Šta je novo?

Izbori 2024

najveci problem je tu u pocetku stvaranja biznisa, nije lako uopste ako zelis da napravis ludilo sem ako nisi unicorn
Tu se slazem, dati neke podsticaje u prvih godinu/dve, ali nakon toga porezi kao i svima ostalima, nisu it-evci svete krave.
Ali bazirati odluku za koga da glasas na osnovu toga da ko ce da ukine poreze za usku grupu ljudi, koji ionako zive daleko iznad proseka, je nebulozno.
Mozda da glasaju za Superhika.

Cek vi mislite da onaj bolid prase ako bi javno podrzao opoziciju na svoj debilan nacin da bi doprineo porastu broja glasova ?
Pa onda bi ono tvrdo jezgro opozicije onih 20% dobro se zapitali kome daju glasove.
Ja bih previ preleteo kod Milosa Francuza, jeste da je desnicar, ali bar deluje ozbiljno u odnosu na ove cirkusante.

Nije crno belo, opozicija naravno da moze da poboljsa svoj nastup, ali ne treba ici u krajnost i gledati ko je najpopularniji kod tinjedzera i njega uzeti, iapk treba imati neke kriterijume.
Takodje nemali broj tinejdzera ne podnosi praseta, i oni bi automatksi presli na drugu stranu.

Meni je najveci problem sto opozicija ne pokriva periferiju i unutrasnjost, ali tu imaju realan problem, da to uospte nije lako, i da trebaju velika sredstva, koja oni nemaju.
Ali u svakom slucaju treba im neki covek iza naroda, koga obican covek iz nekog sela moze da razume, a ne neki filozofi koji imaju recnik kao sa Francuskog dvora
i koji vecito nesto analizira u Utisku nedelje.
Recimo Cuta je takav lik, treba ih vise i dati im vise prostora u medijima.
Ali kako im dati prostora u medijima kada su pod kontrolom SNS-a, i upadamo u petlju.
Tvrdo jezgro opozicije i nije bas tako homogeno da ih sve otera BP ili ko vec. Nekoga tera Marinika, nekoga Lazovic, nekoga Cuta, ali ovi sad izbori su nam pokazali da grupisanje ipak vise ljudi privuce nego sto pojedinci u tom grupisanju oteraju. Ne treba bezati od ljudi koji bi mogli pokriti neku do sad netaknutu demografiju zbog straha od 'teranja'. Ne mislim da to treba biti Baka Prase (niti bi on realno pristao na tako nesto) ali treba biti otvoren za eksperimentisanje.

Cinjenica da se Cuta gleda kao najpristupacniji obicnom coveku, a covek je klasican stric na slavi, govori o tome koliko je drven i otudjen pristup ostalih lidera (nije tu ni SNS mnogo bolji, sem Vucica na kog trose sve PR resurse).

Tu se slazem, dati neke podsticaje u prvih godinu/dve, ali nakon toga porezi kao i svima ostalima, nisu it-evci svete krave.
Ali bazirati odluku za koga da glasas na osnovu toga da ko ce da ukine poreze za usku grupu ljudi, koji ionako zive daleko iznad proseka, je nebulozno.
Mozda da glasaju za Superhika.

Напротив, ИТ јесте ”света крава” за ову државу јер је у питању најчешће извоз услуга и производа за девизе који после морају да се продају НБС. Такође та грана привреде је и најпрофитабилнија за ову државу. Са друге стране ове држава се својски труди да и ту грану привреде уништи давајући, апсолутно непотребне, субвенције великим страним фирмама уместо да подржава домаће (којих је доста) и који су остварили свој успех упркос томе што су у Србији а никако не и захваљујући Србији. Треће, наш ИТ се такмичи са околним земљама где су дотичне државе препознале ИТ као битну грану привреде и порези су доста нижи него у Србији за ИТ фирме, поготово предузетнике и мале фирме који покрећу своје бизнисе.

Напротив, ИТ јесте ”света крава” за ову државу јер је у питању најчешће извоз услуга и производа за девизе који после морају да се продају НБС. Такође та грана привреде је и најпрофитабилнија за ову државу. Са друге стране ове држава се својски труди да и ту грану привреде уништи давајући, апсолутно непотребне, субвенције великим страним фирмама уместо да подржава домаће (којих је доста) и који су остварили свој успех упркос томе што су у Србији а никако не и захваљујући Србији. Треће, наш ИТ се такмичи са околним земљама где су дотичне државе препознале ИТ као битну грану привреде и порези су доста нижи него у Србији за ИТ фирме, поготово предузетнике и мале фирме који покрећу своје бизнисе.
Slazem se sa tobom da ne treba davati podsticaje stranim firmama u sektoru koji je ionako dovoljno atraktivan, ali se ne slazem da bi trebalo smanjiti poreze domacim it firmama, jer nisu ugrozene, kao npr poljoprivreda.
Ja bih dao nemerljivo vise olaksica poljoprivredi nego IT-u.

