Šta je novo?

Izbori 2024

Da ti beskorisni istoričar objasni: Neće biti ništa. Vučić i Kurti će dobrovoljno da se uhvate za uši i odu u Brisel da potpišu šta god im se servira. A što se tiče retorike, ova generacija "korisnih" EU birokrata je poznata po praznoj.

P.S: Ne boj se ti za vize, ako nas je Žvalavi ičemu naučio, to je da neće povući nijedan potez, koji bi mu popularnost ugrozio.

Ovo što kažeš potpisaće šta god mu se servira nije baš u korelaciji da pazi da ne povuče nepopularne poteze. Njemu odgovara da razvlači Kosovo i relativizuje, a ne da potpiše.

Naučio nas je da neće povući ni jedan potez koji bi njegovu apsolutnu vlast ugrozio, a ne popularnost u Briselu, zato i podgreva nestabilnost na Kosovu. Savršeno je moguće to zamisliti i za jedan dan bi se medijska hajka organizivala, na koga god treba sem na njega, kad bi se procedura oko turističkog ulaska u EU zakomplikovala. Tu bi upotrebili i brojne eufemizme o kojima sam nešto već govorio da to nije tako strašno, da time branimo viši nacionalni interes i poverovali bi mu isti oni koji ga i sada podržavaju... Uopšte ne bi bilo predstavljeno da su vize ponovo uvedene. Slagao bi kao za sve do sada. Većina naroda nigde ni ne putuje. Tako da bi i dalje ostao u sferi popularnog. Ne kažem da nam to preti kao opasnost, nego za očuvanje njegove apsolutne vlasti ka unutra, bilo bi ga baš briga i po tu cenu bi pristao i mnogo toga još sem da se makne. A optuživao bi sve druge da su za takvo stanje odgovorni, baš kao Sloba.

Prvo je napravio onaj striptiz šou sa policajcima u uniformi na Kosovu, zatim neizlazak na izbore, što je stvorilo ovaj pravni vakuum koji je Kurti iskoristio da učvrsti državnost silom... Sve vreme natura Kosovo kao glavnu temu jer mu destabilizacija dole maskira sve ovo unutra što prstom nije maknuo da promeni na bolje...

Ja da sam EU ja bih ga tako pritisnuo sankcijama oko svega. Sva finansiranja Srbiji bih obustavio dok ne smenimo diktatora. Ali njima je nažalost jedino važno da isporuči Kosovo.

Tako razmišljaju birokrate iz EU koje ja nisam spominjao, moguće da im je retorika prazna, ali to mi je manji problem od retorike i zlog delovanja ove vlasti, pa zato manjkavosti jedne toliko uređenije zajednice od naše posebno i ne ističem.

https://www.danas.rs/vesti/politika...cev-blok-ili-koalicija-srbija-protiv-nasilja/

Screenshot-2023-07-05-at-12-48-51-Konferencija-za-novinare-Agencije-Stata-i-Audio-i-video-produkcije-JSP-YouTube.jpg

Oпа

Како код нас иначе функционише, знам да немамо систем па могу да се избори распишу кад год Отац одлучи али, постоји ли максимални рок између избора? И ако да који је, 4 године?

Јер ако је тако онда Вучић може да се прави луд до 2026. и не расписује београдске изборе будући да је и уз све коалиције изгубио икакву већину подршке гласача

Nećemo imati skoro ni parlamentarne ni gradske izbore.
Vučić će ići na to da "preda" par opština u Beogradu, a za Novi Sad i Niš će se boriti svim snagama. Ostale lokalne zajednice uzima mirne duše.

Za Beograd je lepa vest što se bez desničarske opozicije uzima većina bez problema, samo da se do 2026. godine to ne raspadne.

Sva finansiranja Srbiji bih obustavio dok ne smenimo diktatora.

Ili bolje reći dok ne uvedemo pravnu državu i ne sprovedemo reforme... Da ne bude da EU traži nečiju smenu.

Da, slažem se da nećemo imati prevremene izbore ako istraživanja javnog mnjenja pokažu da gubi mandate. Prevremene izbore je uvek rapsisivao kad je verovao da može da osvoji više.

