Šta je novo?

Hram Svetog Save

Mali Princ

Intermediate
Učlanjen(a)
23.06.2020.
Poruke
135
Pohvaljen
403
Kad bi prigusili na nekih 15% jacinu svetla, mozda bi lepo izgledalo. (utisak da se ne bi primetilo da uopste ima osvetljenja nekog, a podsvesno bi pojacalo efekat.)
Rasmisljam naglas, mozda kada bi to uradili u realnosti ne bi bilo ni blizu ove zamisli, citaj katastrofa :D
 

Agiorites

Intermediate
Učlanjen(a)
13.12.2019.
Poruke
267
Pohvaljen
790
Не знам, мислим да је за храмове најприродније да не буду превише осветљени,тачније да природно светло даје ефекат.
Имамо толико примера у манастирима код нас, а и широм света. Злато на мозаику би по мом мишљењу тек при пригушеној светлости показало своју лепоту.
Има места да се поставе кандила, луцерне...
Рефлектори које још називају полијелејима, лед светла, осветљење у боји је потпуно страно.
Мене је срамота кад видим то, најискреније.
 

Прле

Advanced
Učlanjen(a)
29.11.2018.
Poruke
4.282
Pohvaljen
5.300
Ја као професионалац у области осветљења одговорно тврдим да може да се направи да изгледа лепо и да не одвлачи пажњу.

1. Велика је разлика у перцепцији малог и великог храма. Малим храмовима, поготову ван историјских центара такво светло не треба, атмосфера се добија онако како је написао Агиорајтс
2. Великим храмовима су потребама помоћна средства, а поготову ноћу. Исто важи и за храмове унутар историјских урбаних целина: пример је храм св . Михајила у Херцег Новом. Он исто има плаву боју унутрашњости. Унутра док ради, искрено није лепо, али је зато споља одлично. Стога је важно да опрема буде дговарајућа и да плава не буде кисело-насиченс већ разваљена белим светлом.

Такође, у току Богослужења не сме да ради или да доминира.
 

Agiorites

Intermediate
Učlanjen(a)
13.12.2019.
Poruke
267
Pohvaljen
790
Ја се у то не разумем, само сам пренео неки свој унутрашњи доживљај свега
Верујем да је тако како Прле каже, мада и даље не могу да замислим такво осветљење у Св Софији (са којом пореде ХСС)
Да се разумемо, нисам против светла :)
 

Аполон

Higher intermediate
Učlanjen(a)
10.10.2020.
Poruke
524
Pohvaljen
1.415
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=819552#p819552:11ng2n7a je napisao(la):
Саша » Пон Феб 01, 2021 11:50 pm[/url]":11ng2n7a]СПЦ као национална српска црква се може најбоље упоредити с Енглеском црквом као енглеском националном црквом.
Заправо, СПЦ није ни налик Англиканској цркви, јер је од самог почетка део шире Цркве Христове, док је Англиканска црква настала понајвише захваљујући самовољи Хенрија VIII (Реформација је ту играла далеко мању улогу него што већина неупућених мисли, тако да англиканце многи уопште и не сврставају у протестанте), и првобитно је била усамљена. Тек касније, захваљујући процесу (де)колонизације, долази до стварања шире породице англиканских цркава.

Штавише, ваша карактеризација СПЦ као „националне српске цркве” је погрешна, и сама идеја једне такве цркве, супротна је православљу.
 

boca-ica

Expert
Učlanjen(a)
02.04.2010.
Poruke
9.717
Pohvaljen
4.641
...Штавише, ваша карактеризација СПЦ као „националне српске цркве” је погрешна, и сама идеја једне такве цркве, супротна је православљу...
SPC...
a sta mu ono onda dodje "S"
Geografski pojam ? :roll:
 

Саша

Advanced
Učlanjen(a)
25.07.2014.
Poruke
2.582
Pohvaljen
19.545
":3q25w43f]
Заправо, СПЦ није ни налик Англиканској цркви, јер је од самог почетка део шире Цркве Христове, док је Англиканска црква настала понајвише захваљујући самовољи Хенрија VIII
Штавише, ваша карактеризација СПЦ као „националне српске цркве” је погрешна, и сама идеја једне такве цркве, супротна је православљу.

Све се може релативизовати. Ако се траже разлике, може се рећи да нешто није ни налик нечему другоме; ако се траже сличности, може се рећи да је слично. Сем тога, за многе цркве може се рећи да су настале "самовољом њиховог оснивача", не само за Англиканску.

