Šta je novo?

Izbori 2024

Možda si u pravu...
Ali ajde da vidimo reakciju naroda ako Vučić proba da prizna Kosovo.
Opasne su to stvari za političara, i zato političar mora dobro da zna koja linija se ne prelazi.... ispred nje možeš da manevrišeš računajući da će ta tema biti peta na spisku prioriteta u očima naroda, ali liniju ne smeš preskočiti jer može lako da se probudi nešto na šta nisi računao.

Eto ti primer CG - apsolutni vladar, carska bolest na vrhuncu, veruje da sve što dotakne pretvara u zlato, pređe liniju crkvenog pitanja koja je ključna za identitet stanovništva i dobije šta dobije.

Ne treba Srbe potcenjivati... nezgodno smo mi pleme... klepaš nas po ušima, gunđamo, prodajemo se... ali kad padne roletna, pala je...
Onaj ko misli da crvene linije nema žestoko se vara. Ono, big time....

Dobra stvar (ako je ima u svemu ovome) je što makar u Beogradu očigledno postoji masa, pošto je bojkot ovde dao najbolje rezultate, koju treba aktivirati za naredne gradske izbore za skupštinu, tu ako bi neko iz opozicije pobedio sigurno bi uspeo da okupi dovoljno glasača i za naredne izbore na republičkom nivou za 4 godine.

SerGejeva procena realna. Đilas nije imao posmatrače, što je greška SzS, iako je Balša Božović predložio da imaju. Ali i to bi ova udbaška mašinerija nekako obesmislila, s tim što bi imali problem zbog toga.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=750566#p750566:s20qljxg je napisao(la):
Perkan » Pon Jun 22, 2020 7:02 pm[/url]":s20qljxg]Možda si u pravu...
Ali ajde da vidimo reakciju naroda ako Vučić proba da prizna Kosovo.

Crnogorci su drugo. A i nisu dobili 100E.
U Srbiji narod ce mirno preci preko priznanja Kosova. Dobili su 100E.

Ljude kod nas zanima soping, ritualni odlazak u Grcku da zadivis komsije.
Da neko uzme 5 Kosova nece se uzbuditi.
Ali recimo ako bi nam EU ukinula vize, to bi bila tragedija.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=750528#p750528:3nixdkzy je napisao(la):
unedfined » Pon Jun 22, 2020 5:06 pm[/url]":3nixdkzy]
Šapića sigurno nije napravio Vučić, niti ga gura, jer je mnogo pre ušao u gradske strukture vlasti uz pomoć DS. Cepanje DS se dešavalo često, kao i promene predsednika, a ovo što se desilo u režiji Đilasa je najgore u istoriji DS, pošto je njegovim preuzimanjem stranke došlo do potpunog raspada. Šapić je prepoznao unutrašnje sukobe u DS i na vreme se izmakao. Da nije potpao pod uticaj Vučićeve stranke jasno je i iz najnovijih rezultata izbora u kojima SNS traži ponovno brojanje glasova. Bilo bi interesantno istražiti njegovo biračko telo i načine na koje ga mobiliše, jer to čini bez mnogo buke i pompe. ...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=750558#p750558:17r72c6b je napisao(la):
Perkan » Pon Jun 22, 2020 6:43 pm[/url]":17r72c6b]Ja uopšte više ne verujem da je ta

Drugim rečima, Vučića neće oboriti pasivni beogradski glasači.
Oboriće ga alternativa, koja još ne postoji, ili je mala da se ne da primetiti, koja je nacionalno orjentisana.
Koja dobro oseća vibracije plebsa i inkorporira nacionalni deo elite.

Vucic ce se predstaviti kao ta alternativa.
Stvar je u tome sto mnogi ljudi misle da je Vucic alternativa tripu o EU.
Zapravo masovna sizofrenija glasaca omogucava im da u isto vreme budu i za i protiv EU. Vucic takodje moze da bude i za i protiv EU. Medjutim, ako podviknu spreman je da podvije rep. Bas kao i prosecan Srbin.

