Šta je novo?

Izbori 2024

Избори ће се свеједно десити ако власт тако одлучи и ако их остали бојкотују они ће стећи формални легитимитет да владају. Сваки покушај да се у томе спрече ће бити сматран противзаконитим и међународна заједница ће подржати Вучића да их згази.

То је једини излаз Вучићу у овом тренутку, да наведе студенте на танак лед где би кршили закон и стога имао моћ да их угуши. Докле год инсистирају на законима држава је немоћна против њих.

Студенти ни у ком сценарију не крше закон нити је прелазна влада незаконита.

Вучић свакако има подршку међународне заједнице и то оба блока. Ти ту видиш проблем, ја видим јединствену прилику која нам се указала и то се већ показало. Подршка протестима једног или другог блока би аутоматски преполовила протест. А то кад једном крене деоба се наставља до потпуног нестанка људи и енергије.

Студенти ни у ком сценарију не крше закон нити је прелазна влада незаконита.

Вучић свакако има подршку међународне заједнице и то оба блока. Ти ту видиш проблем, ја видим јединствену прилику која нам се указала и то се већ показало. Подршка протестима једног или другог блока би аутоматски преполовила протест. А то кад једном крене деоба се наставља до потпуног нестанка људи и енергије.
Студенти тренутно не крше закон зато што игноришу политику, ако се избори буду бојкотовали СНС ће остварити апсолутну моћ на бар 2 године док Вучић не буде могао да се кандидује за премијера где ће владати још 4 године

Што ће рећи да нас чека још минимум 6 година Вучића као што смо осуђени на 4 година Шапића, због бојкота који немају сврху. Студентски протести ће проћи у једном тренутку било због губитка воље или испуњења захтева али Вучић ће остати (макар и окрњио своју власт да би то успео).

Да поновим оно што говорим већ 5 година, једина опција за промену која постоји при бојкоту је насилна револуција а ако студенти то покушају тренутно изгубиће легитимитет закона и режим (који контролише и полицију и војску и има инострану подршку) ће да ту револуцију у овом тренутку лако да угуши и заврши причу.

Бојкот је једини излаз из овога који Вучић има, да није не би ни расписивао изборе

Нема избора - нема бојкота.

Оно што се десило и зашто су по мом уверењу протести овако нарасли јесте прва већа грешка и истока и запада на овим просторима од 91е на овамо а због којих се народ ујединио. "Проблем" је културолошке и генерацијске природе. Бумери би да наставе да владају и манипулишу провереним методама али успешност тога се овде завршила управо сада, са мојом генерацијом "поданика".

Као и у скоро свему животу и овде је најбоље решење комплексног проблема крајње једноставно - Не желимо ништа што имате у понуди, на стању за нас, хоћемо искључиво оно што нам по закону припада. У томе је и авангардност и успешност овог протеста - Потпуно игнорисање системских понуда а заправо подвала. А део тог системског пакета јесу и избори.

Не заборавите да је прва понуда Жвалавог била кредити за станове. То је рефлекс садашњег система који нуди "решења" искључиво за проблеме које су сами наметнули. Исто је сада и на западу. Некретнине, родови/полови, мигранти, Газа, АИ, зли руси, кинези,марсовци...Све само да се не бавите питањем власти и слободе, односно узроком проблема.

Изузетно сам поносан на ову нашу клинчадију која је вероватно прва у свету препознала шаблон и стала му на пут.

Poslednja izmena:
Stvar je jednostavna:

- nema izbora. Samo kulirati, ni bojkot, ni nista, samo ignore, nek se igraju sami sa sobom, mi nastavljamo nasu borbu na ulici.

- ako hoce da predaju vlast bez izbora, a to nece uraditi, ali ajde, formiranje prelazne vlade se jedino moze dati nekoj gradjanskoj instituciji koja ima legitimitet. To je jedino studentski plenum. Pa nek studenti lepo na plenumu glasaju ko ce biti clanovi prelazne vlade.

Волео бих да грешим али рекао бих да ће исход овога бити исто као и пре 5 година, студенти се побунили и тражили Х, власт расписала изборе коју је опозиција бојкотовала, власт остварила апсолутну моћ и разјебала опозицију, студентски протести пропали због услишених захтева и Вучић добио одрешене руке за вашингтонски, охридски споразум, експо итд. итд.

