Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Пошто се аргументи против овог пројекта своде на жал за младост и упорно покушавање да се кривица за саобраћајни колапс сведе на раст града а не уништавање јавног превоза, и пошто су оба аргумента екстремно слаба и логички неодржива, неопходно је подупрети овај отпор још нечим. Очекивано, та потпора долази у позајмљивању легитимитета од других протеста који немају ама баш никавку узрочно-последичну везу са овим али бар негде категоријски спадају у исто противљење градњи. Тако да се сада у први план као аргументи против овог пројекта потурају одбрана парка Ушће од додавања садржаја у њега што везе са градњом кула на месту хотела Југославија нема. Али ето, оба су "противљење градњи" и "инвеститорском иживљавању" (где је инвеститор у другом случају држава, ради градње јавних установа) па можда добијемо неку подршку људи који су на пола увета чули шта се дешава

Ако ни то не упали предлажем да се позајмљује легитимитет борбе против градње мини хидроелектрана:

Морамо спречити ово иживљавање инвеститора а не да дозволимо да граде куле и уништавају реке Старе Планине!!!
 
  1. Kako smo tačno došli do toga da na liniji 26 mogu da rade samo solo vozila?​
  2. Kako smo tačno došli do toga da između trase Vračarskih trolejbusa i Južnog bulevara nemamo nijednu paralelnu ulicu kojom možemo da provučemo liniju gradskog prevoza?​
  3. Kako smo tačno došli do toga da na liniji 26L mogu da rade samo minibusi i da ni dva vozila koja voze jedan iza drugog nisu dovoljna da prime sve zainteresovane korisnike linije?​
  4. Kako smo tačno došli do toga da na linijama 25 i 25P mogu da rade samo solo vozila?​
  5. Kako smo tačno došli do toga da na trasi linije 64 mogu da rade samo minibusevi?​
  6. Kako smo tačno došli do toga da na trasama linija 409 i 505 mogu da rade samo minibusevi?​
  7. Kako smo tačno došli do toga da na liniji 30 mogu da rade samo solo vozila?​
  8. Kako smo tačno došli do toga da je nategnuto imati most u produžetku produžetka Bulevara Zorana Đinđića?​
  9. Kako smo tačno došli do toga da imamo samo Pljevaljsku i jedan mali deo Dr. Velizara Kosanovića prohodan za linije gradskog prevoza u Učiteljskom naselju?​
  10. Kako smo tačno došli do toga da gomilu dvosmernih ulica pretvaramo u jednosmerne sa iscrtanim parking mestima na istim?​
  11. Kako smo tačno došli do toga da od Maksima Gorkog do Gospodara Vučića imamo samo još jednu krštenu paralelnu ulicu kojom bi smo mogli da provučemo liniju gradskog prevoza?​
  12. Kako smo tačno došli do toga da na prethodnopomenutom prostoru imamo dva krštena parka, ako izuzmemo ono kod solitera u Mileševskoj i oko zgrada na Lionu uz Bulevar?​
  13. Kako smo tačno došli do toga da su kapaciteti vrtića i škola na NBG, južno od autoputa gotovo prebukirani?​
  14. Kako smo tačno došli do toga da imamo samo Vase Pelagića prohodnu za linije gradskog prevoza na Senjaku?​
  15. Kako smo tačno došli do toga da se danas duže putuje nego pre 10 - 15 godina, linijama sa poteza 600 od jednog do drugog terminusa?​
  16. Kako smo tačno došli do toga da se danas duže putuje nego pre 10 - 15 godina, linijama sa poteza 300 od jednog do drugog terminusa?​
 
Vojnogeografski institut srušiti i napraviti veliku demitaru. Jugoslaviju takođe srušiti i na njenom mestu dići novi hotel u kulama, poslovni centar i novu, još veću kockarnicu. Ukrase i lustere iz Juge pokloniti srpskom dobrotvoru i zadužbinaru Željku Mitroviću, da stavi u svoju palatu i zadužbinu na Dedinju.

