Šta je novo?

Izbori 2024

Druže nemamo to sada.

Srbija sporije raste u odnosu na istočnu Evropu. Sve su nam dalji, prestižu nas i zemlje za koje se nismo nadali. Nastavimo li ovako, samo ćemo dalje siromašiti u odnosu na okruženje.

Demografski problem nije problem visoke politike, već ekonomskog razvoja. Svaka zemlja koja se razvije do određenog nivoa ima problem sa manjkom dece.

Da zamislimo da se Pakistan razvije do nivoa Španije, za trideset godina bi morali da uvoze radnu snagu.

Најлакше је рећи “ЕУ нема алтернативу” и ту мантру причати наредних 100 година година и немати одговор на било које друго питање, а 23 године је већ прошло

2B9F1DA0-6A40-418B-8DA3-5E2C8ABCC609.jpeg

Најлакше је рећи “ЕУ нема алтернативу” и ту мантру причати наредних 100 година година и немати одговор на било које друго питање, а 23 године је већ прошло

Pogledajte prilog 168032
Geografija bratac. Tu nema hoću ovo, ono.

Jel možemo barem da se složimo da ekonomski zaostajemo sve više i više za istočnom Evropom? Jel ti to zvuči kao realno?

Geografija bratac. Tu nema hoću ovo, ono.

Jel možemo barem da se složimo da ekonomski zaostajemo sve više i više za istočnom Evropom? Jel ti to zvuči kao realno?

Географија, биологија или шта већ, Србија никад неће да постане члан ЕУ, сигурно не за наших живота,
тако да заборави на ту причу и понуди алтернативу, кад већ пишеш овде само о политици.

Географија, биологија или шта већ, Србија никад неће да постане члан ЕУ, сигурно не за наших живота,
тако да заборави на ту причу и понуди алтернативу, кад већ пишеш овде само о политици.
Nema alternative.

Kao kad se ne bi slagao sa komšijama u svojoj zgradi, pa počeo da ideš na skupštine stanara okolnih zgrada i počeo da se dogovaraš kako da okrečite tuđu zgradu.

Jedina alternativa za Srbiju je da nađe način da živi skladno sa komšijama.

Nema alternative.

Kao kad se ne bi slagao sa komšijama u svojoj zgradi, pa počeo da ideš na skupštine stanara okolnih zgrada i počeo da se dogovaraš kako da okrečite tuđu zgradu.

Jedina alternativa za Srbiju je da nađe način da živi skladno sa komšijama.

Немој само патетику о комшијама, па ти си гори од Вучића.

Da. To je i dokaz da je moguce upravljati stanovnistvom pomocu narativa.

Haha, likovi koji odgovaraju mimovima i praznim floskulama stalno traze da im neko drugi "da odgovore". I kada te odgovore dobiju, oni opet praznim poklicom "e nema od toga nista". Pa onda opet traze da im se daju odgovori i alternative. Valjda tako sve dok ne dobiju odgovor koji ce da im se svidi. Kao detetu cokoladicu

EU nema alternativu.

Da ima već bismo je živeli. Nemojte se ljutiti na realnost, već se prilagodite.

Uzgred ne znam da li ste primetili, ali isti ljudi obično zastupaju deglobalizaciju i nekakve fejk alternative za Srbiju koje se uglavnom nalaze na drugoj strani globusa. Rascep.
Da. To je i dokaz da je moguce upravljati stanovnistvom pomocu narativa.

Cak i da je tacna ta floskula da 'nas nikada nece primiti u EU', uslovi (nepoliticki) koji se zahtevaju u procesu prikljucenja su neophodni da bi dosli do tog famoznog nivoa 'razvijenih drzava' sa kojima se stalno uporedjujemo.

Cak i da vecina stanovnistva nije za sam ulazak u EU, velika vecina stanovnistva bi zelela standard i red kakav vlada u vecini EU drzava. Sam proces prikljucenja je koristan kao pritisak na nase politicare da neke od reformi zapravo i primene.

Cak i da je tacna ta floskula da 'nas nikada nece primiti u EU', uslovi (nepoliticki) koji se zahtevaju u procesu prikljucenja su neophodni da bi dosli do tog famoznog nivoa 'razvijenih drzava' sa kojima se stalno uporedjujemo.

Cak i da vecina stanovnistva nije za sam ulazak u EU, velika vecina stanovnistva bi zelela standard i red kakav vlada u vecini EU drzava. Sam proces prikljucenja je koristan kao pritisak na nase politicare da neke od reformi zapravo i primene.
Ja mislim da mi nemamo pravo da pričamo uopšte o EU dok smo van NATO. Besmisleno je.

Svakako nam nema EU, ako nismo u NATO. Ma ni promila šanse nema.

Trebalo bi vratiti termin evro-atlantske integracije.

