Šta je novo?

Hram Svetog Save

Tron!
 

Prilozi

  • Screenshot_2021-01-03-21-57-23-447_com.instagram.android.jpg
    Screenshot_2021-01-03-21-57-23-447_com.instagram.android.jpg
    950,4 KB · Pregleda: 2.812
Ово је срамота, па нису урадили ни половину платоа. Чим је речено да Путин неће доћи у корони, они раднике послали на друга места. Хроничани недостатак мајстора је прави разлог. Тачно је да се ту ради поново основа, па степенице, и да је потребно све сложити у полукружну лепезу, али су се заукали због Путина, а онда се разишли. Овде 200 радника може ово све да уради за месец дана, са све бетонирањем основе.
 
Nisu mislim radili jer vozila prolaze i prilaze h
Hramu i dalje. Ne znam zašto doduše. Sa strane prema biblioteci još nisu raskopali privremenu betonsku rampu kojim su ulazili mehanizacijom u Hram
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809973#p809973:mbuomrka je napisao(la):
Панонац » Pon Jan 04, 2021 12:44 pm[/url]":mbuomrka]Ово је срамота, па нису урадили ни половину платоа. Чим је речено да Путин неће доћи у корони, они раднике послали на друга места. Хроничани недостатак мајстора је прави разлог. Тачно је да се ту ради поново основа, па степенице, и да је потребно све сложити у полукружну лепезу, али су се заукали због Путина, а онда се разишли. Овде 200 радника може ово све да уради за месец дана, са све бетонирањем основе.

Jeste, radnici su bili iz Turske i verovatno su vraćeni kada je rečeno da Putin ne dolazi, a ostao je samo mali broj naših radnika.
 
Blago nama, ovo je zemlja dembelija. Nema radnika, ili niko neće da fizikališe čim nam grade Turci i Pakistanci.. Tržnjaci i kafići puni, na Zlatiboru nijedan klinac/klinka nema patike jeftinije od 200 evra, ni telefone ispod 1000, matore tek da ne pominjem. Ovaj će da vlada još 10 godina min, vidim ja..
 
Сваки човек има право да ради (и да не ради) докле год не терорише друге, ако грађани Србије неће да раде такве послове за понуђене паре не морају. Увек има ко ће да ради па макар и из Турске.

Проблем настаје када се узимају паре онима који су радили и улагали и дају онима који неће да раде кроз радне видове социјалне помоћи
 
Није само питање хтења већ и умећа. Наши су показали шта данас умеју при калдрмисању непосредне околине Трга Републике. Колико пута је та калдрма крпљена и дорађивана? Ако је данас то наш домет - а стичем утисак да јесте - онда, свакако, нека нам послове на ударним местима обављају странци.

Увек сам за то да се подржи домаћа привреда, и да послови иду домаћим радницима - али не по цену квалитета.

Разуме се, овде је пресудио недостатак домаће радне стране.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809808#p809808:3umscmqg je napisao(la):
cooyseeteam88 » Нед Јан 03, 2021 11:01 pm[/url]":3umscmqg]Tron!
.. би далеко лепше изгледао, да су се потрудили да изглед оцила усагласе измењеном простору кружног штита.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=810039#p810039:30viomdj je napisao(la):
Bebop and Rocksteady » 04 Jan 2021 03:01 pm[/url]":30viomdj]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809973#p809973:30viomdj je napisao(la):
Панонац » Pon Jan 04, 2021 12:44 pm[/url]":30viomdj]Ово је срамота, па нису урадили ни половину платоа. Чим је речено да Путин неће доћи у корони, они раднике послали на друга места. Хроничани недостатак мајстора је прави разлог. Тачно је да се ту ради поново основа, па степенице, и да је потребно све сложити у полукружну лепезу, али су се заукали због Путина, а онда се разишли. Овде 200 радника може ово све да уради за месец дана, са све бетонирањем основе.

Jeste, radnici su bili iz Turske i verovatno su vraćeni kada je rečeno da Putin ne dolazi, a ostao je samo mali broj naših radnika.

Немојте лупетати, радници из Турске су радили на постављању врата, а не на поплочавању.

Истина јесте да су се били залетели, а да су се онда охладили кад су схватили да нема ништа од феште и радници су нестали.
 
Па, нису нестали, већ су отпуштени, или послати на извшење других задатака.

