Гоје, рекао бих за почетак да подржавам позитивну иницијативу са конкретним предлозима да се нешто промени уместо константног кукања и цмиздрења.
То буди речено, ово је оно што ја мислим:
1. Апсолутно сам против овога, поента демократије је да је народ грађански мотивисан да нешто позитивно мења, не да се мотком тера да то ради. Ем што је форсирање људи на бирачка места ко стоку у оборе безочно кршење људских права ем што ни не постиже позитиван ефекат, чак и супротно. Те земље које имају принудно гласање (попут Бразила) су обично то увеле у нади да ће грађани бити одговорнији као у земљама у којима демократија функционише али се испоставило да терати човека на изборно место не значи да ће одједном постати мотивисан да нешто позитивно промени кроз политички систем. Ако ишта, то би довело до огромног броја неинформисаних и незаинтересованих људи који би гласали преко своје воље што урушава целу поенту демократије. Исто као што то чине и напредњаци својим присиљавањем људи на гласање по наредби.
2. Електронско гласање је много лакше за манипулацију него папирно и лакше се брише траг да је дошло до малверзације. У неком утопијском случају да су за градњу такве инфраструктуре задужени потпуно морално исправни државни званичници, да је цео процес транспарентан и да се успешно контролише кроз људску и информациону контролу и потенцијално али да је таква ситуација са државом не би ни били где јесмо. Релевантан XKCD стрип (од стране једног од најбриљијантнијих софтверских и Насиних инжињера):
3. Подржавам апсолутно али таква мера не може да се имплементира у Србији јер над нама владају људи 60+ година иако нико не жели да призна да је то случај. Сваки глас младог, образованог човека је надгласан са по 3 гласа полуписмених пензионера и никада неће допустити да се то промени па макар сви ми поцркали. Ситуација ће се само погоршавати са старењем становништва и то је један од разлога зашто Србија, као ни Немачка и Јапан, немају дугорочну будућност.
Демократија, као и пензиони систем, никад није ни била замишљена да овако функционише узимајући у обзир да је пре пар деценија само мали део популације уопште доживљвао дубоку старост и самим тим чинио јако мали део становништа и штетни ефекат њихове менталне деградације није био осетан.
4. Цензус од 10% би само гарантовао да у најбољем случају дођемо у исту ситуацију као и САД, са двопартијским системом. Просто обесхрабрује настанак нових странака или постојање мањих јер да би се дошло до ресурса неопходних за победу, једна партија мора да скупи око 700.000 потписа што ни не може да реално уради без новца из буџета (на маркетинг, промоцију, плате итд.).
Оно што ја лично сматрам да би драстично помогло (поред поменутог дизања старосне границе), јесте физичко насиље над организаторима крађе гласова, наоружавање честитих људи и њихов незаконити, скандалозни удар на мафијаше, вође хулигана, нарко босева и шефове криминалних организација (што ближе врху то боље), масивно одбијање грађанске послушности и окупљање без дозволе државе и уз ремећење нормалног живота у градовима за сваки преступ или незакониту акцију надлежних.
И дословно мислим за сваки преступ или акцију: Новинар је претучен јер је извештавао криминал режима? Направити више прстенова живог зида око Скупштине да не могу да изађу док не буду приведени правди. Министар је узео паре из буџета да купује себи станове у Бугарској? Блокирати све мостове у Београду док не заврши иза решетака. Председник није осуђен на затвор јер је био у страној земљи без 2 недеље карантина за време ванредног стања? Ометати сваку јавну институцију и онемогућити њено функционисање док не буде кажњен као и ми остали.
То је једини начин да се нешто промени на боље, да смо Милошевића покушавали мирним путем да сменимо (или само бојкотовањем и лупањем у шерпе) и даље би били под његовом чизмом.