Šta je novo?

Izbori 2024

Biće previše čekača savršenstva i raznih drugih koji će naći dlaku u svakom jajetu ili izgovor da ne izađu na izbore.

Kada na listu svih kandidata na svim nivoima budemo primenili sve "filtere" svih Srba koji nisu za SNS bukvalno će ostati 0 (slovima: nula) osoba koje bi mogle da se predlože za poslanike i funkcionere i na lokalnom i na gradskom i na republičkom nivou.

Mnogi Srbi će bukvalno svima naći neku manu i/ili razlog da ne glasaju.

To dobro zna i ovaj.

Razmišljam puno o tome šta dalje. I dolazim samo do jednog rešenja koje može ovo sve da reši ali u dva pristupa:

- Prvo je da se sve institucije nasilno zauzmu. RTS, Skupštine, Sudovi, Vlada...
Ovo je svakako nerealno jer bi se uvek našla neka bu**** koja bi to iskristila sa pali, krade slike etc...

- I drugi pristup je podjednako nerealan ali ga ja vidim kao jedino rešenje, a to je sabotaža svih institucija iznutra. Policija, Zdravstvo, Sudovi, RTS, Javna uprava bukvalno svaka institucija da se blokira iznutra. Ali kažem ovo je skroz nerealno jer su svi preplašeni gubitkom posla..ili su svi deo ovog kriminalnog miljea. Uvek sam se pitao kako neće neki pošten pandur da kaže "Dosta je bre bilo mamu vam mafijašku" ...siguran sam da bi i ako izgubi posla mogao da bira ponude raznih privatnih firmi koje bi dolazile nakon tog gesta. Al' struge strane "pošten" pandur...teška apstrakcija.

Ne treba u politici otkrivati toplu vodu, ovakve situacije su se u svetu desile već hiljadama puta. Samo se nesposobne i neodlučne vlasti ruše na ulici nekom vrstom "iznenađenja", bez zaista široke podrške naroda. Ako vlastodržac ne preza od bilo čega, to ne funkcioniše. Trikovi nisu mogući. Znate kakvi su rezultati na izborima. I pored svih izbornih trikova, i dalje preveliki deo naroda veruje zvaničnoj propagandi da bi ulična promena vlasti imala šansu. Samo zaista široka popularna podrška opoziciji može da ofsetuje prednost državne prisile. Tu prečice nisu moguće, to su samo zablude. Potreban je ozbiljan i dugoročni rad na obrazovanju, informisanju i preobraćanju neodlučnih i neinfomisanih. Dakle stalno stvaranje nezavisnih kanala informisanja, razobličavanje propagande i stvaranje popularnih sadržaja koji mogu razumeti oni pod uticajem propagande. To je inače posao političkih partija. Pošto su naše nesposobne, imamo to što imamo. Ne treba se baviti "magijskim mišljenjem" u fazonu samo da nađem neki magični potez koji će u par dana sve preokrenuti. To ne postoji. Dugotrajni politički rad ništa ne može zameniti.

Tu je i problem mnogih lenčuga i panjeva - njih oko 2 miliona - koji uopšte ne glasaju, nikad, nigde, ni za koga. Imam ih i u svom okruženju.

"Ne verujem ja u to", "šta jedan glas može da promeni" i "biće onako kako svetska vlada kaže" su najčešći tipovi izgovora koje čujem.

Meni lično je ok svaka opcija, svaki scenario promene. Prilagodiću se ja. Ja ne čekam savršenstvo, ja samo želim da se okonča najgore zlo od Slobe. Podržao bih maltene bilo koga ko neće sa njim i ima potencijal da ga smeni na izborima. Ali nije bitno samo šta ja i par ljudi oko mene mislimo i prilagođavamo se, nego šta sa ovih 2 miliona koji neće da se mrdnu i potrude nikad ni za šta.

Naravno, nije to problem jednistven za Srbiju, ima toga sve više i po svetu. Ali je ovde problem utoliko veći što dok svi ne-SNSovci dočekaju svog idealnog kandidata i idealne uslove, SNS okupi milion oportunista, socijalnih i psihijatrijskih slučajeva, nešto doda krađom, nešto Dodikovcima, nešto mrtvim glasačima, i namakne 1.800.000 glasova.