И, колико знам, није никаква измишљотина да су на поплочавању радили (и) страни радници. И на овом теми је, ако се не варам, било речи о томе.
 
Posto videh da nam je predsednik izjavio da je Hram Svetog Save lepsa crkva od Aja Sofije, prokomentarisao bih par stvari koje meni licno odmah padaju u oci kao bitna razlika. Naravno njegov narcizam i egoizam da sve sto se radi ili zavrsava u njegovo vreme mora biti projekat veka, "najteza deonica kroz Grdelicku klisuru u Jevropi", "najveci projekat" i ostale gluposti necu komentarisati.
Da se ogradim odmah meni je nas hram i ovako divan i lep, i uz znanje kroz sta smo sve prolazili i kakve izazove imali hvala Bogu da ga ipak zavrsavamo i svakako "i mi konja za trku imamo" i ako to nije osnovna namena i funkcija hrama...
Ali ovde hocu cisto da pricam o arhitektonskim i estetstim stvar, a ne politici. Pa da krenemo:

1) Za najvece monumentalne crkve, bazikalni plan sa centralnom kupolom mi je i dalje neprevazidjen koncept, upravo plan je u Aja Sofiji, i ako je crkva sa spoljasnje strane skoro pa kvadratne osnove.
20210101-133157.jpg

hagia-sophia-5-960x640.jpg


2) Dugo sam gledao nase resenje i pitao sta je tako radikalno drugacije? I dodjoh do odgovora da je u pitanju par stvari pre svega raspon lukova koji je manji nego u Aja Sofiji a onda i sama sirina luka koja je jedno 2-3 sira od nosecih lukova u Aja Sofiji
tu se vidi upravo da se polu kupole maltene samo nastavljaju na veliku kupolu, a sami lukovi su skoro pa neprimetni, sto omogucava jedan kontinuitet i jedan veliki ovalni "prostor" iznad koji se pruza nad celim brodom crkve.
Dome-of-Hagia-Sophia.jpg

takodje u Aja Sofiji svi ovi lukovi, kupole uopste nemaju utisak masivnosti i tezine, vec da skoro lebde, da ne spominjem da su skoro svi noseci elementi sakriveni u galerijama pored, naravno ovo nije nista slucajno, vec jedan od kljucnih simbola i filozofije koja je tada postojala, a to je ta "bozasnska intervencija" pa ova kupola i svi svodovi stoje uz "pomoc bozansku" ili da je "neko pridrzava sa neba", tu vrstu simbolike i teznje da se sve prikaze bestezinski vidi se i obradi samih kapitela koji izgledaju kao pletene korpe koje prkose svim silama, ( o kapitelima sam pisao vec)
Ovakvu vrstu prostornog uredjenja u Hramu Svetog Save iz mog ugla nije prisutna, mi mozemo da uvidimo masivne, teske i ogromne nosece lukove na kojima je polozena kupola, takodje i kvadratna osnova broda igra ulogu u ovome, ali nije ni nase lose.

3)Severna i Juzna galerija u Aja Sofiji na dva sprata je takodje spojena na zapadu i moze se nesmetano kretati od juga preko zapada do severa. Meni je jako zao sto kod nas pre svega mi nemamo uopste povezanost izmedju ovih galerija, a i taj "drugi sprat" gde se predvidjen hor je odsecen svaki od svakog.
Zanimljivo je posmatrati crkvu Svetog Marka u Veneciji koji kad su je pravili nisu se direktno ugledali toliko na Aja Sofiju koliko na danas porusenu Crkvu Svetih Apostola koja je imala 5 kupola,(slicno kao nas raspored u hramu, s tim sto mi imamo jednu kupolu i 4 polu kupole), ali su veoma vesto "inkorporirali" u takav prostorni raspored galerije na dva sprata koje veoma podsecaju na one u Aja Sofiji.

