Šta je novo?

Izbori 2024

Okej, ne samo oni
E to već može. Ne SAMO oni. Ali i oni.

Da ne dužim dalje,
izjava ''samo roditelji i porodica utiču na nečiji razvoj'' - je netačna
izjava ''roditelji i porodica su jedan od glavnih faktora, ali nisu jedini'' - je tačna
E tako je i sa ovom debilnom mantrom da "rijaliti i ova današnja muzika" utiču na decu.
Naravno da utiču. Sve utiče na sve. Pitanje je samo u kolikoj meri.

Evo misaonog eksperimenta za sve prosvetitelje na ovoj temi:
Uzmite ovako neko dete iz ovakve porodice i upišite ga u Drvno prerađivačku ili Mašinsku školu.
I terajte ga da ostane tamo, jer po vašim pisanjima ''ne može njemu ništa da bude, ako ima ispravno vaspitanje kod kuće i ispravnu porodicu''.
Pa javite posle par godina da li je to dete ostalo nepromenjeno u smislu svojih shvatanja, zrelosti, morala, etike, vaspitanja, odgovornosti i ostalog.

Eto, dokažite nam da ste u pravu i da su roditelji jedini faktor. Ajde, jedva čekam.

Inače, znate šta je najveća ironija ovog foruma?
Da isti ljudi koji autistično godinama ponavljaju da ''estetika (i arhitektonski ukus) se uče'' i prave jasne segregacije i diskriminacije prema kolektivu foruma na osnovu toga šta ko misli o nekom arhitektonskom stilu... isti ti sada na ovoj temi autistično insistiraju da ne postoje razlike u muzičkim ukusima, da je sva muzika podjednako kvalitetna, i da ne treba formirati stavove o nekome na osnovu toga šta sluša.

Znači, estetika i arhitektura se uče... a muzika i muzički ukusi se ne uče... Ma važi. Iš bre.

Poslednja izmena:
Sinoć na koncertu Nemanje Radulovića na Tašu prepun stadion, 10.000 ljudi. 😎
Pogledajte prilog 166550
Svi koji pričaju kako (ni) u Beogradu više nema kulturnih ljudi i prave elite, i da stoga svi treba da se pomirimo sa sudbinom i prihvatimo SNS, Pink, IDJ, Grand, Autotune i turbo-seljaniju, mogu samo da crknu od muke i da se udalje u troskocima. 😘

To nema apsolutno nikakav politicki znacaj.

Sto setice muzickog ukus ai nasilja, postoji muzika orijentisana na nasilje, recimo Thompsom sa svojim cuvenom pesmicom o Jasenovcu.
Tu su i razni guslari, tu je kraljica Ceca kao pratilja Arkana, ti je Sevrina i njen General.
Ima definitivno muzike koja "ide" uz nasilje, bilo "domace" bilo "gangsta rap" i slicno.

Kod nas na Balkanu, vole se ti junaci, heroj i koljaci, narocito u dinarskim krajevima.
Sta je "Gorski Vijenac" nego poema o identiteskom sukobu i pokolju poturica.
Tako je to kad imate probleme identiteta, obicno se stvar zavrsi kao u Crnoj Gori 17. veka ili kao u NDH.

Problem nasilja koji mi imamo je nesto drugo. Bliski SNS-u jednostavno su izvan zakona. Mogu sve, mogu da prete uciteljcama, direktorima skola. Njihova dec amogu da odsustvuju iz skola bez posledica. NJihove firme preko Infostana mogu da naplacuju 3 ili 5 puta vise od normalne cene.
Mogu da prete, da tuku, ako treba i da ubijaju kao sin od Z. Mitrovica.
Oni su plemstvo, mi smo kmetovi.

Medjutim kmetovi idu na koncerte dobre muzike i misle da su postigli nesto, da su slobodni.
Zao mi je, vi urbani ste napredjnjacki kmetovi.