Ja da sam EU ja bih ga tako pritisnuo sankcijama oko svega. Sva finansiranja Srbiji bih obustavio dok ne smenimo diktatora. Ali njima je nažalost jedino važno da isporuči Kosovo.
Upravo tako, nazalost on je toga vrlo dobro svestan i potrudice se da se slucaj Kosovo nikada ne resi, to mu je garancija opstanka. Moracemo sami da se snadjemo, nema strane pomoci ovaj put kao sa Milosevicem svojevremeno.

Rezim kaznjava sve postene policajce koji udju u trag njihovim zlocinima.
Sve dok gospoda idu na koncerte i hvale se svojom kulturom.
Dok gospoda odlaze u fine restorane koje drzi Familija i idu u njihove Trzne centre.
Zamislite gospodo urbani, mladi i lepi, kako je onima koji se zaista bore protiv fasisticke vlasti u Srbiji.
Ov apolicajka prekrsila je zakon. Ali sta znaci zakon u Srbiji koji nije isti za Nikolu Petrovica i ostale.
Sprdate se sa uhapsenim Milovanom Brkicem, ali nemate ni promil hrabrosti koliko on ima jer su u Tabloidu koji prezirete prvo bile napiseane istine o zlocinima rezima.
Ako je policajka prekrsila zakon, prekrsili su i Srbi koji su se digli na ustanak ui NDH 1941. ustaski zakon.

Полицајка из Ваљева ухапшена је и одређен јој је притвор од 48 сати због сумње да је злоупотребила службени положај када је податке из информационог система МУП-а Србије о несрећи у којој је учествовао Никола Петровић фотографисала и проследила народној посланици Мариники Тепић, сазнаје Н1.
Vučićev kum Nikola Petrović saobraćajku je izazvao
POZITIVAN NA KOKAIN i
PLUS 0,41 ALKOHOLA u krvi.

Evo dokaza
A vlas kose poslao u Nemačku
ne bi li utvrdio da nikada ništa osim majčinog mleka nije konzumirao?
Hoće i pregled Meklarena “utvrditi” sistemsku grešku na kočnicama? pic.twitter.com/LTIZybIzZq
— Marinika Tepić (@MarinikaTepic) June 18, 2023

Koa da nikom nije jasno da ne postoji nikakva Republika Srbija, vec da postoji samo mafijaska organizacija koja stiti jednog zlocinca.

U isto vreme bedni Makron kopira kineske metode:

Емануел Макрон: Могуће гашење друштвених мрежа уколико се ситуација у Француској погорша

Poslednja izmena:
Ili bolje reći dok ne uvedemo pravnu državu i ne sprovedemo reforme... Da ne bude da EU traži nečiju smenu.

У праву си за ово појашњење али то ме је навело да распишем једно моје мало подуже смарање на ову тему. Мислим да је добро рећи јер се ретко помиње а добар део људи није ни свестан тога (ставићу спојлер да не заузима пуно простора ко не жели да чита)

Већ дуго ме нервира тај концепт "рушења Вучића" као главног циља политичке борбе али нисам могао потпуно да уобличим аргументацију за то док нисам одгледао овај видео о Хари Потеру кроз једну врло квалитетну (и опет, подужу критику). Нећу да спојлујем али ћу издвојити један који је мени релевантан

Наиме, за људе који не знају, током 7 Хари Потер књига се прожимају многе озбиљне теме дискриминације и системских проблема, чак и робовласништва јер је показано да старе чаробњачке породице имају вилењаке које злостављају и држе као робове. То је наравно третирано као нешто лоше, нешто што подржавају и раде злоће. Е сада, за Роулингову је "добро победило" када на крају Хари Потер победи главног злоћу Волдеморта и онда, по њеним речима, "све буде добро" (тако је и завршила књигу).

Фора је у томе како је и аутор видеа приметио, што се апсолутно ништа системски не промени осим што склоне Волдеморта. Робовласништво и даље постоји, дискриминација и класни систем и даље постоје, ништа није суштински промењено али ето склонили су једног злоћу и сада је на власти неко ко није злоћа. Има урнебесан део када се један вилењак третира као жртва јер је роб али силом прилика херој Хари постане његов власник и он је љубазан када га тера да ради ствари. И проблем експлоатације робова је за Роулингову тиме решен, лош робовласник је замењен љубазним робовласником и све је добро.

