Šta je novo?

Izbori 2024

Lepo navede Bikovića, Jokića, jasno duše koje ne interesuje šta je ispravno u životu
Al' to su idoli mladih, a ne neki metuzalemi tipa ovih iz Proglasa.

realno treba neka nova himna, nesto jako, da kada puste da svi polude da izginu
Tako je, nešto tipa "igraj i pobedi" od thcf-a, koja se pušta kada je doček naših sportista ispred skupštine. Taj neki fazon i takav tip izvođača (idjtv, komercijala, a ne neki bumeri).

Zagađen vazduh osećaju, o tome pričamo često, ali smatraju da je pre 10-20 bilo gore. Ja mogu samo da se složim ili ne složim jer pamtim period pre 10 i 20 godina, ali prosto nemam merenja tadašnjeg zagađenja da bih ba poredio sa sadašnjim podacima. Ali smoga i "mirisa zime" (tj. ovog smrada kad krenu ložišta) i te kako se sećam i iz perioda kad sam bio dete.

P.S. isti miris sam osetio i u Milanu prošle nedelje, ali i u Minhenu krajem februara
postoje dokumentovani podaci o drasticnom padu kvaliteta vazduha od 2014. na ovamo i to na sajtu domace agencija koja se time bavi.
Jedno je osetiti miris, drugo je nekoliko dana zagadjenja. Ja imam dva meraca. Mogu da kazem potpuno sigurno da je zagadjenej nezdravo.

Млади су сасвим нови свет у односу на генерације рођене до негде 96./97.
Али није баш да су одушевљени Вучићем и СНС. Подједнако су и они бумери као и опозиција.
Има наравно увек слојева које политика не дотиче.

Pre bilo kakvog delovanja, podsećam na Savete uspešnog savetnika političara u Srbiji. Čovek je za 90% javnosti Srbije, gadan lik, ali ipak, koliko god mi je teško, moram da priznam jedan od najvećih političkih stručnjaka sa vrlo ozbiljnim referencijama.

Tadić je, po meni, uništio DS kao organizaciju. Jednostavno, verovao je da je njegov lični rejting dovoljan za sve i da nema potrebe da stranka bude jaka. To je tragična greška koja uvek vodi u poraz. Dakle, nema uspeha u politici bez jake stranke, snažne stranačke organizacije i brojnog članstva.

Hteo ili ne, bićeš lider sirotinje, radnika i seljaka, obespravljenog naroda koji želi pravedniji svet.
Kada celo pročitate, shvatićete osnovne greške prvo opozicionara, a potom i većine forumaša koji nisu snažna stranačka organizacija i brojno članstvo spremno da parira izdajničkoj sektaškoj hobotnici trenutno na vlasti.

Ništa, opozicija ima dovoljno vremena da se do EXPO-a pregrupiše i da nam objasni da treba da glasamo za nju. Ima vremena, lagano samo. Neki će ući u 40e i 50e i možda će konačno krenuti da shvataju kako stvari funkcionišu u životu.

Slažem se da ProGlas treba proširiti, ali tako da dotiče mainstream omladinu, a ne studente FPN-a, komunikologije, posetioce koncerata EKV i Partibrejkersa... već isključivo mainstream jer od mainstream-a sve zavisi, a ne od građanista.

Prosto građanisiti treba da shvate da ne mogu oni da nateraju mainstream da postanu građanisti, već se građanisiti treba da prilagode mainstream-u.

Drugim rečima umesto profesora, glumaca iz 80ih i 90ih i ostalih mainstream omladini nebitnih likova, u ProGlasu su trebali da budu ljudi koji sada imaju uticaj na populaciju od 14 do 35 godina. Da me neko ne bi sada napenalio za ovo "od 14", pa sadašnji 14godišnjaci će 2027 imati 18 godina i oni će tada glasati i možda biti tas na vagi za opoziciju.

