Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Ok ovo je znači tema za pljuvanje po Jugoslaviji i komunizmu (pošto Jugoslavija očigledno nije postojala pre '45 nego se država zvala Velika Srbija valjda...)

Ako se gleda inflacija taj spoljni dug cele SFRJ je skoro uporediv sa trenutnim spoljnim dugom Srbije.

A šta sada imamo od tih para? Tj, podesite taj dug i školstvo, zdravstvo, zaposlenje, stsnogradnju tada...i ekvivalente stvari danas...
Управо тако, сад немамо ништа. Барем се од тих 16$ милијарди градила држава и улагало у њу, док је данас обрнуто. Што се тог чланка новине Данас тиче, пун је набулоза, нетачних премиса, и неистина. Ево чланка о овоме који је објавила Радио Слободна Европа.

Uoči raspada dug Jugoslavije prema inozemstvu bio je nešto ispod 16 milijardi dolara.

БДП у СФРЈ 1989. године. Извор:
1724166204081.png

Управо тако, сад немамо ништа. Барем се од тих 16$ милијарди градила држава и улагало у њу, док је данас обрнуто. Што се тог чланка новине Данас тиче, пун је набулоза, нетачних премиса, и неистина. Ево чланка о овоме који је објавила Радио Слободна Европа.

Uoči raspada dug Jugoslavije prema inozemstvu bio je nešto ispod 16 milijardi dolara.

БДП у СФРЈ 1989. године. Извор:
Pogledajte prilog 208755
Nesto je jako cudno sa ovim brojkama, ispade da je 1980 Yu imala jaci gdp per capita od Nemacke, UK i Francuske.

Погрешили за једну децималу. Исти извор овде даје тачне податке у апсолутним износима:

https://worldhistorycommons.org/gdp-eastern-europe-1980-1989

Мада је суштина иста: показује жестоко заостајање у веселим осамдесетим. Будући да је овај хотел старији од тога, и да нема везе са тим делом приче, није јасно ни зашто је то овде тема.

Позитивно је што си могао да изађеш из земље, а Чехословаци нису. И није ДБ терао да се скидају панталоне преко ципела, па ако су преуске и запињу - пендрек по бубрезима, као у Бугарској. Дакле, вишак људске слободе у односу на источни лагер. И то је, углавном, то.

У погледу овог хотела - имала је и комунистичка Мађарска "Хилтон". Ту, дакле, нема ничега; шупља прича.
Мени је једна ствар у погледу Југославије била и остала ненадмашна. Знам да се многи (али баш многи) неће сложити, и да је то непопуларно мишљење, и да ћу бити разапет на некакав крст, али тако истински мислим. Здрава национална свест је нешто много добро, али наднационална свест је нешто још боље, усудио бих се рећи и ултимативно добро. Е то је оно што су читаве генерације и милиони људи успели да однегују негде дубоко у себи, без обзира на разне догме и утицаје са свих страна. На жалост, колективно лудило и руља, пре или касније, надвладају, и успеју да засеру све око себе, и то је једино извесно.

Успели су да однегују, упрошћено речено, сви осим Хрвата. Баш је одавно био Маспок и то. А када су и Словенци у целости остали без те "наднационалне свести", то је био крај.

А, ако смем да додам, Словенце смо добрим делом ми овдашњи отуђили, и то колико застарелим национализмом симиноваца, толико и том Југофилијом у стилу "да остане ко што јесте", или "дај још више комунизма" ("Рачунајте на нас", али и "Златни папагај" - у Загребу и Љубљани мислили да се ту пева о омиљеном локалу).

Poslednja izmena:
Nesto je jako cudno sa ovim brojkama, ispade da je 1980 Yu imala jaci gdp per capita od Nemacke, UK i Francuske.
Рачунали су укупан БДП свих шест федерација и две покрајине СФРЈ, сабрали, поделили, и на основу тога су добили ове бројке.
Погрешили за једну децималу. Исти извор овде даје тачне податке у апсолутним износима:

https://worldhistorycommons.org/gdp-eastern-europe-1980-1989

Мада је суштина иста: показује жестоко заостајање у веселим осамдесетим. Будући да је овај хотел старији од тога, и да нема везе са тим делом приче, није јасно ни зашто је то овде тема.
Не, нису погрешили; јасно пише све од Југославије. Јасно се види ко су биле вође у томе. Србија, Војводина, Хрватска и Словенија. Ту пише колики је БДП у Источној Европи, а што се Западне Немачке тиче, њима је било лако јер је САД улагао у њих, а они су почели још пре 50 година да улажу у пољопривреду. Њихова укупна зарада од индустрије, а највише од пољопривреде је $3.8 трилиона. Пољопривреда им је стуб успеха, а била и СФРЈ да је улагала у пољопривреду да је сарађивала са Јапаном почетком осамдесетих година као Западна Немачка, или Холандија која је још напреднија у томе од Шваба.
Будући да је овај хотел старији од тога, и да нема везе са тим делом приче, није јасно ни зашто је то овде тема.
Па, питај оног које почео, а ја сигурно нисам. 🤷‍♂️