Вероватно бисте растужили многе Хрвате и комунисте тврдњом да СПЦ није српска, јер су они убијали и прогонили свештенике СПЦ, рушили цркве и уништавали црквене књиге убеђени да она баш јесте то. Уз то и понеку стотину хиљада Срба баш зато што су њени верници ... Исто тако, морали бисте свештенство СПЦ да убедите да су краљевски тронови у црквама за било које краљеве, онако, како који наиђе и сврати, не за српске. И да Патријаршија СПЦ може да буде, рецимо, у Монголији, а служба у њеним црквама у Србији да се врши на, рецимо, албанском језику, што да не?

Дао сам Вам плус - зато што пишете српским језиком како га ја схватам; но, можда он то, у ствари, није, јер је таква карактеризација погрешна ...
 

Аполон

Higher intermediate
Učlanjen(a)
10.10.2020.
Poruke
524
Pohvaljen
1.415
Уз дужно поштовање, мешате бабе и жабе. Једно је српску назвати српском, руском, грчком, а нешто сасвим други рећи за њу да је „национална српска црква”, на начин на који је англиканска несумњиво била и остала државна црква - с владарем на челу. Наша помесна Црква је увек била српска, али никада није изгубила своју универзалност, као део шире Цркве Христове.

Српска Црква је, чак и време пометње изазване Душановом самовољом, остала саставни део Цркве Христове - док је Англиканска црква јасно напустила своју дотадашњу заједницу. Наши историчари, махом неупућени у деликатна питања вере, често говоре о „анатеми“ која је, наводно, бачена на цара Душана, клир и српски народ, а заправо је била реч о „афоризми“, тј. казни одлучења/изопштења. Несрећна ситуација настала Вартоломеја и његових фанарјота свршено илуструје односе који су у то време владали на релацији Пећ-Цариград. РПЦ је прекинула евхаристијско општење са Цариградом, што је свакако страшно, али ту нема никакве „анатеме“, која се у нашој Цркви изриче само за најгоре преступе, првенствено догматске природе.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=820554#p820554:s7wj2m9n je napisao(la):
Agiorites » Пет Феб 05, 2021 12:09 pm[/url]":s7wj2m9n]Злато на мозаику би по мом мишљењу тек при пригушеној светлости показало своју лепоту.
Исто мислим. Храм је, посебно током богослужења, осветљен мимо сваку меру, што је у доброј мери допринело лавини критика на рачун иконостаса.

Осветљење је вероватно и највећи проблем Храма.
 

Саша

Advanced
Učlanjen(a)
25.07.2014.
Poruke
2.582
Pohvaljen
19.545
Уз дужно поштовање, Аполоне, за мене је то цепање длаке - и бабине, и жабине - када се у кругу нестручњака исправљају људи у речима које имају различито значење у свакодневном говору и уско-стручном жаргону.

За оно што неко зове, рецимо, јачином струје, електричар ће имати неколико других, различитих речи које су са становишта струке несумњиво тачније, али, разумна особа не може очекивати да их знају и међусобно разликују нестручњаци, па стога неће ни критиковати нестручњака када у нестручном разговору каже - баш тако, јачина струје.

Неко би из свог угла, слично томе, могао да доведе у питање речи државна, национална, универзалност, црква Христова. Различите деноминације различито схватају те појмове, зар не?
Да не говоримо о томе да би добар део коментара на српским форумима тешко могао да се подведе под - стандардни српски језик онако како стручњаци за српски језик гледају из угла своје струке. Али, за мој укус би било неумесно да то кажу ван стручног форума, јер, на другом нивоу, из другог угла, све то јесте српски језик.

У толико расцепљених длака бисмо се сигурно толико замрсили да не бисмо на крају на крају разликовали чак ни - бабе и жабе.
 

Sixto

Intermediate
Učlanjen(a)
26.08.2020.
Poruke
202
Pohvaljen
450
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=820685#p820685:1ihmfphi je napisao(la):
Саша » Sub Feb 06, 2021 7:46 am[/url]":1ihmfphi]Уз дужно поштовање, Аполоне, за мене је то цепање длаке - и бабине, и жабине - када се у кругу нестручњака исправљају људи у речима које имају различито значење у свакодневном говору и уско-стручном жаргону.

...