4) Takodje u Aja Sofiji tambur skoro da i ne postoji, vec se stvara utisak da je kupola skoro pa samo nalepljena na lukove i onih 40 prozora pri suncu stvaraju utisak da kupola bukvalno lebdi u vazduhu jer se stvara jedan svetlosni venac i opet taj potencirani "beztezinski" princip gde kupola bez tambura odaje utisak jos laganijeg konstruktivnog elementa ( i ako samim tim bez veceg tambura nemamo pristup samoj kupoli kakaav imamo kod nas)

5) Mermer u celoj crkvi od podova do bocnih zidova, kombinacije razlicitog mermera sa svih strana sveta koji se savrseno "blenduju" jedan sa drugim, izbegnuvsi u potpuno da bude kic, slaganje u sablonima tako sto se komadi mermera seku i onda slazu kao "otvorena sveska" i prave se paterni, i generalno njihova odluka da ne bude cela crkva u zlatnom mozaiku vec da postoji jedan prelaz i kontrast, i da ta kupola simbolizuje nebeski svod (jedan korisnik ranije je upravo ovo uredjenje sa mermerom napomenuo)

6) Kapiteli i njihova obrada, i taj neverovatni "rupicasti" izgled, kao da je pletena korpa a ne kamen, gde se prsti mogu zavuci, prosto genijalnost klesara, mogu misliti koliko majstora i kakvim tempom je radilo na ukrasavanju golim rukama tolikog broja kapitela, i pritom potpuno zamaskirani opet nosivni element, gde gledajuci takve stubove mislite da oni ne drze i ne nose apslutno nista, prosto genijalno...

Eto nekih mojih zapazanja, opet naglasam ovo nije trazenje dlake u jajetu, meni se uprkos svemu nas hram svidja i svakako spada u red jednih od najlepsih crkava na svetu, vise sam pustio mozak na pasu i gledao sta je meni licno lepse:) Fasadu necu ovog puta spominjati mogla je lepse, ali daleko je od toga da je neka havarija ili uzas, ako se ja pitam izmedju kicasto i previse nakicene fasade i minimalisticke pre bih izabrao minimalisticku sa manje ukrasa nego da se pretera u tome. A i ko zna sta ce nasi potomci raditi za 200 godina :)
 
Бесмислено је коментарисати изјаве политичара.

Остало, или стоји, или је просто питање укуса, и као такво није спорно.
 
Hram kao objekat sam po sebi ne bi trebalo uporedjivati sa ostalim objektima u estetskom smislu jer svi oni imali su, iako na prvi pogled slicne , dosta razlicite pravce pristupa izgradnji , projektovanju i sl. Kod Aja Sofije ,sve slicnosti sa hramom vec se zavrsavaju posle centralne kupole , jer kao sto se moze primetiti ,kod nje ne postoji osna simetrija u svim pravcima , vec samo po 2 ( 2 polukupole su pregradjene zidom sa 12 otvora ) sto joj u startu izduzuje prostor po jednoj osi, umanjuje potrebu masivnosti nosecih lukova i sl.Zbog toga , pogled iz centralne tacke hrama i Aja Sofije se dosta razlikuje jer kod hrama simetrija je u svih 360 stepeni ,dok kod Aja Sofije postoji samo na 180 stepeni. Ono sto bi lepo bilo videti , po mom nekom subjektivnom misljenju je malo vise stakla u samoj unutrasnjosti,koje bi obogatilo masivni prazan prostor .Znam da se to dosta kosi sa filozofijom i nacinom izgradnje pravoslavnih hramova na ovim prostorima ,ali hej , pricamo o objektu koji na unutrasnjoj strani vrata na ulazima ima zitije, a na spoljasnjoj Oče naš na kineskom i engleskom jeziku i kom sve ne... Staklo ispod svodova lukova svugde gde se instalira dodaje dosta eleganciji i sveukupnom ustisku pa je česta postavka katoličkih katedrala(gle cuda :) ). Al ne u smislu da bude stalana postavka ,već da budu montazna ,levom i desnom delu od ikonostasa (da se ne zastakljuje sve ,vec samo 2 dela nasuprot jedan drugom, a da ulaz i centralni deo iznad ikonostasa ostanu otvoreni), u smislu staklenih zavesa koje po prilici nekih verskih obreda ,mogu ukloniti i time ne obesmisljavati galerije na tim delovima. U prilogu je slika amaterski fotosopirana ,cisto da predstavi ideju pa sami procenite.

ps: Znam da je ovo dosta otislo od teme pa da ne bi bilo pomeranja , necu vise duziti o tome, ali definitivno bi resilo problem krilatih prijatelja da se ne gnezde po hramu, plus u hramu je vec iznad staklenih kliznih vrata uradnjeno slicno i ne izgleda lose :)

hram1.jpg

hram.jpg

staklo.jpg
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=810537#p810537:391umj66 je napisao(la):
Agiorites » 05 Jan 2021 09:13 pm[/url]":391umj66]https://www.instagram.com/p/CJrA0aVpPVh/?igshid=1ir68k1gp0scq

У шоку сам!
Какво је ово осветљење за иконе?
Да ли је неко можда био у храму и видео ово?