Isto razmotriti i za Pobednika, već sam jednom dao predlog da se skloni sa Kalemegdana i prebaci u dvorište Vile Mitrović. Ili možda na skver Zadruge.

Pa onda poruši i sve iz doba vaše ljubljene kraljevine, pošto ni ona više ne postoji i nacosi onomad počistiše patos njome. Eto.

Možeš taman da kreneš od pomenutog uklanjanja Pobednika i premeštanja u Vilu Mitrović.

P.S.
Obavezno porušite i domove zdravlja, KCS i VMA, gde ste se verovatno vi i vaši XY puta hipohondrisali i lečili za džabe, dok ćete u narednim decenijama to moći samo da sanjate. Sad dobro, makar će i usluga biti bolja, što jes jes. Ali tek pošto prodate bubreg da platite troškove. Ne zaboravite da porušite i svoje osnovne i srednje škole, pa i zgrade fakseva na koje ste šatro išli. Sve iz doba SFRJ ne sme više da postoji. A zamene ćemo da sagradimo od novih zaduživanja, novog pakta sa MMFom, novih rasprodaja resursa i zemljišta i novih uvoza radne marve iz vukoyebistanova. Pa ćemo da bidnemo gosti i podstanari u sopstvenoj zemlji. I biće nam super.

Ajde, budite dosledni. Srušite i izbrišite sve iz perioda 1945-1990 pa nam pokažite kako to radi. Ajde.
Boga mi dosta infrastrukturnih objekata treba srusiti i napraviti nove, funkcionalnije i bolje. Odlican primer - raspali domovi zdravlja. Ali ne nakaze poput KCS. Long term energetski efikasniji a i donose prosecnom coveku. Koliko se tih soc zgrada raspada i treba ih srusiti. Pogledaj samo zgradu opstine novi beograd. To treba kompletno rekonstruisati, nema centralnu klimatizaciju. Izgleda kao rak.
 
Pogledaj samo zgradu opstine novi beograd. To treba kompletno rekonstruisati, nema centralnu klimatizaciju. Izgleda kao rak.

Nemoj tako, proglasiće i nju "spomenikom kulture" i "autentičnim objektom Beograda" u kome je neko izvadio svoju prvu venčanicu, pre nego što je proveo prvu bračnu noć u hotelu Jogoslavija.

Ne treba se igrati sa tim stvarima i uzimati ovom narodu i to malo što mu je ostalo.
 
Boga mi dosta infrastrukturnih objekata treba srusiti i napraviti nove, funkcionalnije i bolje. Odlican primer - raspali domovi zdravlja. Ali ne nakaze poput KCS. Long term energetski efikasniji a i donose prosecnom coveku. Koliko se tih soc zgrada raspada i treba ih srusiti. Pogledaj samo zgradu opstine novi beograd. To treba kompletno rekonstruisati, nema centralnu klimatizaciju. Izgleda kao rak.
Što je nepraktično, zastarelo, nemoguće za modernizaciju (npr niski plafoni), ako nema druge - srušiti. Što može da se modernizuje i renovira, i ima današnji potrebni kapacitet - sačuvati.

Takođe imati u vidu rušenje samo onda kada su obezbeđeni novci, materijali, ljudstvo i svi neophodni propisi za gradnju novog. Što bi trebalo da bude zdrav razum, ali u Nacionalnom parku Srbija se mnogo toga radi naopako i bez plana šta dalje od sutra. A najstručnijima se smatraju oni sa najviše para (pa makar stečenim i kriminalom).

Za kraj imati u vidu da nije retkost da se neki od državnih objekata danas sagrade toliko loše da na kraju bude bolje da nisu ništa ni dirali. Pored pisanja iz medija, znam i iz ličnih iskustava, jer sam bio u nekoliko novih državnih objekata koji su spolja gladac a iznutra jadac. Do te mere da se kroz rupu u zidu vidi spoljašnjost. Dva koraka napred, dva nazad. Nekad i više.

Doduše to važi za državne projekte, naravno da bi sa privatnim hotelom bilo drugačije. Ali eto pominjali smo i zgradu VGI, SO NB i druge državne objekte, pa se zato osvrćem na to.