Apolon je semanticki virtuoz iliti kolokvijalno vrlo uspesno navodi vodu na svoju vodenicu. Licne proizvoljne interpretacije snazno zasniva na tudjoj 'neinformisanosti', 'angazovanosti', 'agendi' i 'odrodjavanju od srpstva'. Naravno ostali su tu da ga podsete da forum nije samo njegov manevarski prostor i da nije monopolista nad temom.
 

Прле

Advanced
Učlanjen(a)
29.11.2018.
Poruke
4.282
Pohvaljen
5.300
Обично одлично видимо код других мане којима смо сами пребогати. Зато тако јасно видимо и прецизно дајемо оцену другима.

Ја и даље стрпљиво чекам одговор на своје питање.
 

cooyseeteam88

Intermediate
Učlanjen(a)
01.09.2020.
Poruke
115
Pohvaljen
475
Него, јесте ли видели снимак што је поставио Владика Стефан на Инстаграму, оне куполе или шта год већ да је. Много је лепо, једва чекам да се све заврши, а ако има међу вама Врачараца, посетите Храм и дајте неке слике. Радим од куће из Борче и мноооооого ми је далеко да долазим до Врачара.
 

Prilozi

  • tenor.png
    tenor.png
    177,3 KB · Pregleda: 1.183

Elnamor

Intermediate
Učlanjen(a)
05.09.2019.
Poruke
260
Pohvaljen
868
Ne znam, meni neonsko svetlo nije asocijacija na crkvu, al mozda sam suvise tradicionalan :D Ako su već hteli neko osvetljenje, zar nije logičnije osvetliti običnim blagim svetlom već postojeće plave mozaike :? Ne znam, malo sa ovim pucaju sebi u nogu, jel Hram za molitvu, ili da se pokaže turistima iz Bugarske? Ako je za obe stvari, onda bii trebalo da ide redosled molitva, pa Bugari :) Al ima ljudi što vole ovako....videli smo na Savskom trgu, Zlatiboru, Bg na vodi... tako da možda ja grešim :)
 

Prilozi

  • 1.png
    1.png
    674,3 KB · Pregleda: 1.171

cooyseeteam88

Intermediate
Učlanjen(a)
01.09.2020.
Poruke
115
Pohvaljen
475
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=820812#p820812:uy1ggrpm je napisao(la):
Elnamor » Sub Feb 06, 2021 3:04 pm[/url]":uy1ggrpm]Ne znam, meni neonsko svetlo nije asocijacija na crkvu, al mozda sam suvise tradicionalan :D Ako su već hteli neko osvetljenje, zar nije logičnije osvetliti običnim blagim svetlom već postojeće plave mozaike :? Ne znam, malo sa ovim pucaju sebi u nogu, jel Hram za molitvu, ili da se pokaže turistima iz Bugarske? Ako je za obe stvari, onda bii trebalo da ide redosled molitva, pa Bugari :) Al ima ljudi što vole ovako....videli smo na Savskom trgu, Zlatiboru, Bg na vodi... tako da možda ja grešim :)
file.php

Moj komentar na Fejsbuku jednog lika kome se dopada ova folkoteka sa svetlima:

Не знам да ли си у скорије време био до Храма, и да ли си видео осветљење иконостаса, изгледа као да су поставили постере на лед светлима. Храм је богослужбени простор и овакво осветљење је неприхватљиво, превише је дречаво и по мом мишљењу одвлачи од молитве. Не покушавам икоме да мењам мишљење, већ говорим искључиво само своје, место молитве треба да буде пријатно оку, да се око фокусира на икону/светитељу коме се моли. Храм је нова Света Софија, какав год да је план да овим кичерајем од осветљења, мени је неприхватљиво. Као да се акценат ставља на то да све сија, да би што више туриста дошло, нигде нагласка на светињу, да је то место молитве и величања Бога.
 

