Pa mislim mala je Ljubljana, većinom ravna sem brda u samom centru grada gde postoji i uspinjača do tvrđave. Tamo su ljudi navikli da pešače i voze bicikle, a prevoz su valjda pre nekoliko godina malo odaljili iz pešačke zone, a pod parolom zaštite životne sredine. Uspeli su čak da uvesele i stare sive betonske blokove. Grad je izuzetno čist, al van letnjih meseci često pod maglom. Generalno mi je Slovenija prelepa zemlja, neverovatno čista i uredna. Prošao sam dosta, Postojnu, celu obalu od Izole preko Portoroža do Pirana, a nikako da zaboravim da pomenem i Kopar, koji me je baš prijatno iznenadio. Prošao i Bohinj sa Bledom, s tim što je Bohinj stvarno nešto posebno. Elem, ovde je tema javni prevoz, i jedino me tu Ljubljana nije oduševila, al treba reći da imaju razgranatu lokalnu mrežu, tako da su im gradovi fino povezani, a tu je i solidna železnica za tako malu državu. Voze autobusi prema obali redovno, i s obzirom da je zemlja mala, svuda se brzo stiže što mi se jako dopalo. Putevi su većinom dobri. Bio pre par godina, nemam nešto slika, al evo da stavim jednu kad već pišem, a u pitanju je Citaro K na liniji 1, koja spaja Portorož i Piran.
Nisu ni oni najbolji. Za razliku od nas, oni imaju samo jednu liniju do Aerodroma na 35 minuta (pritom joj je aerodrom samo prolazna stanica) koja ide samo do Kvaternikovog trga, pa posle moraš da presedaš. A naš aerodrom ima linije do skoro svih bitnih tačaka u gradu. Samo kad bi pojačali sve linije sa po još 2-3 vozila, bilo bi top.
Znam da Zagreb nije baš sad nešto vau sa prevozom, al iskreno mislim da ima fantastičnu mrežu tramvaja za ne baš veliki grad. Mnogo linija, idu dosta često, a bio sam baš davno pa se i ne sećam toliko, al beše imaju jednu kratku liniju, valjda 6, koja ide kroz neku šumicu, park ili šta već, kao naša trojka. Slatka linija, a tu je za nacionalni park i valjda ima neka gondola, nisam više siguran. Posetiću ga valjda u neko skorije vreme da se podsetim. Bio sam klinac zadnji put. Ne znam koji su im kapaciteti aerodroma, i kolika je potreba za prevozom, mislim koliko putnika dnevno prometuje aerodrom. Možda im više i ne treba.