Znači mainstream influenseri, a ne ljudi sa kojima su odrastali njihovi roditelji. Koga briga šta priča neki Bjelogrlić, Ceca Bojković, Dejan Bodiroga ili ko je već u proglasu. To su "heroji" njihovih roditelja, ljudi u 40im, 50im, 60im godinama.

Ako hoćete da privučete mlade, tj. mainstream mlade, kojih je najviše, onda birate ljude koji među tom populacijom imaji najveći uticaj - dakle Youtuber-i tipa Baka Prase, Muđa, influensere sa preko 100.000 pratilaca na mrežama (fokus na Instagramu, TikTok i YT, u nišama kao što su lifestyle, moda, putovanja...), dalje glumce nove generacije kao što su Biković, Radonjić, sportiste koji su sada u piku i u zenitu popularnosti kao što je Jokić, a ne one koji su se prenzionisali pre 15 godine, dalje muzičke izvođače koji su sada u trendu tipa Prijovićka, IDJTV ekipa, itd, itd.

Tako se dolazi do mladih apstinenata, jer ne zaboravite, obraćate se mainstream-u, mladima koje viđate po tržnim centrima, u klubovima, na ulici, mladima čiji sleng ne razumete, čiji modni ukus takođe ne razumete, mladima koji su TikTok generacija, a ne ekipi koja sedi na Kališu sa gitarom u ruci i dvolitrom piva i provodi vreme pevušeći hitove Bijelog Dugmeta iz 80 i neke...

Ako hoćete da dođete na vlast, morate se vi prilagoditi mainstream-u i novom sistemu vrednosti, a ne tražiti od mainstream-a da se prilagodi vašem.

U suprotnom ostajete na tih 20-25% i to je to.
Pusti ti mlade, nego nam reci kako da privucemo uspesne IT preduzetnike, sa koliko cifara se pise taj iznos ?

Na izbore vise uticu stariji (>40) nego mladi (<30), em ih ima vise zbog demografije, em su mladi manje zainteresovani za politiku.

Meni je najvece pozitivno iznenadjenej ovih izbora NDSS, nisam zamisljao da postoji neko normalan na desnici.
A odrzali su lekciju o nastupu celoj ovoj gradjanskoj opoziciji.
Iako se ne slazem za nekim njihovim stavovima.

Navijam da oni znacajno porastu na sledecim izborima, i da otmu glasace Nestorima/Zanokticama koji tamo obitavaju.

Pre bilo kakvog delovanja, podsećam na Savete uspešnog savetnika političara u Srbiji. Čovek je za 90% javnosti Srbije, gadan lik, ali ipak, koliko god mi je teško, moram da priznam jedan od najvećih političkih stručnjaka sa vrlo ozbiljnim referencijama.

Kada celo pročitate, shvatićete osnovne greške prvo opozicionara, a potom i većine forumaša koji nisu snažna stranačka organizacija i brojno članstvo spremno da parira izdajničkoj sektaškoj hobotnici trenutno na vlasti.
Zamisli sad kakve su tek ajkule ovi Izraelci koji vode kampanju za AVa...

Dok se mrcvarimo s tobom, Papa blagosiljao gej brakove... tj. naložio sveštenicima da tako postupe...

Ne vredi, treba se iseliti odavde i gledati vas kako propadate sa bezbedne udaljenosti.
А нееее, немојте сад да идете кад сте преузели ствар у своје руке, дали легитимитет Вучићу, угасили десницу а богами и праву левицу. Останите да се још мало смејемо вашим политичким бравурама.

ПС: Небо је плаво, трава је зелена, католичка црква легализовала геј бракове.

