Da dam i ja doprinos. Divni, bliski ljudi, NYC. On ni manje ni više, IT-evac na Wall ST, žena part-time neki sales, nikakva potreba, nego eto hoće, porasla deca, pa valjda neka zanimacija. Koja greška ispostavilo se. Pad i ozbiljnija povreda kolena na poslu. Iz nekog razloga (zaista se en razumem) nije mogla da koristi njegovo osiguranje koje pokriva sve. Cimanje danima , čekanje, snimanje, administracija, epilog, operacija koja je urađena je bila kasno, nešto je tu sraslo, a nju cimali danima. Tek skoro skinuli šrafovi, ostaće posledice za ceo život. Još ona žena spremna, ceo život aktivna, držala i jogu i sl. Naravno i ceh, mada je to u njihovoj situaciji najnebitnije. 100x bi bolje prošla da joj se to desilo ovde.
Nažalost, bio sam i ja ovde (čest) korisnik urgentnih centara. Sportske povrede ugl. Minimalni troškovi ugl, tj platiš minimalno šta treba privatno da ne čekaš. Magnet i sl. Poslednji put 2018. Sudar bajsevima, prelom i dislokacija medijalne falange malog prsta ruke, još otišao onako turistički da snimim, prst kao 3 ćevapa debeo, računam nije ništa, ali kao da vidim ipak. Kad mi reče lekar da mora operacija, oblio me znoj kao da sam pokisao. Onako posle malo nećkanja pristanem odmah, lokalna anestezija, njih 5 skočiše na mene, 3 sestre 20 godina, 2 doktora, stariji možda 35. Njih 4 me drže, nemaju ukupno 200 kg, ono već lepo trne, ipak računam ako me nešto žacne, razbacaću ih sve. Uredno daju još jednu dozu, gledaš starijeg docu kako buši ispod nokta paralno, do šake, grče mu se mišići kao da štemuje zid.
Na kraju školski primer kako se radi, da ne kažem savršeno. Iznenađujuće pozitivno iskustvo i vraćanje vere. Sve to bez overene zdravstvene knjižice (što me podseti koliko sam neodgovoran i da je i sad takva situacija), zakon predviđa obavezu pružanja pomoći u takvim situacijama, naravno posle overiš i juriš šta ti treba po DZ i sl. ako treba.
Doživeo sam i ovo što Pantograf priča sa ocem, ali mi smo hteli da pobegnemo van bolnice. Mali marginalni trošak veći, za mnogo humanije uslove. O emotivnoj strani da ne pričam. Da ne ulazim u detalje, doživeo sam i da lekar napravi dve vezane kardinalne greške i dovede najbližu osobu u životnougrožavajuću situaciju, malo je falilo da ode na drugu stranu. Naravno, može biti samo loša sreća i statistika (0.2% x 0.2% za svaku grešku otprilike koliko sam proučavao), a može biti i javašluk. Razmišljao sam o tužbi, ali o čemu da pričamo kad su baš skoro oslobodili doktora koji je dečku sa otvorenim prelomom stavio gips, a dečko dobio sepsu i preminuo. Bilo u medijima. Zadovoljio sam se time što se sve završilo, mada kada mi se izvinjavao i govorio da garantuje za život te osobe, nije mu se svidelo kad sam mu rekao da prihvatam garanciju. Znao je da sam ozbiljan! Recimo na zapadu posle ovoga ne bi mogao da se bavi više tim verovatno, koliko bi mu skočila premija osiguranja.
Mali uzorak za širu sliku slažem se, ipak sve ima svoje, nije sve crno ili belo! Dobra stvar je što ovde postoji alternativa!