Poslednja izmena:
Ali sistem mora dutiče i usmerava, ovde vlada ili anarhija ili je državna politika usmeravanje ka toj vrsti muzici.
Sistem upravo i usmerava i utiče. E sad što to nije u željenom pravcu, šta da se radi. Ono na čemu rade, to i daje rezultate. A jedan od tih primera je pravljenje glasačkog tela po njihovoj meri, u šta spadaju i apscinenti i oni koji veruju u idolopoklonstvo i oni koji veruju da će im biti dobro samo ako glasaju za aktuelnu vlast...​

insistiraju da ne postoje razlike u muzičkim ukusima, da je sva muzika podjednako kvalitetna, i da ne treba formirati stavove o nekome na osnovu toga šta sluša.
Više puta sam imao prilike da se uverim, što direktno, što indirektno, da je muzički ukus vezan i sa drugim načinima razmišljanja, što naravno ne znači da ne postoje izuzetci, ali nije sad ni da je to nešto što ima izuzetke u velikom broju.

Poslednja izmena:
Nikakav problem nemam da saradjujem sa njim kad bi znao da ima dobre namere i da je sposoban da vodi ovaj grad kao što pretenduje da zna a meni do sada nije ostavio takav utisak.

U ovom trenutku bi on imao mnogo više koristi od mene nego ja od njega jer:
- nije na vlasti tako da ja od njega nemam baš nikakvu korist. Nema mogucnost da utiče da se neki moj projekat izgradi.
- ja imam projekte od strateškog značaja za ovaj grad koji bi njemu bili itekako važni da utvrdi sebe u političkom smislu jer bi imao konkretne projekte da pokaže a ne prazna obećanja.

Tako da sam ja u poziciji da biram sa kim ću da saradjujem i kome ću da nudim svoje projekte.
Šapić je mnogo srećan čovek. Upala mu kašika u med. :D

Naravno da utiču. Sve utiče na sve. Pitanje je samo u kolikoj meri.

Evo misaonog eksperimenta za sve prosvetitelje na ovoj temi:
Uzmite ovako neko dete iz ovakve porodice i upišite ga u Drvno prerađivačku ili Mašinsku školu.
I terajte ga da ostane tamo, jer po vašim pisanjima ''ne može njemu ništa da bude, ako ima ispravno vaspitanje kod kuće i ispravnu porodicu''.
Pa javite posle par godina da li je to dete ostalo nepromenjeno u smislu svojih shvatanja, zrelosti, morala, etike, vaspitanja, odgovornosti i ostalog.

Eto, dokažite nam da ste u pravu i da su roditelji jedini faktor. Ajde, jedva čekam.
Ovde si potpuno u pravu.

Музика је слика стања у друштву. Као и остала уметност и стваралаштво уопште.
Upravo tako. Najpopularniji stil muzike u nekoj zemlji je odraz šta najveći ili većinski procenat ljudi u toj zemlji u tom momentu misli, oseća, želi i iskazuje iz sebe. Oni ne predstavljaju CELE narode, ali predstavljaju šta 30, 40, 50%... nacije misli i želi.

Dovoljno je samo pogledati promene i dinamiku onih žanrova muzike koji su bili popularni kroz prethodne decenije u Evropi i Americi i shvatiti da, pored ''opštih'' žanrova i pesama ''za sve'' (uglavnom pop, otud i naziv) svaka decenija i svako doba je imalo nešto što je bila centralna tema za one koji su muziku koristili za još nešto osim za puku melodiju. 70te, 80te, 90te, 2000te u Evropi i Americi... Sve su one imale svoje teme, svoje fokuse, svoje poruke i grupe koje su se identifikovale sa njima.

A onda se pogleda istorija i dinamika najpopularnijih žanrova na prostorima Balkana od 1980. naovamo. Dotak'o sam dno života; Rođena si da mi budeš devojka; Došlo vreme da se Srbi svete... ; Narokala sam se vina a nigde aspirina... i na kraju jedina veća promena koja se desila je da su se ti kafanski melanholija-promiskuitet stihovi zamenili njanjavim isfoliranim mumlanjem o šmrkanju kokaina, dilovanju kokaina, kriminalnom životu, bežanju od murije, plaćanju k**vi i sticanju slave i para po svaku cenu. Znači iz višedecenijske faze gde se kroz folk i turcistički turbo folk pevalo o tome kako je lepo živeti plitke živote, nalivati se alkoholom, život provest u kafani i biti melanholičan, prešlo se na novu fazu u kojoj se peva kako je dobro voditi buran život, rokati se kokainom i živeti otuđeno od svega, sa parama i statusom kao jedinim bitnim stvarima u životu.