Inače meni ne bi smetao ni potpuni reset opozicije. Ali nema ko drugi. Koga god bi Pera predložio kao zamenu, Mika i Žika bi imali 5 prigovora zašto ne. I obrnuto.

Poslednja izmena:
Imali smo izbore posle Ribnikara i videli smo rezultat.

Imali smo lokalne izbore u junu i videli smo rezultat.

Šta očekujete od izbora 8. juna?
Pobedu

tenor.gif

Biće previše čekača savršenstva i raznih drugih koji će naći dlaku u svakom jajetu ili izgovor da ne izađu na izbore.

Kada na listu svih kandidata na svim nivoima budemo primenili sve "filtere" svih Srba koji nisu za SNS bukvalno će ostati 0 (slovima: nula) osoba koje bi mogle da se predlože za poslanike i funkcionere i na lokalnom i na gradskom i na republičkom nivou.

Mnogi Srbi će bukvalno svima naći neku manu i/ili razlog da ne glasaju.

To dobro zna i ovaj.
A da im ne dajemo povoda? Traze dlaku u jajetu, a opozicija izasla na izbore, a nema program i ima krs kandidate.

ja ocekujem da izgube
ako ih kontrolisemo
Oni mogu da izgube jedino ako studenti osnuju svoju stranku, na svakom biračkom mestu imaju kontrolore, a pre izbora se oslobodi RTS i počne da radi svoj posao.

Pošto se ništa od ta tri uslova neće ispuniti, rezultat tih izbora će biti isti kao i na svim prethodnim u ovih 13 godina.

Bio sam u epicentru.....

Kazu da mnogo vičem kad pričam od jutros a u ušima je osećaj kao promena nadmorske visine. Zujanje zanemarujem, bio sam muzikant, to je stariji problem
Ако то не прође само од себе до сутра, под хитно иди на оторину. Могуће да ти је слух оштећен или ти је напукла бубна опна, а да ниси свестан тога.

Имао је луду срећу кад га ово није убило. Желим му да се што пре опорави, и ово никако не сме да им се прећути нити да нас ућуте.

Poslednja izmena:
A da im ne dajemo povoda? Traze dlaku u jajetu, a opozicija izasla na izbore, a nema program i ima krs kandidate.
Pa evo, kažem u dopunjenom postu, neka predloži svako svoju listu. I neka okači na net.

I sutradan na svako upisano ime imaš 1000 prigovora zašto neko neće da glasa za tog.

Ovde bre ljudima doktori nauka, pravi dokazani i poštovani doktori nauka, bez prethodne političke pripadnosti, ne valjaju. O čemu mi onda da pričamo...

Pa kako očekuješ da se ovo na kraju završi, kad-tad će morati izbori.

Oni mogu da izgube jedino ako studenti osnuju svoju stranku, na svakom biračkom mestu imaju kontrolore, a pre izbora se oslobodi RTS i počne da radi svoj posao.

Pošto se ništa od ta tri uslova neće ispuniti, rezultat tih izbora će biti isti kao i na svim prethodnim u ovih 13 godina.
Normalno. Kome nije jasno to posle svega što se desilo samo u poslednjih 13 godina (Ćacilend je sjajan primer sistema gde je sve obesmišljeno), sa velikom tugom moram da mu saopštim da živi u Diznilendu.

Imali smo izbore posle Ribnikara i videli smo rezultat.

Imali smo lokalne izbore u junu i videli smo rezultat.

Šta očekujete od izbora 8. juna?

Ako se opozicija ne promeni onda ništa, sve će biti isto.
Ili ako se ne pojavi nova politička snaga, takođe ništa.
To ne mogu biti studenti jer je potrebna klasična partija. Dakle ekipa ljudi kojoj je to svakodnevni posao, koji imaju prostorije, finansiranje, volju, i osam časova dnevno ne rade ništa drugo sem toga.

Dakle ništa specijalno, partija kao i svaka druga. Zato postoje.
Onda može biti promene. Do izbora ima vremena da se to uradi. Ali samo ako neko počne odmah da menja odnose i personal u opoziciji, a ne da svi razmišlju samo o tome da li bi bila bolja jedna demonstacija bez zaista široke podrške NEKOJ POLITICI, ili neka druga demonstracija. Ovde su neki ljudi svojim životima "kupuli" popularnost ovih demonstracija, ali to nije isto kao i deklarisanje neke politike, pa da narod onda ide na skupove zbog TOGA. Bez toga da NAROD RAZUME i želi jednu politiku, a ne neku drugu, nema promene. Dakle politički rad. Trivijalno, samo što niko neće da radi. Svi bi radije u slavne (i kratke) bitke, pa "da bude što biti ne može". Ne ide to tako.

