Šta je novo?

Izbori 2024

И ја размишљам, можда да студенти искористе овај пад владе да изјаве да режим није у стању да испуни захтеве и да захтевају листу стручњака за прелазну владу, која би испунила захтеве

И да се настави са протестима, можда чак и кроз вишедневно блокирање скупштине да лажни парламент не може да уђе

Мада је то опет ризично политички

Можда је боље да игноришу изборе и буду у фазону сасвим је небитно ко је на власти наставићемо да ескалирамо док се захтеви не испуне (што је опет ризично ако СНС попусти и испуни их, поготово при бојкоту где би се вратили на сценарио из 2020. када су имали апсолутну моћ)

Нисам ни ја паметан искрено надам се у њих да су много паметнији од мене

Takoe!
stu.png

Hulja je odblokirao agenciju, tako da studenti sada imaju majstore manipulacije kao protivnika.

Vrlo teško će pridobiti zapad ako pokušaju da sabotiraju vanredne izbore.

Vlast ima huligane koji mogu da lome kutije, da te slike plasiraju u medije i optuže studente da sprovode državni udar.

Zaista će studenti teško moći pored režimske propagande da se predstave kao žrtve represije.

Moraće omladina više da se uključi u politiku ako mislimo da napravimo neke promene. U redu je ovo sa dosadašnjim zahtevima, ali ako proglase izbore, moraće da se skupe redovi i da se osmisli još jedan zahtev koji se tiče toga, tipa lista sa ekspertima i da onda narod može da glasa, jer nažalost ovakva opozicija ne može ništa da uradi.
Nema bre njihovih izbora.

Idemo dalje - mediji.

Mi zivimo u totalnom ludilu, nismo ni svesni kolikom.

- RTS se ponasa kao da su izvrsili teroristicki napad na njih zato sto su im zvizdali

- RTS svake vesti i svaki Dnevnik pocinje sa: ,,Predsednik Aleksandar Vucic...". Koji bre predsednik Aleksandar Vucic, koji je on k*****, nebitna funkcija

- Sve televizije sa nacionalnom frekvencijom krse sve zakone i kodekse. Botuju 00-24. Mi smo zaboravili sta znaci biti normalna televizija.

- Opozicija je krs, ali ljudi koji gledaju te televizije ni ne znaju ko je Cuta, ko je Milos Jovanovic itd. Znaju ih samo kao neke zlikovce. Nikad ih nisu culi kako pricaju, videli neki intervju sa njima. Pa mi na svim televizijama sa nacionalnim frekvencijama imamo stalno emisije gde se pumpa vlast i blati opozicija, crveno-crni politicari gostuju svuda, od informativnih do zabavnih programa. Pa i ova krs opozicija (parlamentarna, plus Proglas, plus Kreni-Promeni, plus Milic, plus Stimac, plus mnogi) bi dobila izbora lagano da ima isti medijski tretman.

- Kazu neki tradicionalni mediji nisu bitni, svi su danas na internetu. Pa nisu bitni, za one na internetu, a to su mladi. A videli smo da je 90 posto mladih protiv vlasti, a 90 posto preko 70 godina za vlast. A mi zemlja staraca.

- A i svi ostali mediji moraju ili pod kontrolu ili pod zabranu. To je specijalitet ove vlasti da kaze da je neko privatnik i da ne mogu oni da im odredjuju sta pisu i da mogu da rade sta hoce. Pa ne, nije tako, ne mogu da rade sta hoce. Ne mogu Informer, Alo i ekipa da pisu ovo sta pisu i objavljuju sta objavljuju. Sve to kaznjavati pa ili regulisati ili zatvoriti.

Ostavka Vučevića ima za cilj raspisivanje izbora, jer Neron to vidi kao izlaz iz ove situacije.

Skupština po Ustavu ima rok od 30 dana da izabere novu Vladu, ali ne verujem da će se to desiti. Hulja hoće novi legitimitet na pokradenim izborima.. pošto je više puta rekao da neće dati prelaznu Vladu, nove izbore treba sprečiti svim silama..

Nije mi jasno šta vlast dobija time.
Велика већина људи сада осећа анксиозност.
Тиме показује да је разуман, да је спреман да прихвати другу страну, да је толерантан а да се држи закона. Обраћа се и делу својих гласача који се очигледно осипају, у недоумици су.
Враћајући се јутрос са Аутокоманде поново ме стрефила сурова реалност. Приметни су људи који ужурбаним корацима пролазе кроз групе студената. Види им се на лицу неко другачије мишљење, односно неспремност на промену стабилократије.
Дај Боже, да све погрешно тумачим и да је Народ преломио у глави.

