[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=751282#p751282:2ee49d25 je napisao(la):
Zuma » 25 Јун 2020 04:38[/url]":2ee49d25]
Tvoja kritika vlasti je na mestu, ali je nažalost tvoja otrovno anti-zapadna i ekstra nacionalna politika (poput "Sila osovine" Tramp - Putin) ima sve potencijale da, u slučaju osvajanja vlasti, bude bitno gora nego Vučićeva. Ne mogu to sigurno da tvrdim jer ne znam detalje onoga što zastupaš, ali tvoja terminologija nekako vuče na to. Šta je zaista u nacionalnom interesu Srbije je krajnje složeno pitanje. Moram ipak da kažem da je većina analiza zapadne politke i stanja na zapadu koje nudi takva "nacionalna" opcija u Srbiji u mnogim svojim elementima tačna, ali daleko od toga da je tačna u svim, a pogotovo je problematično šta nam se nudi kao najbolji izlaz iz takvog stanja. Ali ovo nije mesto za takve rasprave, a nešto ni nemam previše volje za njih. Izbori i izborni uslovi međutim jesu od ključne važnosti za svakog čoveka u Srbiji, ma čime se bavio, jer mu direktno određuju budućnost, a sve ostalo može da čeka.
Де, не лупетајте. За почетак, Ви немате појма о мојим политичким ставовима, као што и сами наговештавате, или ми не бисте приписивали „отровно анти-западне”, а још мање „екстра националне”, ставове.
И рекох ја да грађанисти немају толико проблем с Вучићевом политиком, колико његовим ликом, и неким перифералним - а за вас кљућним - последицама његове владавине.
Што се тиче „националне” опције, она постоји само у очима грађаниста, који као изданци титоизма, сваки вид српско становишта доживљавају као какав рецидив најекстремније нацифашизма (сетимо се луцкастих парола о „српском национализму” као „најопаснијем”, у јеку буђења неоусташког и шиптарског националфашизма). Ко је наша опција, у Вашим очима? Она удбашки кловн, Шешељ?
У очима нас национално оријентисаних - а бити национално оријентисан не значи бити мрзитељ свега што није национално, већ просто, држати се одређених моралних начела, и имати здрав однос према сопственој заједници - ми немамо никакву политичку опцију. Моји политички истомишљеници су људи попут проф. др Ломпара, Антонића, Вукадиновића, а таквих више нема на нашој политичкој сцени.
Ја немам ништа против Запада као таквог, већ политичког и идеолошког деловања оних који интересе политичког Запада, тј. неолибералне елите која не цени ни интересе сопствених народа, стављају испред интереса сопственог народа. Гнушам се таквих и у америчком, немачком, француском и било ком другом контексту, и природно је да их посебно не подносим у нашем.
Моји ставуви су увек били и остали у оквирима оног што се може окарактерисати патриотско и разумно. Никада нисам заступаво екстремне позиције нити (само)убилачки приступ решавању било ког од наших националних проблема. То подразумева и косовскометохијски проблем, који можемо решити једино стрпљењем, мудрошћу, па и лукавошћу - никако неким смртоносним „последњим јуришем” на Бондстил.
Јесмо ли се разумели?
Молим да ми се више не приписују ставови које Ви замишљате као својствене за онај део српског друштва коме припадам, а који се једнако противи и Вучићу, и досовским отпацима који нису нашли улебљење у редовима његове странке, а чија политика је истоветна његовој.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=751284#p751284:2ee49d25 je napisao(la):
Perkan » 25 Јун 2020 04:40[/url]":2ee49d25]Otrovno?
Po kojim kriterijumima?
По критеријума наших другосрбијанаца, тј. баштиника аутошовинистичких тековина титоизма, који се данас декларишу као прозападне демократе, и себе ласкају да су онај интелигентнији, поштенији и зрелији део друштва.