Šta je novo?

Hram Svetog Save

Lepo rečeno, ceo Hram mi više deluje kao turistička atrakcija, a ne duhovno mesto, mesto za molitvu... to će mu izgleda biti sporedna uloga..
I treba da bude turisticko mesto koje donosi novac gradu i ljudima koji zive u njemu, kao i u svakom drugom evropsom mestu. Jok bice bogomolja u 2022 godini u centru metropole.
 
I treba da bude turisticko mesto koje donosi novac gradu i ljudima koji zive u njemu, kao i u svakom drugom evropsom mestu. Jok bice bogomolja u 2022 godini u centru metropole.
Зашто не може да буде и једно и друго? Нотр Дам од Париза је туристички епицентар, а онолики људи отплакаше док је горела. Па, нису плакали ваљда за магнетима и привесцима за кључеве.
 
Problem sa ikonostasom je taj što na njemu nema ništa "zanimljivo" sa stanovišta ornamentike. To su samo obične šare u reljefu koje se ponavljaju svuda, i treba da izgledaju lepo. Problem je što na kraju imate ukras, ali ne i umetničko delo. Veliki broj ornamenata u Hramu je generički, bez ikakvog teološkog značenja. To je velika propuštena šansa, i nikako nije u skladu sa Vizantijskom umetnošću i crkvenim graditeljstvom, ta umetnost je puna simbola i značenja. Umetnici tog vremena su verovali da svaki centimetar bogoslužbenog prostora treba da ima edukativnu ulogu, tj. bogoslovsku. Da uči i govori o Bogu. Tako da u crkvenoj umetnosti ništa ne bi smelo da bude "slučajno" i "samo lepo", jer je uloga u bogosluženju uvek važnija od estetike. U Hramu imate gomilu stvari koje nemaju poentu, al su tu da simuliraju neke drevne umetničke tradicije, ali samo u izgledu, ne i u duhovnom značenju. Ne znam zašto je to tako :(
Uzmite primer ikonostasa u Bigorskom manastiru MPC. Svaki reljef je scena ili priča iz Biblije. I onda vidite Hram, sa metrima i metrima CNC reljefa, loze i cvetića. NE bih da budem oštar, al definitivno propuštena šansa. Naravno ne u celom Hramu, ali na nekim ključnim mestima...
Pogledajte prilog 148400
Da si samo malo češće posećivao hram znao bi da je sve ručno klesano, kakav crni cnc. Likovi su bukvalno iza hrama, klesali u barakama, šatorima, a ponekad i napolju.

Edit: ograđujem se što se tiče ove nove plastike koja je došla posle mozaika.
 
Da si samo malo češće posećivao hram znao bi da je sve ručno klesano, kakav crni cnc. Likovi su bukvalno iza hrama, klesali u barakama, šatorima, a ponekad i napolju.

Edit: ograđujem se što se tiče ove nove plastike koja je došla posle mozaika.
Dolazio sam naravno :) Ono što si video je doradjivanje detalja :) Ima dosta videa, a i ovde je neko kačio, gde se vidi mašinsko sečenje, i 3D renderi ornamenata. Naravno da ne znači da je sva plastika u hramu radjena tako :)
 
hram-kamen-01.JPG
hram-kamen-02.JPG
hram-kamen-03.JPG
hram-kamen-04.JPG
hram-kamen-05.JPG
hram-kamen-06.JPG
hram-kamen-07.JPG
hram-kamen-08.JPG
hram-kamen-09.JPG
 
Савршено ми је нејасна порука оних крстолико сечених маермерних плоча
1668206722003.png
 
Да ли неко зна, када се очекује или када је планиран коначни завршетак изградње храма?
 
Док постоји последњи Србин на земљи. Тако рекао патријарх Павле.
 
Добро, то је већ нешто друго. Мене занимају овде приближније ствари.
 
Po rebalansu budzeta, dodatnih 5 mil. EUR za zavrsetak ?!
Pa onda u sledecem rebalansu jos 5, itd...

Posto je crkva usla u biznis sa kvadratima, red je da pocne samostalno zavrsava svoje projekte a ne da se grebe iz tudjeg dzepa.
 
Није лепо... Мислим лепо је кандило али није лепо што је на струју... Али толико ми је то српски... Нема кога да пали, чисти, налива, брише. Овако ставио укључио, отишао. Без људи...
 
Zna li se kada će skloniti ovu najlonsku zavjesu sa desne strane koja mjesecima kvari opšti utisak svim posjetiocima u hramu?! i ima iko informaciju sta se dešava sa radovima u parku oko hrama koji nikako da počnu....?
 
Baš je lepo kandilo.

I ove sijalice odlično imitiraju plamen sveće i kandila. Izdaleka se neće primetiti da je strujno kandilo u pitanju. :)
 
Можда неки Кинез који ће да дође да зева по мозаицима и оде. Мени су те сијалице као за влашка гробља
 
Тематски музеј? - да! Водица (капела)? - да!

Храм?! Хмм...
 
Dobra je crkva, zanimljiva arhitektura. Svakako mnogo bolje uklopljena u okolinu od npr. one crkve kod Palate Srbija.
 
Та се не види, тако да није важно. А и нема неке архитектуре у околини да би се уклапало...
 
Vrh