Šta je novo?

Izbori 2024

Sveti Sava je bio jako angazovan oko genocida nad bogumilima.
Шта све нећу прочитати на овом форуму 🙄
Zanimljivo, u 19. veku u Srbiji praktično nije ni bilo verskog fanatizma. A ni kasnije: Bubiša Simić, gotovo stogodišnjak, skoro je ispričao kako je pre rata bilo nepojmljivo da se u Beogradu neko krsti dok se vozi pored crkve, ljudi bi se smejali. Sad nam se fudbaleri krste ko zadušne babe kad ulaze na teren. Propali smo mi lepo u međuvremenu.
То да се неко крсти док пролази поред Цркве је само један од домаћих новокомпонованих трендова који је настао деведесетих, и наравно што МЦ каже то највише раде људи који су до 1990. били заклети комунисти и атеисти, а онда су одједном постали највеће Србенде и православци.
@Дошљак Šta misliš o SPC, čelnim ljudima i hrišćanskoj doktrini uopšte, Hristu kao spasiocu, o zloupotrebi nacionalnih mitova koji determinišu našu kolektivnu svest, ne u smislu whataboutisma da mi pominješ katolike, nego u kontekstu teme gluposti i sistemskom zatupljivanju masa? Primećuješ li tu maligni uticaj?
Зашто би неко видео религију првенствено као средство за затупљивање људи? Наравно да су нпр. средњем веку владари злоупотребљавали религију, али сама вера човеку који је правилно схвати даје снагу и мотивацију да буде бољи човек и да не одустаје, а то што је многи не схватају на прави начин или из тренда глуме вернике је већ друга ствар. Сведоци смо тога да је Црква као институција све више личи на државну институцију под контролом режима, а све мање на оно што је Црква била у време патријарха Павла нпр., али то и не треба да нас изненађује, јер су у Србији све институције уништене, па тако и Црква. Мислим да би она имала итекако позитиван и пресудан утицај на данашње друштво да је воде прави људи, а не људи који се возе у најскупљим џиповима иако Црква осуђује материјализам и који ћуте на све што нам се генерално дешава у друштву у последњих неколико година/ деценија.

Шта све нећу прочитати на овом форуму 🙄
Veliki župan Stefan Nemanja imao je glavnu ulogu u progonu bogumila u Raškoj - poznato je da je 1186. godine sazvao crkveno-državni sabor protiv bogumila, nakon čega su usledili progoni bogumila, navodno su surovo ubijani, spaljivani na lomači, stavljani na muke, sečeni su im jezici i drugi delovi tela, žigosani su po licima, imanja su im oduzimana, knjige spaljivane...
Kada je na čelo srpske crkve došao Sava Nemanjić, i on je one koji "časne ikone odbacuju, ne slikaju ih i ne klanjaju im se", proklinjao kao hulnike i jeretike, a progoni su se nastavili i narednih vekova...

Zanimljivo, u 19. veku u Srbiji praktično nije ni bilo verskog fanatizma. A ni kasnije: Bubiša Simić, gotovo stogodišnjak, skoro je ispričao kako je pre rata bilo nepojmljivo da se u Beogradu neko krsti dok se vozi pored crkve, ljudi bi se smejali. Sad nam se fudbaleri krste ko zadušne babe kad ulaze na teren. Propali smo mi lepo u međuvremenu.

Naravno potpuno je jedan kontekst vremena tada i uloga SPC je vrlo verovatno bila vrlo pozitivna u 19. veku. Ne kažem sigurno, samo jer nisam istoričar, pa ne znam tačno.

Зашто би неко видео религију првенствено као средство за затупљивање људи?

Pitaš me a posle i sam daješ sebi odgovore na to pitanje. 🙂 Sa svoje strane mislim da sam u podužem postu dao osvrt zašto nešto mislim.

Ispiranje mozga je vidljivo na svakom koraku.

Sećam se kad mi je umro deda da je sveštenik na opelu spominjao seksualno devijantne, držao politički i govor mržnje i svi ćute, naučili da ćute pred sveštenikom... Ja sam tad bio klinac, to je bilo u vreme prvog neuspelog pride-a, pa se nisam suprotstavio. Sada bih ga pred svom publikom glasno opomenuo da prestane, a bude li nastavio da drži politički govor i da pokazuje mržnju prema različitima, da će opelo biti završeno.