Bukvalno se ne zna šta je gore od ta dva. I to traje tako već 40+ godina, i nameće se narodu na svakom koraku. Bukvalno se narod bombardovao, i trenutno se bombarduje time. I onda posle dođu ljudi pa mi pričaju "ne, ne, nemaju sistem, društvo i trendovi uticaja i odgovornosti zbog toga što smo raspala nasilna favela od zemlje i apatična sebična nadrndana masa od naroda..." Ma ne, nemaju uticaja. Kako da ne... Zemlja i društvo preko 4 decenije nadojeni melanholijom, primitivizmom i propalitetskim vrednostima, to sigurno nema nikakvog uticaja na narod koji mora da stasava i živi u takvom vremenu, takvom društvu i takvom sistemu...

Poslednja izmena:
Sistem upravo i usmerava i utiče. E sad što to nije u željenom pravcu, šta da se radi. Ono na čemu rade, to i daje rezultate. A jedan od tih primera je pravljenje glasačkog tela po njihovoj meri, u šta spadaju i apscinenti i oni koji veruju u idolopoklonstvo i oni koji veruju da će im biti dobro samo ako glasaju za aktuelnu vlast...​
Da, svaka vlast se plasi apstinenata i oni su i srusili i Slobu i Tadica i srusice i Vucica.

Ali bas zato sto ih se plase i ne odgovara im da izadju na izbore, nikada apstinenti kroz zakone nece biti primorani da glasaju jer nijedna vlast nece doneti takav zakon jer im ne odgovara.

Dakle, na uticanje apsitenata da glasaju nece se ici preko zakona ili preko drzavnih medija itd.

Jedino se moze ovako u drustvu, prijateljski, bilo preko foruma ili uzivo.

Tako da, ponovicu ti stoti put, kontraproduktivno ti je to sto radis i sto bar jednom dnevno bocnes mene ili generalno apstinente. To su tvrdoglavi ljudi i ne ide se sa tim pristupom.

Pusti mene, ako ti je toliko stalo da sto vise ljudi izadje i ovako se ponasas i u stvarnom zivotu i na drugim mestima na internetu, prijateljski ti kazem da ako ti je to cilj, ne radis pravu stvar, sta vise, stvaras kontraefekat.

Više puta sam imao prilike da se uverim, što direktno, što indirektno, da je muzički ukus vezan i sa drugim načinima razmišljanja, što naravno ne znači da ne postoje izuzetci, ali nije sad ni da je to nešto što ima izuzetke u velikom broju.
Naravno.

Ne kažem da je svako slušanje svakog žanra uvek neki pokazatelj o nekom čoveku. Nije. Ne mora uvek da bude.
Ali postoje žanrovi za koje kada čuješ da se slušaju, i vidiš čoveka koji ih sluša kao svoje glavne (omiljene), odmah znaš o čemu se radi. A često se to posle i samo pokaže.

Evo ja izazivam sve koji bi da mi obore to mišljenje, da mi nađu 10 ljudi koji im deluju normalno, a da slušaju Baju Malog Knindžu ili Tompsona.
Izuzeću one koji slušaju čisto iz zezancije, dakle pevaju i mimuju (što bi rekli klinci danas) radi zezanja. Nađite mi samo one koji to slušaju jer vole to i uživaju u tome.