Znate li vi koliko je ljudi bilo juce? Blokiran grad, blokirani prilazi, nema prevoza ni gradskog ni medjugradskog.

Jucerasnji protest je zrtva i nije za svakoga. Ja sam crkao koji treniram svaki dan i mlad sam.

Da je juce bio protest kao SNS-ovi (bez dnevnice), da dobijes prevoz, klopu, pice i mesto da sednes, plus zastitu policije da je sve bezbedno, doslo bi dva miliona ljudi.

A uvek je teze izaci na protest nego na izbore.

Ja vidim izbore kao resenje, ali to je nepopularno reci.
Ово се све више намеће као реалност. Студенти не могу сами, а народ није довољно заинтересован. Систем, што cotra каже, не показује ни назнаке пуцања, а капацитет ове врсте протеста је догуран до максимума. Да је власт нормална, повукла би се кад би видели ову масу, али овде су у питању психопате. Апсолутно нико ко је део система није нарушио његово јединство - полиција, војска, биа, и судство, сви су сложни у одбрани хуље. А студентски протест нема капацитет да на силу скине ове са власти. Колико год људи да призива некакво насиље као опцију, они би хтели да само насиље одрађује неко други, док они одмарају у комфору свога дома, тако да ни та прича не пије воду.

Други проблем је вучићева пацифизација опозиције, и што ју је практично искројио по својој мери. Не постоји једна здрава идеја која може да уједини шири народни фронт, а мени је искрено невероватно да нема никог са два грама мозга који може да схвати шта ове идиоте може да скине са власти. Оно што личи на помирљиву опцију је крени промени, за које сам и прошли пут гласао, али и они морају да пораде за почетак на инфраструктури, па онда и на ширењу идеје. Борба на изборима би и у овим условима била изузетно зајебата прича, али би под одређеним околностима могла да да резултате.

Pa kako očekuješ da se ovo na kraju završi, kad-tad će morati izbori.
Ako napišem šta sve može da se desi od scenarija, posle će da kažu da mračim.

Ja odavno s vremena na vreme ponavljam da nema "sistemskog menjanja Srbije" dokle god je ovaj talog alfa i omega. Ljudi uglavnom iskuliraju to, neće da čitaju to, kažu ma dobro bre koga briga nego jel si video koliko pečenja ispekli za studente tamo negde... I ništa, onda prekinem, pridružim se toku i pomenem opet tek za dve-tri nedelje.

Stalno ide ta neka priča "nismo mi ni za kakve smene i ni za kakve političke promene" a bukvalno žele da iskorenjuju nešto što je Kim dinastija u malom. Pa ako neće nikakve promene i nemaju nikakve kandidate, ko će onda jednog dana da im bude predsednik? Ko parlament? Ko vlada? Chat GPT? DeepCreep? Siri? Simsi? Ko?

Evo okači bilo koje ime, znači jedno, pet, deset imena... ne moraš da imaš spremljenih svih 250+30+20... Okači 5 komada. I sačekaj. Sutra ćeš imati po 200 prigovora na svaki od njih.

Ja znam ljude koji unazad 13 godina(a verovatno ni ranije) nisu izlazili na izbore, a sad ih nije mrzelo da pesace 5 sati po kisi i da cekaju da predju most.pritom ne bi mogao da se zakunem da bi ti isti opet izasli na izbore za par meseci. Cudni smo mi.
Mada opet neka energija u narodu mi govori da bi ga sutra na izborima pojeli, ako nista drugo cak i kada bi pokrao imali bi osnovu za radikalne poteze

Pa evo, kažem u dopunjenom postu, neka predloži svako svoju listu. I neka okači na net.

I sutradan na svako upisano ime imaš 1000 prigovora zašto neko neće da glasa za tog.