Бојкот и терање ината је најпредвидљивија ствар коју би Запад могао да очекује од Србадије и главу дајем да су зато ванредне изборе сада и расписали, да се финализира издаја Косова, погази Генералштаб и сл.

Pre par meseci sam mislio da ga nista nece spreciti u tome da raspise izbore,
sad mislim da ga je u tome i te kako moguce spreciti (do ispunjenja zahteva i sticanja uslova za normalne izbore),
ali ce biti potrebna jos veca radikalizacija i odlucnost za sta mislim da i te kako ima potencijala...

Sta mislite o ideji da studenti naprave svoju listu (profesora, eksperata, studenata...) ciji bi jedini cilj bio postavljanje orocene tehnicke vlade. Sve ostale liste koje bi ucestvovale na takvim izborima bi se smatrale da podrzavaju SNS.

Takva ideja je vec postojala medju odredjenim akterima opozicije u proslosti, ali opozicija se nije mogla ujediniti oko tog cilja. Sad mislim da studenti imaju toliku snagu, a postojeca opozicija moze jedino da ih slusa ako zele bilo kakvu buducnost na politickoj sceni.

Sta mislite o ideji da studenti naprave svoju listu (profesora, eksperata, studenata...) ciji bi jedini cilj bio postavljanje orocene tehnicke vlade. Sve ostale liste koje bi ucestvovale na takvim izborima bi se smatrale da podrzavaju SNS.

Takva ideja je vec postojala medju odredjenim akterima opozicije u proslosti, ali opozicija se nije mogla ujediniti oko tog cilja. Sad mislim da studenti imaju toliku snagu, a postojeca opozicija moze jedino da ih slusa ako zele bilo kakvu buducnost na politickoj sceni.
Po meni zvuči ok. Na biračima je da anonimno odluče svojim glasom da li podržavaju ili ne podržavaju takvu ideju.

Samo gurati dalje. Koliko god se igrao basket juce ili peklo prase, bogami kad su krenuli sinoc Zarkovo i Banovo brdo peske, atmosfera je bila prilicno petooktobarska. Moglo se i na Mostaru skrenuti ka gradu.

I znaju oni to sve.

Nastavljamo, sve ide kako treba.

Nema nikakvih izbora.

Samo i isključivo pritisak do ispunjenja studentskih zahteva - njihovo ispunjenje samo po sebi dovodi do urušenja mafijaške strukture. Zato se toliko i trude da raznim ponudama i ustupcima, koji to nisu, odobrovolje demonstrante, svaki put perfidno ignorišući suštinu.

Šatro prave se da ne razumeju šta to više studenti hoće kad su im zahtevi ispunjeni - a sve oni odlično razumeju i znaju.

Kad svako od nas opoziciono nastrojenih shvati tu igru, borba će biti lakša. Studenti su to odavno ukapirali.

Изборе и протесте треба посматрати одвојено.
Студенти нису политичка организација и њихови захтеви нису усмерени на одређену странку него на институције које постоје ту без обзира ко је власт а ко опозиција. Они треба да наставе са својим активностима без обзира шта се дешава у политичкој арени.

Опозиција би требала да изађе на изборе јер коју улогу има ако не да се бори у тој политичкој арени? Шта је најгоре да се деси, изгубиће? Губе већ 13 година. СНС би опет био на власти и под притиском студената.

Делује ми да су ове оставке и неки будући избори само куповина времена не би ли се ентузијазам изгубио. Нема владе - нема ко да испуни захтеве. Мада би то требало да раде институције а не влада или не дај Боже председник.
Овако имају 30 дана да формирају нову владу или се иде на изборе које треба расписти, организовати и након тога формирати владу што ће развући на максималан дозвољени рок. Све укупно, барем 6 месеци без владе.

U kojima je SNSu zabranjeno da učestvuje.
Prava demokratija, da umreš od smeha! :)
Ako se na ulici dodje do ispunjenja zahteva za slobodne izbore, te izbore ce i dalje organizovati SNS kao u tom trenutku vladajuca stranka, pa samim i tim i ucestvovati na njima.

Ako SNS nekako preda vlast i prepusti je prelaznoj vladi, sto sumnjam da ce se desiti, ta prelazna vlada ce imati zadatak da vodi drzavu neko vreme i napravi uslove za slobodne izbore. Prelazna vlada mora da vodi drzavu postujuci zakone, a na nama gradjanima ce biti da ih kontrolisemo. Ako po Ustavu i zakonima ove zemlje ima uslova da se zabrani SNS ili bilo ko drugi, onda ce se to i uraditi.