Svakako ga ne bih ni angažovao, ni platio sem ako ne čujem od budućeg pokojnika da taj obred želi.

Eto jedan u moru primera zatupljivanja. Nisu to individualni primeri, oni istupaju ispred crkve, a narod je slab da bilo kako preispita šta tačno rade...

Meni su autoriteti recimo razredna iz filozofije iz gimnazije. Ona je jedna nonšalantna intelektualka, poreklom iz CG, koja je sve materijalno već stekla u životu, imala je neku poznatu galeriju slika u Beogradu a u školi je predavala samo iz ljubavi prema toj profesiji... Samo par njenih časova razbije u paramparčad sve ove lažne autoritete. I za mene je već tad priča bila završena, a imali smo dobru profesorku i iz sociologije. I košarkaški trener u osnovnoj skoli mi je bio veći autoritet od tog lokalnog sveštenika koji je obavljao sve te sahrane i posećivao dom pred slavu da sveti (muti) vodicu i uzme pare itd.

Ogorčen sam možda i malo preko mere na SPC baš jer se mnogo i dalje ćuti i klima glavom i ne preispituje, a tema nam je bila glupost.

Poslednja izmena:
Veliki župan Stefan Nemanja imao je glavnu ulogu u progonu bogumila u Raškoj - poznato je da je 1186. godine sazvao crkveno-državni sabor protiv bogumila, nakon čega su usledili progoni bogumila, navodno su surovo ubijani, spaljivani na lomači, stavljani na muke, sečeni su im jezici i drugi delovi tela, žigosani su po licima, imanja su im oduzimana, knjige spaljivane...
Kada je na čelo srpske crkve došao Sava Nemanjić, i on je one koji "časne ikone odbacuju, ne slikaju ih i ne klanjaju im se", proklinjao kao hulnike i jeretike, a progoni su se nastavili i narednih vekova...
У та времена религијски ратови су били честа појава. До 19. века и Женевске конвенције, свако брутално протеривање и убијање непријатељских цивила се толерисало као фолклор рата.
Црква у средњем веку има битну улогу као елемент власти.
Данас је црква нешто што треба да буде питање личног идентитета. Разлика је једино по исламским државама попут Ирана, Авганистана и С. Арабије, а бабо Ердоган жели и Турску да де-Ататуркује и нео османизује.
Средњи век је претерано романтизован и данас га сви злоупотребљавају за дневнополитичке потребе. Нпр. оно говече Мирољуб Петровић који се као први позива на Душанов законик, да је он на снази, био би у најбољем случају неписмени кмет.

На челу Србије је Александара Вучић, врхунски демагог, циник, лажов и манипулатор. На челу већине институција су корумпирани бескорисници чија је једина врлина послушност врховном манипулатору. То све нешто говори о Србији, али не о њеној суштини и свакако не значи да ту нема пуно того доброг и поштеног, врхунским мислилаца, добротвора ...

На сличан начин гледам и на нашу Цркву, има ту свега и свачега. Ова аналогија на значи да поредим патријарха и председника. Патријарха у неким стварима потпуно подржавам у неким супротно, али свакако за разлику од председника могу да га слушам, а и не појављује се сваки дан на неким ванредним обраћањима.

Повремено идем у цркву, осећам неку везу са њом и надам се да имам барем трачак искрене вере у себу, али генерално не сматрам да неко ко иде у цркву мора да има више вере, нити изворних хришћанских врлина него неко ко не иде, или чак не осећа никакву повезаност са нашом црквом, представља се као агностик или чак атеиста. Као члан једне вибер групе људи који иду у локалну цркву, могу рећи да сам се ту начитао свега и свачега, изузетно ограничених и затуцаних мишљења по питању актуелних тема као што су биле вакцине, сада Русија и запад и слично, о темама које немају много везе са верома, а закључци чак буду и супротни исконској вери. Али како капирам то не говори о целокупном стању тог локалног друштва, већ је последица тога да се у већини окружања увек истакну они најгласнији, често бахати са мањком капацитета за дубинско размишљање а они здраворазмишљајући брзо укапирају да нема ефекта да се оглашавају јер их ови бучни увек надгласају. У групи је био и један професор са Богослоског факултета, који сам није све то да истрпи и брзо напустио групу.