Agiorites

Intermediate
Učlanjen(a)
13.12.2019.
Poruke
267
Pohvaljen
790
На жалост, изгледа је овде бачен акценат на туристе, паре и сензацију, а то ради неко ко апсолутно нема укуса
Све ово ме асоцира на гранд продукцију.
Тужно и претужно!
Надам се само да ће будући патријарх нешто предузети
 

Elnamor

Intermediate
Učlanjen(a)
05.09.2019.
Poruke
260
Pohvaljen
868
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=820844#p820844:dlui48ac je napisao(la):
Agiorites » Sub Feb 06, 2021 5:23 pm[/url]":dlui48ac]
Надам се само да ће будући патријарх нешто предузети

Neće. Oni koji bi nešto i preduzeli, neće ući ni u tri koverte, a kamoli izabrani za Patrijarha. Iz nekog razloga naša crkva je pod lekovima, umrtvljena i omamljena, na svim poljima. Bar kada govorimo o rukovodstvu... Al da ne pokrećemo te teme sada :)
 

Agiorites

Intermediate
Učlanjen(a)
13.12.2019.
Poruke
267
Pohvaljen
790
Надам се Божијој интервенцији
Једно знам сигурно, а то је да овај циркус црквеном човеку не може да се свиђа
Уморни смо од површности и кича
 

msstheshomee

Novice
Učlanjen(a)
10.10.2020.
Poruke
11
Pohvaljen
44
Једна мала напомена за све. Храм још није завршен употпуности, надам се да је свима јасно. Сваки детаљ, свако оветљење, звук, под, кабал, лифт итд се пре завршног уграђивања прво испробава. По мом скромном мишљењу глупо је да одмах све (поготово оно у фази припреме, као што је сад осветљење) дочекате на нож. Све је ово ново и јединствено у свету и за неке ствари ће требати доста времена да би било савешено , баш онако како надам се сви желимо. спорЦки поздрав!
 
Učlanjen(a)
03.04.2017.
Poruke
76
Pohvaljen
230
Eto ti sad ... svetlo nije dobro za molitvu, nego je bolji mrak? Verodostojnije je nekako, kad s Bogom popričamo poluilegalno? I bi svetlost , ali sad i svetlost može biti kič!
Ibarska magistrala i zadimljene kafane su svetinja, a grand je kič.
Izašli bi mi iz kaljuge,ali bi onda sve bilo nekako kičasto.
Hram je napravljen u 21. veku ? Prava šteta! Da nije tog svetla, rekao bi čovek da je star kao taraba kod dede u selu, dakle stariji od Amerike.
 

Аполон

Higher intermediate
Učlanjen(a)
10.10.2020.
Poruke
524
Pohvaljen
1.415
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=820685#p820685:2cowub47 je napisao(la):
Саша » Пет Феб 05, 2021 10:46 pm[/url]":2cowub47]Уз дужно поштовање, Аполоне, за мене је то цепање длаке
Па, видите, да нисте поменули Англиканску цркву, не би Вам ни одговорио.

Пошто јесте, морао сам да направим јасну разлику између једне помесне Цркве, каква је СПЦ, и цркве која је до релативно скоро била потпуно усамљена. А да то није небитна ставка, разумеју сви упућени у ова питања.

Дакле, мени је управо то понајвише засметало. Јер, англиканац остаје англиканац, чак и у земљи у којој су православни или римокатолици већина. Његова државно-национална црква путује с њим - под условом да јој остане веран.

Са Србином није тако кад оде на канонску територију неке од других помесних Цркава. Он тамо не оперише ван оквира локалне цркве, већ као саставни део ње, што јасно указује на васељенски карактер Цркве Христове - чији је СПЦ део - и на њену примарно територијалну а не националну поделу (то што понегде има преклапања између тих двају сфера, и што је нужда натерала да се изван православних земаља православни углавном деле у своје засебне заједнице, засебно је питање). Без тог васељенског - универзалног - карактера, Црква није Црква.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=820879#p820879:2cowub47 je napisao(la):
пошло на остику » Суб Феб 06, 2021 8:16 pm[/url]":2cowub47]Eto ti sad ... svetlo nije dobro za molitvu, nego je bolji mrak?
Можда ће Вас зачудити, али управо примрак, какав неретко влада у нашим древним храмовима, нуди савршене светлосну атмесферу за молитву. Посведочиће то већина оних који се моле, а имају о томе штошта да кажу и Свето писмо и Свето Предаље. Ту светлост кандила и свећа долази до изражаја, а и човек се лакше усресреди на духовно.

Ми Бога, између осталог, називамо истином, светлошћу, љубављу, добротом итд. зато што он није лаж, тама (и то, првенствено у духовном смислу) или зло, али никада не треба ићи предалеко у идентификовању било каквих природних појава или категорија људског ума. Бог је изнад свега тога, и зато је богословски неопрадано тварну светлост идентификовати с добром, а мрак са злом.

Да се вратимо теми: и ја сам става да је Храм превише осветљен.
 
Vrh