Šta je novo?

Izbori 2024

Ја просто морам да се самоцитирам, кад су питању перформансе на градским изборима. Пост је од пре 2 године:
Kada su u pitanju izbori za grad Beograd, koji jedini imaju upitnik nad konačnim pobednikom, puno se stvari tu mistifikuje. Uspesima gradske vlasti se pripisuje izgradnja BnV i kliničkog centra, kao i otvaranje muzeja. Mislio sam da napravim veoma precizan post u kome se taksativno nabraja šta je sve pod ingerencijom gradskih vlasti, i kako se poredi gradonačelnikovanje Dragana Đilasa protivu zamenikogradonačelnikovanja Gorana Vesića. To je posao koji ne mogu da uradim kvalitetno (sa tačnim brojevima, i kilometrima) jer prosto nemam vremena, a verujem da bi bilo veoma poučno. Ali ukratko:

Dragan Đillas: 5 godina i oko 3,5 milijardi evra na raspolaganju;
Goran Vesić: 8 godina i preko 9 milijardi evra na raspolaganju.

Prednost Đilas:

1. Za vreme Dragana Đilasa otvoreno je i renovirano više škola i vrtića.
2. Za vreme Dragana Đilasa otvoreno je više domova zdravlja i zdravstvenih stanica.
3. Za vreme Dragana Đilasa otvoreno je i rekonstruisano više mostova. Ovo je kolosalno pitanje, jer je grad Beograd sufinansirao obnovu Gazele i hitnu sanaciju pančevačkog mosta, izgradnju Pupinovog mosta, malog mosta kod Obrenovca, rekonstruisao tramvajski most i izgradio most na Adi. Za skoro duplo duži period na vlasti i skoro tri puta više novca, VeUprava je skoro godinu dana renovirala žutu traku na brankovom mostu.
4. Za vreme Dragana Đilasa je pokrenuto i urađeno više projekata vodovodne i kanalizacione infrastrukture.
5. Za vreme Dragana Đilasa je nabavljeno više vozila JGP i pokrenut BG voz.
6. Za vreme Dragana Đilasa je više i kvalitetnije rađeno na komunalnom redu, higijeni i zelenilu. Mislim da će se svi složiti da u Beogradu nikada nije bilo više haosa, prljavštine, grafita, govana i haosa u svakom smislu.

Prednost Vesić:

1. Za vreme Gorana Vesića obnovljeno je i rekonstruisano mnogo više fasada. Ovaj rezultat je veoma upitan, jer je prvobitno osmišljen i finansiran od strane ministarstva turizma, i pitanje je koliko grad uopšte treba da se bavi ovim pitanjem. Estetski rezultat je neupitan, a obnova fasada je čak i jeftina u odnosu na ostale projekte.
2. Za vreme Gorana Vesića proširena je pešačka zona u centru grada. Ovaj projekat je urađen fino, ali bez prethodnog rešavanja pitanja javnog prevoza, gradske čistoće i ostalih komunalnih aktivnosti.
3. Za vreme Gorana Vesića pokrenuto je više privatnih gradilišta. Ovo pitanje je apsolutno povezano sa opštim ekonomskim trendovima, tako da su privatne investicije u periodu od 2008. do 2012. bile skoro potpuno ugašene. Takođe, ima i veze sa puštanjem investitorima da grade šta hoće, gde hoće i koliko hoće.

Pata karte:
1. Zelenilo i parkovske površine.
2. Rekonstrukcija ulica i bulevara. Srazmerno je urađeno isto kada se gleda po dužini mandata, ali za vreme Đilasa se gradilo dramatično brže, dramatično jeftinije i nešto kvalitetnije.

Zaključak:

Kome je lep ovakav rezultat Gorana Vesića, siguran sam da ima i kvalitetno objašnjenje i za ovih 5 milijardi evra viška u budžetu i 3 godine više vremena, za toliko slabiji rezultat.

Disklejmer: Nisam politički fan Dragana Đilasa. Smatram ga izuzetno netalentovanim političarem, i neću mu dati glas na republičkim izborima. Ne podržavam njegovu stranku. Ali, tehnički gledano, kao gradonačelnik je imao impresivne rezultate, i mislim da je SNS najviše iskompleksiran upravo zbog činjenice što su godinu dana pokušavali na sve načine da ga privole svom jatu - avaj, neuspešno. No, kao gradonačelnik Beograda je - pokidao.

Ђилас је несумњиво бољи и успешнији менаџер од Весића. Можемо причу о градским изборима да пребацимо у тему о истим, та два процеса је битно раздвојити.