Pored opštine NB prolazim povremeno, ali retko kada je gledam. Zato što je u otvorenom bloku, povučena od kolovoza, iza krošnji drveća (nešto što pojedini forumaši preziru iz dna duše). Po izgledu mi je ovako iz sećanja - nit smrdi nit miriše. Ako je musava ili orunula, neka se sredi. Ako je moguće - neka se modernizuje. Ako je nepraktična ili neadekvatna za moderne potrebe, razumeo bih da se sruši i pravi nova. Kažem ako, jer nisam njen korisnik a prolazim povremeno, i ne znam mnogo o njoj.

A što se generalno tiče priča o menjanju starog novim, stava sam da na desnoj obali Save (gde je VGI), ako neko već želi još kvadrata i stanovništva, treba najpre raditi na ukidanju i uklanjanju divljih naselja, zakržljalih delova grada i ulica, udžerica i neuglednih malih kuća i zgrada, bez ikakve vrednosti i u lošem stanju, pa ih menjati zgradama koje se gabaritima, stilom i namenom uklapaju u svoje okruženje. Npr ne ide da u prizemlju nove stambene zgrade bude privatna klinika-dom zdravlja, jednostavno ne ide, to je maloumno i to treba mlatiti motkom. Kao što ne ide ni da se prave megalomanski sadržaji do kojih će da vodi ulica nepromenjena od 19. veka sa jednom trakom i trotoarom užim od kolica za dete.

Samim tim, zgrada VGI, sa svojim stilom, lokacijom i okruženjem - mi je fazon negde među poslednjim stavkama na listi problema koje uočavam u Beogradu. Kukanje na izgled, veličinu i praktičnost takvih zgrada (VGI), dok 2/3 Beograda klizi u nehumane, kanjonske favele koje više ni trotoar nemaju (nego izvoli pa hodaj po kolovozu, jer Grad trotoar ustupa investitoru da ovaj to preproda kao divlje parking mesto) mi je besmisleno, jer smatram da Beograd ima milijardu prečih problema i estetski mnogo spornijih zgrada i delova grada nego jedan VGI. Koji pritom može da se rekonstruiše tako da izgleda vrlo lepo. To sam govorio i za Kratovu poštu, ali deo forumaša opijenih Miroljub Petrović nacionalizmom nije hteo da čuje i radije su poverovali Nelečenom da će da im sruši Krata i vrati Korunovića, a na kraju je samo urnisao Kratovu verziju a svima nam ostavio prazno, demolirano ruglo koje će, po svemu sudeći, jednog dana da sruši i zameni nekim 34. šporetom kao ostali u pozadini.
 
Poslednja izmena:
Pogledaj samo zgradu opstine novi beograd. To treba kompletno rekonstruisati, nema centralnu klimatizaciju. Izgleda kao rak.
Ta zgrada nije arhitektonski beznačajna i od dobrih je autora (B. Jovin, S. Maksimović - projektant Sava centra); deo gde je sala za sednice neuporedivo je vredniji od Hotela Jugoslavija, ali je administrativni deo sramno nadograđen još osamdesetih.

Rešenje za Novi Beograd je podela na dve gradske opštine, trasom železničke pruge (NB i Bežanija). Tako bi i ta zgrada postala dovoljna, a temeljna rekonstrukcija se podrazumeva.
 
Poslednja izmena:
Evo sve trče da podele Novi Beograd na dva i naprave još jednu upravu i još XY zgrada i organa. Jedna Palilula koja je deset puta veća, XY godina starija i izložena mnogo gorim i većim problemima i ograničenjima, i decenijama čeka novu podelu, još uvek ne dobija ništa od toga. A baš će sad da trče da dele i reorganizuju Novi Beograd.
 
