Ni ja ne videh tako nesto. Ovo njihovo "suverenisti" nije bazirano ni na rasnoj, nacionalnoj ni na verskoj osnovi, vec iskljucivo ekonomskoj. Jedino sto bi mozda tu smrdelo na domace nacose iz DB podruma je prica o migrantima, ali oni se tu bave opet iskljucivo ekonomskim aspektima price i strahu ljudi da ce ih u stranim fabrikama zameniti migranti - a sto vlast u sustini i podgreva s vremena na vreme (Djuka bizon, a i njegov gazda).
Njihov program je i dalje liberalan (u smislu gradjanskih i ljudskih prava) a ekonomski okrenut centru i protiv je deregulacije, tj glavne poluge liberalkapitalizma. Sto je ok.
Biti protiv ulaska u EU ne moze da bude iskljucivo "nacionalisticka" tekovina koju su prisvojili svi ostali koji imaju tu stavku u programu -a koji potezu odmah Putina kao resenje za sve probleme a EU je nekakva osovina zla i to je jedino sto su u stanju da kazu birackom telu. Ekonomsko pravna prica koju DJB propagira jedino i ima smisla. Dakle, da li ima smisla da se igramo ulaska u EU ako nam je sistem razoren i znamo samo za partokratiju? Sta je uopste interes EU ovde ako sa jedne strane propagira vladavinu prava a zmuri na Vucica i druzinu, uvodi sankcije Rusiji a dopusta severni tok i nemacke fabrike, tu i tamo poneka clanica ode da bombarduje i otima nesto a neka krene da ukida prava i slobode...
Dakle, to su realne teme o kojima se moze razgovarati, a ne potezanje na primitivne porive ljudi sto se radi u kontinuitetu 30 godina i sto nas je dovelo tu gde smo sada.
Da li su promenili pricu u vezi ulaska u EU? Mislim i da nisu, jer su mi od pocetka bili interesantni sa pricom da treba prvo da sredimo svoje dvoriste, tj uredimo sistem i drzavu, a ne da kazemo "idemo u EU" i da je to-to, zavrsili smo i sve ce da se sredi samo od sebe. Sad su samo dali "po gasu" umetnuvsi narodu prijemcivu pricu o bankarskom globalizmu i od njih sponzorisanih NVO, i da je EU tvorevina koja unistava clanice ali ajd. Recnik za potrosace. Sto se mene tice - ako vec ne kapiraju da je kapitalizam taj koji ih zakopava, nek se makar vile okrenu ka bankama i globalnim finansijama...
Ovo koketiranje sa avaksima, pre svega ono sto sam slusao da Radulovic prica u skupstini pre godinu dana, def nije bilo po mom ukusu, ali je bila prica koja je "po meri" nekim clanovima foruma ovde. Pre svega mislim na forumase koji su protiv bilo kakvih strozih mera, za svedski model i sl. Da je prica oko pandemije prenaduvana. Dakle ima ljudi sa slicnim stavovima, ali opet nisu u Bil GejC, 5G, sotone, globalisti, qanon ludilu - tj daleko od toga. I ljudi sa kojima se moze diskutovati i nisu iskljucivi pa da sve svode na zaveru protiv nacije.
To sto su zajedno izasli na izbore sa Dverima jeste bio autogol i nesto sto je protivno njihovom "bez kompromisa" stavu. Tu je i Radulovic, za koga sam i ja iz vise izvora slusao istu pricu o egu i nemogucnosti da se sa njim razgovara na normalnom nivou. I nonstop cujem pricu o netransparentnom koriscenju fonda stranke. Zatim dosta je ljudi iz vodjstva stranke koji su ih napustili. Tako da, ako bih navodio neke minuse njima i zasto ne bi trebalo glsati za njih - poceo bih od toga, i da to treba da razjasne.