Sad će neko reći ''pa neeee, to su ratne pesme i muzičari iz doba rata...'' Pa svejedno, i to je muzika. Eto, neki ovde pričaju da se ne sudi o ljudima samo na osnovu muzike. Eto, ajde da vidimo da li ima normalnih a da slušaju takvu muziku - Baju i Tompsona. Isto tako, ovde na forumu se iznova i iznova klepeće kako ''estetika u arhiteksturi se uči'' a ''o muzičkim ukusima ne treba raspravljati'' i ''svaka muzika je dobra muzika''. Zamislite samo facu nekog arhitekte ili profesora na Arhitektonskom kada mu kažete da je svaka zgrada na svetu podjednako lepa. :ROFLMAO: A ako je svaka muzika podjednako dobra, i svaka zgrada na svetu podjednako lepa, to onda znači i da ja mogu da nacrtam umetnička dela koja će biti podjednako dobra kao i ona od Mikelanđela? :ROFLMAO: Jer svi smo pobednici, zar ne? I ne treba suditi o nekome na osnovu njegovih ukusa i dostignuća u umetnosti, zar ne?

Elem, zadnji put kad sam proverio, i Baja i Tompson vodili su se kao muzičari, a njihova dela kao muzika. Dakle, Baja i Tompson su podjednako dobra muzika kao i sve ostalo, jel? Čovek koji uživa uz zvuke i stihove malog Baje je intelektualno i kulturološki apsolutno ravnopravan čoveku koji uživa uz zvuke i stihove Bajage ili Balaševića?

Ajde bre...

Poslednja izmena:
Naravno.

Ne kažem da je svako slušanje svakog žanra uvek neki pokazatelj o nekom čoveku. Nije. Ne mora uvek da bude.
Ali postoje žanrovi za koje kada čuješ da se slušaju, i vidiš čoveka koji ih sluša kao svoje glavne (omiljene), odmah znaš o čemu se radi. A često se to posle i samo pokaže.

Evo ja izazivam sve koji bi da mi obore to mišljenje, da mi nađu 10 ljudi koji im deluju normalno, a da slušaju Baju Malog Knindžu ili Tompsona.
Izuzeću one koji slušaju čisto iz zezancije, dakle pevaju i mimuju (što bi rekli klinci danas) radi zezanja. Nađite mi samo one koji to slušaju jer vole to i uživaju u tome.

Sad će neko reći ''pa neeee, to su ratne pesme i muzičari iz doba rata...'' Pa svejedno, i to je muzika. Eto, neki ovde pričaju da se ne sudi o ljudima samo na osnovu muzike. Eto, ajde da vidimo da li ima normalnih a da slušaju takvu muziku - Baju i Tompsona.
Da. Recimo hrvatska predsednica Kolinda pricala je kako "rado sa svojom decom" slusa Tompsona. Osnovna stvar je prihvacenemost nasilja u jednom drustvu. Recimo, nasilje nad Srbima je manje vise normalna stvar u Cro, dok recimo nasilje nad zivotinjama nije. Niko i ne primecuje da se radi o propagiranju nasilja. Za ljude koji su ziveli pored konclogora u II sv ratu, to je bilo sasvim normalno. Za ogromnu vecinu ljudi u Srbiji, partijsko zaposljavanje sa ili bez naknade ili u naturalnoj naknadi kao kod Jutke, to je normalna stvar. Znaci treba posmatrati drustvo u celini.

Čovek koji uživa uz zvuke i stihove malog Baje je intelektualno i kulturološki apsolutno ravnopravan čoveku koji uživa uz zvuke i stihove Bajage?

Ajde bre...
Apsolutno. Slusalac Baje ili Knindze, Betovena ili The Clash pronalaze u muzici koju slusaju ono sto zadovoljava njihove duhovne i muzicke potrebe. Vidim po sebi, ne slusam Baju, ali slusam The Clash i klasiku, nekad cak i naizmenicno. Verujem da i Bajina publika tako razmislja.

Ti si mi sa tvrdnjama da 72% nacije želi rijalitije, i da su Beograđani skoro svi do jednog naprednjaci, postao relevantan i bitan za ove teme koliko i Marica za onu stvar.

Ti si mi sa tvrdnjama da 72% nacije želi rijalitije, i da su Beograđani skoro svi do jednog naprednjaci, postao relevantan i bitan za ove teme koliko i Marica za onu stvar.
Zeljkov rijeliti kosta 1000 din mesecno (na mTS-u). Ljudi su ocito spremi da plate inace bi se rijeliti ugasio.
Moras da se pomiris sa time, ljudi to vole. Da ne vole, to ne bi postojalo, ne bi se isplatilo.
Isto tako. mase ljudi otkidaju na Tompsona (doduse u CRO) ili Baju.

