Šta je novo?

Izbori 2024

Vukadinovic: SNS i SPS zajedno u Beogradu imaju maksimalno 40 posto

tumblr_inline_p7q33zj3R61t65w19_400.gif

Da, to čini izbore u normalnoj zemlji i u redovnim uslovima..mi smo, nažalost, daleko od toga.. Kod nas je borba-ili mi, ili on..
I pitanje koji je najbolji nacin da budemo mi.

Evo, gotovi su u Beogradu, a opet mozemo da ga izduvamo. Zbog glupavih Tadica i Jeremica.

Tu treba biti pametan, mozda cak i botovati za njih ili se nekako organizovati da predju cenzus.

Zavisi od rejtinga, ako im je rejting pred izbore tipa 2,8 posto, mozda bude i najpametnije pogurati ih maksimalno. Mozda je onda najbolje dati njima glas, a ne SPNu ili DSSu ili Dverima.

Ako im je rejting daleko od cenzusa, treba ih sahraniti.

Bukvalno bih da sam SPN pozvao osobe koje se prezivaju na lupam j, t i d da glasaju za Tadica, a one na p, g i r za Jeremica. Ili tako nesto. Organizovao clanove ili nesto slicno.

Ima toliko toga i ne svodi se sve samo na to da se ne talasa, zaokruzi SPN i hejtuje Vucic, ovo ti je samo jedan od primera.

Beograd nece SNS, ali je pitanje da li moze preziveti pet posto bacenih glasova.

I tako, milion drugih stvari.

Trebalo bi da je u našem sistemu srazmernog predstavništva (sem ako nešto nije menjano) proporcionalna raspodela. Najviše koristi najvećima.

Recimo 8.80% imaju ukupno sve stranke koje ne uđu, od 250 poslanika izračuna se koliko poslaničkih mesta sledi za 8.80% a onda se prema procentima osvojenih glasova onih koji su prošli cenzus ta mesta srazmerno dele.

Pri tom ne znam kako se zaokružuje. Verovatno na najbliži ceo broj. To su već neke finese.

eto, nisam siguran. Ako se deli, akonje proporcionalno zasto bi morali svi da gladamo za najvecu opozicionu grupaciju? Dovoljnonje da glasamo za bilo koju opozicionu grupaciju koja prelazi cenzus, pa da glasovi ne odu SNSu.

Ako NS ne predje cenzus da li svi ti glasovi idu SNSu ili se raspodeljuje proporcionalno?
Sto imas vise glasova, to vise dobijas od ovih ispod cenzusa ili od belih listica.

Dakle, osvojis nekih 45 posto glasova, to ti bude tu negde oko 50 posto poslanickih mesta.

Ako osvojis nekih 15 posto glasova, mozda dobijes nekih 16,17 posto poslanickih mesta.

Ovi dole sa 3,4 posto prakticno dobiju isti procenat poslanickih mesta.

E, sad, ako SNS i SPS imaju zajedno 40 posto u Beogradu, a SPS je na nekih svojih 7 posto, to moze da znaci da je SPN mozda i jaci od SNS-a trenutno u Beogradu.

Medjutim, sve i da SPN bude najjaca i ugrabi najvecu razliku izmedju procenta osvojenog na izborima u Beogradu i procenta broja odbornika u skupstini grada, opozicija je opet na gubitku.

Glasovi za Tadica, Radulovica i Jeremica su 100 posto opozicioni, a ako ne predju cenzus, ti glasovi se dele.

Evo su ti prosli izbori ili ti kako su SNS i SPS zahvaljujuci Borisu Retardicu sa 45 posto glasova imali 50 plus posto mandata u skupstini.

Sto se tice Beograda, ako su stvarno zajedno na 40, ne bi trebali Retardic, Jeremic i Radule da useru, onda samo da ne bude preletanja.

Screenshot_20231127_015614_Chrome.jpg

Mozda neko uslovljavanje od strane Dveri i Zavetnika i ispadne dobro, mozda budu uslovili da njihov bude gradonacelnik ili ce da odu sa SNSom pa dobijemo Ratka xD

Sto imas vise glasova, to vise dobijas od ovih ispod cenzusa ili od belih listica.

Ovo je zanimljivo pravno-matematičko pitanje. 😊 Da li nevažeči listići utiču samo na cenzus ili igraju ulogu i kod raspodele mandata.

Da li je glasao onaj ko je pristupio biračkom mestu ili je glasao samo onaj ko je zaokružio jednog od kandidata. Jer se, kako piše u tabeli, izračunava procenat od birača koji su glasali, a ne izašli na glasanje.

I sad jedni kažu ovako, drugi kažu onako. Ipak zakonski tekst je tako formulisan da prednost treba dati tvom tumačenju i RIK ga tako i tumači.

Мандати се расподељују по тзв. Д'онтовом количнику, а у пракси то значи да сви гласови испод цензуса, се пропорционално распоређују онима изнад, али ипак уз неку додатну предност највећима, тако да ако нпр. резултат у Београду буде: 41% СНС, 40% СПН, 7% СПС, 7% Наци окупљање, 6% Нада... и нпр. НС освоји 2,9%, та три потенцијална мандата (која би НС освојила да је прешла цензус) ће се расподелити тако да СНС добија 2, а СПН 1.

Apsolutno je jasno zašto veleizdajničkom dramoseru odgovara da ima što više malih stranaka izvučenih iz rukava i zašto im sam skuplja potpise!

Meni je neverovatno da tako nešto ne kapiraju ni jako obrazovani ljudi, skoro me je jedna dr pitala o toj raspodeli ispod cenzusa. Kao što ranije rekoh, udarni termin, Dnevnik 2, svaki dan 3 min elementarne ekonomije i statistike i to u varijabilnom terminu, da baba ne prebaci na drugi kanal...

Има једна ствар коју заборављамо, а то је да СПН има мали потенцијал преузимања гласова СНС, док Народна странка, и коалиција СДС-ДЈБ-украдене бебе имају потенцијал да узму макар по 1% од СНС гласачког тела. Мало ће ту можда Тадић да тежи гласовома СПН, али је у овој коалицији чисто технички пошто је свестан своје немоћи. Сложићете се да је штета да пропадну гласови и оних који су за Тадића, и гласови које окупљају Радуловић и Јеремић. И са друге стране, лакше ће се СПН договорити са њима него са Надом и Окупљањем.
Са друге стране, зомби Чеда Јовановић је ту јасно са циљем да откине гласове од СПН. Имамо сад и оног лика Ћале ово је за тебе на градском нивоу.

U svakom slucaju, nemoguce je ocekivati idealne izbore i da neki glasovi nece biti baceni. Ceda i ovaj Cale ovo je za tebe su sustinski nebitni i uzece zajedno nekoliko hiljada glasova, problem su Tadic i Jeremic koji ce potencijalno otkinuti nekoliko desetina hiljada glasova.

Питање је коме ће откинути. Ако откину СНС или још боље СПС, онда одлично. Тешко да ће откинути од СПН, можда откину НАДИ и Окупљању. Имајмо на уму да је Радуловић јачи играч у Добро јутро Србијо коалицији.

Чеда свакако то данас јесте, али у своје време многи су се ложили на њега као на некакву покретачку снагу промена у Србији.
da. cak i tada to je bilo van svake pameti.
jos jedan primer koliko je "lozenje" u politici glupo.

Vrh