Интерес им је`очигледан. Су прописали старосну границу за геј односе и зашто нису? 🤔

Ђаво је у детаљима, пун интендед

Mislio sam da si pametniji čovek. :) Ovo nije upućeno Vučku, već njegovoj organizaciji koja nije u stanju da pošalje čoveka u MML a u isto vreme hoće da preuzme poluge vlasti. Lepo je narod rekao, prvo skoči pa reci hop.​
Da li je tebi ili bilo kome ko je nezadovoljan, a živi u tim mestima u kojima nije bilo ZLF / SPN, palo na pamet da se ponudi da on bude jedan od ljudi koji će da idu po tim mestima i da tako da svoj skromni doprinos? Nije čak ni nužno da živi u nekom tom mestu.​

Pošto su ovi iz SPN pobedili u nekoliko opština, da li neko može da mi objasni kolika je njihova realna moć da promene nešto na bolje u tim opštinama ili su pobedili samo na papiru u smislu da se ipak SNS pita za sve.​
0% jer su ovo bili izbori za grad. Za sledeću godinu, kada budu lokalni izbori, sve snage će biti usmerene upravo na te opštine.

Na izbore vise uticu stariji (>40) nego mladi (<30), em ih ima vise zbog demografije, em su mladi manje zainteresovani za politiku.
Nije bas fer jer u >40 imas bar dve generacije koje se ipak razlikuju po mnogo cemu a u <30 u sustini jednu. Plus gde pripadamo mi 30-40?

Pusti ti mlade, nego nam reci kako da privucemo uspesne IT preduzetnike, sa koliko cifara se pise taj iznos ?
Sa 0, samo nas pustite da radimo, da izvozimo pamet i uvozimo devize, pri tome uz MAKSIMALNE moguće olakšice obzirom da za razliku od 95% privrede mi donosimo lovu u zemlju i trošimo je ovde. Prema tome, svako olakšanje, sve što nam omogućava da se širimo i budemo konkurentni na globalnom tržištu utiče pozitivno na Srbiju. Zamisli sa u destostručimo prihode ili da se na nivou industrije pojave novi igrači i da prihodi industrije porastu za x50, x100. Od toga će korist imati svi, apsolutno svaki stanivnik Srbije, jer taj novac koji posredstvo izvozno orjentisanih IT kompanija (preko 90% industrije) se troši ovde, u Srbiji, prema tome to je benefit za apsolutno svakog ko živi u Srbiji.

Bikovic ne voli ni sam sebe, kamoli da ga drugi masovno vole, Crni Cerak ne moze skolsku salu da napuni, a i da moze, 99 publike su im deca koja nemaju pravo glasa.

A i to je vec svejedno SNS orijentisana ekipa. Deca i 35-godisnjaci sa mozgom deteta skloni SNS-u i SNS sistemu vrednosti.

Apsolutno se protivim da glavna taktika bude otkidanje SNS glasaca, cime bi se onda demotivisali pravi glasaci opozicije.

Nije sve tako crno i nije istina ono sto mediji predstavljaju. Kupljeni pregledi i to sto neko skroluje milion videa dnevno pa nabije nekom preglede ko svima izlazi, ne znace nista.

I na zapadu se guraju ti tako neki njihovi treperi sa utokama, mrdacice dupetima i slicni pa su i dalje ubedljivo najpopularniji ljudi poput Adel, Tejlor Svift, Eda Sirana... malo gitarica, ok muzikica koja uopste nije ultra moderna, melodijice... oni prodaju najvise albuma ubedljivo i pune stadione i imaju prave turneje i koncerte.

Ove sto tverkuju i ovi sto mlate pistoljima samo su na internetu bitni.

Nema se potrebe plasiti, lista poput SPN-a samo sa pravim liderima i pravim programom moze pucati na 400, 500 hiljada u Beogradu, taj narod ovde postoji.

I ovako su uzeli 325 hiljada ili koliko vec. A mnogi ih ne vole i nisu ni glasali i to iz ovog ,,gradjanskog dela".

A desnica, ujedinjena i sa boljim programom i ljudima, orijentisana malo vise domacinski, a ne salonski sa jedne strane i DB i fasisticki sa druge, moze ici na preko 100 hiljada glasova.

Beograd ne voli Vucica i to se oseti u vazduhu, cak i u prigradskim naseljima.