Poslednja izmena:
Рачунали су укупан БДП свих шест федерација СФРЈ, сабрали, поделили, и на основу тога су добили ове бројке.
To nista ne menja, naravno da su tako racunali. I dalje deluje da su zaboravili jednu decimalu. Kada gledas po pojedinacnim federacijama tek nema smisla, ispade da je Slovenija imala 3 puta veci gdp per capita od velikih zapadnih ekonomija.

To nista ne menja, naravno da su tako racunali. I dalje deluje da su zaboravili jednu decimalu. Kada gledas po pojedinacnim federacijama tek nema smisla, ispade da je Slovenija imala 3 puta veci gdp per capita od velikih zapadnih ekonomija.
Ја тако гледам као лајк, али испоставило се да сам у праву. Измена: сад сам израчунао као и они уз помоћ дигитрона који аутоматски додаје зарез и децималу током дељења. Сабрао сам свих шест федерације, плус две Српске покрајине, поделио са осам и цифра је тачна. $16,357.875

Ја тако гледам као лајк, али испоставило се да сам у праву. Измена: сад сам израчунао као и они уз помоћ дигитрона који аутоматски додаје зарез и децималу током дељења. Сабрао сам свих шест федерације, плус две Српске покрајине, поделио са осам и цифра је тачна. $16,357.875
Nije problem sto je cifra kada saberes ostale federacije i podelis ta, problem je sto su i cifre za pojedinacne federacije zestoko vece nego sto bi trebale da budu, za red velicine bukvalno.

Pogrešili su u startu, sve brojke za po jednu decimalu. Jer, teško da i danas neka zemlja osim Luksemburga ima toliki BDP u dolarima iz 1972, pošto je to u današnjem novcu 120.000$. Možda Norveška, UAE.

Poslednja izmena:
Да се вратимо на сам хотел, реално зграда и није нека. Али мене је страх шта би никло ново.

Pogrešili su u startu, sve brojke za po jednu decimalu. Jer, teško da i danas neka zemlja osim Luksemburga ima toliki BDP u dolarima iz 1972, pošto je to u današnjem novcu 120.000$. Možda Norveška, UAE.
Можда су рачунали то заједно са степеном инфлације јер је била велика од 1970 до 1989. Тако то, као лајк, гледам.
Да се вратимо на сам хотел, реално зграда и није нека. Али мене је страх шта би никло ново.
Да, да се вратимо на главну тему. Види се да смо скренули с курса.
giphy.gif

Мене брину ове кулчине које ће бити преко 150 метара високе. Толико квадрата, плус сулуда идеја да се код речног корита изгради подземна гаража је лудост. Видели смо безброј пута како изгледа кад се Сава излије током јаких олујних киша. Исто ће да се деси и са овим пројектом. Гараже ће бити под водом, а с обзиром да је речно корито муљевито, све ће то да се уруши кад вода то повуче за собом и ето ти куршлуса који ће папрено да нас кошта да то средимо. Ако то будемо средили.

Прича се о Југославији јер је то главни аргумент против предложене измене, за сада и без даљих информација буквално не постоји никакав паметан аргумент против предложеног решења осим апела на неку југобумерску носталгију

Пошто је ово ипак форум о архитектури било би јако неискрено претварати се да је ово решење мање архитектонски вредно или импресивно од тренутне цигле

hotel-jugoslavija-studijska-analiza-03.jpg

Како ће и да ли ће бити у пракси изведено остаје да се види али превелике су то паре у игри да се озбиљно крене у градњу и да то воде аматери

Прича се о Југославији јер је то главни аргумент против предложене измене, за сада и без даљих информација буквално не постоји никакав паметан аргумент против предложеног решења осим апела на неку југобумерску носталгију

Пошто је ово ипак форум о архитектури било би јако неискрено претварати се да је ово решење мање архитектонски вредно или импресивно од тренутне цигле

hotel-jugoslavija-studijska-analiza-03.jpg

Како ће и да ли ће бити у пракси изведено остаје да се види али превелике су то паре у игри да се озбиљно крене у градњу и да то воде аматери
Па, градњу ће да води „Миленијум Тим,“ а видели смо како граде оно на обали Саве и шта су урадили са Савамалом. Као и ова афера.