NATO, Kosovo su svakako politicki uslovi i nesto oko cega ce se pregovarati. Ostala pristupna poglavlja su jasnija i prilicno nedvosmislena.

Svakako smo u boljoj pregovarackoj poziciji ako ispunjavamo sve nepoliticke uslove a koce nas zbog politickih. Nepoliticki uslovi cak i bez ulaska u samu EU nas drzavni aparat cine konkurentnijim i efikasnijim.

A kod nas i anti-eu i pro-eu struja akcenat stavljaju samo na politicki deo price.

A kod nas i anti-eu i pro-eu struja akcenat stavljaju samo na politicki deo price.
Zato što je to neophodni uslov. Ako nismo za NATO, mi u stvari nećemo u EU. Dakle još uvek nismo ni odlučili da hoćemo u EU. To znaju na zapadu i onda se ceo proces pretvara u "zavlačenje". (Interpretacija protivnika EU u Srbiji, ali defacto jeste tako)

A što se tehničkih uslova tiče, naše političke elite će uraditi sve da tu nema nikakvog pomaka. To im je hleb nasušni. Nedaj bože da se desi neki pomak u vladavini prava ili ekologiji. Neće se desiti.

Zarobljeni smo, a šta god da kažeš dobiješ odgovor EU nas neće, a kao što sam objasnio već, mi smo ti koji nećemo i nismo odlučili.

Slazem se da su evrointegracije jako korisne, osim onog nesrecnog SSP koji nam pravi probleme, jer je zamisljen kao privremeno resenje koje ne bi trebalo da traje duze od pet godina a proslo je sigurno vise od 10 i nema na vidiku clanstva. Uvek se uci od pametnijih i sposobnijih, a EU jeste neuporedivo uspesnija od nas. Svaka reforma naseg drustva koje ce da podseca na njihov ekonomski model moze da bude samo korisna, pravno takodje.

Imam problem sa Eu jer ne deluju iskreno prema nama. Imali su nekoliko promena uslova pristupanja, nas nisu ni pitali da li ih prihvatamo, uvek je princip uzmi ili ostavi, iliti cista ucena. Neki to brane "moze im se, mi hocemo u Eu a ne oni u Srbiju i sl." ali meni je to tesko prihvatljivo. Takodje jako mi je malo verovatna mogucnost da EU sa 450 miliona stanovnika i najvecom privredom na planeti nije bila u stanju da primi Srbiju, ili celu ex yu za 23 godine od 2000. To je smesno, Bugarska i Rumunija su bile dumpster fire kada su usle, a sama Rumunija je veca od cele ex yu.

Na kraju da dodam da smo svoje sanse da udjemo u Eu smanjili bar za 50%, jer smo se drzali neutralno u ovom konfliktu, mozete ili da zamislite sta o nama misle Poljaci, koji su trenutno uticajniji od Nemaca, jer imaju otvorenu podrsku Amerike? Poljska ce da bude eksponent vojne moci Amerike u Evropi u decenijama koje dolaze, samim tim imace veci politicki uticaj u EU od svoje ekonomski moci, koja takodje raste. Poljaci ce bukvalno da nam traze da bilo sta vezano za Rusiju bude uklonjeno iz Srbije. Ceka nas pakao po zavrsetku ovog rata, narocito jer ce Rusija da ostvari kakvu takvu pobedu i ceo Zapad ce da bude besan, a kada su besni ljudi se uvek ljute na slabije,a mi smo im najblizi i vec nas ne vole.

Imam problem sa Eu jer ne deluju iskreno prema nama
Mi smo ti koji su neiskreni. Da smo iskreni nikad ne bismo predali NIS rusima, 2014. bismo Rusiji uveli sankcije, i verovatno bismo već bili u NATO. Pri tome ministar u Vladi sarađuje sa KGB i prisluškuje ruske opozicionare, mantra o nekim obojenim revolucijama.

Mislim o čemu pričamo, Srbija želi da uđe u neki tamo ASEAN!?? WTF?

Ceo proces je šarada, i zato opada popularnost EU u Srbiji. Treba jasno reći narodu ovo su uslovi, pa da vidimo kao narod šta ćemo.

Zato što je to neophodni uslov. Ako nismo za NATO, mi u stvari nećemo u EU. Dakle još uvek nismo ni odlučili da hoćemo u EU. To znaju na zapadu i onda se ceo proces pretvara u "zavlačenje". (Interpretacija protivnika EU u Srbiji, ali defacto jeste tako)

A što se tehničkih uslova tiče, naše političke elite će uraditi sve da tu nema nikakvog pomaka. To im je hleb nasušni. Nedaj bože da se desi neki pomak u vladavini prava ili ekologiji. Neće se desiti.

