувремену поверовао да су он и сви његови суграђани рођени једнаки, и да имају једнака политичка права да бирају и да буду бирани, ма колики магарци уистину били.

(О фашизму, дабоме, нема ни говора, јер европске уставне монархије из 19. века свакако нису биле "фашистичке". Смањите неприкладну употребу те речи, јер она сугерише леви екстремизам (ношење парола "Но пасаран" 1968. године једном Де Голу, нпр.), а представља и увреду за жртве фашизма - идеологије насиља и зла.)

U dobrom delu zemalja žene nisu imale pravo glasa. Npr kod nas je ta komunistička tvorevina tek 1945. godine uvedena.
Imovinski cenzus je ranije postojao i ukinut je uglavnom borbom levice. A sve zato jer je levica mislila da će proleterijat glasati racionalano, a ne da će bodriti na vlasti buržoaziju što imamo sada svugde u svetu. Ali cvrc, drugovi se zeznuli, kao što vidimo na ekstremnom i praktičnom primeru u Srbiji.

Samo desničari, to jest konzervativci su pored ukidanja ovog stupnja u evoluciji drušva. Šta će biti uslov za pravo glasa? Imovina to jest pare? Obrazovanje? Poreklo? Društveni status? Pol? Politička opredeljenost?

Moja keva prva kaže da njoj treba ukinuti pravo glasa. Uopšte ne razume ekonomiju, EU integracije itd.
Ona glasa za najlepšeg kandidata.
I sada ona i slični treba da imaju pravo glasa?

Poslato sa telefona

Ili pričam sa babom o izborima i posle par sekundi ona skreće temu na Farmu i Parove.

Meni je jako žao što zvučim grubo, ali takvi ljudi ne smeju da odlučuju o budućnosti jedne zemlje.

Све су то, друже, схватили још стари Грци (Платон), али решење нико до данас није пронашао.

Svestan sam ja se to neće moći primeniti jer se postavlja pitanje gde povući crtu, tj. koji je to neki broj bodova koji bi bio prag.

Ma "samo" kada bi se više poštovao zakon (i u saobraćaju i u skupštini i u društvu) bi nam bilo malo bolje, ali to je neka druga tema.

E da, kako se bira novi premijer? Koja većina je potrebna?

Jel' ima neko da radi u ovoj zemlji, osim mene, Vućića i njegovog bate? :)

Све су то, друже, схватили још стари Грци (Платон), али решење нико до данас није пронашао.

Poluresenje bi bila parlamentarna monarhija. Grb imamo sa krunom, himna nam je monarhisticka. Nadam se da cu za zivota docekati da se kraljevina opet uspostavi. Komunisti su urnisali Srbiju. I ovo sad sto zivimo je posledica tog rezima.

Idemo dalje, ne predajemo se.
Sledeći su beogradski izbori. Beograd je uvek slaba tačka režima, Beograd takodje pametnije glasa nego ostatak Srbije. Videćemo ko će se kandidovati, verovatno Beli, Radulović možda Janković. Posle pobede Jankovića na Savskom Vencu i Starom Gradu, nakon svih protesta i rušenja verujem da ćemo barem tu ostvariti neku pobedu.

Vrh