У том хотелу су одседали бројни државници, глумци, музичари попут Тине Тарнер, Нил Армстронг па и енглеска краљица. Неки паметнији би искористили то, реновирали од пода до крова, и дебело наплатили као туристичку атракцију. Замисли да имаш прилику да спаваш у соби у којој је одсео и човек који је први крочио на месец. Али како опрати прљав новац владајуће елите?
Да то може бити профитабилно зашто мислиш да власник не би експлоатисао. Кога боли уво да спава у соби где је спавала Тина Тарнер или Нил Амстронг. Као да је овај хотел утицао на његово слетање на месец, или је Тина Тарнер неку песму направила ту. Па било је 100 звезда у последњих 20 година и да ли Хајат, Хилтон или Краун плаза издају собе са напоменом да је ту спавао овај или онај?

Kada se već pominju poznate ličnosti koje su boravile u hotelu "Jugoslavija", potražite samo ko je od njih boravio u tom hotelu posle 1979. godine. Niko!

A, zašto?

Te godine je u Beogradu otvoren InterContinental, a hotel Jugoslavija je polako odlazio u senku, posle samo 10 godina rada. Od 1990, kada je otvoren Hajat, više ga niko nije ubrajao u ozbiljne hotele u Beogradu.

Kada se već pominju poznate ličnosti koje su boravile u hotelu "Jugoslavija", potražite samo ko je od njih boravio u tom hotelu posle 1979. godine. Niko!

A, zašto?

Te godine je u Beogradu otvoren InterContinental, a hotel Jugoslavija je polako odlazio u senku, posle samo 10 godina rada. Od 1990, kada je otvoren Hajat, više ga niko nije ubrajao u ozbiljne hotele u Beogradu.
Мала исправка. Овај хотел се до 2007. звао Hotel Beograd InterContinental, када су изгубили лиценцирање од међународног ланца хотела Интерконтинентал. После је преименован у Crowne Plaza Beograd. Ево једне занимљивости, кад се већ спомиње тај хотел: Crowne Plaza Beograd као и сви хотели из групације, користи IHG Green Engage, иновативни мрежни систем одрживости околине који хотелима даје могућност за мерење и управљање њиховим утицајем на околину. Лепа Брена и Боба Живојиновић су 7. децембра 1991. године овде одржали свадбу.

A, zašto?

Na ovoj temi su neki članovi ispisali čitave referate kenyajući o komunizmu i SFRJ i ništa nisu postigli ili promenil (jer su iskompleksirani i opterećeni, i to se vidi na njima). A ovo je prvi post koji je napisao neko ko je za rušenje i menjanje Juge, a da me je naveo da razmislim i da u nekoj meri korigujem mišljenje o svemu ovome odnosno o hotelu Jugoslavija.

S tim što podsećam da sam, razume se, za to da se očuvaju sve kulturne i istorijske vrednosti iz Juge.

Poslednja izmena:
Kada svi ovi kritičari SFRJ i zaostavština iz tog doba budu došli u godine svojih roditelja, a njihova deca u godine u kojima su sada, garantujem da će se opet voditi ista priča samo u drugom smeru. Hipotetički, sruši se Jugoslavija i na njenom mestu digne staklenjak sa sve staklene kule. Deca odrasla i u tom trenutku se pojavi neko ko hoće da ruši staklenjak. Deca kažu da treba da se ruši, da ga je vreme pregazilo, a roditelji da ne treba da se ruši, da je to deo naše istorije koju treba sačuvati, na šta će deca da odgovore da je sve novo bolje i lepše nego ono staro, a uz to i funkcionalnije, a roditelji se neće složiti sa time.​

Bogme, znajući neke forumske glave, mislim da će oni navijati i juriti za svačim što je novo, fensi i "u trendu" čak i kad budu u dubokoj penziji.

Ima tih ljudi, koji uvek misle da je sve novo i šljašteće - dobro (ovde ne govorim o slučaju Hotel Jugoslavija). Mnogi su milijarde zgrnuli na takvim glavama.

