Da probam drugačije. Ima li neko od vas malu decu?
I oni imaju pravo na normalno detinjstvo. Verovatno i malo veće pravo nego vi na kafane, prodavnice i vašar koji, eto, baš MORA da bude pored vode. A pogledate sad urbano zaleđe obale kod Hotela Jugoslavija.
Gde ćete da pustite decu? OVDE ?!!!!
Čitava ljudska košnica Novog Beograda za izlazak, opuštanje i rekreaciju ima SAMO to usko parče obale. Pri tome će i levo i desno od hotela Jugoslavija takođe biti izgrađeni novi objekti ogromne površine pošto su uz obalu, i levo i desno, placevi još slobodni. Sam hotel Jugoslavija već ima prevelike dimenzije za ovo mesto. I sad neko bukvalno nudi investitoru ovako ogroman prostor na ovako fantastično dobrom i
unosnom mestu. I on onda kaže:
"Neću ionako ogromnih 40.000 m2, hoću 240.000 m2 ! Takođe hoću da razbijem utvrđena visinska pravila Novog Beograda, pa umesto okolnih 9 spratova hoću 40 SPRATOVA. Kulu od 155 metra visine. Na samoj obali. I još da ja koristim deo reke. I da deo puta ispred hotela bude uređen kako meni odgovara."
Pa šta posle da radimo sa svim ljudima iz Novog Beograda i Zemuna? Ako ovde ubacimo JOŠ desetine hiljada drugih ljudi, novog saobraćaja i ogroman broj novih sadržaja ja koji će onda privući još mnogo više dnevnih poseta mušterija, tj onih koji inače ne bi opterećivali isti ovaj prostor
koji već ima fiksiranu, apsolutno neophodnu i nezamenljivu namenu zelene i rekreativne zone uz reku? Prostor koji je ustvari već i sada mali za tu namenu i broj korisnika koji
trenutno postoji. Ne računajuči buduće aktiviranje Zemunske luke, otvaranje brodskih linija (koje će pristajati i kod hotela Jugoslavija) i pretvaranje Zemuna u drugi turistički centar, što će na obalu dovesti još čitave reke turista, sve to uz stanovnike zaleđa kojima je ovaj prostor već mali. Gde će pobogu svi oni da stanu? Šta sa njihovom decom? Gde ONA treba da rastu? Da se formiraju u onom getu sa prve slike jer su reke pretvorene u bogataško konzumerski raj, sa ogradama, kamerama, čuvarima i ograđenim park terasama nedostupnim običnoj raji? Baš nam strašno nedostaju uslovi za stvaranje Američkih bandi iz geta? Jer je TO budućnost kad se privatizuju sve obale, drastično smanje javni prostori (vidi obalu Beograda na vodi) i smanje zelene površine u svim najboljim delovima grada, iz čega
nužno sledi stroga segregacija po klasama, imovnom stanju i dostupnosti iole kvalitenijih gradskih prostora. Da ne spominjem sad detaljnije još i klimatske promene i činjenicu da se čitava Evropa greje dva puta brže od svetskog proseka, što će prostor uz reku učiniti još i
egzistencijalnom nužnošću, a ne više samo nečim što je poželjno za normalan život.
Dakle, potpuno zanemariti osnovne životne potrebe stanovnika Novog Beograda i tolerisati investitorski pristup "
neću 40.000 m2, hoću 240.000 m2 !", nije ni urbanizam niti bilo šta iz sfere normalnog. To je prosto ogoljeni bezobrazluk i otvorena korupcija. I apsolutno su mi neshvatljivi oni koji to podržavaju. Pogotovo sa apsurdnim obrazloženjem "da inače gradski prostor nije komercijalan, tj ekonomski održiv". Čekajte, fantastičnih 40.000 m2 površine postojećeg hotela Jugoslavija na maltene najboljem mogućem mestu u gradu, uz reku, Zemun i Ratno osrvo, "nije komercijalno"!? Šta onda JESTE "ekonomski održivo" ako ni to nije? Na ovo čovek može samo da se nasmeje. Zaista ne razumem takav pristup. Možda se stvari posmatraju izolovano, samo lokaciju po lokaciju i projekat po projekat, ne gledajući širu sliku, okolni prostor i dalje posledice, ali ipak ne vidim kako se nešto ovako očigledno može prevideti posle dugogodišnjeg iskustva sa dosadašnjim projektima koje smo videli širom grada, a pogotovo na obalama reka.