Како аутор видеа примећује, Роулингова је фанатични неолиберал и лични пријатељ Тони Блера, стога је за њу сва политика суштински индивидуалистичка и своди се на појединце. Она ни не може да представи икакво системско решавање проблема јер она не признаје ширу системску одговорност, проблеми су последица искључиво индивидуалних одлука и стога се решавају ротирањем индивидуа на позицијама моћи.

То је став који видим и у значајном делу наше опозиције, да је проблем само Вучић и евентуално пар појединаца. Поента борбе и протеста није да се ишта суштински промени у систему већ да се смене одређени појединци са одређених функција (нпр. Гашић) а првенствено наш Волдеморт Вучић.

Наравно да не треба занемарити њихову личну одговорност и треба да буду кажњени али док наше демократе не буду инсистирале на измени целих економских и правних структура ништа се суштински неће изменити на дуги рок. Имаћемо новог Тадића уместо Вучића али ће системски трулеж и сви проблеми које носи да остану.

Lepo si to napisao, samo što se neki ne bi sasvim složili u zaključnom delu da opozicija ne želi korenite promene. Ako nema volje da se uspostavi neki bolji i pravedniji sistem, nego da samo rotiraju individue, onda je samo pitanje vremena do ustoličenja novog diktatora. Većina opozicije govori o urušenim isnstitucijama što pretpostavlja tj. nameće obnovu tih institucija, ali jedno su želje, a drugo je na koje sve načine može da zapne tokom realizacije, da li će istrajati, hoće li biti političke volje itd. Ali ako budu smenjivi za 4 godine, to je već pomak.

Trzni centar "Galerija" veoma je vazna stavka u radikalskoj ekonomiji i poslovnim kombinacijama. Ako bi se isti bojkotovao barem 60 dana (uz bojkot svega na Savskoj promenadi), to bi ih
gadno zabolelo.

Eto konkretnog koraka.

Ne ide na savsku promenadu i u one kafiće i lokale populacija mnogo sklona bojkotu...

@MC_ trebalo bi pročitati zakon o uzbunjivačima i obratiti se ombudsmanu ako ima osnova. Mislim od našeg ombudsmana nema vajde, ali to je neki logičan put...

I Snowden je nekima heroj, vlastima izdajnik. U tom zakonu sigurno stoji kako da štićene informacije (o nazakonitom postupanju) dozvoljeno iscure, tj. da zviždač bude zaštićen, al ja sad nemam snage da ga čitam.. 😑

У праву си за ово појашњење али то ме је навело да распишем једно моје мало подуже смарање на ову тему. Мислим да је добро рећи јер се ретко помиње а добар део људи није ни свестан тога (ставићу спојлер да не заузима пуно простора ко не жели да чита)

Већ дуго ме нервира тај концепт "рушења Вучића" као главног циља политичке борбе али нисам могао потпуно да уобличим аргументацију за то док нисам одгледао овај видео о Хари Потеру кроз једну врло квалитетну (и опет, подужу критику). Нећу да спојлујем али ћу издвојити један који је мени релевантан

Наиме, за људе који не знају, током 7 Хари Потер књига се прожимају многе озбиљне теме дискриминације и системских проблема, чак и робовласништва јер је показано да старе чаробњачке породице имају вилењаке које злостављају и држе као робове. То је наравно третирано као нешто лоше, нешто што подржавају и раде злоће. Е сада, за Роулингову је "добро победило" када на крају Хари Потер победи главног злоћу Волдеморта и онда, по њеним речима, "све буде добро" (тако је и завршила књигу).

Фора је у томе како је и аутор видеа приметио, што се апсолутно ништа системски не промени осим што склоне Волдеморта. Робовласништво и даље постоји, дискриминација и класни систем и даље постоје, ништа није суштински промењено али ето склонили су једног злоћу и сада је на власти неко ко није злоћа. Има урнебесан део када се један вилењак третира као жртва јер је роб али силом прилика херој Хари постане његов власник и он је љубазан када га тера да ради ствари. И проблем експлоатације робова је за Роулингову тиме решен, лош робовласник је замењен љубазним робовласником и све је добро.

