Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Па како ти замишљаш реконструкцију хотела где се судбина целог левог крила не зна или касније пословање истог у условима градилишта куле?

Тако нешто би било преседан у хотелијерству и сигуран сам да би Кампински на првом месту извукао свој бренд из целе приче.

Aha Dragan Nikolic u hipi naletu na hotel :)

Hipici nisu bili naoružani šmajserima :)
Odličan film, i umetnički i tehnički - što je retkost za domaće autore.

Koliko se sećam, hotel Jugoslavija se ponosio da ima najveći luster...da li na na svetu ili tako nešto, ne mogu da se setim...

Ovi nasi satro hipici u filmu jesu :p

Pobogu, nisu šatro hipici nego "žestoki momci" sa tzv. "vrelog asfalta" koji su se otrgli kontroli.

Zvučiš kao deka-Simpson :grand: ahhh hippiesss!
:wink:

Одличан филм, вреди га видети поново и те како.

Млад и здрав као ружа
Из Википедије, слободне енциклопедије
Млад и здрав као ружа је филм редитеља Јована Јовановића. Припада остварењима црног таласа. Снимљен је 1971. и говори о почецима везе српске државне безбедности и криминалаца. Готово читав је снимљен камером из руке, што даје утисак документарности и појачава драматику.
Филм је након снимања приказан само два пута: на Фестивалу у Пули и уСтудентском културном центру у Београду, након чега му се губи сваки траг, иако никада није званично забрањен. Прва следећа јавна пројекција филма уследила је 35 година након снимања, у оквиру ФЕСТ-а 2006.
Радња филма[уреди]
Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма.
Млади преступник Стеван - Стив (игра га Драган Николић) се бави „позајмљивањем“ (тада званичан израз за крађу) кола и искоришћавањем девојака. Убрзо, почиње и да убија људе. Новца је све више, али онда долази до сусрета са полицијским инспектором (игра га Аца Гаврић) који му нуди сарадњу... Ускоро, он постаје један од шефова београдског подземља и медијска звезда. Понаша се бахато и пуца по граду, живи у хотелу...
На крају филма, Стеван изговара: „Ја сам ваша будућност“, чиме се предвиђа појава ликова попут Кнелета, Аркана, Легије и других.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9C%D0%BB ... 0%B6%D0%B0

Ко хоће да одгледа филм, ево га на јутјубу: http://www.youtube.com/watch?v=33cJwm4RwB4
Ах, Београд из 1971. године, ухватила ме нека носталгија. :)

Gledao na TV-u pre neku godinu. Izvanredan film za naše standarde, veoma savremena režija, kamera... Strašna scena huliganisanja neke od RK "Beograd":) I prilično proročko ostvarenje. Zabranjen svakako zato što se, za razliku od većine crnotalasnih ostvarenja, ne bavi "crnilom" socijalne bede, nego direktno sistema i poretka, koje stavlja u ispravan kontekst.

Delija":2ul5h8hg je napisao(la):
Да знате из ког је миљеа инвеститор били бисте блажи са критикама. (на жалост озбиљан сам)
Ko je taj balvan investitor, da mu ja rečem dvije u lice? :rant:

преносим са теме Стари млин, да не гушимо тамо тему.

Delija":2zm3qvqi je napisao(la):
drum1":2zm3qvqi je napisao(la):
Да ли се ја варам, али мислим да је пројекат "завршен" неколико година пре студије вискоих објеката. Кажем завршен под наводницима јер није усклађен са урбанистичким условима.
Не вараш се,то сам и написао и почињем да мислим да имаш неки блажи облик дислексије. Којим урбанистичким условима? На тој локацији је постојао само један и по урбанистички услов - Комерцијална намена парцеле и очување постојеће зграде и колико се сећам мислим да је чак и израда ПДР-а кренула нормалним током (колико је то могуће у нашим оковима бирократије) и тек онда наступа циркус са студијом високих објеката коју су прво медијима жаклина и остали злочинци представили као смерницу која ће уважити постојеће планове за високе објекте а потом као обавезујући документ што је врло вероватно противзаконито деловање.

Мишко је тада имао проблем да ували станове из Белвила а током целе године у Београду је издато нула грађевинских дозвола за објекте преко 800м2.

Ох боже чему таква срозавања... :violina:

Да појаснимо. Ја нисам спомињао студију В.О. док је ти ниси споменуо? А притом је она обелодањена после пројекта.

Да ли је спратност је дефинисана ГПом?
Ако није, онда је тек треба да се дефинише ПДРом.
Ако постоји ПДР који ограничава спратност, а у складу је са ГПом онда нема шта? На страну законски необавезујућа илити ништавна С.В.О.

Свакако да мислим да је бесмислено забранити ту спратност ту. Али прописи су прописи. Измените прописе па радите.