Ali poenta svega nije ovo, nego izjava nekih apscinenata da je iskjucivi kriterijum za koga ce glasati da im se ukinu porezi, jer doslo vreme za promenu dzipa i novi stan u premijum kompleksu.

Zavisi kako se gleda na stvari. Slažem se sa chiko-m šta je rekao. Dalje, možda su uspeh ostvarili baš iz tog razloga što su u Srbiji jer relativno niski troškovi mogu da im omoguće nižu cenu rada i samim tim budu konkurentni na tržištu? Šta je sa drugim preduzetnicima koji su takodje u Srbiji i koji su iz Srbije, troše pare u Srbiji i daju plate radnicima iz Srbije? Nekako mi taj stav deluje kao Ponoševo "nema veze za republičke rezultate, nas zanima Beograd". Dakle opet interes pojedine grupe naspram većine.

Poslednja izmena:
Postoji razlog zbog cega je IT specifican. Recimo lekar ili advokat koji puno zaradjuje vrlo cesto placa male poreze, a novac uzima od naroda, dok programeri placaju procentualno vece poreze a ne uzimaju novac narodu nego ga uvoze u zemlju Ako neko unosi puno novca u zemlju, placa puno poreza, a nista ne dobije za uzvrat, on ce se vrlo lako odluciti da napusti zemlju. IT sektor bi trebalo da se podrzi da nam ne bi otisli strucnjaci i samim tim opao uvoz deviza iz inostranstva. Ne kazem da i druge sektore ne treba podrzati, samo kazem zbog cega je IT bitan. Takodje se slazem da dejanom da bi poreska politika trebalo da bude bolja, da porezi budu manji. Problem je samo u cinjenici da drzava ne moze funkcionisati bez svojih prihoda, tj. poreza, doprinosa, carina, akciza. Kako taj problem resiti? Koga vise oporezovati? One koji imaju vise od N nekretnina ili nekog drugog? Povecanje efikasnosti javnog sektora je tesko izvesti, jer ko ce otpustiti toliko lezilebovica i ko ce se odreci toliko namestenih tendera? Ali ko bude hteo da se bori za to, ja podrzavam.

Slazem se sa tobom da ne treba davati podsticaje stranim firmama u sektoru koji je ionako dovoljno atraktivan, ali se ne slazem da bi trebalo smanjiti poreze domacim it firmama, jer nisu ugrozene, kao npr poljoprivreda.
Ja bih dao nemerljivo vise olaksica poljoprivredi nego IT-u.

Ali poenta svega nije ovo, nego izjava nekih apscinenata da je iskjucivi kriterijum za koga ce glasati da im se ukinu porezi, jer doslo vreme za promenu dzipa i novi stan u premijum kompleksu.

Давање пољопривреди није тема, то је обавеза наше државе јер шта ћемо да једемо?
Међутим исто тако и контрола квалитета да не бисмо опет имали испаде са ”јефтиним пестицидима”...

Ја сам само говорио о томе да је ИТ сектор нешто што треба неговати јер профитабилан, изузетно профитабилан. Не на уштрб других грана привреде али не можеш да држиш порез на нивоу као за неке друге делатности где се новац најчешће износ из земље па је заправо плаћени порез смешан у односу на домаће ИТ фирме које су ипак и регистроване у Србији као ДОО. Због наше лоше пореске политике, многи праве пореске ”оптимизације” па измештају централе фирми ван Србије. Причао сам са неколико пореских ”стручњака” и поставио им баш ово питање, зашто је ок да у Српској и Македонији порез на добит буде 10%, да немаш порез на дивиденду а код нас је то немогуће? Није то за фирме попут Нордеуса (које су заправо регистроване у Ирској због нижих пореза) већ за мала-средња предузећа и предузетнике.

@mariks трошкови одавно нису више тако ниски и плате домаћих ИТ радника су поприлично високе и пандан за окружење (Румунија, Бугарска, Мађарска, Македонија итд). Да не причам о томе да овде и даље не можеш да радиш нормалну наплату од странаца...

Lekar leči narod, koga leči programer? Ajde za advokate se slažem ali njih ne gotive nigde u svetu. IT plaća poreze kao i svi drugi, slažem se za frilensere da trebaju imati manje poreze ali ako već imaš firmu i zaposlen tim ljudi, a uz to voziš skupocen auto i imaš x nekretnina nije baš da ti treba neka olakšica.

