Šta je novo?

Izbori 2024

Ovo za Cigane - u Srbiji Cigana ima, po nekim procenama, i do 350, 400 000, ali velikim delom su dobro integrisani, da većina nas ni ne zna da su Cigani. Npr. od dobrog druga otac je Cigan, što sam tek nedavno saznao. Dobar deo slučajeva je takav.
A ovi Cigani sa cigan malama su tipični čergari i to je prosto život na kakav su navikli i žele. Vezano za ova bulažnjenja koja piše goran123 - u Nišu su im u jednoj cigan maloj pre nekih 15 godina podelili neke stanove. Ovi su otišli iz te svoje mahali u te stanove, prebacili čak i živinu (klali su npr. koze i držali u kadama) da bi potom napustili stanove i vratili se u cigan male. Taj problem sa integracijom tih društava je mnogo dublji i ne rešava se tako što im "daš stanove i hiljadu evra" (na osnovu čega bi oni i imali pravo na 1000 evra a ne neko drugi?), već je potrebno od malih nogu ih obrazovati da se usprotive životi u takvom sistemu (a to nije lako, znam iz iskustva). I Šaban Barjamović, kome je za života prošlo kroz ruke mnogo više para neko bilo kome od nas ovde, je umro u siromaštvu u jednoj niškoj cigan maloj - jer je čovek prosto živeo i voleo taj čergarski život.

Kako oni svi brinu kada druga stranka pljačka... Verovatno im je žao što oni to ne čine...

Ovo za Cigane - u Srbiji Cigana ima, po nekim procenama, i do 350, 400 000, ali velikim delom su dobro integrisani, da većina nas ni ne zna da su Cigani. Npr. od dobrog druga otac je Cigan, što sam tek nedavno saznao. Dobar deo slučajeva je takav.
A ovi Cigani sa cigan malama su tipični čergari i to je prosto život na kakav su navikli i žele. Vezano za ova bulažnjenja koja piše goran123 - u Nišu su im u jednoj cigan maloj pre nekih 15 godina podelili neke stanove. Ovi su otišli iz te svoje mahali u te stanove, prebacili čak i živinu (klali su npr. koze i držali u kadama) da bi potom napustili stanove i vratili se u cigan male. Taj problem sa integracijom tih društava je mnogo dublji i ne rešava se tako što im "daš stanove i hiljadu evra" (na osnovu čega bi oni i imali pravo na 1000 evra a ne neko drugi?), već je potrebno od malih nogu ih obrazovati da se usprotive životi u takvom sistemu (a to nije lako, znam iz iskustva). I Šaban Barjamović, kome je za života prošlo kroz ruke mnogo više para neko bilo kome od nas ovde, je umro u siromaštvu u jednoj niškoj cigan maloj - jer je čovek prosto živeo i voleo taj čergarski život.
Samo da kažem da nisam bulaznio kako kažeš. I stan i 1000e su metafore. Sve to, ali ne samo to. Ceo sistem mora biti u funkciji. Socijala je kod nas zakazala. Ljudi bi trebali da imaju podršku za izlaz. Šta vredi stan kad nemaju primanja? Ništa, problem nije rešen. Uostalom ljudi su resurs, svako ulaganje sutra se vraća kroz nove generacije koje su uklopljene. I nema opasnosti od radikalizacije nekih grupa.

I da pričam generalno. Svi bi trebali da imaju način da se izvuku.

Samo da kažem da nisam bulaznio kako kažeš. I stan i 1000e su metafore. Sve to, ali ne samo to. Ceo sistem mora biti u funkciji. Socijala je kod nas zakazala. Ljudi bi trebali da imaju podršku za izlaz. Šta vredi stan kad nemaju primanja? Ništa, problem nije rešen. Uostalom ljudi su resurs, svako ulaganje sutra se vraća kroz nove generacije koje su uklopljene. I nema opasnosti od radikalizacije nekih grupa.

I da pričam generalno. Svi bi trebali da imaju način da se izvuku.
Problem je što tu grupaciju prosto ne možeš gledate kao ostale Cigane ili bilo koju manjinu. Ljudi vode čergarski život. Za to su potrebne generacije da se izmeni. Nije ovo komunizam pa da se nasilno "prevaspitavaju".

A to da ih Srbije i Srbi nešto šikaniraju i maltretiraju je opasna podvala i bezobrazluk koji dolaze od istih onih koji pokušavaju da nam ukaljaju lice i ulogu i u PSR, i u DSR ali i da on nas u ovom zadnjem ratu prave nekakve naciste. Ne može narod koji je u oba svetska rata, po cenu svega, stao protiv agresora (Nemaca) i ne može narod koji su saradnici tih agresora (Hrvati i Nemci) trpali u logore sa istim tim Ciganima i Jevrejima i biološki uništavan da se naziva rasističkim.