Izgleda da "Evropi" nije baš svejedno, samo je pitanje o kom delu Evrope govorimo. Nije bojkot baš tako neefikasno oružije kao što se pokušava predstaviti. Uskom krugu visokih Evropskih političara je zaista najvažnije da Vučić za njih zaključi problem Kosova i tako zatvori potencijalnu stratešku rupu kroz koju u Evropu može da se provuče uticaj Rusije, Kine ili Amerike. Ali daleko od toga da su svi takvi. Na nižem nivou odlučivanja Evropa jeste u znatnoj meri demokratska, a svakako beskrajno više od Rusije, Kine ili Amerike. A njima uopšte nije svejedno šta se Srbiji dešava, pa tu postoji potencijal da se preko njih utiče na politiku Evropskih vlada prema Srbiji.

Evropski parlament: Nema demokratije u Srbiji!

"Nivo demokratije u Srbiji se nakon izbora značajno pogoršao, a kamoli situacija u slobodi medija. Više nemamo parlamentarnu opoziciju, koja dovodi u pitanje legitimitet celog rada novog parlamenta", rekla je Tanja Fajon, predsedavajuća u delegaciji Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom.

Nakon parlamentarnih izbora u Srbiji grupa socijalista i demokrata i Evropskom parlamentu pozvala je članice Evropske unije da ne otvaraju nova poglavlja u pristupanju Srbije EU, pre nego što u zemlji ponovo ne bude uspostavljena demokratija.

Kati Piri, potpredsednica za spoljne poslove grupe socijalista o demokrata (S&D) istakla je da izbori neće promeniti ništa povodom vladavine prava.

- Ovaj izbor nije bio reprezentativan i bojim se da neće promeniti eroziju vladavine zakona u zemlji. To ne bi trebalo da bude moguće u zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji. Pozivamo Evropsku komisiju, koja vodi razgovore o pristupanju, da zaista analizira šta je pošlo po zlu i da izvuče zaključke - rekla je Piri i dodala je:

- Savet ne bi trebalo da otvori nova poglavlja sa Srbijom pre nego što se u zemlji ne reše glavni problemi sa demokratijom. Kao minimum uslova, potrebni su slobodni mediji i raznovrstan parlament u kojem je zastupljena opozicija. Šokirana sam bila kada sam videla da komesar za proširenje EU Oliver Varheji u sinoćnoj izjavi nije rekao nijednu reč o tim problemima, niti o zahtevu opozicije da se izbori održe kasnije.

Portparol odbora za spoljnu politiku i razvoj Tonino Picula je dodao:

- Grupa socijalista i demokrata će održavati bliske kontakte sa sestrinskim strankama koje su bojkotovale izbore. Nikada se ne zalažemo za bojkot i mislimo da bi politička rasprava trebalo da se odvija u parlamentu. Međutim, ovim bojkotom glavnih opozicionih stranaka i neuspehom bilo koje opozicije da uđe u Skupštinu, uprkos spuštanju praga cenzusa na tri odsto neposredno pre izbora, parlament u Srbiji je izgubio ulogu zakonodavnog tela koja predstavlja celu srpsku državu i društvo - rekao je Picula.

On je istakao i ko ima odgovornost i ovakvoj raspodeli snaga u srpskom parlamentu.

- Evropska narodna stranka (EPP) u velikoj meri je odgovorna za ovakvu situaciju, jer su oni štitili predsednika Aleksandra Vučića godinama, dok je on državu pretvorio u autokratiju. Pozivamo EPP da konačno razmotri članstvo Vučićeve stranke.

https://direktno.rs/politika/282750/evr ... rbiji.html
NEMCI PIŠU: Vučić upravlja Srbijom kao privatnom kompanijom
https://direktno.rs/politika/282439/nem ... nijom.html

Njujork tajms: Srbija ne podržava autokratu Vučića!
https://direktno.rs/politika/282439/nem ... nijom.html

Zuma":vedhvnzy je napisao(la):
Twitovi sa video snimcima gde se tvrdi da je snimljen trenutak manupulacije glasovima

https://twitter.com/DragoslavicM/status ... 6823796738

https://twitter.com/popovic_predrag/sta ... 4541868032
Ови твитови без неког објашњења апсолутно ништа не показују. Та прича ми делује исто онако празна као и Томина и Вучићева прича о Џаковима са 500.000 листића.