@Defke , ko je tebi najbolji, najtelentovaniji politicar u SPN koji je prihvatljiv sirem sloju ljudi ?
Do pre mesec dana rekao bi da bi od Aleksica mogao da se pravi neki Tadic 2.0 sada nisam toliko siguran.

Trenutno je to najverovatnije i dalje Cuta, iako kao sto rekoh, lestvica je jako nisko i mislim da to moze mnogo bolje.

Svakako mislim da fokus treba da bude na infrastrukturi i uvecanju clanstva, a da ce se odatle i lideri stvoriti.

Pričao sam sa kolegom iz Trstenika za Aleksića. Kaže iz bogate porodice ali dobar čovek, bio predsednik opštine ali, ljudi su ljubomorni, kaže i tamo ga ne vole jer upravo dolazi iz bogate porodice. Trstenik je jedva dobacio malo preko 20% glasova za SPN uprkos činjenice da je njihov čovek "na čelu" SPN-a.

Lekar leči narod, koga leči programer? Ajde za advokate se slažem ali njih ne gotive nigde u svetu. IT plaća poreze kao i svi drugi, slažem se za frilensere da trebaju imati manje poreze ali ako već imaš firmu i zaposlen tim ljudi, a uz to voziš skupocen auto i imaš x nekretnina nije baš da ti treba neka olakšica.
Predloge koje je Dejan pomenuo vise se odnose na same radnike nego na vlasnike kompanija, a prosecan radnik/programer neka firmu sa X zaposlenih i Y nekretnina. A povoljan poreski tretman samih radnika u velikoj meri olaksava i rad samih firmi.

Od Aleksica praviti novog Tadica? Boris, beogradsko dete, prefinjen, stalozen, ima fakultet i to nije kupljena diploma s MegaBleje, ne psuje, elokventan, ima dikciju, pedigre, majka mu radila u gradskoj bolnici, video sam ga cesto... s tim da naravno nije na desnici koju ja preferiram... i ovaj salabajzer iz Trstenika koji je jedva skolu zavrsio? Koji to kvalitet Aleksic ima? Auuu jezivo.

Dobrica je za Aleksica gospodin sa velikim G.

Poslednja izmena:

Немој да бркаш бабе и жабе, молим те. Лекар је најчешће запослено лице и као такво његове пореске обавезе су исте као и запосленог програмера, цирка 62% на нето зараду. Ако заради у години више од неких 6милиона динара, онда је у обавези да плаћа и годишњи порез на доходак грађана. То су обавезе запослених физичких лица.

Ја говорим искључиво о правним лицима. Дакле домаћој ИТ фирми која има запослене (за које се плаћају порез и доприноси), која извози услуге и/или производе и увози девизе и тако прави суфицит за привреду. То треба неговати и подржавати (без субвенција, само са конкурентнијом пореском политиком).

Male vam programerske i menadzerske plate, mukice.
Nisu male, korektne su, al uvek može više. Svakako mi kao vlasnici it firmi deo tih podsticaja bi vratili nazad kroz veće plate našim zaposlenima.
Uzgred, i ja sam u IT-u veoma dugo i dooobro poznajem taj svet iznutra, zeludac mi se prevrne na izjave kako je to tezak i odgovoran posao, da im treba ukinuti poreze, kako su se it-evci namucili ko isus dok su dosli do ogromnih plata itd.
U tom slučaju pokaži nam ti na svom primeru kako se odričeš velike it plate i resto daješ y dobrotvorne svrhe. Nije lepo ako si stvarno u tom svetu da pričaš tako

Cek vi mislite da onaj bolid prase ako bi javno podrzao opoziciju na svoj debilan nacin da bi doprineo porastu broja glasova ?
Pa onda bi ono tvrdo jezgro opozicije onih 20% dobro se zapitali kome daju glasove.
Ja bih previ preleteo kod Milosa Francuza, jeste da je desnicar, ali bar deluje ozbiljno u odnosu na ove cirkusante.
To je skroz ok.

Deo ljudi će preći kod francuza, novi ljudi će uleteti kod građanista i sumirano dobiješ veći broj opozicionih glasača.

