Malo informacija o javnom prevozu Lisabona i okoline, verujem da će ljudima koji planiraju put tamo biti korisnije od samih fotografija. Imam svega nekoliko slika, jer je usled gužvi i hroničnog nedostatka vremena, kadriranje, a da sam ja iole zadovoljan, često nemoguća misija. Za punih četiri dana se može mnogo, al opet, kažem, vreme je najveći problem, jer sa ponudom tolikih sadržaja čovek prosto ne zna gde će pre. Aerodrom je klasično povezan metroom, crvenom linijom od ukupno četiri, i sve je lepo i intuitivno povezano, lako se isprati prema dostupnim info tablama. Cena je 1.85 i presedate koliko god hoćete između crvene, plave, zelene i žute linije. Informisanost je dobra i unutar vagona. Kupovina karata isključivo preko automata, ima ih dovoljno. Laki su za korišćenje, može i kartica naravno. Nema slika iz metroa, opet gužva i nedostatak prilike za dobar kadar. Crvena linija ima više stanica koje su kao malo umetničko delo. Ostalo klasika. Ono što kod metroa nikad nisam voleo jeste to stalno šetanje između tunela, gore dole više puta, stanice nisu mnogo ukopane sem u samom centru grada, jer naravno grad je vrlo brdovit, opšte poznata stvar.
Sad konačno na onaj, meni uvek interesentniji nadzemni deo. Imaju dosta autobuskih linija uz ne tako puno tramvajskih. Prošao sam dobar deo grada, i sem 15E, gde radi nešto moderniji CAF od našeg, druge normalne linije nisam zapazio. 18 je isto tramvaj, al ne znam dal su na njoj njihove poznate igračke stare preko 100 godina iz San Franciska. Interesantno je voziti se njima, ide to i uzbrdo što je najgore, i to dobro, no gužve su nenormalne, odnosno 28 se čeka dole u gradu (trg Martin Moniz) i po sat i više zbog navale turista. Karta 3.20 jedna vožnja. Do pre nekoliko godina bile 30 centi do poplave turizma. Topla preporuka za slično iskustvo kao sa linijom 28, jeste linija 12. Nema tolike gužve, a deli dobar deo trase sa 28.
Par slika mališana, poslednja je sa Trga i terminusa Luis de Camoes (12, 24 i 28). Pa kao igračkice, vrlo atraktivno, al funkcija pa onako. Za tramvaj su mnogo mali, al je trasa nešto što realno nema niko da se ne lažemo. Za tvrđavu Svetog Đorđa je tu linija 737 umesto 28, pa i 12 ( jes da ne idu baš do tvrđave, al staju u relativnoj blizini). I za razliku od tramvaja bus, iako midi, nije prepun i ne čeka se. Opet, teško da u moru kola i ljudi nešto ne pokvari kadar. Dosta gradskih buseva im je od Irmaos Mote, često na šasijama Man.
Ostalo imaju sve i svašta, pa i Citara, razne izvedbe od Caetana na svim mogućim šasijama, a tu je i poneki Lion's City, nešto i sa domaćom karoserijom. Metan i struja su najčešći na linijama koje kače centar. Numeracija malo i zbunjuje, od trocifrenih, preko četvorocifrenih do dvocifrenih, pa imaju već pomenuti tramvaj 15E i bus istog broja linije. Karte za pojedinačnu vožnju busom u vozilu 2.20 evra. Trebalo bi da važe i one za metro. Sve se radi jednom karticom, al je malo konfuzno šta gde važi, pogotovu za dnevne, pa nisam rizikovao mnogo. Jedini grad do sad gde vožnja tramvajem i autobusom ne košta isto, aj za metro i ok, al to im je svakako minus od mene.
Kao jedna od atrakcija grada jesu i njihove poznate uspinjače. Cena za jednu vožnju "tričavih" 4.20 evra, a za trasu dužine možda oko 700 do 800 metara, doduše gde i koze pasu pod ručnom. Sporo savladavaju uspon, i ukrštaju koloseke barem na onoj, koju sam ja prošao, a ima ih ukupno četiri. Interesantno svakako.
Žao mi je što nije bilo vremena da ih sve prođem, al i bezobrazno je to skupo za realno kratku vožnju, a tipa vozom idete sve do Sintre, koja se mora proći obavezno, plus opet drugom potpuno zasebnom trasom do Estorila i Kaškaiša, takođe za preporuku. Oko tridesetak kilometara vožnje prigradskom železnicom ne staje ni 3 evra, a vožnja i na jednoj i na drugoj liniji traje oko 45 do 50 minuta. Nažalost, slike nemam, jer opet nije bilo prilike da to liči na nešto. Vredi reći da su im vozovi izuzetno čisti unutra, a spolja, pa onako znaju da izgledaju i dosta ofucano, a bogami ima i išaranih. No, bitno da su tačni, dovoljno brzi i česti. Siemens garniture su u pitanju, barem ka Sintri, a startuje se od trga Rossio. Niste ni svesni da je voz tu, i to dosta velika stanica sa sve metro linijom naravno.
Čisto pogled na Trg, a sledeća slika vam daje otprilike pregled koliko je stanica visoko, s tim što je pogled na potpuno drugi Trg.
Opet, sve je vrlo jednostavno oko korišćenja njihove prigradske železnice, i odlično su povezane metroom i lokalnim linijama. Ako nekom budu trebale detaljnije informacije tu sam.
Ako bih uporedio Lisabon sa, na primer Budimpeštom i Bečom, čini mi se da imaju baš mnogo lokalnih autobuskih linija i da dosta kruže. Jednostavno, forsiraju metro, dok, najčešće, solo autobusi samo dovoze putnike do njih. Imaju linije koje kruže čak i između Sintre i Kaškaiša, a to nije mali potez, ne bi li povezali dve železničke stanice dva pomenuta grada. Videlo da se da je neko imao mozga kod njih. Ogromna i vrlo bitna stanica jeste istočna (Estado oriente), tu od EXPA iz 98, gde im je nikao moderan kvart. U sklopu te stanice je bukvalno sve od autobusa do metroa i voza. Bitna je i zbog onih koji bi želeli otići do Porta. Vredan za videti apsolutno, al prvi utisak je da je u dosta većoj saobraćajnoj gužvi od Lisabona. Nekih 3.15h vožnje redovnim Filxbus linijama, kao i vozom, koji je dosta skuplji, pa preporuka ide autobusu. Baš zbog pomenute gužve i večite reke ljudi, uspeo sam nekako nahvatati samo jednu mršavu fotku na poznatoj lokaciji tog grada. Neki laki metro po meni, mešavina tramvaja i teškog metroa, ima više linija, al i dosta zona, pa kupovina karata nije tako jednostavna kao u Lisabonu, i aparati su mnogo manje intuitivni.
Moraju uvek da mile preko mosta od reke turista. No, bitno da je autobuska i železnička stanica povezana sa čak četiri linije. Što se toga tiče, vidi se u oba grada da je i te kako sve planirano, odnosno da nije rađeno kao da treba nešto zakrpiti.
Za kraj samo jedna fotka iz Sintre, čisto da se vidi dokle Turci sve stižu

a ima ih bogami, Conecta pogotovu.
Eto malo duži post, al kao što rekoh više da bude informativnog karaktera. Žao mi je što nije bilo vremena i mogućnosti za više slika sa temom javnog prevoza.