Нисам био ових дана, можда сутра свратим. Али да, изгледа јако погрешно. Надам се да видео није најбољег квалитета, можда је уживо прихватљивије. А ако је заиста и уживо овако, надам се да ће верни народ реаговати, ово је бар лако решити - само угасити расвету.

Иначе не знам да ли неко још уређује википедију од форумаша. Знам да је наш Орјен доста урадио на чланку о Храму на енглеском, и хвала му на томе, али заиста мислим да би неко што пре требало да измени реченицу "The mosaics are a donation of the Russian Federation" која је у трећем пасусу у самом уводу у чланак. Као што знамо, за мозаик и друге завршне радове, Руси су дали 10,5 милиона, а Србија, преко 45 (када се додају она два од пре месец дана). Оваква реченица оставља погрешан утисак читаоцу и унижава допринос наше земље (шта год мислили о учешћу државе, ово су факти).

чланак: https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Saint_Sava

А ево и пар Американаца (кошаркаш који игра у Србији и његова девојка) којима се Храм јако допао:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=tEqX4QoG2jo[/youtube]
 
Искрено се надам да ће горети кандила.
Мени је ово тежак кич.
 
Kao da su ugradili televizore, a ne ikone u ikonostas...haos.
 
А да нисте, можда, мало поранили с критикама?

За почетак, упоредите два реда „икона” на иконостасу, и приметићете да оне мање, на врху, које су без сумње праве, јасно одударају од ових испод.

Додајте томе и чињеницу да нема начина на који би се постигао тај прозирно-луминозни ефекат ових већих икона, који вам је засметао, да је заиста реч о правим иконама, и долазите до природног закључка да вероватно уопште није реч о правим иконама, већ привременој инсталацији.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=810562#p810562:35ofcpr6 je napisao(la):
Аполон » 05 Jan 2021 10:06 pm[/url]":35ofcpr6]
Додајте томе и чињеницу да нема начина на који би се постигао тај прозирно-луминозни ефекат ових већих икона, који вам је засметао, да је заиста реч о правим иконама, и долазите до природног закључка да вероватно уопште није реч о правим иконама, већ привременој инсталацији.

Није тачно, праве су иконе, у Храму су већ пар недеља и видео сам их својим очима већ више пута. И то баш ове. Само без ове расвете.

Ископах још једну фотку са овом расветом:

 
Верујем да је привремено, док не дођу иконе
 
Шта сте видели, не знам, али нема мени познатог осветљења - бар не оног уградивог у сам иконостас - којим би се могао постићи тај ефекат на површини правих икона.
 
Иконе су праве и да, види се јасна разлика између доњег и горњег реда. Доњи је неприродан, бар на том снимку. Надам се да уживо изгледа природније
Декоративно осветљење унутар храма уопште није било потребно, али добро.
 
Не чуди ме што сте убеђења да су привремене, јер заиста изгледа тако, али јесу праве
Био сам у храму и видео их. Без тог светла лепо изгледају
 
Ја буквално одбијам да поверујем у ово, али тешим се једном чињеницом, можда ће за Божић ове лед иконе и да буду, неко ко умишља да је Храм његова приватна својина ће видети колико ово одвратно изгледа, скинуће ова лед светла, ставиће кандила, како Бог заповеда и све ће ово бити ружна прошлост.
 

Prilozi

  • IMG_20210105_221922.jpg
    IMG_20210105_221922.jpg
    307,8 KB · Pregleda: 1.184
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=810577#p810577:30dq0fte je napisao(la):
Agiorites » Уто Јан 05, 2021 11:26 pm[/url]":30dq0fte]Не чуди ме што сте убеђења да су привремене, јер заиста изгледа тако, али јесу праве
Био сам у храму и видео их. Без тог светла лепо изгледају
Не доводим у питање то што сте видели, али заиста не могу да поверујем да су за горњи ниво икона изабрали златну позадину, а за главни, плаву. То просто нема смисла, и доводи у питање све што посматрамо.

Или је посреди озбиљна игра светлости - можда и неки камерни филтер - или су иконе које сте видели тренутно прекривене привременима.
 
Vrh