Nek oni uzmu svoje i imaju podrsku IDJ i Pink pevaca i ovih ide gas glumaca, ostace manjina.

A tek kada bi ta ozbiljnija opozicija ozbiljnije sprecavala kradju... Ili jednostavno nasla nacin da im se ispune zahtevi za ciscenje spiskova, oslobadjanje medija...

Nesposobni su i ne voli ih narod, ali se odlucimo za manje zlo. Ako i pustaju Partibrejkerse na protestima, pa i taj Cane je lik u nekom svom svetu religije, filozofije, poezije... zivi van grada i nakurcena je gradska faca, on bi u mladosti cipele brisao sa V.Obradovicem i Lazovicem i tom Srebrenica genocid, nezavisno Kosovo... ekipom.

To je Beograd kome se treba obratiti i koji je vecina, a ne skupljati kurve i klosare.

Dok u Srbiji treba malo pojacati taj domacinski element. Ne loze se ovde ljudi vecinski na desnicu kakvu predstavljaju Bosko i Zavetnica i to koketiranje za fasizmom. Ovde za ljude desnica vise znaci neka domacinska stranka.

Meni je najvece pozitivno iznenadjenej ovih izbora NDSS, nisam zamisljao da postoji neko normalan na desnici.
A odrzali su lekciju o nastupu celoj ovoj gradjanskoj opoziciji.
Iako se ne slazem za nekim njihovim stavovima.

Navijam da oni znacajno porastu na sledecim izborima, i da otmu glasace Nestorima/Zanokticama koji tamo obitavaju.

НАДА је на овим изборима узела око 20 хиљада гласова мање него на претходним. Не може се рећи да су остварили успех на изборима. Додуше, у нормалним условима потоп остале деснице би требало да им погодује, међутим тешко да ће ДВЕРИ и Заветници нестати са политичке сцене. Наставиће да кидају који проценат и даље.

Иначе, занимљив је и резултат квази политиканата из листе Србија на Западу. Дупло мање гласова него што је било потребно потписа. Како су их скупили :) ? Са друге стране, мало критиковани за кривотворене потписе од опозиционих медија.

Nije bas fer jer u >40 imas bar dve generacije koje se ipak razlikuju po mnogo cemu
Ja bih rekao da je do mindseta najveća razlika. Znam ljude u ranim 40im koji po stavovima, načinu života, pa izgledu (pojavi) podsećaju na ljude od 60, ali isto tako znam i ljude od 50+ koji su utrenirani, izlaze gde i mladi, oblače se moderno, letuju na Ibici/Mikonosu i sa kojima imam odnos kao da su moja generacija, iako su po 15 ili 20 godina stariji od mene.

Tako rekao bih da je glavna razlika u stavu i to da li se neko oseća kao da ga je život pregazio, uglavnom žive u prošlosti i sa mantrom "kako je nekad bilo lepo" (nebitan razlog, uglavnom je nešto iracionalno i pitanje stava i gubitničkog mentaliteta) ili mu je život izbalansiran, živi u 21 veku i na budućnost gleda sa optimizmom.

Takvi drugi su rekao bih ipak u manjini i zato mislim da je stvar u stavu a ne u prostoj demografiji za ljude od 40+

U toj generaciji 40+ se i najviše vide razlike i fizički i mentalno u odnosu na to kako su pojedini živeli i koje su stavove i vrednosti imali u 20im i 30im.

Crni Cerak ne moze skolsku salu da napuni, a i da moze, 99 publike su im deca koja nemaju pravo glasa.

A i to je vec svejedno SNS orijentisana ekipa. Deca i 35-godisnjaci sa mozgom deteta skloni SNS-u i SNS sistemu vrednosti.
Sto bi ti klinci rekli, delulu

Nije bas fer jer u >40 imas bar dve generacije koje se ipak razlikuju po mnogo cemu a u <30 u sustini jednu. Plus gde pripadamo mi 30-40?
Vi ste uspesni IT preduzetnici™️.