Са овим што @Noki прича се у већини ствари слажем и ако приступамо из скроз различитих углова. Са неким стварима што рече се не слажем, али заиста имам утисак да дубински приступа теми, добронамерно чак и онда када по мојим схватањима потпуно промаши тему.

Све што хоћу рећи је да на Цркву гледам као и на воду и ватру, нешто јако корисно без чега се не може, али исто тако се може и злоупотребити. Није Црква само оно што се најгласније чује на таблоидима. Постоји ту и алтернативни приступ, по мом мишњењу хришћанскији. Имате ту и владике типа Максима, Григорија, Теодосија и сличних код којих нећете наћи острашћености, већ махом ширење здраве вере, добрих намера....

MIslim da je ovo istina.

Огњен Радоњић: У Србији нема промене кроз институције - ова власт може бити смењена само на улици, а не на изборима

„Оне (промене кроз институције) не могу да се десе. Опет ћу поновити, ова власт се не мења на изборима“, рекао је Радоњић и додао како је актуелни режим могуће сменити само на улици.
Оценио је да Србија има ауторитарну власт и да је држава постала партијски плен, и више није сервис за грађане него „батина за народ“.
„Ово је војничко-мафијашка хијерархијска структура. Не можете јој се супроставти без озбиљне организације“, поручио је Радоњић и додао како протести „Србија против насиља“ досад нису донели конкретан политички производ, а то би, према његовим речима, требало да буде заједничка политичка платформа грађана и странка које су формални организатори протеста.

Sto se tice SPC.
Pre nekoliko goidna umre mi stara tetka. Odem kod popa da regulisem obred, a njegov crkvenjak mi kaze: "Ocekivani iznos je 90 evra".
90 za sharanu, 90 za posle 40 dana.
Tada sam zavrsio sa SPC. Popovi su za mene lopovska banda i nemaju nikakav autoritet.

Poslednja izmena:
Ono što ih znam a da su polagali kod O. Radonjića, kažu da je to čovek rđaviji i od članova GO SNS. Ne znači da je to tačno - ipak je on čovek M. Zeca, koga gotivim, mnogo - ali, uvek sumnjam u davaoce ovakvih defetističkih izjava.

Svejedno. Taj Radonjic ukazuje na besmisao boravka u srpskim institucijama jer to nisu institucije nego organizacije koje se bave Huljinim rejtingom.
Cim pre se dodje do sireg shvatanja da ne postoje ionstitucije, da ne postoji nkakava Republika Srbija, da je to samo servis Hulje i njegovih kumova, to bolje.
Trebalo bi napustiti institucije.
Albanci su devedesetih bili napustili srpske institucije i odmah su dobili medjunarodnu podrsku.
Samo napustanjem skupstine opozicija moze da dobije medjunarodnu podrsku.

Dok mi piskaramo ovde, ona policajka, koja se usudila da zaiasta razotkrije zveri i rizikovala, je u zatvoru.
Da li ce opozicija organizovati skupljanje novca za nju?

Pa nisam odgledao filmić, jer mi je poznato izvanredno delo ovog protestantskog pastora, ali, čini mi se da rijalitija na fernzeerima u Trećem rajhu ondak još ne beše?
Dopalo mi se kako je razmisljao da je besmisleno bilo kakvo ubedjivanje glupih ljudi, prosecan glasac sns ne bi promenio misljenje ni da ostane bez svoje plate/penzije. Da citiram nekog starijeg coveka, "pa sta ako malo kradu, svi bi to radili na njihovom mestu".
Mislim da u nasoj situaciji problem nije glupost.
Radikali su sve samo ne glupi, daleko su inteligentniji, narocito socijalno inteligentniji od "obrazovanih" "zutih".
Mislim da prosecan glasac ne voli previse da razmislja, a mnogi ne znaju ni kako se to radi. Ti potenciras njihove vodje, oni jesu inteligentni i opasni zbog toga.