Размишљао сам мало, и ако заиста буду нови избори мислим да студенти треба да инсистирају на томе да не буде бојкот већ да што више људи гласа, и то из пар разлога:

1. Борба студената се огледа у борби за поштовање закона, законских процедура и уставног поретка. Покушај на било који начин да избоксују смену власти ван актуелних процедура би био аутогол
2. Каналисање ове народне енергије у гласање којим би се моћ режима у било којој мери формално смањила је потпуно неочекивани потез који би био тежак удар и режиму и агентури
3. Додатно ће валидирати инсистирање студената да не "обарају власт на улици" већ се залажу за поштовање закона
4. Спречиће да Вучић ојача своју моћ на основу бојкота опозиције, што му је главни адут већ 6 година
5. У најгорем случају би се вратили на тренутно стање, где власт има парламентарну већину а студенти ван тога захтевају поштовање захтева, ко год да је на власти. Још би имали и додатни легитимитет јер су подстакли људе да гласају без обзира да ли им то одговара или не

Ja predlažem Nebojšu Krstića za informisanje, a Zvezdana Terzića za sport i omladinu..
A i Anđus je pogodan za oba ta ministarska mesta 🤣

Možda da spoje u jedno, to bi bio populistički potez da smanje broj ministarstava jer se zna da je narod nezadovoljan trenutnim brojem.

Recimo, Ministarstvo za informisanje, omladinu i sport i ministar Anđus 🤣

Oni nisu mogli da nađu jednog pravog studenta za intervju, znači jedan jedini student im je trebao, i poslali su lika koji ima 30 godina i fakultet je upisao 2014. godine. Tj. potpisao ugovor sa fakultetom 😎

Експерти из Академије младих лидера? 😄

Размишљао сам мало, и ако заиста буду нови избори мислим да студенти треба да инсистирају на томе да не буде бојкот већ да што више људи гласа, и то из пар разлога:

1. Борба студената се огледа у борби за поштовање закона, законских процедура и уставног поретка. Покушај на било који начин да избоксују смену власти ван актуелних процедура би био аутогол
2. Каналисање ове народне енергије у гласање којим би се моћ режима у било којој мери формално смањила је потпуно неочекивани потез који би био тежак удар и режиму и агентури
3. Додатно ће валидирати инсистирање студената да не "обарају власт на улици" већ се залажу за поштовање закона
4. Спречиће да Вучић ојача своју моћ на основу бојкота опозиције, што му је главни адут већ 6 година
5. У најгорем случају би се вратили на тренутно стање, где власт има парламентарну већину а студенти ван тога захтевају поштовање захтева, ко год да је на власти. Још би имали и додатни легитимитет јер су подстакли људе да гласају без обзира да ли им то одговара или не
Tesko s obzirom da smo u dobroj meri iznapusavali i opoziciju

Никада немојте заборавити прави разлог Вучићевог владања последњих 12 година - Неспособна опозиција.
Суштински проблем сада је што нема обједињене листе, слободних медија. Мора да прође извесно време да би дошло до избора.
Мислим да у овој загрејаној атмосфери избори немају демократски легитимитет. Морају да се охладе главе.

Студенти су тренутно убедљиво највећа снага међутим нити су политички артикулисани нити хомогени нити се међу њима појавио неки нови "лидер" који би већини људи био прихватљив.
Тренутна опозиција у овом тренутку нема велике шансе и мислим да би пристанак и излазак на изборе био погубан.
Зато је ово тек почетак.

Poslednja izmena:
Ako pusti neki "prelaznu vladu", može i to da bude prevara, taman da NIS padne pod sankcije, možda bude neki problem na Kosovu.
Oni tu onda nisu ništa krivi, znali su kako bi, ali eto nam ga sad. Pa onda izbori...

Tesko s obzirom da smo u dobroj meri iznapusavali i opoziciju
Тако је. Ови протести су по својој суштинској природи антисистемски, демократски и слободарски. (владавина права и народа над самим собом кроз поштовање локалних закона и интереса јесте данас на глобалном нивоу антисистемски захтев пошто је систем данас негација интереса друштва/народа). И зато су све стране силе сложно против ових протеста.

Имамо јединствену прилику тренутног вакума у глобалном поретку где би могли да постигнемо много више од смењивости вазалне власти и зато бих изборе између једних и других полтрона схватио као одустајање од циљева протеста.

Да закључим. Радо бирам овај трновит и неизвестан пут принципијалне, антисистемске борбе него спору смрт у виду опонашања државе, демократије и слободе без суштинске промене.

ПС: Протести су и организовани тако да спрече злоупортебу истих од стране истакнутих појединаца кроз константно мењање појединаца који наступају у медијима. То је један толико прогресиван и шмекерски потез студената.

Vrh