Šta je novo?

Hram Svetog Save

Цариградски патријарх је само први међу једнакима у Православном свету, а аутокефалност архиепископији која је од ње отета од стране недемократског режима, може дати само њена мајка црква, односно СПЦ. У овом случају, када би се то урадило, значило би не само признавање једног чина насиља над црквеним законима, већ и националну издају.

Уосталом реците то Србима, који су са муком сачували идентитет у БЈРМ..

 
Južna strana:

20220522_115233.jpg

20220522_115219.jpg

20220522_115243.jpg

20220522_115254.jpg
 
I šta ćemo sad???
Ništa :) 2.000.000 duša je spašeno. Uvedeni su u Svetu Sabornu i Apostolsku Crkvu :) Ne trebaju tolike duše ispaštati zbog gluposti nekolicine. Sve ok. Idemo dalje :)
Kako napraduje naš Hram? :)
 
Znači, Tito, Koliševski, Crvenkovski i Porfirije su (bili) pametni, a German, Pavle, Irinej i Jovan Vraniškovski su glupa nekolicina?
 
Treba sačekati do kraja i videti šta je dogovor.

Mislim da je nemoguće da uz vrhunska prava koja neko dobije ne idu nikakve obaveze i odgovornost. To čekamo.
A čekamo i kako će se rešiti ime crkve jer su oba dela imena osporavana od strane barem jedne autokefalne ckrve...
 
Znači, Tito, Koliševski, Crvenkovski i Porfirije su (bili) pametni, a German, Pavle, Irinej i Jovan Vraniškovski su glupa nekolicina?
Naravno da ne :) Ja se slažem sa tobom u vezi okolnosti raskola. Ali ovo je pobeda za pravoslavlje. Više od 2mil duša je stalo pod okrilje Duha Svetoga. Treba da se radujemo. Nisu ostalli da trule van blagodati Božije zbog nekih komunista. Slava Bogu vraćeni su u crkvu. Sutra će se makedonska beba krstiti u Duhu Svetome, a neka baka usnuti u Gospodu uz validno opelo. Sve ostalo je politika i zavrzlame propadajućeg sveta. Tako da sve je ok. Biće sve po promisli Božijoj :) Evo svanuo je i dan kada ću se složiti sa Urošem985 :D , sačekajmo malo da vidimo šta,kako i gde. I imajmo malo vere :)
 
Uroše, vidiš da je moguće, evo Porfirije ozaren, kaže dogodilo se čudo.

Jeste, čudo neviđeno. Pre 3 dana sav srećan, objavljuje da su se Makedonci vratili pod okrilje SPC, a već danas im dade autokefalnost.. I sve u tajnosti, ispod žita i iza zatvorenih vrata. Vučić brže bolje čestita, kao da je već sve znao unapred. Možda mu rekli episkopi onaj dan na ručku.

Eto vam sad, šta sam napisao još pre nedelju dana, kad rekoh da neće na dobro da izađe skupljanje sns-ovaca na liturgiji u Hramu.

Neka se sada spreme "Crnogorska, Bosanska i Kosovska" crkva. Kad već Porfirije deli autokefaliju šakom i kapom. Nije nešto uživao u zajednici sa braćom Makedoncima.. celih 7 dana.

A kad to obavi i sve ih blagosilja, lepo da ugosti i papu u Hramu, nije mu dugo ljubio ruku...Eeeee, videlo se još prošlog februara šta će se dešavati..
 
Makedonci su prvo dobili priznanje od Carigradske patrijaršije,ovo je bila neminovnost
 
Ништавно као и "Томос" који је дао Порошенку. Воли деда нешто да се пита. Можда би му неко дојавио да Римејескогс царства нема одавно.

Вартоломеј је само реаговао на, очигледно припремњену раније причу о аутокефалности македонске цркве. И на тај начин означио деловање за будући период: све заграничне епархије њему, помесна црква у политичким границама - назвао је СПЦ црквом Србије.
 
Vesnik naše buduće definitivne propasti.

Mogu da zamislim kako će tek sad da se potpiše Temeljni ugovor sa CG.. Sa Dritanom i Rankom Krivokapićem, čuvenim mrziteljem svega srpskog. Odmah će da pitaju kako može Makedoncima autokefalnost, a nama ne.. Pa će "SPC" da im da prvo autonomnu mitropoliju, a ubrzo i autokefalnost.. Zato je i bilo bitno da preko reda reše posao sa Makedoncima, da mogu lakše da rasparčavaju ostatak.

Kažu Sabor doneo jednoglasnu odluku, da li je moguće da svi misle da je ovako velikodušno trebalo nagraditi raskolnike, koji su im episkope držali po zatvorima, izbacivali im sveštenstvo iz crkava i krečili freske? Sad mogu na miru da slave Titov rođendan, oca njihove države i crkve.