Zarobljeni smo, a šta god da kažeš dobiješ odgovor EU nas neće, a kao što sam objasnio već, mi smo ti koji nećemo i nismo odlučili.
Nebitno je da li je neophodni uslov. Ako treba da biramo da nesredjeni ali u NATO-u udjemo u EU, ili da sredjeni ali van NATO-a ne udjemo, druga opcija je ona ka kojoj treba da se krecemo.

I to je ono sto pro-evropske struje treba da naglasavaju. Korist od reformi i ispunjavanja uslova, a ne politcko povinovanje i nada da ce neko drugi da nas sredi kada sve to resimo.

Улазак у ЕУ да би смо рекли ето у ЕУ смо, без суштинских реформи је јалов посао.
Са друге стране, питање је жели ли сама ЕУ да се даље шири?

ili da sredjeni ali van NATO-a ne udjemo, druga opcija je ona ka kojoj treba da se krecemo.
To je nemoguće ja mislim. Nema treba tutor i vetar u jedra.

Vrhunac sređenosti smo dosegli za vreme Tadića i to vam je to.

Mislim mogu sada da obrazlažem, ali to je moje mišljenje. Dopuštam da nisam u pravu, ali vidimo u čemu živimo.

Mislim mogu sada da obrazlažem, ali to je moje mišljenje. Dopuštam da nisam u pravu, ali vidimo u čemu živimo.
Ili nam trebaju novi ljudi. Ne mislim na tebe licno, ali ako je neko nesposoban, onda je posteno da skloni u stranu i prepusti nekom drugom da pokusa. A ne da sirimo defetizam kako "niko ne zna kako se to radi, treba nam tutor". Ali uzalud, zato smo jedina zemlja gde lideri opozicije ne podnose ostavke posle 1, 2, ili vise izbornih poraza. Kao spomenuti Tadic. 1% bese na proslim izborima? Ali gura on i dalje, moze to jos nize, Ceda je sa 5% stigao na manje od 1000 glasova u celoj zemlji.

Ne vidim kako ce evrointegracije da poprave stanje u Srbiji.
Uzimo na primer reformu pravosudja. EU je dva puta nasilno inicirala te reforme u Srbiji.
Posledica je da je korupcija nikada veca.

EU vec 20 godina direktno kontrolise nase drzavne organe.
Nikada nije bilo gore, odvratnije ziveti u Srbiji.
EU je takodje osnovni stub fasistickog rezima u Srbiji.

Mislim da bi i maloumnik izvukao zakljucak.

Kakve budlastine.
Partijsko zaposljavanje je radilo punom parom.
Korupcija je cvetala.
Postavljeni su osnovi modela krupcije koji je SNS kasnije razradio.

To su narativi.

Samo da nam je Sveti Djindjic sibicar ziv.

Ili nam trebaju novi ljudi. Ne mislim na tebe licno, ali ako je neko nesposoban, onda je posteno da skloni u stranu i prepusti nekom drugom da pokusa. A ne da sirimo defetizam kako "niko ne zna kako se to radi, treba nam tutor". Ali uzalud, zato smo jedina zemlja gde lideri opozicije ne podnose ostavke posle 1, 2, ili vise izbornih poraza. Kao spomenuti Tadic. 1% bese na proslim izborima? Ali gura on i dalje, moze to jos nize, Ceda je sa 5% stigao na manje od 1000 glasova u celoj zemlji.

Slažem se ja tvojim postom. Dopuštam da nisam u pravu. Voleo bih da se desi pozitivna promena.

Ne vidim kako ce evrointegracije da poprave stanje u Srbiji.
Uzimo na primer reformu pravosudja. EU je dva puta nasilno inicirala te reforme u Srbiji.
Posledica je da je korupcija nikada veca.
Mozda ipak nismo uradili bas sve po preporuci, i sitnica moze da dovede do propasti projekta.
EU je takodje osnovni stub fasistickog rezima u Srbiji.

Zato mi je tesko da verujem Eu, jer je ovo tacno. Nije bas da zele da imamo diktatora ali ga svakako koriste i ne zanima ih stanje nase demokratije.

Zato mi je tesko da verujem Eu, jer je ovo tacno. Nije bas da zele da imamo diktatora ali ga svakako koriste i ne zanima ih stanje nase demokratije.
Koriste ga naravno. Proces pristupanja je šarada ili ga nema.

Srbija je ruska ekspozitura, pa onda i sve akcije prema Srbiji koje imaju za posledicu slabljenje Srbije su poželjne dugoročno. Zgodno je imati diktatora na povodcu, jer se može podići zid oko te zemlje u svakom trenutku, kada diktator prestane da sarađuje.

Ja kažem da se nikad nismo predstavili kao partner. Uvek sa nerealnim ciljevima.

Vrh