To je ono sto ljudi ne kapiraju, ako se ukrade jedan glas, izbori su nelegitimni. Cak se i ovde pisalo, kao krade se, ali nema sanse da sad to moze toliko da bi nesto znacajno uticalo. Jedan snimak, jedan dokaz, sve pada u vodu.

I nema sanse da je izaslo ni 40 posto, previse se mi Beogradjani stidimo i povlacimo pred pricama kako Beograd nije Srbija i da ne znamo kako je u manjim mestima. Pa Beograd je skoro trecina Srbije, ja od 50 ljudi sa kojima sam u kontaktu, znam dvoje da je izaslo. Ali ja se uvek stidim nesto i necu to da iznosim da ne bi bilo, to vi krug dvojke(ne zivim u krugu dvojke), preseratori, umetnici, mlada govna, kvaziintelektualcici itd. Pa sta, i mi smo glasaci.

Znam kako je nekad Pozeska izgledala na dan izbora, secam se euforije, prica, susreta sa ljudima koje nisam video sto godina koji su dosli da glasaju, redova ispred biralista... Sta je bilo u nedelju? Nista zivo.

Ja bih isao toliko daleko da kazem da ni 30 posto nije izaslo, ipak je tu i korona u igri i lose vreme...

Cak i jedini naprednjaci sa kojima se druzim, silom prilika i zbog kumovskih odnosa ( :) ), nisu izasli jer nisu u Srbiji.

Vesić rekao iz svojih izvora da je SNS pobedio na NBG, ali ga RIK demantovao, pa SMS priprema žalbu.
100-tinjak glasova odlučilo.

Svejedno, SPS mesta su tu, tako da gubi,o i NBG, osim ako se Dačić ne uzjoguni.

Eh, vi Novobeogradjani :) Bas ce kr** da rizikuje ministarske i sve druge fotelje zbog NBGD-a :)

Piccolo":2wkqm43x je napisao(la):
Dobra stvar (ako je ima u svemu ovome) je što makar u Beogradu očigledno postoji masa, pošto je bojkot ovde dao najbolje rezultate, koju treba aktivirati za naredne gradske izbore za skupštinu, tu ako bi neko iz opozicije pobedio sigurno bi uspeo da okupi dovoljno glasača i za naredne izbore na republičkom nivou za 4 godine.

Dakle, po tebi, ovaj napaćeni narod treba da proćerda još 4 duge godine (?).
Dakle, po tebi, malo je do sada proćerdano, pa ćemo još da se srozavamo i da propadamo (!?!?).

Ne, taman posla, nego svako od nas pojedinačno treba da počne da na bilo koji način bojkotuje ovaj nelegalni i nelegitimni poredak, sa ciljem da pojedinačni bojkot u relativno kratkom roku postepeno pređe u masovnije pojavne oblike otpora.

Novi odnos snaga u parlamentu bolje oslikava ono sto živimo u Srbiji već duže vreme, a to je jednopartijski sistem, tj. sistem jednog vođe, tako da sam ja baš zadovoljan rezultatima... Sada je taj privid pluralizma i formalno sahranjen...

Evropa/SAD će biti zadovoljna da se AV igra sam sve dok ne prizna Kosovo/ razmeni teritoriju, a možda im zatreba i malo duže s obzirom na neke druge izazove poput priliva migranata...

Nisam siguran da će Kosovo biti crvena linija za njegov definitivni pad... Možda bude okidač za veće nerede ali plašim se da će upakovati on tu priču dobro, da ne dužim sad kako... Za neogranučenu vlast potrebni su mu ograničeni ljudi, a on tu sve radi što treba da održi svest i informisanost građana na niskom nivou po svim pitanjima... I ovog nesrećnog patrijarha i SPC je uzeo pod svoje, tako da nisam siguran koliko je realna ta poslednja nada da će umesto nesposobne opozicije SPC preuzeti ulogu arikulacije narodnog nezadovoljstva kao u CG... Brzo oni satanizuju i odstrane sve one koji bi da se otvoreno protive AV pa čak i u okviru SPC... Plašim se da će podrška SPC biti na nivou incidenta...