Evo sve trče da podele Novi Beograd na dva i naprave još jednu upravu i još XY zgrada i organa. Jedna Palilula koja je deset puta veća, XY godina starija i izložena mnogo gorim i većim problemima i ograničenjima, i decenijama čeka novu podelu, još uvek ne dobija ništa od toga. A baš će sad da trče da dele i reorganizuju Novi Beograd.
Akcenat je na tome da drzava treba da bude rolemodel, a kod nas institucije izgledaju gore nego zdanja u Cernobiljskoj oblasti. I posle se jave pametnice da protestuju protiv rusenja defakto privatne svojine i PDR-a koji je usvojila vlast za koju isti ti nisu glasali, vec okrecu glavu na svaki problem. A sad je raspala kocka glavna tema. Kad bi Srbi manje piskarali, jeli govna i sve ostalo i zapravo URADILI nesto za svoju dobrobit, mnogo toga bi se promenilo. Mislim da ovde ima ukupno 5 forumasa koji zapravo idu na javne uvide i rasprave. I to je to. Ajde da protestujemo za svaku demitaru. To nije root cause.
 
Evo sve trče da podele Novi Beograd na dva i naprave još jednu upravu i još XY zgrada i organa. Jedna Palilula koja je deset puta veća, XY godina starija i izložena mnogo gorim i većim problemima i ograničenjima, i decenijama čeka novu podelu, još uvek ne dobija ništa od toga. A baš će sad da trče da dele i reorganizuju Novi Beograd.
Треба поделити и Палилулу (и укинути), и Нови Београд, и Земун, и Вождовац, а централне општине (Стари град, Врачар, Савски венац, део Палилуле до Дунава и до Рузвелтове) ујединити.
 
Nisu javni uvidi i rasprave jedini vid aktivizma i činjenja dobrog. A u Srbiji su te vrste često i besmislene, nažalost. Jer su javni uvidi i rasprave čista formalnost koju partijsko-rođačka mašinerija ne ferma nimalo. Ima dosta ljudi koji dobrovoljno doprinose svojoj zajednici, samo što to ne objavljuju ovde na forumu ili na društvenim mrežama.

Treba država da bude uzor, ali nikada u zemljama kao što je ova (iz mnooogo razloga) neće državni objekti u proseku biti u ravni ili bolji od privatnih. Ti u jednom Beogradu imaš situacije da se RFZO poslovnica nalazi u stambenoj zgradi, da ista institucija stoji razbacana u 5 zgrada na 5 lokacija širom grada, da se par fakseva iseckano u više objekata, da Železnica ima kancelarije u bivšim stanovima... Mnogi ti objekti nemaju ni svoje parkinge (službene), nemaju normalan prilaz, štaviše pa jedan Klinički centar, najveći i najvažniji u zemlji, čak nema ni javni prevoz do sebe! Naravno da u takvim uslovima nema ni govora o tome da prosek državnih objekata bude vizuelno i estetski bolji nego prosek privatnih. Zato nikad nećeš ni videti mene da gunđam na klima uređaje na zgradi EDBa ili ako negde povremeno koriste papir i selotejp za obaveštenja (kažem povremeno, Prokop je druga priča). Jer klima na fasadi, u gradu u kome bude preko 6 meseci sa 30 stepeni, mi je jedan piksel u celoj slici drugih stvari koje su mnogo bitnije i urgentnije za rešavanje - lokacija (mesto u gradu), povezanost, praktičnost zgrade, pristup, stanje unutra... Zvuči defetistički ali samo kažem da nikad kod nas neće prosek državne zgrade biti kao prosek privatne, a kamoli komercijalne. Ne kažem da zato treba da bude raspad. Samo kažem da ne očekujem previše i da ne postavljamo svi prioritete isto. Meni je npr renovirana državna zgrada sa ostavljenim klimama spolja ali zamenjenim prozorima i sređenom fasadom (zidom) bolja stvar nego fasada lišena klima, ali ostavljena sa starom stolarijom i musavim zidovima. Klima uređaji su toliko dugo sastavni deo gradskog izgleda (a kako i ne bi bile, sa ovakvom klimom) da ih ja često ni ne primećujem osim ako je nešto ekstremno.

Samim tim, što se spoljašnjosti tiče, ja ne vidim neke velike probleme na zgradama VGI ili zgradi SO NB. Treba im srediti fasade i promeniti boje ako je moguće. Za unutra ne kažem ništa, jer ne znam.

