Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Добра ствар са НБГ-ом је што је суштински у питању насеље привременог карактера, са роком трајања већине зграда не дужим од 100 година па ће једног дана бити могуће поново подићи здање земунске железничке станице.

Са ове слике се види и да је срушена из чисте обести, незнања и рушилачких и реваншистичких нагона тадашње диктатуре . Било је сасвим довољно простора и за булевар и за хотел и за стамбено насеље у залеђу а богами и за метро/градску железницу.

Verujem da je srušena iz istih razloga zašto se i danas ruši, zgrada je bila stara, oronula i moralo je da se napravi mesta za nove zgrade. Ako ovakvo opravdanje danas prolazi u javnosti, sigurno je i u prošlosti prolazilo.

Добра ствар са НБГ-ом је што је суштински у питању насеље привременог карактера, са роком трајања већине зграда не дужим од 100 година па ће једног дана бити могуће поново подићи здање земунске железничке станице.

kako se ovo resava? mislim pitam iskreno, sta se radi kada zgradi prodje “rok trajanja”?

takodje kako su danas definisana ta trajanja, tipa za ove novogradnje?

Verujem da je srušena iz istih razloga zašto se i danas ruši, zgrada je bila stara, oronula i moralo je da se napravi mesta za nove zgrade. Ako ovakvo opravdanje danas prolazi u javnosti, sigurno je i u prošlosti prolazilo.
Југа није могла да опстане због малог растера конструктивних елемената и јако ниског плафона. То не би могао бити ни хостел по данашњим стандардима. Још мање студентски дом. А са друге стране, локација за неку тешку социјалу или мигранте је исто била неприхватљива. Питај исте ове што су кукали због рушења да ли су били одушевљени са оним великим бројем индијских миграната који су ту из неког разлога нагрнули прошле године.

Поврх тога, његова позиција и предимензионисаност су били изразито неповољни за приступ реци и доживљај исте са те стране НБГ-а.

Са друге стране, зграда земунске станице је могла да служи својој сврси уз реконструкцију и у наредним вековима. И била је старија пола века од наше најстарије станице.

Poslednja izmena:
Elem, pomalo zaboravljena tema, azbest....

Koliko sam čuo roditelji škole su dobili rezultate drugog merenja. Na forumu se moglo pročitati da je to drugo merenje dosta relevantnije jer je bilo dosta prašine.

Rezultati na azbest su negativni.
Političku elitu u ovoj zemlji već 35 godina, sačinjavaju lažovi i lopine iz svih stranaka, te je čudo da je iko od nas još živ, s obzirom na doslovnu imbecilnost tih društvenih aktera...

kako se ovo resava? mislim pitam iskreno, sta se radi kada zgradi prodje “rok trajanja”?

takodje kako su danas definisana ta trajanja, tipa za ove novogradnje?
Искрено, не знам. Човечанство још није дошло до стогодишњице масовне употребе армираног бетона а једва да имамо преко пола века употребе префабрикованих и/или преднапрегнутих бетонских система који су вероватно временом још угроженији од класичног АБ. А сам бетон хемијски и физички заправо није дуговечан материјал осим ако није заштићен од спољних утицаја.

Оно што знам је да нам сајле у ИМС систему (наш систем преднапрегнуте модуларне градње, мада свака већа ондашња фирма је имала свој) увелико пуцају унутар зграда а да су конструкције НБГ зграда пројектоване тако да издрже најмање 100 година. Обзиром на наше неодржавање, највећи део НБГ-а улази у "егзистенцијалну кризу" у другој половини овог века.

Човечанство још није дошло до стогодишњице масовне употребе армираног бетона а једва да имамо преко пола века употребе префабрикованих и/или преднапрегнутих бетонских система који су вероватно временом још угроженији од класичног АБ
Имаш многобројне пословно-стамбене објекте у Сједињеним Америчким Државама који датирају из 1900. године, а изграђени су од камена и армираног бетона. Као преградне зидове су користили дрво, како би се лакше приступило инсталацијама, и спајале се просторије. Зграде од армираног бетона се не руше, осим ако нису у критичном стању. Објекат направљен од армираног бетона може да траје и до 200 година ако се редовно одржава и свака штета санира на време. Објекти од армираног бетона се не руше, осим ако нису намерно запуштени, као што је то случај код нас са зградом Хотела Југославија. Примера ради, Empire State зграда је изграђена 1931. године, а реновирана је 2009 године, и завршена 2019. године.

Почевши од 2009. године, јавне површине зграде су реновиране у износу од 550 милиона долара, са побољшањима климатизације и хидроизолације, реновирањем видиковца и главног предворја, и измештањем продавнице поклона на 80. спрат. Око 120 милиона долара потрошено је на побољшање енергетске ефикасности зграде, са циљем да се емисија енергије смањи за 38 одсто у року од пет година. Дакле, зграда која је стара скоро 94 године, продужен јој је животни век за следећих 130 година.

Yes, with the right conditions and protection, concrete can last 200 years or more, showcasing its sustainability in construction.

Poslednja izmena:
Мислим да сам био јасан. Написах: "масовне употребе бетона".

А то се иначе уједно и односи на објекте масовног становања који су мање или никакве културне и историјске вредности и углавном далеко нижег квалитета градње.
Први њујоршки или чикашки пословни објекти изграђени бетоном нису меродавни за ову дискусију.

sam beton ako je zasticen od vremenskih uslova traje hiljadama godina, primer rimske kupole u Rimu. Problem je korozija armature, ali ako su povrsine betona zasticene, do korozije nikad ni ne dolazi.

Лапсус. Мислио сам на армирани бетон. Пошто је материјал на бази камена, да, може трајати практично вечно, а уз високу марку бетона, заштиту и адитиве и армирани бетон ће превазићи векове. Но то се користи само за објекте инфраструктуре, мостове, бране итд.

Овај стандардни АБ који се користи у зградарству није ни предвиђен да траје дуже од 100 година. Односно, сами бет. елеметни и зидови хоће углавном, али везе које се састоје из арматуре и у случају ИМС-а, сајли неће.

Poslednja izmena:
Beton, pogotovu s čelikolikim pojačanjiima, nadživeće naš Sunčev sistem. 😉

20241214_094439.jpg

Vidi se večnost armature i neodrzavanja

I drvo kada je zasticeno od vlage, traje stotinama godina a kamoli beton. Medjutim ako nema te zastite, desava se ovo sa slike.

A jel tačno ovo za drvo?! Ja znam drvo kad je zaštićeno od kiseonika traje stotinama godina. Ceo Amsterdam je na drvenim šipovima koji su u vodi. Oni imaju rizik da se nivo vode smanji, da drvo dodje u kontakt sa kiseonikom i onda kreće da truli.

Na tom renderu mi kule deluju jako blizu hotelu. Mislio sam da će tu ipak da postoji neki malo veći razmak.

Где је споменик? Мало делује као БнВ. Чему камена обала кад сад имамо ту кеј бетониран?

Vrh