Ikea je simpaticna ali ce da devastira domacu proizvodnju. Ta radna mesta u njihovoj prodavnici / skladistima ne znace nista sem bedu za nekvalifikovane radnike. A za zemlju uvoz od 200-500 me. Srbija treba da podrzi Ikeau uz uslov da prodaje 50% proizvoda iz Srbije, 25% dizajniranih u Srbiji, plus duplo vise srpske robe da izvozi nego sto uvozi. U suprotnom bi ih terao sto dalje, pa makar nas j. oni iz EU. A pokusaje uvoza strogo kontrolisao na granici. Davanje subvencija IKEA-i da pravi uvozno-prodajni centar u Sr. je odprilike isto kao kad u zatvoru napravite u gacama rupu tamo gde vam je ono usko mesto.
Najbolje bi bilo kada bi neko iz Srbije iskopirao Ikea-u i nazvao je recimo Sikea. Gde bi domaci dizajneri, serijski proizvodjaci i domaci uvoznici pravili dodatnu vrednost za vrtice, bolnice i penzionere. Srpski IQ nije bas za busanje, jer su Hrvati vec davno iskopirali veci deo tih lanaca Getro, Pevec, sa mnogo domace robe i domacim uvozom. Njima IKEA nece u velikoj meri naskoditi domacoj proizvodnji, jer imaju dosta jace igrace i bolje su integrisani u proizvodnji trgovini...
Da budem jasniji, jako mi se svidja dizajn i duh dobrog dela njihove ponude, i opremio sam bar dva stana sa Ikeom dok sam ziveo u inostranstvu. Obozavam skandinavski dizajn iz svih istorijskih perioda. Ali to nije vredno izgubljenih radnih mesta, ekonomskog porobljavanja i isisavanja profita iz ove upisane zemlje.
Ako Srbi nisu u stanju da iskopiraju dobre stvari iz Ikea, i da sami uvoze ono sto nam oni prodaju iz Kine i Tajlanda, onda bolje da se sele odavde, jer nece biti za skole i vakcine, o penzijam da ne pricamo.
Drzava obozava IKea-u jer ona ne sakriva promet i ODMAH placa PDV, za razliku od domacih kabinet-majstorica i malih/srednjih/vecih domacih firmi. Naizgled sve je bajno, ali se na drugoj strani gubi 5 ili 10 puta vise u izgubljenoj DOMACOJ dodatoj vrednosti koja ostaje u zemlji. I gle cuda ta DOMACA dodata vrednost se opet vraca kroz PDV, ali malo kasnije.