Da, još nešto. Gledam juče onu crkvu u Skoplju i tražim kad je građena. Od 1972. čini mi se do 1990. Eto, sve je jasno. Dok za naš Hram davno započet nisu hteli da daju dozvolu za nastavak gradnje, u Skoplju su zidali onoliku crkvu pod Titom.

I Porfirije jadnik ozaren i srećan.. Strašno.
 
Први део приче, помирење и заједничка служба у ХСС је дефинитивно срећан догађај. Ово друго, у Скопју у мени буди зебњу и несигурност, јер мени није познато шта је у Томосу, ако такав постоји.
 
Pa dolazi Šolc sledeće nedelje, doneće valjda Tomos da Porfirije potpiše...i Vučić da se slika..
 
А због чега тачно неки народ не би имао своју цркву, ако је у православљу то већ обичај? Проблем је нпр. код Црногораца што нити имају вернике, још мање свештенике, а понајмање монахе, али са Македонцима то није случај и - шта онда? У чему је проблем? Проблема нема. Национал-шовинизам није по Христу.
 
То је већ заморна реторика по којој заштита уједињености српског наслеђа "национализам" а измишљање и јачање осталих нација није национализам

Није ништа мање националистички да Македонци, Црногорци итд. праве своју националну цркву нити се заснива на ишта "узвишенијим" мотивима.

Генерално је православна папазјанија са патријарсима одавно постала циркус; шта год причали о Католицима њихова оданост једном не-национално папи кога сматрају наследником Светог Петра је много више у хришћанском духу
 
Папу као пример хришћанског духа је неумесно употребљавати чак и као пример. Римска црква понајмање је организована као Христова. Узела је савршени земљаски облик коју је примила од бивше римске империје - са истим таквим империјалним апетитима.

А због чега тачно неки народ не би имао своју цркву, ако је у православљу то већ обичај?

Само да знаш да "сваки народ има своју цркву" нити је обичај, нити иде тако глатко. У нашој црквеној историји, аутокефалност су нам гасили три пута.
 
A još manje im je trebalo dati autokefalnost preko noći..Ako se već htelo tako, neka se krčkaju bar deceniju, dve u zajednici sa SPC, pa kroz pregovore da vidimo šta može da se postigne.
Koliko je Vraniškovski robijao po makedonskim zatvorima? Je l' su izbacivali sveštenstvo iz hramova, skidali natpise sa ikona, falsifikuju ktitore itd.

Dakle, ono što su izmislili komunisti je dobro samo kad je na štetu Srba. Gde su Makedonci u Pirinskoj i Egejskoj Makedoniji- nema ih, samo su Srbi dobri i dele i cepaju svoje šakom i kapom.

A povrh svega priznali su nezavisno Kosovo, a mi ih sad širokogrudo nagrađujemo za sve.

I to pre nego što je zaključen Temeljni ugovor sa CG.. Sad ćemo da vidimo hoće li ga uopšte zaključivati, ili će jednog dana samo da osvane autokefalna crnogorska Mitropolija.

Ovo se sve namerno radi kao deo agende slabljenja SPC. Ne idealizujem je uopšte, ali je poznato da je to jedina institucija koja objedinjuje sve Srbe na prostoru raspale bivše države.

Dakle, ovo su mogli da naprave samo oni koji Srbiji i SPC ne misle dobro. Teške naivčine, da ne kažem nešto gore.
 
Ovo je sasvim sigurno politička odluka a ne crkvena. Najverovatnije zbog projekata otvoreni Balkan (ili kako se vec zove).
 
Jeste politička odluka, ali ne zbog Otvorenog Balkana.. Nova nemačka vlada ga ne podržava, rekoše da smo već pod njihovim nadzorom u okviru Berlinskog procesa, za druga zbližavanja ne vide potrebu..
 
Tomos još nije napisan ,niti dobijen,tako da Makedonci još nemaju autekefalnu crkvu.
Tek sad slede pregovori i razgovori,odnosno najzanimljiviji deo cele sage,a to može potrajati godinama.
Vidimo da u Carigradu nedaju ime "Makedonija" u bilo kom obliku za naziv nove crkve,i ograničavaju njenu jurisdikciju samo na teritoriji S.Makedonije ,Bugari isto tako nedaju ime "Ohridske Arhijepiskopije",jedino neznamo šta su uslovi naše crkve ,koji sigurno takodje postoje .
Svi oni imaju interes,i neće se to tako lako odigrati.
Što neko reče ,moramo da sačekamo i da vidimo šta su dogovorili ,i šta će biti prihvaćeno,a šta ne,i kako će sve ispasti na kraju.


Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока
 
Vrh