@tragac
Uzrok tvog pogresnog shvatanja je to sto Srbiju poredis sa singapurom sto je totalno pogresno.
Mada, u par postova ranijr uporedio si nas sa severnom korejom i Belorusijom.
Dal bese ta ista totalitarna s.koreja izvrsila nuklearne probe, lansira dalekometne rakete?
Ok, nije to nesto, bedni su i gradjanstvo im tesko zivi, ali prijatelju mi, kao i Hrvati, i ostali koji bespogovorno slusaju direktive bogatih uvozimo sve, od cackalice pa do ves masine i lokomotive. Mi kao i ovi drugi sto ispunise sve uslove koje diktira 'trzisni zapad' imamo ozbiljnih problema u cuvanju svog vazdusnog prostora.
Mi isti treba trzisno da uvedemo sankcije rusima, jer su ameri trzisno resili da nam (evropi) prodaju svoj 'ukapljeni' gas.
Dal je trzisno poslovanje to sto se dekretom zabranjuje suverenim zemljama da rade na energetskoj nezavisnosti?
I spominjes tehnicko ucesce stranih firmi?
Pa navedi mi 10 takvih uspesnih ucesca?
Strane , tacnije multinacionalne kompanije su tu dok je relativno dobra radna snaga jeftina i politicka situacija stabilna. Bilo koji od ta 2 faktora da se poljulja, ta kompanija kako je dosla, tako ce i otici. Otici ce u Bosnu, u Albaniji, na kosovo, sutra u Ukrajinu ili bilo gde, kao sto su danas uglavnom locirane po vijetnamu, kini, maleziji...
I sto rece Borcanac, ako nista ne proizvodis, samim tim gotovo nista i ne zaradjujes. Kako ces onda da trosis? Bilo to iz uvoza ili ne, ali posebno ako je iz uvoza?
I sa druge strane, doveli smo sebe u situaciju da u trenutku kada se svet polarizuje brze nego posle 1945. godine, kada sa jedne strane imamo hladni rat izmedju amerike i rusije, a sa druge militantne islamiste koji su pokrenuli najmasovniji i najsuroviji dzihad do sad, da u takvom trenutku nismo uopste funkcionalni bez uvoza svih roba kao i bez uvoza kapitala.
Zamisli nedaj Boze da budemo uvuceni u neki ovih sukoba, sto svakako niko nemoze da iskljuci???
Kakva bi u takvom scenariju bila nasa strategija za opstanak?
Ekonomski , ne mislim vojni i politicki, jer tu smo vec 'prdnuli u cabar'?
Mi smo jednostavno danas ne banana drzava, nismo ni to. Mi danas nismo drzava. Dovoljno bi bilo da Fiat donese odluku da se povlaci iz Srbije, i nama nebi preostalo nista drugo no da proglasimo bankrot.
Nedavno ste u medijima imali clanak o pokusaju jednog arapskog biznismena da u Srbiji kupi 6000 ovaca i jagnjadi.
Kontakt tom biznismenu je bio njegov prijatelj lekar, sirinac koji je posle studija u Beogradu ovde ostao da zivi i radi.
Znate li da u celoj nasoj zemlji nisu uspeli da skupe tu kolicinu?
Znate li da je je vec problem kupiti prase u vecini sela?
Znate li dazbog tog i takvog 'trzista' uvozimo junetini staru ko zna koliko staru iz ratnih rezervi bogatijih zemalja?
To isto 'trziste' je damping cenama pozatvaralo preostale nase proizvodjace, raznih proizvoda, pa sad moze i da bude trziste, ali medju velikim igracima. Gde smo mi tu? Osim kao potrosaci i bagatelna radna snaga?
Dal je 'trziste' subvencionisanje proizvodnje na nemackim i francuskim farmama?
Pa se tako mleko za nase mlekare dobrim delom uvozi umesto da se nase krave, hrane nasim kukuruzom, koje je proizveo nas seljak?
A taj seljak bi kupio novu poljoprivrednu masinu, koju bi proizveo nas radnik iz IMT-a, koji bi deo sirovina uvezao, sto je ok, naravno. Mozda bi seljak kupio i dzon dir traktor, nije bitno.
Bitno je da moramo imati ovaj lanac sa vise ili manke karika, da bi zaradili. A tek kad zaradimo mozemo biti potrosaci simpa, Numanovica, andrijasevica, kao i YISK-a i IKEA-e.
U suprotnom, ako se kao sto rece Borcanac, ne okrenemo sebi i gledamo svoj interes i svoju korist, doci cemo u situaciju da prodajemo i trosimo, prodajemo ponovo , pa i to trosimo....
I sta kad sve prodamo?