Ne znam za raspravu o kockama niti na šta misliš. Nisam bio na forumu neko vreme i na opštu radost nekih članova, nameravam da nastavim s tom praksom.
Треба поделити и Палилулу (и укинути), и Нови Београд, и Земун, и Вождовац, а централне општине (Стари град, Врачар, Савски венац, део Палилуле до Дунава и до Рузвелтове) ујединити.
Ma treba svašta nešto, ali budžet i mogućnosti su ograničeni, stručnost i spsoobnost SNSa još ograničeniji, a njihova volja i dobra namera još, još ograničeniji..
 
Evo sve trče da podele Novi Beograd na dva i naprave još jednu upravu i još XY zgrada i organa. Jedna Palilula koja je deset puta veća, XY godina starija i izložena mnogo gorim i većim problemima i ograničenjima, i decenijama čeka novu podelu, još uvek ne dobija ništa od toga. A baš će sad da trče da dele i reorganizuju Novi Beograd.
Napisah na temi o novim opštinama da je smislenije podeliti Palilulu duž linije Dunava, nego deliti Novi Beograd na dve opštine.

Треба поделити и Палилулу (и укинути), и Нови Београд, и Земун, и Вождовац, а централне општине (Стари град, Врачар, Савски венац, део Палилуле до Дунава и до Рузвелтове) ујединити.
Ne, za predloženo ujedinjvanje.
 
Центар је компактна целина, евентуално ићи границом реке - Панчевац - Макензијева - Вук - Жичка - Грчића Миленка - Господара Вучића - бивши аутопут - Газела, део Врачара од Грчића Миленка ка АТШ предати Звездари, део Савског венца преко аутопута ка Бањици и Топчидерки да постане општина Сењак или Дедиње.
 
Зграда општине НБГ је и даље архитектонски најбољи и највреднији објекат на целој општини, нерачунајући дограђени део. Иначе, ради се о првом објекту у Србији са стакленом зид-завесом.
 
Odlican primer - raspali domovi zdravlja. Ali ne nakaze poput KCS.
"Нова" зграда КЦС-а је нешто најружније што сам видео досад. Пушкарнице прозори, сива фасада која те чини депресивним, нигде тераса, или лођа, или балкона да изађеш напоље, и канцеларијски ентеријер опремљен ИКЕА намештајем. Ту си у праву. Зграда је одвратно урађена.
To treba kompletno rekonstruisati, nema centralnu klimatizaciju.
Та зграда је од великог значаја и треба је вратити у првобитно стање, као и зграду МУП-а на Новом Београду. Конзерве које наружују фасаду поскидати, и наћи боље решење за климатизацију просторија.
1714819159218.png

1714819200775.png

Унутрашњи изглед.
1714819225212.png
 
Meni lično je žao što obe kule Ušća nisu istog izgleda, bio to stari (2007.) ili ovaj novi. Pre par godina sam negde čitao da je posle 11. septembra gradnja kula bliznakinja u svetu zamrla. Jer su Američke arhitekte tada prestale da prave takve projekte a onda su i ostale arhitekte širom sveta brže bolje autistično počeli da slede tu praksu, čak i onda kada za time nije bilo nikakve potrebe i kad to ne bi imalo nikakvog smisla.

Trebalo je da ako su već istih dimenzija i oblika, da budu i istog izgleda. Ili to, ili da budu različiti izgledi ali onda i različiti oblici i dimenzije.
 
OK je da budu različite, ako će tamo da izgrade još neku zgradu sličnih dimenzija. Ako ostane ovako, možda da, možda ne...
 
Део проблема додатне накарадне "урбанизације" целог простора није до превоза у тој мери колико до тога да нови садржаји доводе до нових људи. Нови људи праве гужве пешачке. Простор постаје нефункционалан и губи смисао који је квалитетно нуђен преко 50 година. Не треба пунити простор садржајима. Граду требају широки паркови без новог бетона.
Ето опет неке ограде чаме недељама и затварају приступ парку. Један концерт један дан, ограда стоји 20 дана. Срамота.
 