Ključ opstanka na vlasti svakog diktatora je da radi na tome da ima građane/birače koji su 1. neobrazovani 2. u strahu i 3. zavise od njegove milostinje kako bi neograničeno vladao... Nagomilano nezadovoljstvo koje može pokrenuti lavinu će doći kao posledica ekonomskog pada i opšte nejednakosti, osećaja nepravde na ličnom nivou, a Kosovo vidim kao mogući ali ne jedini okidač...

Iskreno ako vec neko cita ovo iz vlasti ja bi da predlozim resenje za Kosovo :)
(verovatno se o tome vec raspravljalo iza nekih vrata i sigurno su dosli na takvu ideju).

Trenutna situacija:
Na Kosovu postoje firme i imovina koja je izgradjena od ili firmi iz Jugoslavije ili iz budzeta iz Jugoslavije ili privatna imovina a poreklom iz Jugoslavije. Sadasnja situacija je sledeca. Kosovo hoce da recimo proda Telekom. Kupac dodje i kaze ok daj mi gradjevinsku dozvolu za ove bandere, kanalizaciju i objekte. oops. Gradjevinska dozvola je na Jugoslovenski Telekom. Dajte da vidimo pravni sled kako ste vi to dobili. Nema ga. A da evo imamo plan Martija Arthisarija ...hm ali nije potpisan od strane jedinog pravnog naslednika Jugoslavije. Da nije ali bice pa znate ne mogu oni to tako... Dobro s obzirom da Telekom ima nereseno pravno imovinsko stanje dacemo Vam 20% od vrednosti jer postoji rizik znate...i tako za svaku firmu i svaku imovinu. To Kosovu predstavlja zesci problem za dovlacenje investicija.

Znaci Srbija poseduje u vlasnistvu neuseljivu imovinu. Kao na primer za vreme rata kad ti se izbeglice nasele u stan a ne mozes da ih izbacis. Trenutno Kosovo tu imovinu uzurpira ali nemaju pravni sled dogadjaja tj ne postoji mogucnost da se zabelezi u katastru kako su dosli do te imovine. Plan Marthija Artisarija je upravo predvidjao da se sva ta imovina prosto prepise Kosovu. To nije prihvaceno.

Resenje:
Nama imovina koja je pod uzurpacijom tj neuseljiva imovina ne treba. Niti nam treba da celo Kosovo bude u sastavu Srbije.
Treba nam sve gde je Srpsko stanovnistvo da pripadne Srbiji i da se promene granice. Za svu imovinu koja je neuseljiva a izgradjena iz budzeta Jugoslavije ili preduzeca iz Jugoslavije treba da se uradi procena vrednosti te imovine. Da se angazuju tri proceniteljske kuce (tipa Delloite) i da procene vrednost imovine.
Promena granice i 10 milijardi kes na racun i dobiju piznanje. Oni neka se zaduze i neka uzmu kredit da isplate. Na kraju krajeva donatorska svetska konferencija da se resi problem Kosova. Prosto kao pasulj. Srbija ima pravo da "proda" imovinu. Bas kao sto je Rusija prodala Aljasku mozemo i mi deo Kosova. Definitivno promena granice + prodaja nasih firmi i imovine. Tipa Trepca, Telekom, Gazivode...uz fer i realnu procenu vrednosti.
U ovo planirano resavanje ukljuciti i privatnu imovinu. Kao specijalan Zakon o eksproprijaciji. Ko hoce da se preseli u Srbiju predace dokumenta Srbiji a ko ne preda ostaje na Kosovu. Srbija prikupi dokumentaciju za privatnu imovinu, prikupi dokumentaciju za firme iz doba SFRJ i sve budzetske investicije. Preda se ta dokumentacija proceniteljima i molim lepo fer nadoknada.
Za eventualnu imovinu Kosova ili Albanaca na teritoriji koja bi pripala Srbiji primeniti obrnuti scenario. Da se to njima isplati. Postoji uvek sansa da je neka firma ili fizicko lice investirao svoj novac na severu Kosova.