Ovde bre ljudima doktori nauka, pravi dokazani i poštovani doktori nauka, bez prethodne političke pripadnosti, ne valjaju. O čemu mi onda da pričamo...
Realno, studenti treba da osnuju pokret, imenuju profesore kao kandidate za ministre, a oni budu omladina pokreta, nastave blokade, proteste, vrse promociju pokreta, vrse pritisak na RTS, REM i RIK i budu kontrolori na izborima.

Uzeti jedno dva i po do tri miliona glasova.

U slucaju izborne kradje ili nepriznavanja pobede, ponoviti 5. oktobar.
Oni bi imali i podrsku ljudi sa autoritetom medj narodom poput Djokovica, Dusana Kovacevica, Kusturice...

Opozicija da se ujedini da bi presla cenzus i dosta od njih.

A koje sve veštine i stručnosti poseduje Novak Đoković?

A Kovačevića i Kusturicu mislim da ne zanimaju nikakve funkcije, a pogotovu ne valjanje u politici sa SNS svinjama.

Истраживања јавног мњења говоре да је СНС у слободном паду од децембра, скоро пола милиона гласова. Није тако деловало на почетку протеста, али страх је нестао, до тада незаинтересовани млади су се активирали, власт је ишла из грешке у грешку, подршка огромног броја јавних личности протестима, и ова лудачка енергија широм земље по свим местима.

Постоји опција да се на изборе изађе са јединственом неполитичком листом, и да је предводи Вања Грбић, или тако неки гигант, и да се након тога формира прелазна влада. Опрали би садашњу власт на било каквом поштеном одмеравању снага. Након 6 или 9 месеци прави политички избори.

Али...

Све иницијативе које долазе од стране шизоида, треба у старту одбити, до сада смо то научили. И даље мислим да се то може направити у садашњој скупштини, новом већином која би изгласала исту ствар. То је далеко бржи начин. Постоји мали милион начина за такав притисак на институције, падају ми на памет 3 или 4 супер ефикасна метода, где би власт била приморана да попусти, или да сурово реагује физичком силом. Могу мислити шта тек студенти могу да смисле.

moguce, ja ne mogu da tvrdim nista

ali verujem da mogu da izgube jer ovo sto vidim oko sebe je ogromna promena

u mom okruzenju vecina je bila apoloticna
sto su mladji bili su vise apoliticni

a matori su ili za sns ili ih zabole isto
ali ako ih ne kontrolisemo nista onda

ali ja ne bih tako lako prihvatio pricu za izbore. mislim pricam na prvu, ne smatram sebe toliko pametnim za ove stvari ali bih jos cedio

jos bih ih gario, isao bih u sva mesta i sela srbija gde nije bilo pobune da ih budimo

edit: kako vreme prolazi nenadlezni vuce streakove fejlova

Ja znam ljude koji unazad 13 godina(a verovatno ni ranije) nisu izlazili na izbore, a sad ih nije mrzelo da pesace 5 sati po kisi i da cekaju da predju most.pritom ne bi mogao da se zakunem da bi ti isti opet izasli na izbore za par meseci. Cudni smo mi.
Znam taj tip. Kod nekih Srba postoji ubeđenje da je manja sramota otići na promašen skup nego dati promašen glas. Misle da svaki glasački listić ima bar kod koji vodi ka JMBG svakog glasača, pa ako se neko npr 2014. zezne i glasa za Belo g..no (Preletačevića) iz Mladenovca, da će da mu otpadnu mooda od sramote kad sazna da se zeznuo i da će sledeće godine svi u njegovom mestu da znaju da je glasao za pogrešnog i da ga stave na stub srama.

A u realnosti većinu ljudi zabole za koga si glasao, a čak i da im je stalo i da se stresiraju što se izjalovilo, pa neće da te obese ili kritikuji što si pogrešio ili nisi bio informisan.

Ali ne vredi, mnogi i dalje ne mogu da razbiju tu neku samostvorenu blokadu.

A koje sve veštine i stručnosti poseduje Novak Đoković?

A Kovačevića i Kusturicu mislim da ne zanimaju nikakve funkcije, a pogotovu ne valjanje u politici sa SNS svinjama.
Oni ce dati sigurno podrsku pokretu i to ce odjeknuti u narodu. Nisam rekao da budu ministri ili na funkcijama.

Do sada smo imali N1 opoziciju koju podrzavaju N1 gledaoci i N1 gosti, N1 voditelji i N1 analiticari. Mi ostali se nekada smilujemo da im damo glas.

Vrh