Ljudi vode čergarski život.
Možda se neko i navikao na takav život, ali njihova deca sigurno nisu. Ko priča o prisili, država treba da im omogući pristojnu alternativu, makar za decu. Knjige, škola, odeća, obuća, prostor za rad, ma sve živo...

Nešto. Sada im nudimo ništa, da žive po favelama i po ulicama.

Možda se neko i navikao na takav život, ali njihova deca sigurno nisu. Ko priča o prisili, država treba da im omogući pristojnu alternativu, makar za decu. Knjige, škola, odeća, obuća, prostor za rad, ma sve živo...

A ti znaš da im se ne omogućava? Radio sam sa takvom decom i opet ti kažem da njima sistem pokuša da priđe ali to u praksi ne funkcioniše. Daju im oni sve to pa kad se deca vrate kući pošalju ih da prose, rano ih udaju itd. Toga svakako ima mnogo manje zadnjih godina, baš zato što je spor i mukotrpan proces. Ali priča da ih je država ugurala u te favele, da ih društvo šikanira i slično nije uopšte tačno.

A ti znaš da im se ne omogućava? Radio sam sa takvom decom i opet ti kažem da njima sistem pokuša da priđe ali to u praksi ne funkcioniše. Daju im oni sve to pa kad se deca vrate kući pošalju ih da prose, rano ih udaju itd. Toga svakako ima mnogo manje zadnjih godina, baš zato što je spor i mukotrpan proces. Ali priča da ih je država ugurala u te favele, da ih društvo šikanira i slično nije uopšte tačno.
Verujem, ali što prose? Najjednostavniji problemi se rešavaju novcem. Ako je do njega.

Друже, водају децу по градовима и радњама да просе, стоје по петљама типа Аутокоманда са бебама, трогодишњаци им трчкају по фавелама и нажалост неретко гину под точковима.

Друже, водају децу по градовима и радњама да просе, стоје по петљама типа Аутокоманда са бебама, трогодишњаци им трчкају по фавелама и нажалост неретко гину под точковима.
Znam sve, živim pored njih. Ako prose daj da vidimo koliko je to para, pa neka dobiju to isto od države i nešto preko, pod uslovom da im deca idu u školu. Ovo što sam ja sada rekao je socijala koja postoji svuda, ali u Srbiji od nje ne može da se živi. Niko.

Suludo mi je da bacim milijardu evra u stadion, a sa tim parama može da se pomogne gomila ljudi i da se zaposli vojska socijalnih radnika. Evo meni je to nasilje i to je taj maltretman na koji mislim kad kažem šta im radimo.

Неки просјаци зараде баш лепо, можда и 5000 на дан.
Сложен је то проблем. Морају да се укључе сви, држава - МУП, здравство, просвета, социјални центри, локалне самоуправе, невладин сектор, хуманитарне организације, дефектолози, привреда, међународне организације, национална тела рома.
Није решење само дати смештај. Мора да постоји корективни рад, да постоји контрола, план. Да постоје одговорности такође од стране добијалаца помоћи.

Kod nekih od njih je prošenje kao zaposlenje, to je jedino što žele i mogu da rade. Da pokušaš (a država pokušava) da ih daš na zanat gde mogu da i solidno da zarade, neki od njih prosto ne dolaze u školu, kurseve za neku profesiju itd. Naprosto ne žele (neki, jedan broj se i uklopi u takav sistem i nastavi normalno živi), a nekakva priča da ćeš im davati pare i time rešite problem nema poente. To je zapravo i kontraproduktivno. Moraju se naučiti da postanu deo društva koji normalno prihoduje i troši, a ne kroz davanje socijale i prošenje

Неки просјаци зараде баш лепо, можда и 5000 на дан.
Сложен је то проблем. Морају да се укључе сви, држава - МУП, здравство, просвета, социјални центри, локалне самоуправе, невладин сектор, хуманитарне организације, дефектолози, привреда, међународне организације, национална тела рома.
Није решење само дати смештај. Мора да постоји корективни рад, да постоји контрола, план. Да постоје одговорности такође од стране добијалаца помоћи.
Na sve ovo mislim. Jesam rekao smeštaj i 1k evra, ali ovo je forum ne mogu sve u detalje, niti imam vremena. Koristim ključne reči kao metaforu često.

I to nasilje nad Romima koje sam spomenuo da se vrši nad romima, mislim da se vrši nad svima nama. Sve na kraju bude ružno uz ovaj način nefunkcionisanja sistema.

Гурање проблема под тепих само прави проблем већи.

Posmatram već par dana, i niko ovde ni reč da napiše o novom, 5364. cunamiju poskupljenja hrane koje je usledilo danas i juče.

Pored nekoliko poskupljenja kojima nema kraja, ni o smanjenju ambalaža odnosno pakovanja koja su usledila u prethodnih godinu i po dana isto gotovo niko da nije pisao, sem nas par na dve tri teme. Neverovatno.