Не постоји или барем није постојао у релавантном периоду ПДР који ограничава спратност на тој локацији. Но то је небитно пошто су урбанисти на крају прогурали студију као обавезујући документ.

Извини за "срозавање" али два пута си у истом дану одговрио на мој пост истим садржајем из тих цитата.

Iz intervjua Zakline datom Beobuildu:

Generalni plan Beograda 2021 kojim je ograničena spratnost na P+6+Pk za stambene objekte i P+8+Pk odnosno izuzetno P+12+Pk za poslovne objekte, urađen je u skladu sa tada važećim republičkim zakonom iz 1995. godine, koji je nažalost potpuno zanemario činjenicu da su znatno viši objekti građeni u glavnom gradu još 60-ih i 70-ih godina.

Да,заборавих да напоменем то чувено П+12 које је годинама на снази и још увек је.

Дакле,испоставило се да се Жаклина послужила спином пошто је ефекат студије био исти као и ефекат тог ограничења од П+12 - Онемогућили су нам градњу високих објеката у Београду или нам унаказила град - Белвил,Степа,блок 11а,блок 20,па и блок 72...

Делија, не видим на које постове мислиш, можда сам био гужви па сам заборавио да сам већ писао, погреши човек.

Дакле ГП 2021 ограничава на П+12. Кемпински је то знао када је предтавио свој "пројекат"? Знао је и када је куповао, зар не? Дакле накнадна израда ПДРа и законски ништавне СВО нема везе са забраном тринаестог спрата. Зар не?

Naravno da prvobitno nema to sam i ja deliji davno pomenuo, sto doduse nije opravdanje za urbaniste da naprave bolje planove ali ako cemo formalno onda je jasno da je investitor kupio objekat sa jasnim ogranicenjima.

Да,у праву сте.Инвеститор је бу**** што је уопште куповао било шта у граду у ком је забрањено градити било шта што не изгледа ка набрекла стаклено-лимена маса од 12 спатова.

Проблем је у томе што је студија и по жаклининим речима представљена као нешто што ће омогућити високе објекте а десило се супротно. Исто тако,само постојање те студије је доказ да ни то дебилно ограничење од 12 спратова није свето писмо. Сад само да ми неко објасни зашто се у тој студији омогућују високи објекти тамо где парцеле нису ни продате нити ће у догледно време а забрањају тамо где имамо и купљену парцелу и готов идејни пројекат и иницијативу и средства инвеститора за израду ПДР-а ? А протом,студија је у почетку представљена као нешто што ће уважити постојеће планове приватних инвеститора за високе објекте па је напрасно постала главна препрека истима.

Ефекти беохрадске администрације и злочиначких урбаниста се лепо огледају у чињеници да 2010 или 2009. нису издали нити једну дозволу за објекте преко 800 квадрата. Имао сам прилике да причам са безброј колега,професора и људи који су деценијама у послу и сви су ми рекли исто а то је да се радило о испуњавању нечијих интереса.

И да простите али немојте више никада да ми са стручне стране покушавате да оправдате особу и организацију која је одговорна за ово:

158-lead-photo-1319998914-Panorama.jpg

Превише ми то вређа интелигенцију. Унапред хвала.

Ja na ovoj temi pricam o hotelu Kempinski i pominjem da u vreme kada su kupili hotel studija nije bila aktuelna i da je tada postojalo ogranicenje i da su oni toga bili svesni pri kupovini.

Nijednog momenta nisam branio studiju koja je u suprotnosti sa urbanistickom i saobracajnom logikom grada totalno neuskladjeno ali to je vec prica za temu o studiji visokih objekata.

Мислио сам генерално. Само имај у виду да у то време ипак нису били стриктни по питању п+12. Једна зграда Сава Ситија је изграђена са 14 надземних етажа са све оном челичном конструкцијом изнад,ЦК је дограђен и добио нових 10-15 метара,читав низ пројеката са 25-40 спратова је био у то време прилично известан и нико није помињао да ће бити проблем добити дозволе за исте. Многи од тих пројеката су дебело загазили у процедуру добијања дозвола и тек након свега тога су се ови зликовци сетили ограничења од п+12 и након тога измислили студију.

Samo da se na momenat vratim na temu.
Hotel Jugoslavija dobio novi natpis, lepim belim slovima. Na mestu gde je i do sada bio, ispred ulaza u 'dajner'.
Lepo izgleda, probaću da fotkam ovih dana ako naiđem.

Evo novih slova o kojima je Mekbejn pricao (a ubačena i adresa), a primetićete i zamenjena stakla na svetlarniku od prvog do trećeg sprata.

juga.jpg

и изиграше они градски закон/уредбу... а хотел остаде необновљен

Vrh