Ово ни ја нисам могао боље да напишем. Свака реч је на свом месту. Свака ти част.Држава је крива и за "инвеститорски урбанизам"
На држави је да испланира детаљним планом сваки делић града шта ће на њему бити, где шта треба да се гради и онда прода парцеле да би људи ту градили у складу са правилима које је држава поставила. Не у смислу да само "треба" то да уради већ да има законску дужност то да уради.
Тај "инвеститорски урбанизам" је само изражени наставак логике "друштвене својине" где је јавни простор истовремено ничији али мало и наш кад затреба јер се суштински не зна коме шта припада и која су овлашћења па је зграда "наша" када треба да се буши фасада и пробијају прозори али одржавање те фасаде мора да плати држава јер није у приватном власништву. Толерисаћемо "нехигијенска насеља" када окупирају јавну зелену површину, борити се против уклањања истих, инсистирати да то припада људима који су ту зелену површину присвојили и да заслужују дебелу новчану награду за то ако држава мора да их расели, и онда се шокирати како неки "бахати инвеститор" ради исто само са више пара
Урбанизам у Србији је подручје где не само да не кажњавамо људе што не раде свој посао већ сваљујемо кривицу за то што они не раде свој посао на остале. Ја тебе плаћам да ми депилираш леђа, ти оставиш пола места под длакама и онда кривиш длаке што ми леђа нису депилирана
Не, већ се ослобађала од самоуправљања, а не од заједничке државе. То није исто. Питаћу те исто што и @Дошљак. Због чега је по теби тамница народа? Шта су онда по теби Инквизиција, Ватикан, и Византија? Златно доба? Ружичаста будућност? Напредност ка бољем сутра? Замисли да се наша зграда хотела по њима зове. Живело се далеко боље у СФРЈ пре четрдесет година него сад. Наш пасош је вредео $10.000 и био је безгранични. Могао си свугде да одеш, а наши људи, грађевинска предузећа, фабрике, и фирме из те државе су били далеко цењеније него сад. Држава се распала због усташлука, а не зато што је била лоша.
Чехословачка и Аустроугарска су биле економски уређеније од нас, а распале су се. Једна због убиства цара, а друга због дебилне плишане револуције за коју су Чеси и Словаци рекли да им је нанела више штете него користи. Плишана револуција им је убила ЧКД Татру. Највећег светског произвођача трамваја, возова, вагона и железничке инфраструктуре, итд. Од онаквог гиганта који је изградио државу у коме је радило 50.000 људи, остале су мрвице и сећање на њега. Финансирај 47.9 милиона црнаца у Америци да раде исто што су урадиле Усташе с нама, и Америка ће да се поцепа у крви до колена. Усташлук и Фашизам су две најмоћније темпиране бомбе. Остави их да откуцавају, и разнеће и најуређенију државу кô Норвешку као од шале.
Manite se Jugoslavije i njene zaostavštine…biće vam zahvalne buduće generacije.
Besplatno zdravstvo, skolstvo, krov nad glavom, opismenjavanje naroda
О томе шта је позитивно а шта негативно можемо једино дискутовати према примеру. Дај пример само једне позитивне ствари.Након тога се ради упоређивање са савременицима тог времена, трендове и сл.
Лако се утврди одговорност и за позитивно и за негативно.
bolja himna bila nego boze pravde realno, nekako te jace rokne
ova boze pravde ko neko puvalo
Заправо је 10% неписмених 1980. огроман постотак. Јбт, па то је Европа, масовна култура на врхунцу.
Копија
Та химна Боже правде је лоша. Што си ти написао, кô мртво пувало. Беживотно је, и звучи ми као погребна песма. Кад сам питао родитеље зашто смо се одрекли СФРЈ химне, њихов једини одговор на то је био да је сувише комунистичка јер се спомињу словени. Само промени "Хеј, Словени" у "Хеј, Срби," и ето ти одличне химне.bolja himna bila nego boze pravde realno, nekako te jace rokne
ova boze pravde ko neko puvalo
Ја сам за "Востани Сербије" (али сам и за славеносербски, па можда моје мишљење није релевантно за савремено мејн-стримљење).
Мој отац ми је годинама говорио да је то предобра химна, али је комунистичка. Нисам имао појма да је то била Словачка химна, само препевана. Данас сам нешто ново научио и то ћу да му споменем следећи пут. Хвала, али и та ми звучи стамено у поређењу са "Боже правде" које ми звучи млохаво и млитаво. Кад чујем "Хеј, Словени," рокне ме у главу, што је @BillHicks написао, а кад чујем "Боже правде," спласнем. Иначе, чуо сам причу да је то била рођенданска песма посвећена Карађорђу, па после претворена у српску химну.Нема везе са комунизмом - дело је протестантског пастора - и за мене је мистерија како су је комунисти уопште изабрали за химну, мада, имали су јасну славјанофилску фазу, између осталог и са циљем да се Хрвати одуче од идеје да су готског порекла, што једна строфа песме "Уз маршала Тита, јуначкога сина" и говори.
Востани Сербије написао је Доситеј Обрадовић 1804. године у Бечу, а компоновао је Јерменин Вартекс Баронијан, рођен у Београду 23 април 1933 — 21. март 1993. Ја сам за то да се она користи. Чак ми и она звучи стаменије од "Боже правде.""Боже правде" је, ианаче, мелодијска разрада тадашње аустро-угарске, а данашње немачке химне. Ја сам за "Востани Сербије" (али сам и за славеносербски, па можда моје мишљење није релевантно за савремено мејн-стримљење).