Šta je novo?

Hram Svetog Save

Pa, pitanje je da li je i Vizantija pravi naziv onda.
Vizantinci sebe nikada ali baš nikada sebe nisu tako nazivali, oni su sebe zvali Rimljanima.
Naziv "Vizantija" su počeli da koriste zapadnoevropski humanisti tek u 16. veku. 100 godina pošto je tzv. (Istočno) Rimsko carstvo prestalo da postoji.
Не знам зашто то стално мора да се истакне да Византија себе није називала Визнтијом на српском интернет простору. Као да то нисмо учили још у шестом основне па додатно утврдили у другом средње.

И то скоро никада не истичу школовани историчари , него скоро по правилу такозвани аутохтонисти. Аматери који пишу историју са задатим циљем да докажу како су Срби староседеоци на Балкану, да је сеоба Словена ишла са Балкана ка истоку, да су антички Македонци Срби, да су Трибали Срби… И онда хајде да минимизирамо једину велику цивилизацију тог времена.
 
Не знам када си ишао у школу. Мојој генерацији никада у школи нису ни поменули да је "Византија" израз настао након пропасти царства. Можда је то сада промењено.

Словени се свакако на Балкану нису изненада појавили крајем 6. и почетком 7. века (како су нас такође учили), а у истом тренутку Илири потпуно нестали... али то је нека друга тема.
 
Не знам када си ишао у школу. Мојој генерацији никада у школи нису ни поменули да је "Византија" израз настао након пропасти царства. Можда је то сада промењено.

Словени се свакако на Балкану нису изненада појавили крајем 6. и почетком 7. века (како су нас такође учили), а у истом тренутку Илири потпуно нестали... али то је нека друга тема.

U koju li si ti školu išao, uvek je bila opštepoznata činjenica da je naziv Vizantija nastao kasnije, to nije čak ni neka sporna stvar.
 
Вероватно на некој ливади. Питање је да ли смо и књиге имали, или само папирус.
 
Svakako je grehota istoriografije što nije ostalo Rim, da se vidi kontinuitet i države, kulture, pismenosti, arhitekture tojest svega.

Da li je "Bizanz" za istok bila slučajna greška radi sistematizacije ili zataškavanje konkurencije rimskog prestiža.
Ipak su i brojni zapadni kraljevi priznavali Romejima to rimsko ime u zvaničnim pismima.

Transformacija istočnog Rima posle 10-12 veka je drastična pa DONEKLE opravdavava novi termin Vizantije. Umesto paganske klasike, stubova i timpanona... fokus je na hrišćanstvu, u arhitekturi je dominacija kupola, polukružnih lukova, bačvastih svodova itd., ali opet broojni su i kontinuiteti Rima.

U školi se negde i pominjalo ali se svakako nije deci insistiralo. Termin Vizantije je svakako disruptivan i dezinformišući.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MrD
Ovo svakako nije tacno, anticka kultura se zakljuca kljucevima Justiniana I koji zatvara Atinsku neoplatonsku akakemiju 529. Transformacija nije 10-12 veka nego kada nestaje stari svet i paganstvo kao i religijske tolerancije. Dolaze i arapi u 7 veku da ugase nadu da ce se carstvo obnoviti, a sloveni su tu najmanje bitni.
 
Нова црква у Букурешту, да ли може неко да упореди тачне димензије ова два храма:
 
Нова црква у Букурешту, да ли може неко да упореди тачне димензије ова два храма:
Субјективни осећај ми је био да је много виша црква од нашег Храма.

Оно што ми је занимљиво је да су гледали да уклопе Храм стилски са парламентом који је изградио Чаушеску и симбол је тог доба.
 
Eto poređenja, hram Sv. Save je 4. po redu, a rumunska Nacionalna Katedrala 1.
Snimak ekrana (10).png
 
АС има почасно прво место.
ХСС има прво место по всем параметрам као највећа средња оцена
ИС има Прво место по архитектонском умећу украшавања и у материјалима
ХНС има прво место величини

Тако да, сви су победници
 
Спуцане су кад немаш ништа на крају, а ово није тај случај. А народ је добио храм. Е сад што постоји део народа коме то ништа не значи то је други случај. За мене рецимо је Бирфест савршено непотребно трошење пара, али верујем да има коме то треба. Па трпим. И не идем на странице Бирфеста и тамо говорим кудим присталице.
 
Fino proučen i osmišljen oblik je naš Hram.

MOGLO je možda ponešto još bolje/drugačije, ali ja to uglavnom iz nekog svog perfekcionizma da lepa stvar bude joooš lepša kad tako malo "fali".

Nemam šta dalje razmišljati ako je neko delo neinspirativni krš 😆
 
Komentar koji me malo van teme:
Meni je zaista uvek bilo neverovatno da je Aja Sofija izgrađena za samo 5 godina (532-537)... i da u narednih 1000 godina niko nije napravio veću crkvu od ove.
 
Па Константинопољ је тада био политички и финансијски центар Европе. Осим тога религиозни степен приврижености градитеља и оних који су финансирали је био на врло високом нивоу, Касније то све спада, више се граде како би свима показали него за свој еличне потребе.
 
Rim brale i njegovi organizacioni kapaciteti su dugo ostali neprevazidjeni.

Crkva od unikatnog značaja, u centru imperije koja je u centru poznatog sveta.
Nazivali su je Umbilikus tj. pupak poznatog starog sveta, iliti na grčkom ekumene:

Herodotus_world_map-en.svg.png
Bogat i izuzetno uticajan grad i dan danas, spaja 2 mora i 3 kontinenta.
Nisu džaba arapi i sloveni razbijali lobanje o zidove vekovima.

Nema BG ni Jugoslavija ni blizu tako silne pretpostavke ni za početak gradnje a kamoli izvedbu. Ali dobro, lepo je sanjati velike snove.
 
Pozdrav svima!

Zna li neko gde bih mogao uloviti crteže Hrama od Branka Pešića?
(U arhivima su dostupni samo originalni projekti Deroka i Nestorovića).

Zahvaljujem unapred!
 
Vrh