Kako nas je to Kosovo odrzalo?Па како мислиш да направимо функционалну државу ако доста људи нема развијену свест о заједничкој имовини, држави и друштву?
Косово је и више од територије, Косово је појам који је Србе очувао од пропасти кроз векове и током различитих периода окупације. Таква територија која је очувала идеју слободоумља и правичности целог једног народа и појединаца из осталих народа који живе са Србима, и поред тога што се то чини неприметним, не може бити предмет компромиса. Сада ће наравно контра аргумент вероватно бити да пишем пароле, али то лако може да оповргне било који моменат борбе за слободу у нашој историји. Срби су наравно могли да се баве тзв. прагматичним стварима, да нађу компромис са Турцима и Немцима, по цену уграђивања поданичког менталитета, што видимо на примеру браће Хрвата, али је читав народ вођен јединственом идејом из прошлости која је оличена у Косову. Одрицање од Косова зарад ,,геополитички повољнијег положаја'' или ЕУ пара би значило и одрицање од свега што чини овај народ.
Описивати своју државу као ,,статистичку грешку'' је ,изгледа, веома добронамерно... можда и јесте, мада ми се тако не чини.
@Defke Не бих рекао да чувамо оно што имамо нити да живимо у историји. Да је тако не би било могуће зидати уз Калемегдан, затварати главну железничку станицу, измештати сајам, отварати кладионице у центру града, а да не причамо о отварању кладионица уопште, тући се по стадионима и снимати задругу.
Kosovo kao teritorija ili Kosovska bitka kao izraz prkosa?
Pa odrzava nas i secanje na povlace je preko Albanije i probijanke Solubskog fronta pa to ne znaci da su te teritorije nase i da bez njih ne postojimo.
Inace, mi se jesmo nagodili sa Turcima posle te Kosovske bitke i Stefan Lazarevic je ucestvovao vrlo uspesno u bitiama na strani Turaka sve do Ankare 1402. (a nije da i tu prestaje svaka saradnja).
A gradjenje pored Kalemegdana, izmestanje stanice itd. mi se cini najvise guraju upravo oni koji se najvise busaju u istoriju i Kosovo. Nismo li upravo pred bivsom zeleznickom stanicom dobili spomenik Stefanu Nemanji kao zamenu?
Sve u svemu, to ‘postovanje prema istoriji’ je jedan vrlo plitko definisan pojam pod koji se trpa svasta i koji svako drugacije razume.