Како аутор видеа примећује, Роулингова је фанатични неолиберал и лични пријатељ Тони Блера, стога је за њу сва политика суштински индивидуалистичка и своди се на појединце. Она ни не може да представи икакво системско решавање проблема јер она не признаје ширу системску одговорност, проблеми су последица искључиво индивидуалних одлука и стога се решавају ротирањем индивидуа на позицијама моћи.

То је став који видим и у значајном делу наше опозиције, да је проблем само Вучић и евентуално пар појединаца. Поента борбе и протеста није да се ишта суштински промени у систему већ да се смене одређени појединци са одређених функција (нпр. Гашић) а првенствено наш Волдеморт Вучић.

Наравно да не треба занемарити њихову личну одговорност и треба да буду кажњени али док наше демократе не буду инсистирале на измени целих економских и правних структура ништа се суштински неће изменити на дуги рок. Имаћемо новог Тадића уместо Вучића али ће системски трулеж и сви проблеми које носи да остану.
Moram da se nadovezem sa najnovijim dodatkom HP univerzuma, igricom Hogvorts Legasi, gde se resava pobuna goblina tako sto se oni pobede, a nigde se ne dotakne izvor problema u njihovoj sistemskoj diskriminaciji i zabrani da koriste magiju, sto ostaje iskljuciva privilegija ljudskih carobnjaka, neodoljivo podseca na kapitalizam i klasne podele, gde svako ima svoje mesto u drustvu koje mora da prihvati,bilo kakva promena je nemoguca. Za vise detalja moja preporuka za Hogwarts Legacy, odlicna je igrica.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Одличан пример зашто је ријелити програм штетан.

Pa nisam odgledao filmić, jer mi je poznato izvanredno delo ovog protestantskog pastora, ali, čini mi se da rijalitija na fernzeerima u Trećem rajhu ondak još ne beše?

Код нас ријелити заглупљује масе, у наставку примењује се његова теорија.

Očigledno je da su i rijalitiji kao i propagandni filmovi trećeg Rajha sredstvo za zatupljivanje, a ne posledica.

S druge strane, onaj pobednik prvog Velikog Brata u Srbiji je često ponavljao u rijalitiju da najviše mrzi glupost u kombinaciji sa bezobrazlukom i nikad nije bio više u pravu. 😄

Izuzeci potvrđuju pravilo.

Први велики брат је био експеримент. Они каснији са ВИП, као и касније задруга, фарма и парови, уз још неке емисије попут луде куће су већ била инструменти са јасним циљем.

https://www.danas.rs/vesti/politika...cev-blok-ili-koalicija-srbija-protiv-nasilja/

Screenshot-2023-07-05-at-12-48-51-Konferencija-za-novinare-Agencije-Stata-i-Audio-i-video-produkcije-JSP-YouTube.jpg

Oпа

Како код нас иначе функционише, знам да немамо систем па могу да се избори распишу кад год Отац одлучи али, постоји ли максимални рок између избора? И ако да који је, 4 године?

Јер ако је тако онда Вучић може да се прави луд до 2026. и не расписује београдске изборе будући да је и уз све коалиције изгубио икакву већину подршке гласача
Hipotetički, šta ako se i te '26 ispostavi da nema većinu?

@Дошљак Šta misliš o SPC, čelnim ljudima i hrišćanskoj doktrini uopšte, Hristu kao spasiocu, o zloupotrebi nacionalnih mitova koji determinišu našu kolektivnu svest, ne u smislu whataboutisma da mi pominješ katolike, nego u kontekstu teme gluposti i sistemskom zatupljivanju masa? Primećuješ li tu maligni uticaj?

Čini mi se da ako baš moraš da veruješ u Hrista kao jedinog spasioca, da je najbolje izabrati protestantsku crkvu. Mada bi se to (a sastavni je deo velike gluposti) gledalo kao izdaja svoga roda i vere koja ti je rođenjem data...

Primećujem da pod plaštom SPC ima i onih "izroda" koji se drže suštine oko čovekoljublja i spasenja koje je vezano za činjenje dobrih dela a ne Isusa kao takvog pa put do spasenja vide da je moguć i u drugim religijama i van Hrista... Govorim o pojednim čelnicima crkve koji su morali puno toga da zanemare i religiju osavremene, predstavljajući je gotovo potpuno kao filozofiju, da bi krenuli da zvuče da imaju smisla...

