A on je takva dobričina da će nešto da nam da, a zauzvrat će da nas ostavi na miru, podržaće razvoj institucija i demokratije u Srbiji, slobodu medija, ljudska prava i slobode itd - kao što je uradio i u svojoj Rusiji? Tamo to sve cveta?
Podrška da se reši ovo dole? Spremni ste da idete i da ratujete za to dole? Ti, Došljak, Kailan itd..? Ili mislite da će Rusi da vam dođu i ratuju za Kosovo, daju nam ga na tacni, Vučiću na plišanom jastučetu uruče ključeve grada Prizrena, okrenu se i odu u Rusiju? Baš kao što su uradili 1945. nakon oslobađanja Budimpešte, Praga i Varšave? Xaxaxa.. aj da budemo ozbiljni..
Nema od te priče ništa. Manite se fantaziranja.
Pa pazi, nije da ja priželjkujem njihovu dominaciju ovde, valjda je to jasno, jesu nama bliže vrednosti koje je Evropa baštinila (ili izvorne US), a koja se danas sve više i više pretvara u SSSR, zakonodavstvom, pa i sa zatvaranjem, protekcijama, živi bili, videli. Nama nije u interesu da oni dođu ovde da dominiraju, ali nije nam u interesu ni zapad, nego bukvalno multipolarnost i saradnja. Da, moraćeš kao manji da daš. Ovi će imati energetiku, ovi rudarstvo, ovi bankarstvo.
Ali zašto nas ne bi ostavio na miru? Pravoslavni narod, kroz slična stradanja smo prolazili. Dovoljno je da zna da smo
stabilni u saradnji. Ja to sve gledam malo šire, ekonomski. Kad ti imaš jednu takvu teritoriju, takva bogatstva, na kraju i takav debt/gdp pre početka pandemije, tebi je u interesu samo da nemaš nikakve smetnje u razvoju i da te neko ne lupa u glavu na svakih 30 godina i da te const vraća decenijama nazad. E sada oni svega toga postaju vrlo svesni (ne samo oni, kompletan istok), što naravno da smeta zapadnjacima koji su navikli na dominaciju i koji bi ih radije videli u reparacijama, u 20 država i kao sirovinsku bazu.
Oni su po PPP već na nivou jedne Nemačke, ali njihov potencijal je bukvalno bez granica (po PPP na prvom, trećem i petom mestu su zemlje Briksa da se razumemo, a ostale prestižu polako, Indonezija je, verovali ili ne, nivo Rusije i Nemačke)! Mi živimo u ovom delu sveta, uljuljkani i inertni i nije nam baš najjasnije kojom brzinom se neke stvari menjaju. Biće, polako. Bukvalno ih samo to njihovo
ludilo (ovekovečeno u toliko klipova, mimova...) i to da su u tim stvarima poput korupcije, partijskog nepotizma i ostalih negativnih stvari 10x gori od nas u tim stvarima koje si opisao, sprečava da dostignu svoj potencijal. To naravno ne isključuje moje divljenje prema drugim pozitivnim stvarima i onome što su dali svetu u oblasti kulture, umetnosti, nauke. Pa iskreno ne mogu da ne osetim divljenje i prema tom ruskom seljaku, pa i vojniku, njihovoj istoriji celoj. Teško je to objasniti ako ne doživiš taj mentalitet bukvalno.
A što se rata dole tiče, pa ne priželjkujem ga naravno, ali ne isključujem mogućnosti u budućnosti. Možda će ga i gejmeri voditi, ko zna. Sada svakako ne, sa ovim političkim okruženjem, demografijom, apsolutno samoubistvo. Pisao sam već o tome, stav Srbije treba biti da je to oteto i da se ne potpisuje ništa,
a nek oni rade svoj posao! Ja sam uveren da će se to rešiti lakše nego što mislimo kad dođe vreme za to, samo da se psihološki ne odreknemo toga (ne podržavam Jevreje danas, ali treba učiti od njih u svakom smislu). Apsolutno obrnuto od tvog predloga, kakvo iseljavanje, nego baš obrnuto što reče neko, da svake godine bude 1 Srbin više tamo! Rambo reče da su nacionalna pitanja za one do lupam 300 eur plate (davno bilo). Ne slažem se, takve stvari se rešavaju kad si demografski, strateški, ekonomski daleko ispred, dakle u destinama milijardi ispred!