Šta je novo?

Izbori 2024

Skloni smo kao narod uopstavanju i generalizaciji na svim nivoima pa tako je od pamtiveka bilo mi ili oni, cetnici i partizani, ljoticevci, izdajnici i patriote (dopunite niz)...
Dokle god postoji ovakva duboka polarizacija u drustvu, nece nam biti sustinski bolje kao narodu. U narodu i treba traziti uzrok za sve ovo a poceti od sebe, od pojedinca.
Vec sam pisao o ovome, narod koji je od pamtiveka voleo da podmaze i podmiti kako policajca, nastavnika, doktora na pregledu, porodjaju, radnika na salteru (nastavi niz), ne moze dugorocno da se nada nekom vece boljitku.
Nije to isto, recice neki. Pa i nije ako posmatramo iznos tog mita ali tehnicki, mito je mito (makar to bila jedna cokolada, boca skupog viskija ili 200 eura). Kada shvatimo da sve krece prvo od nas, onda cemo shodno i birati takve predstavnike vlasti koji ce biti nase ogledalo.

Sva ova energija koja se rasipa sada, ne vodi nicemu konkretno osim dubokim podelama u drustvu koje je ionako podeljeno. Ovo pisem kao neko ko je rodjen krajem 70-ih i pamtim sve politicare pocev od komunista, socijalista 90-ih, pa celu garnituru od 2000-ih pa na ovamo. Moze se reci da imam nekog zivotnog uskustva. Po malo znam i istoriju i cini mi se da se istorija ponavlja.

Valjda kapiraš da se 80 njih prijavilo za vožnju i da su prošli sve potrebne preglede pre puta - o čemu su sami studenti pisali. Za bar jednu studentkinju znam da je morala da odustane jer jednostavno ne bi mogla da istim tempom vozi do cilja. Dakle, prijavilo se sigurno više od 80, a isto tako - šta će nam 1000 studenata biciklista?

Tebi se ne sviđa kome idu u posetu - iako su rekli da neće tražiti podršku, nego im jasno staviti do znanja da je sramota što je do sada nisu pružili i što podržavaju Vučića. Kome drugome da idu? Putinu? Orbanu? Erdoganu? Kurtiju? Uostalom, kao za svaku šetnju i vožnju do sada, manje je bitan krajnji cilj, važniji je put.
Ako već idu u Strazbur, zbog reciprociteta treba da idu i u:
2) Tiranu
3) Abu Dabi
4) Peking
Jer to su ipak glavni centri uticaja, ako bi pod 1) EU smatrali celinom, pa da ne idemo kod svakog ponaosob. Od Moskve se ova vlast oprostila 2013. godine rečima Putina: "Nećemo biti veći Srbi od Srba", nakon podpisivanja Briselskog sporazuma, i prepuštanja ruske spoljnopolitičke pozicije Albaniji. Čak od 2014. kada je bio prvi krug sankcija, pri kojem je Srbija slučajno dobila povlašćenu poziciju, Mađarska, Slovačka, Poljska, Austrija su sve vreme bili daleko važniji brutoekonomski partneri, da ne govorim o velikim zemljama. Od 2022. je Srbija uskladila svoju politiku sa EU pored svega praćenjem ogromnog EU smanjenja poslovanja sa Rusijom, glasanjem u UN kako je glasala, prodajom oružja za NATO proksi rat u Istočnoslovenskoj zoni.

Rusija tu potpuno netaktički igra. Ali sada imaju keca u rukavu da otople odnose sa Srbijom: 9.maja dolazi Vulin u Rusiju. Uhapsiti ga i strpajte nekoliko godina u bajbok za narkotike. Ali vrlo mala verovatnoća da će iskoristiti zicer.

Ali, svakako, pametnije bi bilo da naši protestanti uopšte ne idu po inostranstvu. Ovo su naša posla, i treba iskoristiti to što je Srbija sada daleko od bilo kakvog fokusa belosvetskih političara.

Srećan 5. zahtev!

Ово је требало да објаве најкасније 22.3. Сад је касно. Поготово што нема двадесетчетворочасовних блокада државних институција, медија, јавних установа по целој Србији до испуњења захтева, а у то је морало да се крене 15.3. или одмах после тог протеста. Предуго траје све ово. Ако се не промени облик протеста, на лето нико више неће излазити на улицу и све ће да пропадне. Надам се да пети захтев није пука формалност, већ увод у неки вид радикализације, али све ово ме неодољиво подсећа на август и септембар 2023. године, када су тадашњи протести почели да пропадају јер није дошло до промене облика протеста и до конкретних акција.

Uvozimo premijera, Zorana Jankovića.

M2AzqqzK.jpg

Ааааа, Вучић након страшног понижавања већинске Србије, сада креће да понижава и своје присталице, партију и гнојалисте. Фасцинантна је количина њиховог ништавила и спремности да живе у политичкој и људској канализацији. Предлозима да увезе премијера из туђе странке/државе, или естрадну фолк-министарку, и гушењем сопствене странке, додирнуо је ново дно.

Чини ми се да ћемо имати изборе, и да ће јединствена неполитичка листа освојити око 2,5 милиона гласова, и послати сав овај гној иза решетака. Или то, или репресија, која ће резултирати истим сценаријом.

Tako je, može neki Ćaci da glanca tu cipelu, ali relanost je da su istrošena cokula, k’o Toma Nikolić

Lol. Cirkuzant z dežele ili američki agent. Pardon, agentica. Usrećićemo se. Jel realno da ne može nikog iz stranke da nađe?

Može li objašnjenje zašto je Dubravka Đedović estradna folk ministarka? Da li sam nešto propustio?

Aha, sad sam izguglao. Dobro, mislim da nije sad to nešto što joj se može stvarno zameriti, čovek ne diluje drogu nego je producent folk muzike.

EDIT: mislim da bi bilo mnogo smislenije kritikovati je oko stava povodom iskopavanja litijuma, nego zato što se udala za kompozitora folk muzike.

Ааааа, Вучић након страшног понижавања већинске Србије, сада креће да понижава и своје присталице, партију и гнојалисте. Фасцинантна је количина њиховог ништавила и спремности да живе у политичкој и људској канализацији. Предлозима да увезе премијера из туђе странке/државе, или естрадну фолк-министарку, и гушењем сопствене странке, додирнуо је ново дно.

Чини ми се да ћемо имати изборе, и да ће јединствена неполитичка листа освојити око 2,5 милиона гласова, и послати сав овај гној иза решетака. Или то, или репресија, која ће резултирати истим сценаријом.
Твоја претходна прогноза коју си поновио више пута јесте била да је Хуља практично већ пао и да то постаје званично кроз који дан или недељу.

Doobravka je bivši kadar Evropske Investicione Banke. Bivši muž (Belgijanac) mi se čini da je bio visoko pozicioniran u istoj.

Kao što je kolega iznad spomenuo - "failing upwards" odnosno, nebitno je šta znaš već koga znaš. Takvi danas i vode svet/korporacije, te me ne čudi zašto se kao čovečanstvo nalazimo tu gde smo.

Ukratko, došla je ovde po
zadatku.

Poslednja izmena:
Vrh