I šta je bilo na kraju sa onim ocem Vukašinom jel on raščinjen? Jel se bilo ko od verujućih Srba zabrinuo jer je onaj glupak Irinej potpisao odluku da ga se javno više ne čuje i ne vidi nigde? Jednog od retkih učenih, savremenih, mislećih filozofa koga su imali u okviru crkve oni odsekoše zdravo tkivo i idemo dalje, sistem živi, ništa se nije dogodilo...

U jednoj rečenici da li je moguće da je ikome za bilo šta potrebna sva ta organizovana glupost pored filozofije? Jel vas ta neka sabornost da si pripadnik nekog pokreta pa i verskog čini jačima da nekako čeličite dušu u grupi jer se ne osećate da ste sami? Pored verovanja koje je čoveku svojstveno, ali šta će ti religija u smislu celivanje moštiju, mantre ove ili one, obilazak onog Vasilija Ostroškog, kao dešavaju se čuda, čitava ta paganska simbolika, na šta to liči nego najgore zaglupljivanje masa... Šta tačno dobijaš time a da ti ne daju nauka i filozofija?

Koji je to smiraj i zašto ga ja kao pripadnik vanreligije osećam mimo toga što sam nevernik. I smiraj i spasenje i sve osećam isto a zasnovano na empiriji, na saznanju. Neverovatno.

Nisam ja bolji od verujućih, da me ne shvatiš pogrešno. Volim da kažem sve što je ljudski, nije mi strano. Puno je slabosti i iracionalnosti, neodgovornosti u odlukama koje svakodnevno donosim. Nego šta će vam to da budete pripadnici neke crkve uz obaveze koje odatle proističu, a koje se svode na zatrpavanje simbolikom i neke ponavljajuće radnje? Zašto vas to čini smirenima, ispunjenima i srećnima?

Javio mi se bio na privatni profil gde tražimo lične kontakte neki prikriveni verski fanatik, ali ja mu krišom otkrio identitet i proverio profil na ig, svaka objava mu je vezana za crkvu... i ja ga suočim sa svim šta je razgovarao sa mnom... i on kaže to je iskušenje, ja se borim 😄 a zapravo je prihvatio sve telesno što život nudi al kači te objave, ikone, rečenice, misli nekih verskih učenjaka, svaki dan... Ima bradurinu lik... ja mu kažem šta si sakrio to lepo lice iza te bradurine... 10 godina mlađi od mene... Psihički pogubljen, a fizički mu je bog dao sve da bi ga crkva uništila...

Neverovatno šta im crkva radi, bukvalno bi se ubili da se nisu ushvatili za taj balvan... Ako je tako onda i bolje što postoji, bolje nego da se ubiju... ali ih ne spasava samo im dodatno muti misli...

Znači ništa smisleno i racionalno što sam mu rekao nije pilo vodu...

😃

Sve ludak do ludaka u okviru te crkve...

U pravu si u finoj meri, jedino, kad pomenu protestante, u kontekstu Hitlera, treba reći da je baš to duhovna sila koja je doprinela njegovom preuzimanju vlasti (na stranu ovaj častan i pametan čovek iznad). Katolici s time ipak nisu imali veze. Nije taj u Minhenu prešao 15% glasova, a na istoku...

Zanimljivo, u 19. veku u Srbiji praktično nije ni bilo verskog fanatizma. A ni kasnije: Bubiša Simić, gotovo stogodišnjak, skoro je ispričao kako je pre rata bilo nepojmljivo da se u Beogradu neko krsti dok se vozi pored crkve, ljudi bi se smejali. Sad nam se fudbaleri krste ko zadušne babe kad ulaze na teren. Propali smo mi lepo u međuvremenu.

Poslednja izmena:
SPC, van manastira (mada su mnogi manstiri profitabilne firme), je interesna, profitna organizacija, i nema veze sa religijom.
U manastirima ima nesto malo istinski religioznih ljudi, dok su popovi najgori sljam.

Ekipa oko SInoda sklonice svakog ko bi zeleo da SPC priblizi drustvenim zbivanjima.
SPC nije nista bolja od kat. crkve, Sveti Sava je bio jako angazovan oko genocida nad bogumilima.