Uzgred, obe te genereacije preko 40 vise uticu na izbore nego mladji od 30 godina, iz razloga koje sam pomenuo.

Sa 0, samo nas pustite da radimo, da izvozimo pamet i uvozimo devize, pri tome uz MAKSIMALNE moguće olakšice obzirom da za razliku od 95% privrede mi donosimo lovu u zemlju i trošimo je ovde. Prema tome, svako olakšanje, sve što nam omogućava da se širimo i budemo konkurentni na globalnom tržištu utiče pozitivno na Srbiju. Zamisli sa u destostručimo prihode ili da se na nivou industrije pojave novi igrači i da prihodi industrije porastu za x50, x100. Od toga će korist imati svi, apsolutno svaki stanivnik Srbije, jer taj novac koji posredstvo izvozno orjentisanih IT kompanija (preko 90% industrije) se troši ovde, u Srbiji, prema tome to je benefit za apsolutno svakog ko živi u Srbiji.
Sta su to "MAKSIMALNE moguće olakšice" ?

Kakva sprdnja.

Screenshot_20231220_161539_Instagram.jpg

Da li je tebi ili bilo kome ko je nezadovoljan, a živi u tim mestima u kojima nije bilo ZLF / SPN, palo na pamet da se ponudi da on bude jedan od ljudi koji će da idu po tim mestima i da tako da svoj skromni doprinos? Nije čak ni nužno da živi u nekom tom mestu.
U Mali mokri lug odem samo kad zalutam, a nemam nikakve političke ambicije, niti želim da se valjam u partokratskom brlogu.

Izgleda da je problem sto u Srbiji postoje dva mindseta.

Jedan dominantan koji voli SNS, ne voli pravnu drzavu, ekoloska i urbanisticka pravila. Medjutim, vecina ovih ljudi nije bas obrazovana i elokventna.

I drugi, mozda 15% stanovnika na nivou Srbije, 20-25% u Beogradu, koji hoce pravnu drzavu i postovanje zakona i pravila i stoga nece SNS. Iako malobrojan, ovaj soj je elokventan, sa dobrim vezama u Ambasadama i medijima.

U Mali mokri lug odem samo kad zalutam, a nemam nikakve političke ambicije, niti želim da se valjam u partokratskom brlogu.
Е е то је тај став због кога никада неће имати власт и због ког вас сматрам непријатељима овог народа.

Београд је по нивоу социјалног раслојавања, стању инфраструктуре, услова живота, урбанизму па и јавном превозу много више неки јужноамерички град са богатим центром и фавелама около него равномерно развијена европска престоница.

Bikovic ne voli ni sam sebe, kamoli da ga drugi masovno vole, Crni Cerak ne moze skolsku salu da napuni, a i da moze, 99 publike su im deca koja nemaju pravo glasa.
Ne slažem se u potponosti jer crni cerak likovi, baka prase i ekipa su ljudi u kasnim dvadesetim i njih slušaju masovno ljudi od od 18 do 30 koji si mainstream. Pogledaj na kraju krajeva količinu ljudi na njihovim koncertoma, npr. festival krajem juna prošle godine na ušću. Jako mnogo mladih je u toj priči, to su prosto trendovi.

Pogledaj YT trending, Spotify listu najpopularnijih izvođača u Srbiji i samo će ti se kazati ko ima uticaj na mlade.
Nije, to su mahom apstinenti i ljude koje boli uvo za politiku. I tu je pull glasova koji će ili ostati pasivni, ili će ih "uzeti" opozicija, ili će ih nedelovanjen opozicije ili pametnim političkim marketingom SNS-a preuzeti SNS.

Da li je bolje da SPN, ProGlas i slični angažuju Prijoviĉku, Saru Jo, Desingericu i slične popularne izvođače...?

