Не знам шта ти то значи, нису се сви уклопили ни у Немачкој, ни у Француској, ни у Америци, увек ћеш да имаш део људи чији је лични избор да живе на тај номадски начин, типа бескућници у Америци или мигранти по Француској.
А код нас су већ добили станове у Земун пољу, па направили зону сумрака тамо, није ствар у стану, ни у тих хиљаду евра, већ у промени менталитета и начина живота каквим живе вековима и који преносе са колена на колено,
ево једне идеје на пример ако већ хоће да деле неке станове, те социјалне станове треба делити онима који су већ показали жељу и вољу да нешто промене, који раде и доприносе, па ће и њихова деца наставити тим путем, школоваће се, радиће и за пар генерације биће у потпуности уклопљени, тзв “инклузија”, да помогнеш бар онима којима је могуће помоћи, јер никада не можеш да помогнеш свима,
а не да извучеш номаде из черге који не да не желе да нешто промене, него не познају уопште концепт рада или школовања и њима доделиш станове на годину дана,
такви ће наравно да поскидају подове, лавабое, поваде жице и продају на бувљаку, па после кад те избаце шта буде, куда те дан нанесе и то је њихов избор,
једино на силу као што сам малопре писао, али ту опцију смо искључили и ко зна да ли би уопште и успела,
ти номади су мали проценат свих цигана, само су видљиви на улици, мислим да се положај генерално цигана задњих 15-ак година знатно поправио и да све више њих активно учествује у овом друштву, да више нису толико на маргини.