U Rakovici u vreme Djilasa ama baš ništa nije uradjeno. Generalno djilasovci su veliki lokal-centristi, periferiju su široko ignorisali.
Vesić nam je asfaltirao dosta ulica, otvoreni du novi vrtići na nekoliko mesta (u vreme Djilasa samo vrtić pri zgradi SO za opštimare), uvedeno je nekolioo novih linija javnog prevoza, pokrenute su brojne manifestacije. U vreme Djilasa vukvalno ništa. Neprijatno mi je što sad moram da pišem kao da pišem za sendvič ali činjenice su činjenice.

Зато је Ђилас и пао са власти. С тим што и СНС игнорише доста тога по периферији, али иде на јефтине пројекте типа пустите аутобус тамо, дајте асфалт овде.

Можда зато што су најжешће и најконструктивније градску власт критиковали људи из управо тих редова, а у тим истим редовима су и странке за чије време су изграђени Мост на Ади и Мост Земун-Борча, за чије време су се школе градиле за десет месеци ( данас им треба минимум толико да реновирају једну основну школу), за чије време су реновиране Немањина, Булевар од Вука до Цветка, Газела, ауто-пут кроз Београд, Нови железнички мост, за чије време су изграђене прве бициклистичке стазе у овом граду и када су реновирани многи тротоари и паркови по целом Београду, за чије време је градски превоз извучен из тешких г***на у релативно пристојно стање. Да, све ово управо у периоду 2000-2013. када Београдом није владао напредњачко-радикалско-социјалистички шљам уз помоћ прелетача из жутих редова. Афере градске власти из периода 2000-2013. су смешне у односу на афере градске власти која влада Београдом у последњих 10 година. Сети се шта је урађено у Београду 2000-2010. и упореди то с оним што је у Београду урађено 2013-2023. и све ће ти бити јасно.
Ali Vesic dolazi upravo iz te ekipe o kojoj govoris.
Za mene, sve parlamentarne stranke su neka vrsta rezervnog SNS.

Vec sam pisao o jednom coveku iz Kaludjerice.
Pricao je kako je on danima (za vreme zutih lopova) dolazio u Beograd i presedao na pocetnoj stanici tramvaja u Bulevaru.
Pricao kako nema gde da se sedne tamo.
A onda je video oaj lift za bicikliste na Brankovom mostu.
Od tada on glasa za SNS, kaze da je SNS stavio tamo klupe gde je on hteo, a lift za bicikle mu je dokaz da Zuti sve rade za bogate ljude iz centra, a nista za njih.

Mislim da Srbiji treba ozbiljna, duboka promena sistema, revolucija, a ne izbori kao nastavak ovakvog sistema.
Takvu promenu mozda mogu da izvedu ljudi kao Jovo Bakic, Nemanja Sarovic (bivsi radikal) ili MIroslav Parovic.
Levi ili densi, svejedno je.

Poslednja izmena:
Центар и треба и мора да има већи приоритет у односу на периферију и зато што он више пуни буџет и зато што се његова инфраструктура више троши будући да је користи далеко више људи. На плочама у Кнезу ће да ломе ноге и милион и по грађана читавог београдског региона, и домаћи туристи и стотине хиљада страних туриста. Од асфалтирања улице у Раковици или Крњачи корист могу да имају неких 5000 људи у врх главе. При чему је гомила "неразвијених" насеља са периферије створена незаконито и ван сваког плана па би одговарајуће улагање у њих дошло у виду багера

То што Вучић има првенствено подршку саможивих, искомплексираних, лењих, криминалних и неспособних не значи да сви треба колективно да јуримо ка дну са њима

Мађарска је одличан пример како једна нормална земља са мање од 15 милиона становника води своју развојну политику

Ок плоче у Кнезу, али за време ДОС су нпр. радили бехатон по попречним улицама на Дорћолу, Врачару, Савском венцу, док ето они што долазе из насеља Гроцке нису имали клупу на окретници.

Na GOJEv post bih dodao i raseljavanje sekundaraca koji su bili i na prostoru tad budućeg mosta na adi, i tamo kod belvila. Vrlo pipav posao koji je težak i nepopularan za uraditi, i od kojih političari beže. Danas se romi iseljavaju tako što im plane karton naselje u pola noći. Isto važi i za depo, ili blok70.

Sadašnja vlast je sposobna samo na poljančetu da gradi. Uporedite bulevar Kralja Aleksandra, i ulice od Kraljice Marije pa na dalje. U startu manje zahtevno po svim parametrima, a postao predmet sprdnje i mimova. Ili bulevar patrijarha Pavla, ponižavajuće.

I još nešto, u potpunosti sam siguran da bi vlast koja je uradila most na Adi, kao jedan od najtežih delova UMP-a, izgurala ceo UMP do kraja, svakako onu polovinu paralelnu postojećoj obilaznici, koja je ključna. To od ove vlasti nećemo dočekati.

То расељавање секундараца из картон ситија код Белвила је изнедрило Дарка Главаша који је и данас битан играч у градској управи.