Inače korigovao sam malo stav o Jugi odnosno njenoj zameni ali čekam da vidim kako će da izgleda konačna izvedba kao i očuvanje istorijski i kulturološki vrednih elemenata iz Juge. Dešavalo se da grešim pa se ispravim ali dešavalo se i da očekujem da nešto bude super pa posle završi kao sramota. Ili bahatost. Ono, najave ti da će da se sačuva to i to, a na kraju ne sačuvaju ništa. Ili ti prikažu render a posle ne bude nimalo nalik tome.

Kad smo kod toga, fascinantno mi je bilo kad sam gore pročitao tešenje u fazonu "pa render kaže da će tako biti". Ne znam, to kao da pišu neke osobe koje su juče došle u Beograd i Srbiju.

Poslednja izmena:
Kada svi ovi kritičari SFRJ i zaostavština iz tog doba budu došli u godine svojih roditelja, a njihova deca u godine u kojima su sada, garantujem da će se opet voditi ista priča samo u drugom smeru. Hipotetički, sruši se Jugoslavija i na njenom mestu digne staklenjak sa sve staklene kule. Deca odrasla i u tom trenutku se pojavi neko ko hoće da ruši staklenjak. Deca kažu da treba da se ruši, da ga je vreme pregazilo, a roditelji da ne treba da se ruši, da je to deo naše istorije koju treba sačuvati, na šta će deca da odgovore da je sve novo bolje i lepše nego ono staro, a uz to i funkcionalnije, a roditelji se neće složiti sa time.​
Тако можеш да резонујеш о ограниченим људима. А интелектуалац је интелектуалац, све док не упозна чика Алцхајмера, или Светог Петра.

Na ovoj temi su neki članovi ispisali čitave referate kenyajući o komunizmu i SFRJ i ništa nisu postigli ili promenil (jer su iskompleksirani i opterećeni, i to se vidi na njima). A ovo je prvi post koji je napisao neko ko je za rušenje i menjanje Juge, a da me je naveo da razmislim i da u nekoj meri korigujem mišljenje o svemu ovome odnosno o hotelu Jugoslavija.

S tim što podsećam da sam, razume se, za to da se očuvaju sve kulturne i istorijske vrednosti iz Juge.
Управо тако. Толико тога су нашкрабали, и као што си навео, ништа нису тиме постигли. Ево података о бившој заједничкој држави. Нетачан је само податак о укупном државном буџету. СФРЈ је имала 150 милијарди долара, а не 103,04 милијарде долара. Па, дешава се. 🤷‍♂️
download (4).png

То је то. Понекад је најбоље не полемисати се таквим људима јер то води у недоглед.
ОВО! Наивни верују да ако је шљаштеће и лепше — боље је, али увек испадне обрнуто. Немам ништа против новије градње, али ово није никакав новитет. Ту нема ништа ново ни оригинално да буде за памћење! То је обична копија других копија. Што је неко други написао на другој друштвеној мрежи у вези овог пројекта, ово је копија сиротињског Дубаија, или провинције Шангаја, или Пекинга. Треба нешто боље од овога смислити, а не правити нови Дубаи у сред Београда и Европе. Београд је Српска престоница и Европски град и треба тако да се развија — у Европском стилу, а не у Арапском. То не иде тако.
Bogme, znajući neke forumske glave, mislim da će oni navijati i juriti za svačim što je novo, fensi i "u trendu" čak i kad budu u dubokoj penziji.

Ima tih ljudi, koji uvek misle da je sve novo i šljašteće - dobro (ovde ne govorim o slučaju Hotel Jugoslavija). Mnogi su milijarde zgrnuli na takvim glavama.

Inače korigovao sam malo stav o Jugi odnosno njenoj zameni ali čekam da vidim kako će da izgleda konačna izvedba kao i očuvanje istorijski i kulturološki vrednih elemenata iz Juge. Dešavalo se da grešim pa se ispravim ali dešavalo se i da očekujem da nešto bude super pa posle završi kao sramota. Ili bahatost. Ono, najave ti da će da se sačuva to i to, a na kraju ne sačuvaju ništa. Ili ti prikažu render a posle ne bude nimalo nalik tome.

Kad smo kod toga, fascinantno mi je bilo kad sam gore pročitao rešenje u fazonu "pa render kaže da će tako biti". Ne znam, to kao da pišu neke osobe koje su juče došle u Beograd i Srbiju.
Слажем се и са овим. ☝️

Vrh