72% je bilo ljudi u toj anketi koji nisu zeleli a priori ukidanje rijelitija.
Od toga 25% je zelelo da se prvo ukinu nasilni sadrzaji, a rijeliti da ostane. Tako nekako.

Nikad nisam rekao da su Beogradjani svi do jednog naprednjaci, samo sam napisao da je broj ljudi koji protestuje maksimalno 5% stanovnika Beograda.

Da, svaka vlast se plasi apstinenata i oni su i srusili i Slobu i Tadica i srusice i Vucica.
:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Pusti mene, ako ti je toliko stalo da sto vise ljudi izadje i ovako se ponasas i u stvarnom zivotu i na drugim mestima na internetu, prijateljski ti kazem da ako ti je to cilj, ne radis pravu stvar, sta vise, stvaras kontraefekat.
Zabole me, da se figurativno izrazim, dal ćeš ti da izađeš da glasaš ili ne, jer znam da ne mogu tu ništa da promenim. Ja sam time što sam citirao tvoj post se osvrnuo na uticaj društva na okolinu, koji se vidi kroz raznorazne načine, odnosno stvaranja atmosfere koja odgovara onima koji su na vlasti. Njima je sasvim dovoljno to što ćeš ti da ponavljaš u ono u šta su te ubedili da veruješ, a to je da niko ne valja i da ti tu ništa ne možeš da promeniš, ali da možeš da se osećaš mnogo bolje ako ćeš da svoj bes (uslovno govoreći) i nezadovostvo da iskališ preko foruma i društvenih mreža. I na sve to, smešno mi je što se "busaš" kako ćeš sa učestvovanjem u protestima da nešto suštinski promeniš, a pritom pljuješ po opoziciji i sediš kod kuće u vreme izbora.

Apstinencija od izbora znaci da nisi spreman da das glas nikome od onih koji su na pol. sceni.
Samo to.
To je principijalan stav. Ne znaci da su apstinentni za SNS iako SNS ima koristi od apstinencije.

Pa, skrenuli smo paznju javnosti na ekoloske probleme i zaustavili dosta stetnih projekata, sprecili besmisleno zatvaranje zbog korone i izveli pokaznu vezbu sta ce im se desiti ako nastave sa lazima i ponasanjem i vodjenjem situacije kao do tada, uzdrmali smo vlast i sada smo na putu da dobijemo normalnije drustvo kroz ispunjenje zahteva protesta.

Kao neko kome su glavni problemi, ne u zivotu, ali ono cime mu vlast zagorcava zivot i ne moze sam da promeni - ekologija, sloboda kretanja i bezbednost, na ulici sam ostvario sve to.

Od Vlade ne ocekujem da me zaposli i da igram preferans na kompu dok mi leze plata i da mi pokloni stan.

Шта фали Баји малом Книнџи? Има озбиљних и лепих текстова.
Томпсон са друге стране је крештави плагијатор и истински шовиниста.

Роки има најпристојнији наступ у патриотским песмама од целе Супертон екипе, али га после рата нема.

Роки има најпристојнији наступ у патриотским песмама од целе Супертон екипе, али га после рата нема.
Човек се запослио и радио у некој средњој школи, после постао директор. Сада је ваљда у пензији.

Да у школи у Бијељини, али није постао мега звезда својим ратним песмама 90их већ помоћу Ју тјуба пар десетина година касније. И БМК је исто тек последњих 15 година звезда.

Apstinencija od izbora znaci da nisi spreman da das glas nikome od onih koji su na pol. sceni.
Apscinencija znači da su te ubedili da je tako bolje za tebe. Dodatno objašnjenje dole ispod.