Ок плоче у Кнезу, али за време ДОС су нпр. радили бехатон по попречним улицама на Дорћолу, Врачару, Савском венцу, док ето они што долазе из насеља Гроцке нису имали клупу на окретници.
Da. Djindjicevi kumovi su zgrtali pare na plocama u sasvim normlno asfaltiranim poprecnim i nebitnim ulicama.
To je bio jedini razlog za poplocavanje.
Kradja je u nasem politickom zivotu jedini motiv. Od Nikole Pasica do Djindjica, Djilasa i Hulje.
Urbana st.ka pripisvala taj nagon za poplocavanjem doborti vladaoca i zelj "da budemo kao Evropa".

Ispostavilo se da su oni u Kaludjerici daleko pametniji.

I još nešto, u potpunosti sam siguran da bi vlast koja je uradila most na Adi, kao jedan od najtežih delova UMP-a, izgurala ceo UMP do kraja, svakako onu polovinu paralelnu postojećoj obilaznici, koja je ključna. To od ove vlasti nećemo dočekati.
Tu je ideja bila da se gradi najskuplji moguci tip mosta.
Ugradjivanje DS-ovih firmi je bilo do 300%.
Tu su uspostavljeni temelji danasnjeg korupcionaskog sistema, a Hulja je preuzeo kadrove DS-a, strucnjake za organizovani kriminal.
Djilas ke navikao na saradnju sa Vesicm i Dr. Malim.

E, zato necu da glasam za ta g.ovna.

Ne znam kako ne vidite da su oni ortaci, ista ekipa.

Mislim da je jedan od razloga i to što su tih godina Beograd i Srbija počeli da se otvaraju svetu i počeli da polažu više pažnje na turizam i imidž.

Центар и треба и мора да има већи приоритет у односу на периферију и зато што он више пуни буџет и зато што се његова инфраструктура више троши будући да је користи далеко више људи. На плочама у Кнезу ће да ломе ноге и милион и по грађана читавог београдског региона, и домаћи туристи и стотине хиљада страних туриста. Од асфалтирања улице у Раковици или Крњачи корист могу да имају неких 5000 људи у врх главе. При чему је гомила "неразвијених" насеља са периферије створена незаконито и ван сваког плана па би одговарајуће улагање у њих дошло у виду багера

То што Вучић има првенствено подршку саможивих, искомплексираних, лењих, криминалних и неспособних не значи да сви треба колективно да јуримо ка дну са њима

Мађарска је одличан пример како једна нормална земља са мање од 15 милиона становника води своју развојну политику
Ovde bi trebalo da razlikuješ davanje prioriteta od potpunog ignorisanja velikih delova grada.
Zato za Djilasa na lokalu nikad neću glasati pa ni da se na gornji Dorćol preselim.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Tu je ideja bila da se gradi najskuplji moguci tip mosta.
Ugradjivanje DS-ovih firmi je bilo do 300%.
Tu su uspostavljeni temelji danasnjeg korupcionaskog sistema, a Hulja je preuzeo kadrove DS-a, strucnjake za organizovani kriminal.
Djilas ke navikao na saradnju sa Vesicm i Dr. Malim.

E, zato necu da glasam za ta g.ovna.

Ne znam kako ne vidite da su oni ortaci, ista ekipa.
Da, i "most vam je na pogrešnom mestu" što kaže Zorana onomad.

Evo ako pogledamo cenu bulevara do cvetka, više nego duplo jeftinije je izašla cela rekonstrukcija bulevara nego što je Šapić potrošio na patike kad je iskeširao sport vision-u 20 miliona evra, a deset puta jeftinije nego što je vesić računao da bi koštala rekonstrukcija od cvetka do ustaničke.

Na izjavu da su se ugradili 300% bolje da se ne osvrćem. Podeli cenu sa 4 i pogledaj šta bi moglo da se uradi sa tolikim parama.
Zato za Djilasa na lokalu nikad neću glasati pa ni da se na gornji Dorćol preselim.
Naljuti se pop na selo pa odseče sebi onu stvar.

Ovde bi trebalo da razlikuješ davanje prioriteta od potpunog ignorisanja velikih delova grada.
То могу да разумем, али у коалицији са "жутима" ће вероватно бити и зелено-леви. Која опозициона странка је у Раковици најактивнија?

ДОС је на власти пар година, када је цела држава имала економију и буџет на нивоу мале афричке државе. Главна мана им је била управо што нису радили то за шта их оптужују, нису средили туристичко језгро, нису затегли Скадарлију, Кнез, Калемегдан итд. Ми овде говоримо о запостављању периферије од стране "жутих" које су то мало пара што је било "бацали" на изградњу и рекокнструкцију мостова и главних саобраћајница који повезују периферију са центром.