Ovo bi bila idealna Srbija po ukusu N1. :)

Nedostaju još Domagoj Margetić (ministar bez portfelja) i Sonja Biserko (ministarka za evropske integracije). Ostalo po želji.
1.jpg2.jpg

Са овим што @Noki прича се у већини ствари слажем и ако приступамо из скроз различитих углова. Са неким стварима што рече се не слажем, али заиста имам утисак да дубински приступа теми, добронамерно чак и онда када по мојим схватањима потпуно промаши тему.

Ma dogma je svakako glupost, a da dobrih i loših ljudi ima svuda i nije neka novost. A pošto se ovde i slažeš i ne slažeš, gde sam ja to ranije "poptuno promasio temu", moliću? 😃

UŽIVO Vučić: U toku je etničko čišćenje Srba

Иде наратив за припрему борбених дејстава. Јесу ово амери пристали на контролисани упад до ибра?

Takav upad mogao bi da izazove daleko vecu nestabilnost.
Koliko god zeleli da kazne Kurtija., mislim da bi to bilo opasno.
Za Hulju bi takva stvar bila sjajna, samo ako bude mnogo zrtava sa nase strane.

Mada, intelektualni nivo likova u sadasnjoj US administraciji ne razlikuje se mnogo do nivoa prosecnih glasaca SNS-a.

Prpa zato što su mu pohapsili krimose pa ne može više droga tako lako da prođe.

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Prpa zato što su mu pohapsili krimose pa ne može više droga tako lako da prođe.
И Ленгли воли да је трговина наркотицима несметана. Надам се да ако крећу са војском до Ибра да је са амином US-администрације. Ма да искрено мислим да није баш толико луд да без сагласности креће.

• Sviđa mi se
И Ленгли воли да је трговина наркотицима несметана. Надам се да ако крећу са војском до Ибра да је са амином US-администрације. Ма да искрено мислим да није баш толико луд да без сагласности креће.
Da. I to je tacno. Lengli ne voli postenjacine kao sto je Kurti.
Vucic, Taci, Haradinaj, Djukanovic....
To bi bio dream team za majstore iz Lenglija, ali sta mozemo, stvarnost je takva kakva jeste.

Није ми Курти сад нека поштењачина. Више је тврдоглави ован. И Курти очигледно жели да посао са шверцом наркотика, људи и оружја преузму његови људи, РОСУ специјалци, од Звонкове екипе. И то је оно што највише и смета АВ.

• Sviđa mi se
Ma dogma je svakako glupost, a da dobrih i loših ljudi ima svuda i nije neka novost. A pošto se ovde i slažeš i ne slažeš, gde sam ja to ranije "poptuno promasio temu", moliću? 😃
Изоставио си важан део у цитату, дакле: "по мојим схватањима потпуно промашио тему".

Реко бих да то значајно мења смисао, те да заиста немам вољу да вртим странице и тражим где си то промашио тему (по мојим схватањима :) ).

Само напомена да се промашена тема у овом смислу не односи на офтопик писање, већ да се у тим деловима не слажем са тобом.

Е да, сад се сетих једног занимљивог примера. Својевремено си отворио тему нешто везан за сексуалност и написао подужи пост. Пост сам пажљиво прочитао, и уложио доста труда да одговорим где се поклапамо са схватањима а где разилазимо и то детаљно образложио. Искрено не сећам се да сам се још некад толико посветио да саставим детаљан одговор. На жалост, админ је сувише брзо обрисао тему (вероватно са правом :) ) тако да нисам сигуран да си стигао да прочиташ одговор. Генерално не волим да пишем превише лична обраћања на форуму, у шта се овај мој пост претвара па ћу скратити.

Zasto sve religije imamju neki suprotstavljen/negativan odnos prema seksualnosti?

Колонија, који смо ми индијанци и шта смо себи дозволили:

Ambasador Norveške: Ne postoji plan masovnog otpuštanja u Elektroprivredi Srbije​

Vrh