P.S.
Čestitam svima koji slave (poskupljenja). Nadam se da su braća naša draga iz MMFa zadovoljna. Verujem da će biti još zadovoljnija na proleće 2024. , posle još dva poskupljenja struje i još 10 poskupljenja hrane.

P.P.S.
Akcize na alkoholna pića, cigarete i gorivo će takođe ići na gore. Minimalac će biti 48.000 a potrošačka korpa + troškovi života 60.000.
Al koga briga za to, Srbi uvek imaju preče i hitnije teme...

Poslednja izmena:
Jesu ti povecali platu ili je jos na 60.000? Ja sad gleam vikendima da radim keramiku, posto je moja pocetna plata slicna tvojoj.
Drugar ce me ubaciti u posao, uvek fali radnika.
Da se keramicke plocice i lepak odnesu od auta/kombija do stana/kuce, placa se 30 do 50 eur. Nije malo uopste, iako je to sve tesko za nosenje.

Jesu ti povecali platu ili je jos na 60.000?
Ona ni do sada nije bila 60.000 XD Ozbiljno.

Buržujčine, Marije Antoanete, Neofeudi i mamina derišta sa foruma misle da se ja zezam kada kažem da živim od plate do plate i da se sve teže održavam na površini. Ili misle da sam neki levački buržuj-hipster iz bogate porodice koji se kao hobi u slobodno vreme bavi komunizmom i na forumu priča jedno a inače živi kao bubreg u loju, sve kontra od onoga za šta se zalaže. U realnosti i ja spajam kraj sa krajem, kao i 2/3 Srbistana i diže mi se kosa na glavi sa svakim poskupljenjem i haračem. Ali forum je prepun buržujčina koje to nikada neće shvatati, jer misle da svi žive isto kao oni. A da ne pričam da mnogi od njih klepeću o nekom "održivom društvu ili svetu" i o nekoj kolektivnoj svesti i savesti i svašta nešto, a sami žive tako da bi im trebalo 5 planeta i po 5 nas kmetova da izdržava njihov način života.

Došlo je vreme da samo oni na visokim pozicijama i visoko plaćenim poslovima mogu da žive normalno što se tiče poštenog rada a broj takvih poslova je ograničen i nije veliki. Ljudi sa prosečnom platom sada sklapaju kraj sa krajem kao ljudi sa minimalcem pre 5 godina. Krizi se ne nazire kraj, ne znam do kada će ovako biti a baš bih voleo znati.

Krizi se ne nazire kraj, ne znam do kada će ovako biti a baš bih voleo znati.
Da pitamo ekonomiste i ekonomske statističare, oni će znati. :D
south-park-margarita-ville.gif

Posmatram već par dana, i niko ovde ni reč da napiše o novom, 5364. cunamiju poskupljenja hrane koje je usledilo danas i juče.

Pored nekoliko poskupljenja kojima nema kraja, ni o smanjenju ambalaža odnosno pakovanja koja su usledila u prethodnih godinu i po dana isto gotovo niko da nije pisao, sem nas par na dve tri teme. Neverovatno.

P.S.
Čestitam svima koji slave (poskupljenja). Nadam se da su braća naša draga iz MMFa zadovoljna. Verujem da će biti još zadovoljnija na proleće 2024. , posle još dva poskupljenja struje i još 10 poskupljenja hrane.

P.P.S.
Akcize na alkoholna pića, cigarete i gorivo će takođe ići na gore. Minimalac će biti 48.000 a potrošačka korpa + troškovi života 60.000.
Al koga briga za to, Srbi uvek imaju preče i hitnije teme...
Svakako je tacno da se teze zivi sa svakim novim poskupljenjem, ali koliko tu ima subjektivnog osecaja. Ja u potpunosti razumem problem malih primanja, i sam sam ziveo tako veci deo zivota.

Evo tekst iz politike 2011. godina.
Просечна потрошачка корпа, према подацима Министарства пољопривреде и трговине који су објављени крајем децембра, износила је 55.657,79 динара за месец септембар 2011. године. Како је, такође у деветом месецу протекле године, просечна зарада без пореза и доприноса у Србији вредела 38.763 динара

1.44 prosene plate treba za korpu

Maj 2023.
Нова Просечна потрошачка корпа за месец мај 2023. године износила је 99.289,04 динара.
Просечна зарада (бруто) обрачуната за мај 2023. године износила је 118.992 динара, док је просечна зарада без пореза и доприноса (нето) износила 86.220 динара.

1.15 prosene plate treba za korpu

Odakle dolazi osecaj da je sada neuporedivo teze?
Statistika ne laze. Subjektivan osecaj ljudi je da je uvek sve teze i teze. Ovde ne pricam o necijem pojedinacnom slucaju, nego o prosecima u zemlji. Ili je statistika netacna.

Vrh