Mathematika je jasna, nema tu mnogo dileme, ide se na konverziju apstinenata u glasače, tako da manje je bitno kako će glasovi rasporediti i pregrupisati unutar opozicionih blokova. Bitno je da ukupno bude više glasača, a sasvim je svejedno da li će glas doĉi od wannabe baka praseta od 19 godina ili od profesora univerziteta. Svaki glas je jednako vredan

Ja politiku pratim manje-vise, ali rekao bih da je pratim mnogo vise od prosecnog stanovnika Srbije. Ono sto vidim kao problem sa ovim izborima je sledeci:
  1. Kradje i namestanje rezultata, ono cega smo svi svesni, da se ne ponavljamo
  2. Sto se tice SPN-a, osim price da Vucic ne valja nisam video nijedan njihov program i obecanje. Naravno da njihov program mozda i pise negde, ali nigde nisu to izneli u javnost, tipa smanjicemo poreze, uvescemo Srbiju u EU do 2030, nista konkretno za sta bi se narod uhvatio, niti je bilo prica sta ce raditi van kruga dvojke.
  3. Sto se tice desnice, previse su se uhvatili price o Kosovu, i nista sem toga
  4. Mnogo sitnih partija koje su ili namerno usle na izbore sa ciljem da se bace neki glasovi ili su totalno odvojeni od realnosti i nisu bili svesni da nece preci cenzus, zbog cega je bilo bolje da se udruze sa nekim.
Suma sumarum, tacku 1 cemo imati i na sledecim izborima, a da bi se nesto promenilo, potrebno je da se udruze i levica i desnica i da iznesu neki jasan program osim onih stvari o kojima non-stop blebecu. Ko se ne udruzi ni sa kim, ne zasluzuje glas.

Да не причам о томе да овде и даље не можеш да радиш нормалну наплату од странаца...
Izdaš fakturu, dobiješ devizni priliv koji odobriš, pare ti legnu na devizni račun. Zoveš treasury da ti da kurs za menjanje u dinare, izvršiš konverziju i to je to, imaš lovu na dinarskom računu. Ne znam šta je tu nenormalno...

Predloge koje je Dejan pomenuo vise se odnose na same radnike nego na vlasnike kompanija, a prosecan radnik/programer neka firmu sa X zaposlenih i Y nekretnina. A povoljan poreski tretman samih radnika u velikoj meri olaksava i rad samih firmi.
Nizi porezi za radnike, veci profit firmi. Ili mislis da bi svaki vlasnik it firme prebacio veci profit na radnike?
Немој да бркаш бабе и жабе, молим те. Лекар је најчешће запослено лице и као такво његове пореске обавезе су исте као и запосленог програмера, цирка 62% на нето зараду. Ако заради у години више од неких 6милиона динара, онда је у обавези да плаћа и годишњи порез на доходак грађана. То су обавезе запослених физичких лица.

Ја говорим искључиво о правним лицима. Дакле домаћој ИТ фирми која има запослене (за које се плаћају порез и доприноси), која извози услуге и/или производе и увози девизе и тако прави суфицит за привреду. То треба неговати и подржавати (без субвенција, само са конкурентнијом пореском политиком).
Nisam tebi pisao.

Nizi porezi za radnike, veci profit firmi. Ili mislis da bi svaki vlasnik it firme prebacio veci profit na radnike?
Ako ne prebaci radnici mogu sami da otvore svoje firme :) Barem ja bih tako uradio :) Ili bih nasao drugu firmu koja bi mi prebacila :) Ali se slazem da neko mozda i ne bi, tako da se slazem da bi deo profita ostao i firmi.

Radnici i sad mogu da otvore svoje firme i zaradjuju više ili promene firmu, ko je u takvoj mogućnosti pa se nešto ne zaleću. Dejanbegedeosamosam voli da ističe kako je bogat i kako treba na čelu da mu piše "kupio sam stan u sakuri" i hteo bi da bude još bogatiji da ima više za ribe i klabing i svoj novi lajfstajl, a nešto ne verujem da njegovi radnici imaju to isto. Tako da, neko bi i prebacio profit radnicima ali verujem da velika većina ne bi. U suštini škakljiva tema. Da se vratimo na izbore.

Radnici i sad mogu da otvore svoje firme i zaradjuju više ili promene firmu, ko je u takvoj mogućnosti pa se nešto ne zaleću. Dejanbegedeosamosam voli da ističe kako je bogat i kako treba na čelu da mu piše "kupio sam stan u sakuri" i hteo bi da bude još bogatiji da ima više za ribe i klabing i svoj novi lajfstajl, a nešto ne verujem da njegovi radnici imaju to isto. Tako da, neko bi i prebacio profit radnicima ali verujem da velika većina ne bi. U suštini škakljiva tema. Da se vratimo na izbore.
Radnici mogu i sad da otvore firme, ali ako su preduzetnici mogu imati problem sa testom samostalnosti, a one man doo se ne isplati ako nemas poreske olaksice za kvalifikovane novozaposlene koje su neki vec dobili pre nekoliko godina, a neki nismo :)
Problem sa politikom je i sto je selektivna, nemaju svi isti tretman.

Vrh