Да је систем постављен како треба текуће одржавање и ситна улагања тог типа (клупице, асфалтирање) би радила општина од локалних пореза и тек онда би било неједнакости између богатих централних и сиромашних периферних општина. Како је и нормално да буде а не да шеталиште у блоку 45 буде сређеније од Кнез Михајлове

E zbog tog zutog stava mi smo visa bica iz centra a ostalima bager, je ovaj i dosao na vlast i bice jos dugo. A dodatni garant toga su nesposobne kreature koje bi da preuzmu kanticu sa kajmakom

Bez brige, sve je manje stanovnika u zlom groznom centru, zamenjuju ih hostelčine, stan na dan, firme i ordinacije u stanovima. Krug dvojke (izraz koji sam i ja naučio da mrzim i izbegavam, jer su političari pola nacije ubedili da je on kriv i odovorgan za sve) će postati Krug hostela. A samog tramvaja Dvojke neće ni biti, pošto "narodna" naprdna vlast već duže vreme ionako planira da ukine i tramvaje i trolejbuse (a metro će da se izgradi u vidu maketa).

Bićemo nešto kao Američki gradovi, samo na srpski način. Jeeeeej. Mislim po gužvama im se svakako približavamo. Malo malo pa stane sve od Zemuna do Konjarnika.

I da, bolje da žuti nisu gradili mostove, bolje da su ulagali npr u Kaluđericu.

Poslednja izmena:
Zuti da uzmu recimo Grocku, to nije nemoguca misija vec fantazmagorija. Tako su i godinama Zuti drzali Vracar, dok konacno nije pao. Vesic je vec izanalizirao slabe tacke i gde fali glasaca, pa je uz mnogo petljanja i kombinovanja pridobijena ta opstina. Za Stari grad slicna taktika upotrebljena.

Мислим да би људима из приградских општина било најпаметније да формирају своја удружења грађана и с њима изађу на општинске изборе.

То могу да разумем, али у коалицији са "жутима" ће вероватно бити и зелено-леви. Која опозициона странка је у Раковици најактивнија?
Upadaš u zamku u koju su djilasovci upravo upali - "to je radikalski kraj tamo niko neće za nas da glasa" je isto kao politika priključenja EU. Pridji ti ljudima i pokažida si bolji, ne kažnjavaj ih, sem toga trpimo i mi koji smo tamo a nismo radikali...

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Upadaš u zamku u koju su djilasovci upravo upali - "to je radikalski kraj tamo niko neće za nas da glasa" je isto kao politika priključenja EU. Pridji ti ljudima i pokažida si bolji, ne kažnjavaj ih, sem toga trpimo i mi koji smo tamo a nismo radikali...
Ali jeste činjenica da postoje naselja u Beogradu, i po Srbiji, iz kojih radikalsko-plemenski mentalitet 2000ih nije mogao da se iskoreni, kao što ni ove + narednih nekoliko decenija neće moći naprednjačko-plemenski iz nekih drugih mesta.

Šta ti da očekuješ i pokušavaš u sredinama gde ljudi sanjaju Vučića i mese mu kolače, ljube ruku na njegovoj fotografiji...

Poslednja izmena:
Mislim da je jedan od razloga i to što su tih godina Beograd i Srbija počeli da se otvaraju svetu i počeli da polažu više pažnje na turizam i imidž.
Па оно, поплочали су улице типа Кнегиње Зорке, Делиградска, Вишњићева, док су главни тргови и пешачке руте остали ругло.

Ali jeste činjenica da postoje naselja u Beogradu, i po Srbiji, iz kojih radikalsko-plemenski mentalitet 2000ih nije mogao da se iskoreni, kao što ni ove + narednih nekoliko decenija neće moći naprednjačko-plemenski iz nekih drugih mesta.
Истина, али ево ако неко из НДБГД обиђе неко забачено насеље попут Рупчина и обећа им да ће све улице у том насељу бити асфалтиране ако њихова листа добије власт у Београду, таква насеља могу да пређу на страну опозиције. Само би требало прво да виде шта је њима СНС обећавао а није испунио, односно да их активисти из опозиције подсете на то и да буду што конструктивнији и убедљиви у својим обећањима. Али напомињем да то неће успети ако то буду радили активисти "жутих" странака, већ искључиво ако то буду радили активисти странака које никад нису биле на власти у Београду.
Не причам о неким селима у унутрашњости са 100 становника, него о неким приградским насељима.
Наравно, не треба опозиција да креће са кампањом брже од власти, већ да се прво из стратешких разлога прави мртва и да пусти власт да прва понуди нека своја просечна патетична обећања ( ова фаза је тренутно у току). Тек онда опозиција може да види где треба "највише да удара" и да почне да даје много конструктивнија и убедљивија обећања и онда јој је загарантована победа не само у Београду, већ и у Новом Саду, Зрењанину, Чачку, Крагујевцу, Нишу, Ваљеву.

Vrh