Felix
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 08.09.2008.
- Pohvaljen
- 361
laki72":y0889rxh je napisao(la):Bravo orion-e
+
Naravno, 10 puta ponovljena laz, postaje istina, pa u tom duhu i ubedjivanje da je za nase dobro da nista ne proizvodimo i da liberalizujemo uvoz svega.
Samo je tragedija sto ne vidimo da ta ista EU i danas ima carine i kontigente za mnogu robu, ukljucujuci recimo automobile!
Zahvaljujuci tome japanski proizvodjaci koji su bili na putu da 'pociste' evropsku autoindustriju isto kao sto su to ucinili u SAD, morali su da otvaraju pogone po toj istoj evropi i uposljavaju evropsku radnu snagu...
Brkaš babe i žabe dragi prijatelju..
KIna, SAD, Rusija, Evropa su globalni ekonomski igrači. Evropa je zajedničko tržište od 500 miliona ljudi, odnosno oko 7 odsto svetske populacije. Globalni ekonomski igrači određuju pravila, ti kao mali gledaš kako da iskoristiš svoje komparativne prednosti i profitiraš što više unutar toga a ne da maštaš da jesi ono što nisi.
Niko nas nije ubedio da ništa ne proizvodimo, to ne zavisi ni od marsovaca , ni od stranac nego od preduzetničkog duha, ideja, raspoloživog kapitala i mogućnosti kreditiranja proizvodnje. Na žalost i od propisa u mnogim slučajevima. Ja sam sa grupom prijatelja pre desetak godina otvorio privatno preduzeće, radimo punom parom (od jutra do mraka) i ne smeta nam nikakva konkurencija. Kod jače konkurencije se bolje vidi ko dobro radi a ko je šoder.
Kod nas je prvi problem što ljudi nisu navikli da rade. Nego da sve država servira. Ako može u neko javno preduzeće ili pod državne jasle pa da kaplje platica za nerad i da se u kafani vodi svetska politika. Milina jedna
Ko bilo kome u Srbiji brani da otvori mali pogon ajvara, varjača, stolica, klikera ili bilo čega drugog? Problem je prijatelju što živimo u zemlji koja je zatrovana bedom, sistemskom korupcijom, neradom, zastarelim zakonima i gde nikoga nije briga da li ćeš uspeti ili ćeš propasti. Neko ne uči ljude kako da započnu sopstveni biznis, da naprave biznis plan, ne postoji kancelarija koja će te posavetovati šta da radiš i od čega da počneš. A to je na tom prokazanom liberalnom zapadu normalno. Čak dobiješ i poreskog savetnika jer im je u interesu da plaćaš sve dažbine legalno i da ostane i za državu i za tebe, kod nas je to misaona imenica.
Moj drug vodi relativno uspešnu firmu za filmsku produkciju u Srbiji, pokušao je par puta da dovede velike igrače koji bi ovde rado snimali filmove, ali neće baš zbog tog protekcionizma za koji se ti zalažeš. Bugari i Mađari vraćaju PDV stranim kompanijama koje snimaju kod njih, kod nas se ne vraća i onda tamo ispada jeftinije snimanje i svi idu tamo. Time je desetak hiljada muškaraca, žene i njihove dece u Srbiji ostalo bez hleba koje bi dobili da su te iste produkcije došle kod nas.
U korumpiranim društvima protekcionizam nikada nije služio za opšte dobro nego za enormno bogaćenje povlašćenih pojedinaca.
To su naši problemi i to je ono što urušava ovo društvo a ne Ikea, Metro ili ne znam već ko.