Žika
Expert
- Učlanjen(a)
- 23.03.2014.
- Pohvaljen
- 8.151
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=722047#p722047:gwttnte0 je napisao(la):Садко » Pon Mar 30, 2020 12:16 am[/url]":gwttnte0][url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721996#p721996:gwttnte0 je napisao(la):Tza3 » Нед Мар 29, 2020 10:29 pm[/url]":gwttnte0][url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721848#p721848:gwttnte0 je napisao(la):Садко » Ned Mar 29, 2020 5:47 pm[/url]":gwttnte0]Хвала ти што си поделио своју мисао са нама. Волео бих да чујем нешто конкретније и подробније.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=721836#p721836:gwttnte0 je napisao(la):Tza3 » Нед Мар 29, 2020 4:28 pm[/url]":gwttnte0]Evo da se javim kao još jedna osoba koja nema nameru da se vrati u Srbiju. Zapravo, posle svega ovoga, još više volim i poštujem zemlju u kojoj sam trenutno i želim ovde zauvek da ostanem, radim i plaćam porez.
Rado ću podeliti svoje iskustvo iz poslednje dve nedelje
Živim i radim u Kanadi poslednjih godinu dana. Ovde sam iz porodičnih razloga, ne zato jer mrzim Srbiju ili jer mi je tamo život bio užasan.
Ovde imam status rezidenta, nisam državljanin Kanade.
Posao mi je u turizmu - dakle najgori mogući scenario što se tiče rada trenutno. Poslodavac je zatvorio lokal polovinom marta i svi smo ostali bez posla. Medjutim, isplatiće nas kao da radimo do kraja meseca, pun iznos. Nakon toga, imam pravo na osiguranje za nezaposlene koje će država da mi isplaćuje - 2000$ mesečno dok se stvari ne stabilizuju (ne živim u iluziji da je ovo održivo rešenje na duge staze).
Samo pola kirije plaćam ovog meseca jer je stanodavac svestan težine situacije i sam mi to predlaže. Dzastin Trudo ne drami, uliva poverenje, ostali političari su odmereni i ozbiljni. Nema stresa ni panike. U mestu gde živim ljudi ne izlaze napolje ako ne moraju, svi se pridržavaju preporuka vlade (iako ni ovde nema toalet papira u radnjama, to je izgleda trademark ove epidemije :blah: )
Kanada poziva sve svoje građane koji su u inostranstvu da dodju kući. Nudi kredite za ljude koji ne mogu da plate kartu.
S druge strane, Srbija zatvara granice i poručuje svojim DRŽAVLJANIMA da ne dolaze. Odnos prema ljudima iz inostranstva koji nemaju šta drugo nego da dođu kući - medijski linč. Ostale poteze državnog vrha ne bih ni da komentarišem.
Meni sasvim dovoljno.
Паралела не може да се прави (да будем ђавољи адвокат) јер је Канада за Србију државетина у сваком могућем смислу и њихов систем може то далеко лакше да претрпи.
Код нас је мали али и више него довољан број повратника донео вирус и кршио прописана правила као и остатак слатког народа, што сасвим сигурно не би радили у земљи где раде. Неколико крајње неодговорних појединаца из дијаспоре је значајно распалило заразу...
Није био никакав линч, увек се правила разлика између људи који се адекватно понашају и не, што је за мене било једно ново искуство када су у питање изјаве владиних перјаница.
Гомила фирми за које ми је познато је увело сличне мере, многи станодавци такође, неки су отпуштали раднике (домаће и стране компаније), нема простора за уопштавање.
Ако је то највећи проблем који имаш са Србијом (односно исправно би било рећи - са системом Србије), ти си миран човек. :kafa:
Baš bi voleo da vidim te podatke o broju obolelih gastarbajtera.
Imaš ili si jedan u nizu poslušnih ,primitivnih koje je ova vlast plaća samo da bi pljuvala neistomišljenike.
Ljudi su se vratili jer nemaju posao, nemaju izvore prihoda, nemaju odakle da plaćaju stan a što je najgore nemaju ni zdravstveno osiguranje. I šta zbog straha da se veliki broj neistomišljenika vraća u zemlju treba ih sve na lomaču ?
Znam za dva slučaja u Srbiji , ljudi koji ovde žive a uspeli su da napave veliki broj zaraženih. Vidiš jedan je hirurg i to veoma bezobrazan koji je često znao da u nesterilnim uslovima radi lakše intervencije, e on je uspeo da zarazi pacijenta koga je operisao i ko zna koliko kolega koje umesto da rade sede u izolaciji umesto da daju svoj doprinos. Znači dok se saznalo lagano se šetkao po odelenjima bez maske, sa temperaturom i intezivno družio.
Drugi je iz pomoravlja koji se posle skijanja vratio u zemlju i napravio rođendan detetu. Posle toga sve je statistika.
Da vidimo koliko je zaraženih povratnika a koliko je ko zna čega ušlo u zemlju pod izgovorom izbeglica sa bliskog istoka.