Део проблема додатне накарадне "урбанизације" целог простора није до превоза у тој мери колико до тога да нови садржаји доводе до нових људи. Нови људи праве гужве пешачке. Простор постаје нефункционалан и губи смисао који је квалитетно нуђен преко 50 година. Не треба пунити простор садржајима.Простор постаје нефункционалан и губи смисао који је квалитетно нуђен преко 50 година.

Uporno ponavljaš jedno te isto. Kakva "naknadna urbanizacija"? Vreme nije stalo u 1974. Danas je 2024.
Sve se menja, pa i Beograd. Srećom.

колико до тога да нови садржаји доводе до нових људи. Нови људи праве гужве пешачке.
Не треба пунити простор садржајима.

Šta reći na ovo? Ima puno nenaseljenih i manje naseljenih prostora po Srbiji, ne mora svako biti u Beogradu.
Sorry, ali meni je ovo što pišeš gomila besmislica.
 
Ljudi koji žive u određenom kraju će uvek imati otpor prema novoj gradnji oko njih. Prosto je činjenica da povećanje populacije na nekoj lokaciji obično ima više negativnih nego pozitivnih posledica za one koji već žive tu.

Meni je veći problem to što je ovaj projekat partijsko-mafijaški posao za Milenium Team i SNS mašinu koji će se omastiti na konto premijum lokacije bez da se uopšte vodila bilo kakva rasprava o javnom interesu gradnje stambenih kula.

Lično mislim da bi za ovaj grad bilo mnogo vrednijih projekata koji bi se mogli napraviti umesto što se svugde i stalno grade stambeni objekti.
 
Ljudi koji žive u određenom kraju će uvek imati otpor prema novoj gradnji oko njih. Prosto je činjenica da povećanje populacije na nekoj lokaciji obično ima više negativnih nego pozitivnih posledica za one koji već žive tu.

Ne može to biti (jedini) kriterijum po kome će se određivati da li će se ili neće negde graditi. Biće im malo više gužve i to je to. Sa druge strane, povećan broj posetilaca daje veće poslovne prilike, pa treba gledati stvari i na taj način.
 
Од свих места, на НБГ је најмањи проблем нова градња, јер је инфраструктура у основи јака. Само треба убацити гараже у старе блокове и проблем решен.

У старом делу града потребно је мало забиберити. Под тиме мислим малтене заменити целокупно градско ткиво - ништа од претеране вредности не би било изгубљено.
 
Стари град је компактан и цео може брзо да се обиђе пешке, ту нема потребе ништа драстично мењати са саобраћајног аспекта осим што ту морају да се укрштају будуће линије метроа што више и да све дуже линије ГСП-а пролазе кроз тај центар.

Са урбанистичког аспекта не треба гурати куле у њега што због нарушавања културно-историјске целине што због просте чињенице да се не уклапају габаритима и функцијом у затворене блокове и долази до ружне бриселизације

Са аспекта паркирања треба решити паркинг места за станаре кроз различито довијање и градње нових гаража и склонити што више паркинг места са улица. Уз адекватан јавни превоз / метро могло би потпуно да се забрани паркирање за људе који не живе у старом граду чиме би он продисао и могао да постане нормалан туристички центар престонице како и заслужује
 
Zašto je odgovor na sva ova pitanja uvek potvrdan?

1. Da li NBG može da primi nove kule i novogradnju?
2. Da li će se rušiti BNV?
3. Da li će se rušiti novoizgrađena naselja na matrici starih naselja u starom delu grada i umesto njih graditi široki bulevari koji će moći da prime novogradnju?
4. Da li će u budućnosti svi koji rade na NBG / Zemun tamo i živeti?
5. Da li je tačno da dodatna gradnja na NBG neće imati uticaja na ostatak grada?
6. Da li je tačno da gradnja na NBG ne utiče na gradnju u starom delu grada i obrnuto?
7. Da li je tačno da na lošu funkcionalnost grada ne utiče urbanizacija već unazađivanje gradskog prevoza?
 
Vrh