Krstenje pred crkvom pocelo je devedesetih.
U Srbiji, narocito u Beogradu, sve je laz, foliranje, nema principa, uverenja, shvatanja....
Tako je i religija laz i ljudi su imali zelju da pokazu da su jako religiozni jer to je odjednom bilo in.
Narocito bivi komunisti i udbasi, a la V. Draskovic i ekipa.

Tako da to krstenje pred crkvom i nije neki znak religioznosti, jos manje nekog desnog ekstremizma.
Narocito se danas krste polu gole would-be starlete i zene sa ustima kao patke.

@Дошљак Šta misliš o SPC, čelnim ljudima i hrišćanskoj doktrini uopšte, Hristu kao spasiocu, o zloupotrebi nacionalnih mitova koji determinišu našu kolektivnu svest, ne u smislu whataboutisma da mi pominješ katolike, nego u kontekstu teme gluposti i sistemskom zatupljivanju masa? Primećuješ li tu maligni uticaj?

Čini mi se da ako baš moraš da veruješ u Hrista kao jedinog spasioca, da je najbolje izabrati protestantsku crkvu. Mada bi se to (a sastavni je deo velike gluposti) gledalo kao izdaja svoga roda i vere koja ti je rođenjem data...

Primećujem da pod plaštom SPC ima i onih "izroda" koji se drže suštine oko čovekoljublja i spasenja koje je vezano za činjenje dobrih dela a ne Isusa kao takvog pa put do spasenja vide da je moguć i u drugim religijama i van Hrista... Govorim o pojednim čelnicima crkve koji su morali puno toga da zanemare i religiju osavremene, predstavljajući je gotovo potpuno kao filozofiju, da bi krenuli da zvuče da imaju smisla...

I šta je bilo na kraju sa onim ocem Vukašinom jel on raščinjen? Jel se bilo ko od verujućih Srba zabrinuo jer je onaj glupak Irinej potpisao odluku da ga se javno više ne čuje i ne vidi nigde? Jednog od retkih učenih, savremenih, mislećih filozofa koga su imali u okviru crkve oni odsekoše zdravo tkivo i idemo dalje, sistem živi, ništa se nije dogodilo...

U jednoj rečenici da li je moguće da je ikome za bilo šta potrebna sva ta organizovana glupost pored filozofije? Jel vas ta neka sabornost da si pripadnik nekog pokreta pa i verskog čini jačima da nekako čeličite dušu u grupi jer se ne osećate da ste sami? Pored verovanja koje je čoveku svojstveno, ali šta će ti religija u smislu celivanje moštiju, mantre ove ili one, obilazak onog Vasilija Ostroškog, kao dešavaju se čuda, čitava ta paganska simbolika, na šta to liči nego najgore zaglupljivanje masa... Šta tačno dobijaš time a da ti ne daju nauka i filozofija?

Koji je to smiraj i zašto ga ja kao pripadnik vanreligije osećam mimo toga što sam nevernik. I smiraj i spasenje i sve osećam isto a zasnovano na empiriji, na saznanju. Neverovatno.

Nisam ja bolji od verujućih, da me ne shvatiš pogrešno. Volim da kažem sve što je ljudski, nije mi strano. Puno je slabosti i iracionalnosti, neodgovornosti u odlukama koje svakodnevno donosim. Nego šta će vam to da budete pripadnici neke crkve uz obaveze koje odatle proističu, a koje se svode na zatrpavanje simbolikom i neke ponavljajuće radnje? Zašto vas to čini smirenima, ispunjenima i srećnima?

Javio mi se bio na privatni profil gde tražimo lične kontakte neki prikriveni verski fanatik, ali ja mu krišom otkrio identitet i proverio profil na ig, svaka objava mu je vezana za crkvu... i ja ga suočim sa svim šta je razgovarao sa mnom... i on kaže to je iskušenje, ja se borim 😄 a zapravo je prihvatio sve telesno što život nudi al kači te objave, ikone, rečenice, misli nekih verskih učenjaka, svaki dan... Ima bradurinu lik... ja mu kažem šta si sakrio to lepo lice iza te bradurine... 10 godina mlađi od mene... Psihički pogubljen, a fizički mu je bog dao sve da bi ga crkva uništila...