Kad se sva dokumentacija pripremi pred sam potpis. Referendum na obe teritorije. Srbija i Kosovo. Svi da glasaju da se svi sloze i ako je sve ok politicari da potpisu. Posle referenduma ko se buni ili pokusa neke nerede da pravi 40 godina zatvora.

Kako Srbija to da predstavi svom narodu?
Narodu predstaviti to na sledeci nacin. (posto imamo debile). Kada ti je noga pod infekcijom i preti da ti zarazi celo telo hoces li da budes hrabar i da je seces i da prezivis ili ces da ostavis da ti celo telo umre. Kosovo ako se vrati u sastav Srbije i svi na Kosovu postanu "srbi" na izborima bice mnogo cupavije nego sad jer ce 1/3 parlamenta da budu Albanci. Iskreno meni se ne bi svidjala takva Srbija. Radije bi da dobijemo 10B + deo Kosova gde su vecinsko stanovnistvo Srbi.

Kako Kosovo da predstavi svom narodu?
Sve isto samo obrnuto. Bolje je da se razresimo sa njima priznace nas ceo svet. Dobijamo duplo priznanje i prepisuju nam imovinu plus nas nece smarati u nasem parlamentu. Vidite sta se desava u Crnoj Gori samo sto nisu izgubili vlast u svojoj zemlji.

Dobro me znate svi na forumu i znate da predvidjam stvari unapred tako da bi bilo lepo da ovaj post ostane za uspomenu kad se ovo stvarno desi :sesir:

Teško, jer Vučić da kaže da su mu platili ne 10 no 1000mlrd niko ne bi verovao da taj novac postoji, svi bi mislili da je on izmislio da mu je leglo 10mlrd. Štagod kaže, ljudi će misliti da laže, novac ne mogu videti ni izbrojati, a zemlju i granicu sa druge strane mogu, pa bi ispalo da je dao nešto realno za nešto imaginarno, nešto za ništa, što bi dalje kroz istoriju bilo shvaćeno kao izdaja. Takođe time bi sebe i svoju porodicu obeležio legitimnom metom nekih novih crnorukaša, jer koji bi mu bio interes da mu zatru seme i pleme? Neće živeti i vladati 50 godina, a gde bi posle toga živeli njegovi rođaci i potomci, i da li će i njih napraviti legitimnim metama kao u slučaju Obrenovića... Bolje sebe da žrtvuje da spasi svoje potomstvo.

Bojkot uspeo. Vecina sveta ismejava Vucica kao jednopartijsku Severnu Koreju. Takođe, većina primetila muljanje odlaganjem saopštavanja izlaznosti, da pokušava namesti preko 50%. Veliko blamiranje za Evropu, ceo svet sad može da je zezza za diktaturu u njenom središtu, izgubila je argumente protiv zemalja koje je optuživala za nedemokratiju, sad Kina, Kuba, Afrika, J Amerika... mogu da im kažu šta pričate, pogledajte u vaše dvorište. Evropa će morati podnese ismevanja sveta zbog Vučićeve Srbije, a svet je dobio dugoročan argument u budućim diskusijama sa Evropom. Zamišljam Kinu kako sad na kritike nedemokratičnost sa Zapada odgovara: mi smo jednostranačka demokratija kao vaša Srbija :laugh:

Мислим да ЕУ и НАТО баш боли уво. Њима је битно да су маргинализовали анти-ЕУ идеју коју су до скоро пропагирале ДСС, СРС и Двери а од скоро и ДЈБ. Погледајмо демократију у Француској задњих година где жандармерија уби Бога у бројним демонстрантима хиљаду пута горе него што је ПЈП за време Милошевића, па их баш брига, све је ок, Европски, демократски.

Dajte bre ljudi, dokle više ta malicioznost?
Kakva jednostranačka demokratija?
Imamo 3 srpske stranke u parlamentu, plus manjine...
Izašlo oko 50% na izbore, narod rekao svoje, čovek dobio 2 miliona glasova...

Ajd shvatam da boli i prži po duši i da je teško pomiriti se sa realnošću, ali brate...
Ne vredi vaditi se na to da je narod glup, neinformisan, da Zapad podržava Vučića da bi priznao Kosovo, te ovo te ono... kaaaao deca jbt, kukumakanje i traženje izgovora...