To je principijalan stav. Ne znaci da su apstinentni za SNS iako SNS ima koristi od apstinencije.
Indirektno jesi. I ovo nema veze sa time ko je na vlasti u datom trenutku, a sa kime nisi zadovoljan. Ali objasniti nekome kao što si ti, da je bitan sistem a ne pojedinac, odnosno uspostavljanje sistema gde nije bitno ko je na vlasti, već kako radi posao, da li je to u interesu građana ili ne, je isto kao ravnozemljašu objasniti da zemlja nije ravna ploča, odnosno gubljenje vremena na nemoguću misiju koju ni Tom Kruz ne može da reši.
Pa, skrenuli smo paznju javnosti na ekoloske probleme i zaustavili dosta stetnih projekata
Hvala ti što si mi ukazao na to da i pored toga što je predsednik rekao da je odustao od Rio Tinta, da u praksi od istog nije odustao i što se stanje na terenu nije promenilo.

Kao neko kome su glavni problemi, ne u zivotu, ali ono cime mu vlast zagorcava zivot i ne moze sam da promeni - ekologija, sloboda kretanja i bezbednost, na ulici sam ostvario sve to.
Hvala ti što sada mogu bezbedno da idem ulicom i da ne strepim da će me roknuti neka bu**** jer mu je tako nadošlo tog dana, što ne moram da strepim od adrenalinskih zavisnika i onih koji misle da vozači u svakoj prilici imaju prednost, da će da me podkače dok čekam zeleno na semaforu, prelazim ulicu na semaforu ili stojim na trotoaru, što ne moram da brinem oko zakrčenih trotoara zbog bašti kafića i kafana i parkiranih kola, a zbog kojih moram da se šetam kolovozom i dovodim sebe u opasnost...

Шта фали Баји малом Книнџи? Има озбиљних и лепих текстова.
:ROFLMAO:

Brate, za tebe je iskreno SNS sa ovakvom zamenom teza kakvu vrsis.

Nisam, pobogu, napisao da sam ja samostalno ostvario nesto nego da se ostvarilo ono sto je bila moja zelja i svih ucesnika protesta.

Na proteste, kao i na izbore, izadjes da se boris za nesto, nekad dobijes to sto si hteo, nekad delimicno, nekad ne, u svakom slucaju, boris se za ono u sta verujes.

Nijedna pobeda nije apsolutna i borba je dugacka, ali je dosta toga, u okviru mogucnosti, uradjeno po pitanju ekologije.

Protest protiv zatvaranja si preskocio, a aktuelni protesti su jos u toku i nije gotovo.

Inace, sad kukas na bezbednost u saobracaju, a posprdno pisete svi kada mi kukamo na Cutin telefon za vreme voznje i Zelenovicevo nevezivanje pojasa.

Sad kukas na agresivne budale po gradu, a ja gusim proteste i kmecim kada kazem da Bjelogrlic koji lema ljude po kafanama nema sta da prica sa bine na protestu.

Vidis, protesti su otezani jer protiv vlasti moramo da se borimo i protiv samih organizatora. No, uspecemo. Jednom, nekada...

Inace, izbegavam ovo da postavim, ali za sta se mi to konkretno borimo? Evo materijala za SNS botove, ali sta cu, kad moram. Hocemo o saobracaju?

20220928054136-grafik_1.png

Sa tim da je ovo sramno sta se desava u 21.veku i jasno se vidi konstantan pad i nije zasluga SNS i nek crknu sta dozvoljavaju. I Sloba je spustio skoro duplo broj mrtvih, dosli su bolji automobili i mnogo toga.

Ali necu ni povratak na ovo pre SNS-a.

Po mom misljenju, nema sta iko ikada da pogine u saobracaju, osim u slucaju bas nesrecnog slucaja - da vozac dobije srcani udar na primer i uleti u suprotnu traku.

A narocito u gradu da se gine, po krajevima, gde ako juris doci ces za 5 minuta, a ako vozis normalno za 4 i po. Jaja bih sekao i stavio ogranicenje na 30 km/h.

Spustanje sa 1000 na 700 mrtvih od 2000.godine do 2012. godine nije ni blizu dovoljno. Treba ispod 100. I boli me k sto je tako i na zapadu.

Vrh