Neverovatno šta im crkva radi, bukvalno bi se ubili da se nisu ushvatili za taj balvan... Ako je tako onda i bolje što postoji, bolje nego da se ubiju... ali ih ne spasava samo im dodatno muti misli...

Znači ništa smisleno i racionalno što sam mu rekao nije pilo vodu...

Ja mu kažem pa ako ne masturbiraš posle mesec dana, ako ne ranije, svršićeš u snu, bog/biologija hoće da češće izbacuješ seme, nema razloga suzdržavati se, al ne vredi... To je greh i on se bori tako što je mene prvi kontaktirao 😃

Sve ludak do ludaka u okviru te crkve...
Мислим да је она доста искварена као целокупно друштво, и да није могла бити имуна на факторе који су довели до тога. Исто као што су нам се искварили и академска заједница, здравство, образовање, уметност.
Нисам нешто претерано заинтересован за то ко су челни људи у цркви, пошто искрено нисам баш тврдокорни верник нити поштујем баш сва правила цркве, пост нпр. Свиђао ми се патријарх Павле као човек који је проповедао неке базичне хришћанске вредности и који није потпадао дневнополитичким утицајима.
Нисам приметио да сама СПЦ нешто претерано заглупљује народ. Пре свега пошто је код нас однос према цркви више ритуално-традиционални. Црква је у најтежим моментима за наш народ очувала наш идентитет и културу. Опет, начинила је штету ограђујући нас од срба других религија у тешким временима, мада то је сложенија манипулација са више страна где није само црква кривац.
Претерано удубљивање у било коју материју и предавање смисла живота томе ми делује претерано екстремно. Ја гледам да свуда видим нешто добро и корисно чега се треба придржавати. Има ту разног света, сретао сам и ја разне чудаке, али нисам претерано редован у цркви, мени је вера лична ствар, а обичаје везујем углавном за породицу. Волим да обиђем манастире и старе цркве, али никад ми није битно било да нпр. баш Острог обиђем.
Мени ни један фанатизам није драг, ни политички, ни религијски, ни научни (нпр. неки људи се излуде од претераног удубљивања у математику и тражења неког смисла у бројевима).
Што се тиче греха, мислим да су сви грешни на неки начин, али да је битно препознати своје грешке и кајати се због истих ако су баш лоше. И ту сматрам да се треба држати 10 заповести.

Можда нисам баш прави човек за одговоре на сва ова питања. Тешко могу бити против цркве пошто ми је порекло везано за њу, али опет свестан сам свих мана у њој као у организацији и много тога се и мени самом не свиђа, али исто као и код људског рода, па опет нећу бити против људског рода због тога пошто сам и ја део њега.

Ko ima 5 minuta moze da potrosi na ovaj snimak, moze da se primeni i u nasoj situaciji:

Mislim da u nasoj situaciji problem nije glupost.
Radikali su sve samo ne glupi, daleko su inteligentniji, narocito socijalno inteligentniji od "obrazovanih" "zutih".

Kod nas je problem endemsko zlo, pokvarenost i zavist.
Kada jednom vidite komsiju kako sav ozaren prica kako zena drugog komsije ima rak, kada vidite tu radost, taj pobednicki osmeh....
To je ono sto se svaki dan u Srbiji ponavlja, to je sustina Srbije.
(Ovo nema veze sa Srbima nego sa svim stanovnicima Srbije.)

Зло постаје доминантно када се потенцира, као и поквареност и завист. Друштво се филује негативношћу помоћу рилејитија, али и помоћу политичких емисија, емисија о криминалу, забавним емисијама где гостују криминалци. Намећу се агресија и поквареност као врлине за успех. Материјално сиромаштво иде у прилог томе. Људи се отуђују једни од других, најближи од најближих - комшије, чланови породице. Плус на све то иду и пороци као болесна фиксација мозга, било да је у питању кокаин који шмрче ДЈ Жекс на сплаву са Чедом Ј., воћкице, књижице и рулет и прелаз из икса у кец у трећој немачкој лиги којим се замајава простији свет, или флаша брље коју цевчи неки несрећник коме се све распало, од породице и брака до посла и домаћинства.

Vrh