U odnosu na 2000te, stvari se jesu dosta pokrenule. To sam rekao par puta i kada bi me neko izvan Srbije pitao kakvo je sad stanje ekonomski. Pošto je, jelte, to ogromna i kompleksna tema sa mnogo parametara (a ja pritom ne volim da gledam samo mrtve brojke na papiru nego i stanje na terenu), ukratko bih rekao ''stvari su se pokrenule''.
I to je ok. I za to ova garnitura ima deo poštovanja od mene. Bez ulaženja sad u to zašto je tako, kako je tako, ko je sve tu koliko zaslužan... jer na kraju krajeva, nije sve to samo zahvaljujući SNSu nego i stranim faktorima i njihovim zelenim svetlima. Ali da, sveukupno, prosto narodski rečeno, stvari se jesu pokrenule.
Ali ne mogu da ne glasam i ne radim protiv njih jer dok je to otišlo na bolje, mnogi drugi aspekti društva su otišli na dole. Mediji, kultura, politički uslovi (ne samo scena, nego i uslovi), korupcija, partokratija, jednoumlje, relativizacija kriminala i odgovornosti...
Zato i ne zaluđujem sebe idejama ''hajde da ove kompletno zamenim nekim drugim''. Nego idem sa idejom ''hajde da ovima smanjim monopol da bi u lošim stvarima bili manje loši, a u dobrim stvarima još bolji''. Balans, balans i samo balans moći. Da ne leži sve u rukama iste grupe.
Ne treba zaboraviti slučaj Turske i njenog Erdogana. Bio sam tamo tri puta, i u vreme kad su se zahuktavali, i u vreme kad je ceo svet pokleklnuo pod krizom, a oni uveliko i dalje pičili napred. Elem, Erdogan je jedno vreme njima bio maltene pa novi Ataturk. Veliki reformator, graditelj i modernizator. E onda, posle dovoljno godina vlasti i moći, mozak mu je prso, u njega su ušle ideje panislamizma, i odlučio je da postane veći musliman od Muhameda i krene nekim šenutim putem. Rezultat je stagniranje napretka koji su imali, i unutrašnje podele i problemi. Ovo sad ne pišem zbog religije, nego kao upozorenje da je super kada neka zemlja ekonomski napreduje i grabi, ali da postoji opasnost da se u tom zaletu neko toliko zatrči da umisli da je faraon. E zato lepo s vremena na vreme treba ili menjati vlast ili menjati odnose snaga i moći.