Jbt, napravite stranku, izađite sa pravim programom, dobijte podršku glasača i zbacićete Vučića.
Mnogo bolje rešenje od pirkanja po forumu...

Koji je Vučiev program?

Ljudi ne glasaju za program jer nemaju pojma o ekonomiji već za onoga ko najviše i najlepše laže i ko se najviše pojavljuje na TV.

Није лако ни направити странку данас, то се гуши у корену. Ево саботирано је удружење грађана Миријево, СНС Звездара је направила групу грађана Миријево да би их угушила у старту, а људи се бавили реалним локалним проблемима.
Тако су и на републичком нивоу форсиране комби листе ала-Левијатан, Миша пиша десница, Милица заветница, ПОКС, Руска странка као и ДОС зомбији УДС, Чеда и другари. Зар је реално да многи имају мање гласова него потписа што су скупили?

И то се слажем, нико нема јасан програм, ни економски, ни спољнополитички, ни социјални.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=750708#p750708:iaevphpc je napisao(la):
Дошљак » Uto Jun 23, 2020 10:39 am[/url]":iaevphpc]Није лако ни направити странку данас, то се гуши у корену. Ево саботирано је удружење грађана Миријево, СНС Звездара је направила групу грађана Миријево да би их угушила у старту, а људи се бавили реалним локалним проблемима.
Тако су и на републичком нивоу форсиране комби листе ала-Левијатан, Миша пиша десница, Милица заветница, ПОКС, Руска странка као и ДОС зомбији УДС, Чеда и другари. Зар је реално да многи имају мање гласова него потписа што су скупили?

И то се слажем, нико нема јасан програм, ни економски, ни спољнополитички, ни социјални.

Da je lako doći na vlast, ja bih bio predsednik...
Ali jbg... :(

Moze li neko da mi objasni (ali ozbiljno pitam): odakle ta floskula da Evropa/SAD drze (tolerisu) Vucica na vlasti dok ne resi Kosovo?

Meni prilicno deluje da je Kosovo reseno - proglasilo je nezavisnost, vecina bitnih zemalja ga je priznala i to je to. Amerika ima svoju vojnu bazu na Kosovu, i na tu cinjenicu ni na koji nacin ne utice da li je Srbija nesto priznala ili ne. Samo se kod nas ta prica nije zavrsila, jer imamo taj osecaj samobitnosti - nije gotovo dok mi ne kazemo da je gotovo...

Mislim da Vucic koristi Kosovo jer mu generise glasove - kao on se nesto bori, on nesto pregovara, stiti srpski narod - ta prica kod prosecnog srbende prolazi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=750705#p750705:2hg49d4u je napisao(la):
Perkan » 23 Jun 2020 09:25 am[/url]":2hg49d4u]Dajte bre ljudi, dokle više ta malicioznost?
Kakva jednostranačka demokratija?
Imamo 3 srpske stranke u parlamentu, plus manjine...
Izašlo oko 50% na izbore, narod rekao svoje, čovek dobio 2 miliona glasova...

Ajd shvatam da boli i prži po duši i da je teško pomiriti se sa realnošću, ali brate...
Ne vredi vaditi se na to da je narod glup, neinformisan, da Zapad podržava Vučića da bi priznao Kosovo, te ovo te ono... kaaaao deca jbt, kukumakanje i traženje izgovora...

Jbt, napravite stranku, izađite sa pravim programom, dobijte podršku glasača i zbacićete Vučića.
Mnogo bolje rešenje od pirkanja po forumu...

Od te 3 stranke u parlamentu, 2 su do sada cinile vlast, i u zbiru imaju 75%.
Da li je tebi normalno, da u jednoj evropskoj zemlji, u 2020. godini imas parlament u kome sa 3/4 sedi vlast.
SPAS usao jer je Sapic ok na novom bg-u, vrv je poguran jos dodatno od sns-a i to je to.
Manjine ulaze po automatizmu u parlament.

Ne vidim kako sebi neko moze da racionalizuje trenutno stanje.

Vrh