Da li ste svesni da bi jedan klip Baka Praseta ili Muđe koji imaju preko 1M subova ili 1 reels od 30 sekundi Prijovićke povećao bi izlaznost više nego 100 događaja od po 2 sata u organizaciji Proglasa?
Apsolutno se protivim da glavna taktika bude otkidanje SNS glasaca, cime bi se onda demotivisali pravi glasaci opozicije.
Ne možmemo da izmislimo nove glasače. Imaš 2 pull-a:

1) Apstinenti
2) Razočarani glasači SNS-a.

Oba pull-a ne dotiču trenutne aktivnosti SPN-a, Proglasa i ekipe. Pa da li je bolje ponavljati u nedogled to što svakako do sada nije dovodilo do uspeha, ili krenuti sa novim pristupom, i po tu cenu da mali deo glasača opozicije (tvrdo krilo) bude razočaran i ne glasa za istu?

Ja mislim da se odgovor sam nameće. To je klasična cost/benefit situacija sa logičkim zaključkom da je bolje je otkačiti deo tvrdog krila, izgubiti par %, a zauzvrat dobiti pojačanje koje će doneti ogroman % novih glasača.

To je kad se isključe emocije, a uključe se matematika i brojevi.
I na zapadu se guraju ti tako neki njihovi treperi sa utokama, mrdacice dupetima i slicni pa su i dalje ubedljivo najpopularniji ljudi poput Adel, Tejlor Svift, Eda Sirana... malo gitarica, ok muzikica koja uopste nije ultra moderna, melodijice... oni prodaju najvise albuma ubedljivo i pune stadione i imaju prave turneje i koncerte.
Jasno, ali nemamo Adel i Ed Sirana ovde, tako da moramo raditi sa onim što imamo.
Nema se potrebe plasiti, lista poput SPN-a samo sa pravim liderima i pravim programom moze pucati na 400, 500 hiljada u Beogradu, taj narod ovde postoji.
O tome sve vreme i pričam. Otkaĉiš 10-20K tvrdih, i dobiješ 300-500K novih. To je matematika, zapravo to je pobednička matematika.
Beograd ne voli Vucica i to se oseti u vazduhu, cak i u prigradskim naseljima.
Tako je, ne volimo ga, ja ne znam nikog ko glasa za SNS. Nikad nisam došao u dodir sa nekim ko mi je rekao da glasa za SNS. Gledajući Šarovićev video od letos kada je bio onaj SNS miting kod skupštine pitao sam se gde su ti ljudi, gde ih nalaze, jer ja sa tim ljudima nisam imao dodir niti mi ide u glavu kako bih mogao da dođem u dodir sa njima. Kao da je neki paralelni univerzum u pitanju.
Nek oni uzmu svoje i imaju podrsku IDJ i Pink pevaca i ovih ide gas glumaca, ostace manjina.
IDJ je Šolakov medij, dakle pro opozicioni i ne treba ga tako lako odbacivati.
Nesposobni su i ne voli ih narod, ali se odlucimo za manje zlo.
Al vidiš da ne ide. Vidiš da nas je mnogo koji ne volimo ni Vuĉića, ni SNS, a ponovo ne želimo da glasamo za manje zlo.

Dakle do opozicije je da postane održiva opcija, a ne manje zlo, za nas apstinente i za one koji su razočarani sns glasači.
Ako i pustaju Partibrejkerse na protestima, pa i taj Cane je lik u nekom svom svetu religije, filozofije, poezije... zivi van grada i nakurcena je gradska faca, on bi u mladosti cipele brisao sa V.Obradovicem i Lazovicem i tom Srebrenica genocid, nezavisno Kosovo... ekipom.
Jeste, Cane je legenda, pre par godina sam bio u društvu sa njim (neki event, pa smo seli na piĉu) i lik je super, legenda, al' njegov uticaj je sada jako mali na mainstream.

Slažem se da bi pre 15-20 dina on bio dobar izbor, ali sada više nije, jer ljudi na koje on može da utiĉe već izlaze na izbore i daju glas građanskim opcijama.

Tako da građanistima trebaju novi likovi, novi uticajni ljudi koji će izvući nove ljude, tj. nove glasače.

Vrh