Како ико очекује да спречи изборе ако се распишу? Само у Србији има око 8000 бирачких места

Или ће бити "спречени" тако што ће се опозиција претварати да се нису десили? Албанци су Швајцарци за Србију када је у питању демократија дефинитивно

Како ико очекује да спречи изборе ако се распишу? Само у Србији има око 8000 бирачких места

Или ће бити "спречени" тако што ће се опозиција претварати да се нису десили? Албанци су Швајцарци за Србију када је у питању демократија дефинитивно
A sta se to menja sa njihovim izborima?

Mi se borimo za ispunjenje zahteva, rad svih institucija.

Kada institucije budu radile posao, onda ce i izbori samim tim biti slobodni jer neko ce procesljati biracke spiskove, kontrolisati i sankcionisati rad medija...

To se trazi. Evo izbori su u nedelju, i? SNS ce zameniti SNS uz neku smesnu izlaznost.

Nama nasa borba ostaje.

Ne verujem u neke savrsene izbore dok ih SNS organizuje, ali stvari se mrdaju i ne postoji nijedan razlog zasto sada stati kada pritisak deluje.

Овако имају 30 дана да формирају нову владу или се иде на изборе које треба расписти, организовати и након тога формирати владу што ће развући на максималан дозвољени рок. Све укупно, барем 6 месеци без владе.
Sanitizacija situacije.
Igra na duži rok jer zna da je postojeći tempo protesta neodrživ.
Ako ništa drugo, deca ne mogu dugo da ne idu u školu, nezamislivo je da se cela godina ponavlja.
Isto važi i za studente.

@Beki, smatraš da treba nastaviti borbu. Lepo je to ali je to nemoguće.
Ovaj narodn bunt ti je šibica - ona se kresne, zasija, ali brzo se ugasi, ako ne izazove požar. A ne može da izazove požar (govorim u smislu da se situacija prelomi u korist protesta), nema kritične mase u narodu za to.

Ovo sa ostavkama meni izgleda kao pametan taktički potez, razvlačenje situacije, izbijanje argumenata iz ruku opozicije i laganog uvođenja priče o izborima u narativ.
Naravno da će na strani protesta biti karambol na temu "izaći na izbore ili ne izaći". Naravno da će to da otupi oštricu i smanji pritisak.
Ponudiće on i razgovor o izbornim uslovima, verovatno... pa i to je taktika sanitizacije. Zna on veoma dobro da opozicija nema podršku kakvu je umislila da ima.

Kad prođe mesec dana u ovom nadhebavanju po ulicama, roditelji će već početi ozbiljno da pizde zbog školske godine.
Pojaviće se glasovi "evo dali su ostavke, raspisali izbore, ajte svi u tri lepe, ili završavajte ovo ili se terajte sa ulica".
Neke opozicione partije biće "ubeđene" da prihvate izbore, neke će bojkotovati.
Protesti, ako se i nastave, imaće sve manji intenzitet i relevantnost.

Izbori će doći i proći... i to će biti to.

Ima sada milion varijacija u koracima, putem kojih sve može sanirati ova situacija, ali uglavnom to je to.
Pisao sam na drugoj temi, ponoviću ovde, ne bi me iznenadilo da i Vučić da ostavku i raspiše i predsedničke izbore, uveren da će da ih dobije.
Pa ajde ti sad vrli opozicionaru, iskuliraj i bojkotuj.

Ma nema od toga ništa ljudi, cela stvar je bila glupava u samom startu i sve je ovo jedno ogromno smaranje i maltertiranje građana.
Na kraju se stvar može samo izborima razrešiti, o izbornim uslovima može da se razgovara, ko hoće ko neće... i kraj priče.

Ako ništa drugo, ima jedna velika korist od svega ovoga, za sve nas - verujem da će on jednom za svagda na nauči lekciju da, ako je neki njegov zas...ro, treba odmah da ga žrtvuje, a ne da čeka da se ulice zapale pa da ga pušta niz vodu. Primer nadstrešnice, u kojem je celi SNS sistem krajnje katastrofalno odreagovao umesto da lepo pohapsi sve odgovorne i svima zapuši usta.

Vrh