Vesić najavio početak uređenja platoa ispred Hrama Svetog Save
Ove godine biće završen Hram Svetog Save, 85 godina posle početka gradnje i 179 godina kako je dubrovački Srbin Matija Ban predložio da se on izgradi i mi ćemo započeti sa projektom uređenja platoa ispred Hrama, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
– Na platou će biti 150 novih stabala, parterna fontana, sediše Svedog sinoda SPC u kojem će stolovati patrijarh kao što je i bilo predviđeno još 30-tih godina prošlog veka i konačno će taj prostor biti uređen. Ovo mesto posećuje ne samo najviše Beograđana i naših gostiju već i najviše stranih turista. Hram Svetog Save, Kalemegdan i Skadarlija su tri najposećenija mesta – podsetio je Vesić.
On je istakao je da je počela i rekonstrukcija Savskog trga i da radovi napreduju po planu.
– Saobraćaj će ići po obodima, dobijamo novu pešačku zonu, rekonstrukcija fasade i krova nekadašnje glavne železničke stanice je već završena, na predlog predsednika Aleksandra Vučića podiže se monumentalni spomenik Stefanu Nemanji i biće zasađeno 300 stabala. Tu će se ukrštati dve linije metroa i to će postati novi centralni trg u gradu, a Beograd će time dobiti više gradskih centara što je odlika svih velikih gradova. Na taj način pokazujemo koliko uređujemo i volimo naš grad, a podsetiću da ćemo ove godine, pored već završenih 500 uraditi još 150 gradskih fasada. To govori koliko se Beograd menja i koliko može da bude lep – kazao je Vesić.
On je naglasio da uređenje grada donosi korist građanima Beograda ali umnogome doprinosi i većoj turističkoj poseti.
– Mi smo prošle godine prešli brojku od milion stranih turusta, na kojoj bi nam pozavidele i neke zemlje koje koje imaju more. Imamo 200 kilometara rečnih obala, mi smo grad u koji turisti dolaze i ako želimo da turisti nastave da nam dolaze treba da nastavimo da ga uređujemo. Mi to činimo deo po deo, Beograđani dobijaju grad kakav zaslužuju i koji je po njihovoj meri, meri čoveka – naglasio je Vesić.
Zamenik gradonačelnika precizirao je da u Beogradu trenutno postoji oko 3000 gradilišta i da je to najveći rezultat sadašnje gradske vlasti.
– Beograd se ponovo gradi i sa skoro 3000 gradilišta obezbeđena je njegova budućnost jer svi plaćaju doprinose za građevinsko zemljište iz kojih mi plaćamo kanalizaciju, vodovod, škole, vrtiće i sve ono što građani zaslužuju ali nisu mogli da dobiju – kazao je Vesić.
izvor:
beograd.rs